Laekense Herder

Laatst bijgewerkt: 15 februari 2022

In de loop der jaren hebben in totaal vier verschillende varianten van de Belgische Herder het levenslicht gezien. Het gaat daarbij over de Mechelse Herder, de Tervuerense Herder, de Groenendaeler en de Laekense Herder. Qua uiterlijk weet de Laekense Herder zich echter op meerdere vlakken te onderscheiden. Zo is het bijvoorbeeld de enige Belgische Herder met een ruwharige vacht.

De Laekense Herder is ook de meest zeldzame variant. De kans dat je dit ras zomaar op straat tegenkomt, is hierdoor niet al te groot. Vrij weinig baasjes kiezen voor dit ras, terwijl het wel de meest rustige Belgische Herder is qua gedrag binnenshuis. Waarom dit ras de meest zeldzame variant is? Daar verschillen de meningen over. Wellicht is de belangrijkste reden terug te vinden in de ruwharige vacht; niet iedereen vindt dit even fraai staan bij een hond. De Laekense Herder is al met al een bijzondere hond om te aanschouwen. Mocht je voor een Laekense Herder kiezen, ben je verzekerd van een jarenlange, hechte band. Een gemiddelde Laekense Herder wordt tussen de 12 en 14 jaar oud.

Samenvatting Laekense Herder

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Laekense Herder.

Karakter Behendig, beschermend, dominant, intelligent, moedig en rustig.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 60,0 tot 66,0 cm.Teef: 56,0 tot 62,0 cm.
Gewicht Reu: 25,0 tot 30,0 kg.Teef: 20,0 tot 25,0 kg.
Vachtkleur Rossig.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Laekense Herder is van grote afstand al te herkennen door zijn ruwharige vacht. Door deze vacht krijgt hij een ietwat wilde uitstraling. Bovendien is het niet een vachtsoort die je bij een herder zou verwachten. Zijn kop vertoont daarentegen wel weer veel gelijkenissen met een Herder. Over het uiterlijk van dit ras verschillen de meningen behoorlijk; sommige vinden de ruwharige vacht absoluut niet bij een herder passen, terwijl andere mensen vol lof zijn over de unieke vacht.

De vacht van een Laekense Herder kan bestempeld worden als een ruwharige vacht. De kleur van de vacht is ietwat rossig, maar heeft veelal rondom zijn kop een iets andere kleur. Deze kleur kan het beste omschreven worden als blauw-grijs. Deze kleur is soms ook duidelijk rondom zijn borst en in zijn hals waarneembaar.

De kop van hem is behoorlijk lang en groot. Ook zijn snuit is behoorlijk lang te noemen, zoals eigenlijk het geval is bij nagenoeg alle herders. Aan de bovenkant van zijn kop zijn twee lange oren te vinden. Deze oren worden altijd rechtovereind gedragen en lopen naar boven toe in een spitse punt. Opvallend aan de oren is verder dat de buitenrand vaak een donkere kleur heeft. De ogen van dit ras hebben een gemiddelde grootte en zijn altijd donker van kleur.

De grote kop loopt over in een sierlijke hals. Zijn hals is behoorlijk lang te noemen en ziet er ietwat wild uit. Rondom zijn hals is er namelijk sprake van een iets wildere bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X; ook kan de kleur van de vacht hier nét iets anders zijn dan de rest van zijn lichaam. De hals loopt uiteindelijk over in een korte en rechte rug. Deze rechte rug is behoorlijk krachtig te noemen en zorgt voor een sierlijke uitstraling. De woorden sierlijk én krachtig zijn beide van toepassing bij een Laekense Herder.

Aan het einde van de rug is een lange en wilde staart te vinden. De haren rondom deze staart zijn vaak nog wilder dan op de rest van zijn lichaam. Qua kleur is de staart ook vaak nét iets donkerder dan de rest van zijn vacht. Overigens wordt de staart door de Laekense Herder graag hangend gedragen. Alleen op actieve momenten of in een waakse houding kan de staart omhoog gedragen worden.

2. Gedrag

De Belgische Herders vertonen veel overeenkomsten met elkaar, maar toch zijn er enkele verschillen op detailniveau merkbaar. Zo is het een feit dat de Laekense Herder de meest rustige variant van het stel is. Dit ras is binnenshuis niet al te druk, waardoor het een geschikte hond is voor in een druk(ker) huishouden.

In de omgang met mensen is een Laekense Herder onwijs goed. Hij zet zijn baasjes echt op een voetstuk en gaat voor hen door het vuur. Naar andere mensen toe kan hij aan het begin ietwat terughoudend zijn en daarbij kan hij ook dominant gedrag vertonen. Dit gedrag vertoont hij puur omdat hij bezig is om jou te beschermen; hij doet dat graag op zijn eigen manier.

Zodra je een Laekense Herder in huis neemt, merk je direct dat hij beschermend is. Hij verliest je nooit uit het oog en hij houdt eigenlijk alle mogelijke gevaren continue in de gaten. Mocht het nodig zijn, is hij in staat om heldhaftig en doortastend in te grijpen. Daarbij buigt hij onder meer op zijn intelligentie, maar ook op zijn behendigheid.

In combinatie met de drie andere soorten is een Laekense Herder verreweg de meest beschermende variant. Hij is prima in staat om een erf te bewaken, om jou te beschermen en om jouw gehele gezin te beschermen. Opvallend daarbij is dat hij veelal slechts één iemand als zijn échte baasje ziet. Deze karaktereigenschappen zorgen er echter wel voor dat de opvoeding niet altijd even makkelijk is. Mede daarom is het voor onervaren baasjes niet de meest geschikte hond; mogelijk is dat ook een reden waarom de Laekense Herder de meest zeldzame variant is.

Een Laekense Herder is van nature heel beschermend, maar kan daar wel uitzonderingen in maken. Mocht je reeds een andere hond hebben, heeft hij al snel door dat die hond ook bij “zijn roedel” hoort. Alleen in de omgang met andere huisdieren gaat het niet altijd even goed; hij heeft moeite om een ander huisdier tot “zijn roedel” toe te laten. In de omgang met kinderen is hij echter wel weer onwijs goed. Echter is het aan te raden om jouw kind nóóit alleen met een Laekense Herder te laten; een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Al met al hebben we met een zeer dominante, moedige en intelligente hond te maken. Een hond die graag in een gezin opgenomen wordt en graag veel tijd met zijn baasjes doorbrengt. Aangezien hij slechts één iemand als zijn echte baasje ziet, is hij geneigd om veel naar dat baasje toe te trekken. In een huishouden moet hier op de juiste manier mee omgegaan worden.

3. Verzorging

Door zijn ruwe vacht is dagelijkse vachtverzorging van essentieel belang. Het advies is om dagelijks de vacht goed door te borstelen, aangezien dat de enige manier is om de vorming van kitten te voorkomen. Daarnaast is het ook te adviseren om ongeveer twee keer per jaar een bezoek aan een trimsalon te brengen. Een professionele hondentrimmer kan de vacht op de juiste manier trimmen, zodat deze de juiste lengte krijgt en de unieke uitstraling blijft behouden.

Probeer het wassen van de vacht zoveel mogelijk te voorkomen. Door het wassen van de vacht kan de structuur van de ondervacht aangetast worden, waardoor de vacht kan veranderen. Eén van de gevolgen is dat de vacht niet meer volledig waterdicht is. Verder is het advies om overtollige plukken haar netjes weg te knippen en ook zijn poten, oren en ogen vrij te houden van lange/overtollige haren.

Over het algemeen is een Laekense Herder een gezonde hond. Dit ras kent niet al te veel gezondheidsproblemen, maar loopt wel een groter risico op onder meer elleboog- en heupdysplasie. Dit is niet geheel verwonderlijk, aangezien de andere Belgische Herders hier ook last van hebben. Bij deze aandoening is sprake van een verandering in het gewricht, waarna de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aansluiten. Dit brengt de nodige slijtage met zich mee, waardoor de Laekense Herder behoorlijk veel pijn heeft. Deze pijn merk je goed op, aangezien een Laekense Herder hierdoor mank gaat lopen.

Tot slot moet je bij dit ras scherp zijn op problemen aan de ogen en huidallergieën. Mede hierom is het belangrijk om de vacht en de haren rondom zijn ogen goed te verzorgen. Ook komt epilepsie relatief vaak bij dit ras voor; hierbij heeft een hond zijn eigen lichaam niet meer onder controle. Deze epilepsie is te vergelijken met epilepsie waar mensen last van kunnen hebben.

laekense herder staat in een grasveld

4. Opvoeding

Voor het opvoeden van een Laekense Herder moet je stevig in je schoenen staan. Het is bovendien wenselijk dat je de nodige ervaring hebt met het opvoeden van een herder. Als jij de opvoeding “leidt”, moet je er bovendien rekening mee houden dat hij jou als zijn échte baasje gaat zien. Dit houdt onder meer in dat je veel tijd en aandacht aan hem moet besteden; hou daar dus goed rekening mee.

Tijdens de opvoeding is een belangrijk aandachtspunt de socialisatie. Door zijn dominante gedrag is hij niet al te goed in de omgang met andere honden. Laat hem daarom op jonge leeftijd al in contact komen met andere honden. Dat kan je onder meer doen door een puppycursus te volgen; dankzij een dergelijke cursus bouw je ook direct een hechte band met jouw Laekense Herder op.

Consistentie, duidelijke regels en geduld zijn andere sleutelwoorden gedurende de opvoeding. Hij moet simpelweg weten wat de regels zijn. Vervolgens moet je deze regels op een consequente manier naleven en hem bij goed gedrag belonen. Dit ras is behoorlijk gevoelig voor beloningen; maak daar op een handige manier gebruik van tijdens de opvoeding.

Pas zeker op met wilde armbewegingen of stemverheffingen. Dat levert bij een Laekense Herder namelijk alleen maar een averechts resultaat op. Hij voelt zich hierdoor aangevallen, waardoor hij zich agressief of onzeker kan gaan gedragen. Dit zorgt nagenoeg altijd voor ongewenst gedrag. Bovendien luistert hij totaal niet (meer) naar jou als je met de harde hand gaat regeren.

5. Beweging

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Een Laekense Herder is het liefste de gehele dag in beweging en bevindt zich het liefste in de buitenlucht. Mocht je een grote tuin hebben waar hij los in rond kan lopen, dan is dat helemaal ideaal. Verder is het advies om dagelijks lange wandelingen met hem te maken. Je kunt er ook voor kiezen om hem naast de fiets mee te laten rennen of om behendigheidsspelletjes met hem te spelen. Zijn atletische en krachtige lichaam bieden hem de mogelijkheid om veel verschillende soorten spelletjes te spelen.

Ook zijn mentale gesteldheid kun je trainen met behulp van spelletjes. Hij vindt het bovendien erg leuk om taken voor jou uit te voeren. Door zijn intelligentie en zelfstandigheid is hij zeker in staat om die taken naar wens uit te voeren. Is het een hond die in een klein huis of appartement gehouden kan worden? Gezien zijn hunkering naar beweging is dat zeker niet aan te raden. Zodra hij te weinig in beweging komt, gaat hij bovendien verveeld en ongewenst gedrag vertonen.

Pas wel altijd op met scherpe bochten en abrupte bewegingen. Een Laekense Herder is immers behoorlijk gevoelig voor elleboog- en/of heupdysplasie.

6. Geschiedenis

De oorsprong van dit beschermende ras is terug te vinden in Laken. Dit is een kleine deelgemeente in Brussel. Al snel werd dit ras ook populairder in andere delen van België en dan met name onder de schaapsherder. De Laekense Herder was immers een prima hond voor het bijeendrijven van de schapen. Naarmate de schapen uit het straatbeeld in België verdwenen, kwam men erachter dat dit ras veel meer in zijn macht had.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit ras bijvoorbeeld ingezet als boodschapper. Men stuurde de hond met een bepaalde taak op pad en die taak werd met verve vervuld. Mede hierdoor werd de hond nóg populairder. Aan de populariteit van dit ras is gaandeweg een opvallende tendens zichtbaar geworden; het ras wordt steeds minder populair. In verhouding met de andere Belgische Herders is dit ras vele malen zeldzamer. Mocht je het baasje van een Laekense Herder zijn/worden, kun je je alvast goed voorbereiden. Je moet namelijk goed om te zien gaan met zijn beschermende gedrag. Mocht je dat voor elkaar krijgen, geniet je van een unieke en loyale hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *