Relatief veel honden dragen de naam “terriër“. Sommige van deze honden tonen veel overeenkomsten met elkaar, terwijl sommige van deze terriërs ook een zeer kenmerkende uitstraling hebben. Dat laatste is zeker het geval bij de Norfolk Terriër. Dit ras weet zich met enkele unieke kenmerken te onderscheiden ten opzichte van veel andere soorten terriërs.
Wat direct opvalt, is het kleine lichaam van een Norfolk Terriër. Dit ras is, door zijn kleine lichaam, uitgeroepen tot één van de kleinste kortbenige terriërs. Ook de korte pootjes zijn kenmerkend voor dit onwijs leuke ras. Als je een Norfolk Terriër in huis rond hebt lopen, geniet je van zijn enthousiasme, zijn guitige kop en van zijn loyale karakter. Een Norfolk Terriër wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.
Samenvatting Norfolk Terriër
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Norfolk Terriër.
1. Uiterlijke kenmerken
Zoals reeds hierboven gezegd; een Norfolk Terriër heeft een behoorlijk kenmerkend uiterlijk. Dit is deels te danken aan zijn kleine en lage lichaam, maar ook aan zijn kop en aan zijn leuke, ruwe vacht. Opvallend is overigens dat dit ras onwijs veel lijkt op de Norwich Terriër. Deze twee hondenrassen hebben veel gelijkenissen, maar verschillen ook op enkele belangrijke punten van elkaar. Zo heeft de Norwich Terriër oren die naar boven wijzen, terwijl de Norfolk Terriër oren heeft die naar voren “gevouwen” zijn.
De kop van dit ras is, net zoals zijn hele lichaam, niet al te groot. Wel is het een onwijs guitige kop; dit komt onder meer door de ondeugende oogjes van hem. Deze ogen hebben een ovale vorm, liggen behoorlijk “diep” in zijn kop en zijn altijd donkerbruin of zwart. De middelgrote oren vallen, zoals hierboven gezegd, ook op. Deze oren worden “opgevouwen” tegen de wangen aan gedragen. De relatief grote tanden zijn ook opvallend bij dit ras; de tanden zijn niet al te goed zichtbaar dankzij de lippen die strak op elkaar aansluiten.
De kleine kop loopt over in een hals met een middelmatige lengte. Deze hals is wel behoorlijk krachtig en vormt de verbinding tussen de kop en de rug. De rug is compact, kort en is nagenoeg recht. De ribben zijn goed gebogen, de pootjes zijn gedrongen en de achterhandDe achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X van de Norfolk Terriër is ook behoorlijk gespierd. Aan de achterkant van de rug is een bijzondere staart te vinden. De staart is dik aan de wortel en wordt naar de punt toe steeds iets smaller. De staart wordt bijvoorkeur recht omhoog gedragen of krullend over de rug heen.
De vacht van een Norfolk Terriër is behoorlijk hard en dichtbegroeid te noemen. Mede hierom wordt de vacht ook als “ruw” omschreven. Op bepaalde lichaamsdelen (hoofd en oren) zijn de haren echter volledig glad. Qua kleur bestaan er vele variaties: alle tinten rood, zwart met roestbruin, grauw of tarwekleurig. Het is niet wenselijk dat er op de vacht witte aftekeningen zichtbaar zijn, maar dit komt toch met enige regelmaat voor.
2. Gedrag
De Norfolk Terriërs staan hedendaags te boek als één van de leukste gezinshonden. Dat is onder meer aan zijn compacte lichaam te danken, maar hoofdzakelijk aan zijn onwijs leuke karakter. Het is een onwijs lieve, vrolijke en speelse hond. Een hond die behoorlijk klein is, maar niet bang is om groot te denken. Hij onderneemt graag activiteiten met je, hij wordt graag bij het gezin betrokken en hij is super loyaal.
In omgang met mensen, andere huisdieren en andere honden is dit ras ook super vriendelijk te noemen. Hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad, maar hij is soms wel behoorlijk oplettendheid. Dat heeft onder te maken met zijn jachtinstinct en zijn intelligentie. Het is een behoorlijk slimme hond die ook nog eens dingen op kan pikken van andere honden.
Ondanks zijn kleine lichaam is het een zeer energieke hond. In vergelijking met andere energieke honden vertoont hij echter geen onrustig of té druk gedrag. Nee, hij weet zijn energie vooral kwijt te raken door leuke dingen met jou te doen of door heerlijk te bewegen. Het is een relatief druk baasje die het liefste de hele dag bezig is. De hele dag in zijn hondenmand liggen? Daar wordt een gemiddelde Norfolk Terriër niet gelukkig(er) van.
Naar zijn baasjes toe is hij loyaal en lief. Dat is vooral te danken aan zijn zachtaardige karakter. Hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad en heeft het beste met jou voor. Mede daarom is hij behoorlijk waaks; dat heeft overigens ook met het verleden van dit ras te maken. Zoals gezegd; hij is behoorlijk klein, maar hij denkt wel groot. Op het moment dat hij denkt dat jij in gevaar komt, is hij onwijs moedig en vergeet hij eigenlijk zijn compacte afmetingen.
Zoals een echte terriër betaamt, is ook een Norfolk Terriër gek op graven. Hij graaft het liefste de gehele dag door en maakt daarbij met alle plezier gebruik van zijn jachtinstinct. Heb jij liever niet dat jouw gazon of jouw aarde volledig uitgegraven wordt? Leer het graven dan op jonge leeftijd al af.
Tot slot is een Norfolk Terriër super scherp op alles wat in beweging is. Als je hem los rond laat lopen, kan je hem af en toe dus even kwijt zijn. Op dat moment krijgt zijn jachtinstinct de overhand en gaat hij op zoek naar loslopende insecten of andere dieren. Door hem goed op te voeden, voorkom je dat hij weg loopt.
3. Verzorging
Het verzorgen van een Norfolk Terriër neemt eigenlijk niet al te veel tijd in beslag. Het advies is wel om de vacht regelmatig door te borstelen. Doordat de vacht relatief ruw is, kunnen bacteriën en vuil zich hier heerlijk in gaan nestelen. De haren groeien dicht op elkaar, waardoor het ook aan te raden is om de haren regelmatig goed te wassen. De plekken waar je met de hondenborstel niet kunt komen, worden op die manier alsnog goed gereinigd.
Het is verder aan te raden om de Norfolk Terriër twee keer per jaar te laten plukken. De ruwe vacht kan bij hem gaan irriteren; om dat te voorkomen, is een tweejaarlijks bezoek aan de trimsalon zeker aan te raden. Nadien geniet je weer van een prachtige en glanzende vacht.
Over het algemeen zijn Norfolk Terriërs onwijs gezonde honden. Dat is dan ook dé reden waarom veel van deze honden tussen de 12 en 15 jaar oud worden. Er zijn zelfs verhalen bekend van honden die nog veel ouder zijn geworden dan 15 jaar. Het enige waar je goed op moet letten, zijn de knieën van een Norfolk Terriër. Patella luxatie, een losse knieschijf, komt namelijk af en toe wel voor bij dit ras.
4. Opvoeding
Vanaf de allereerste dag is het onwijs belangrijk om een Norfolk Terriër op de juiste manier op te voeden. Consequentie, strikte regels en liefdevolle aandacht zijn daar de sleutelwoorden bij. Het opvoeden van dit ras neemt, om meerdere redenen, relatief veel tijd in beslag.
Zo is het algemeen bekend dat dit ras niet al te snel zindelijk wordt. Om een Norfolk Terriër zindelijk te laten worden, moet je over het nodige geduld en doorzettingsvermogen beschikken. Dat is ook het geval als je het graven van hem af wilt leren. Van nature is een Norfolk Terriër een echte graver. Als je dat af wilt leren, moet je hier de nodige tijd aan besteden. Alleen door consequent te zijn en goed bedrag te belonen, kan je het graven afleren.
Verder is het zaak om hem met veel positieve en liefdevolle aandacht te benaderen. Als je met de harde hand gaat regeren, bereik je alleen maar een averechts resultaat. Hij wordt daardoor onrustig, onzeker en kan zelfs enigszins agressief worden. Door hem juist met veel liefdevolle aandacht op te voeden, gaat hij al snel voor jou door het vuur. Bovendien luistert hij vanaf dat moment relatief goed naar je.
Tijdens de opvoeding moet je verder goed rekening houden met zijn tempo. Hij doet namelijk het liefste alles op zijn eigen tempo en hij vindt het ook niet altijd nodig om veel haast te hebben. Stem de opvoeding hier dan ook op af en vraag niet direct het uiterste van hem. Met een geduldige en strikte opvoeding weet je uiteindelijk optimaal van zijn zachtaardige karakter te profiteren.
Door zijn intelligentie wil hij ook nog wel eens proberen om de macht over te nemen. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk om heel consequent te zijn. Stel strikte regels op en zorg ervoor dat iedereen binnen het huishouden deze regels op dezelfde manier naleeft.
5. Beweging
Een Norfolk Terriër is van nature een onwijs energieke hond. Het advies is dan ook om hem minimaal twee uur per dag de gewenste beweging te geven. Hij vindt het heerlijk om lange stukken te wandelen, hij vindt het heerlijk om achter een bal aan te rennen en hij vindt het ook heerlijk om leuke spelletjes met jou te spelen.
Daarnaast vindt een Norfolk Terriër het ook heerlijk om te zwemmen. Het is één van de hondenrassen die écht dol op zwemmen is. Nadat hij gezwommen heeft, is het wel verstandig om zijn vacht goed af te drogen of droog te blazen en hem eventueel in bad even goed te wassen.
Woon je in een stedelijke omgeving? Dan is het een goed idee om je tuin volledig af te sluiten. Door zijn jachtinstinct vindt hij het namelijk een uitdaging om uit zijn tuin te kunnen ontsnappen. Sluit de tuin dus volledig af en laat hem vervolgens heerlijk in de buitenlucht de dag doorbrengen. Daar wordt hij écht gelukkig van, zeker als je dagelijks ook nog eens lange stukken met hem gaat wandelen.
6. Geschiedenis
Voor de totstandkoming van de Norfolk Terriër zijn vele soorten honden gebruikt. Onderzoek toont aan dat men onder meer gebruik heeft gemaakt van de Schotse Terriërs, de Ierse Terriërs en de Irish Glen. Naar verluidt zijn ook andere terriër soorten betrokken geweest bij het fokken van de Norfolk Terriër. Dit fokken vond overigens plaats in verschillende delen van Engeland.
In het verleden werd dit ras veelvuldig gebruikt door ongediertebestrijders. Zij hadden aan de Norfolk Terriër een perfect hulpje. Mede door zijn compacte afmetingen kon hij op plekken komen waar de ongediertebestrijder zelf niet kon komen. Al snel groeide de Norfolk Terriër uit tot een geliefde gezinshond. Dat was onder meer het geval bij studenten van de universiteiten in Oxford en Cambridge. Zij namen namelijk graag een Norfolk Terriër in huis, aangezien deze honden onwijs blij en loyaal waren.
Door de jaren heen ontstonden er twee varianten; de Norfolk Terriër en de Norwich Terriër. Sinds 1968 is de Norwich Terriër als zelfstandig ras erkend. Uiteindelijk werd in 1976 de eerste Norfolk Terriër naar ons land gehaald. Momenteel kennen we in ons land zo’n 500 van deze honden; dit aantal is wel stijgende. Als je nog op zoek naar een leuke, vrolijke en lieve gezinshond bent, is dit absoluut een geschikte optie. Doordat de Norfolk Terriërs gezond zijn, kan je bovendien jarenlang van een trouwe viervoeter genieten. Leeftijden van 15 jaar zijn eerder regel dan uitzondering bij dit onwijs leuke ras.