Van relatief veel hondenrassen is de oorsprong in Azië te vinden, waarbij met name Japan hier een grote rol in gespeeld heeft. Dat blijkt ook wel uit de honden die van origine uit Japan komen, waar de Japanse Spits één van de voorbeelden van is. Dit hondenras heeft naar verluidt overeenkomsten met de Siberische Samojeed en de Duitse Spits, maar hier valt niks met 100% zekerheid over te zeggen.
Als je een Japanse Spits op straat rond ziet lopen, zie je een fraai gebouwde hond met een prachtige vacht. De vacht is compleet wit en rondom de staart heeft dit ras een flinke bevederingHaren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X. Die beharing zorgt ervoor dat de hond enkele gelijkenissen met wilde dieren vertoont. Onder aan de streep is de Japanse Spits dus een prachtige hond om te zien, terwijl zijn karakter ook nog eens bij veel mensen in de smaak valt. Desalniettemin is het geen hond die bijzonder populair in ons land is. Dit komt mogelijk doordat er in ons land maar één erkende fokker zich bezig houdt met het fokken van de Japanse Spits. Mocht je bij deze fokker een Japanse Spits kopen, koop je wel een gezonde hond; de levensverwachting van dit ras ligt tussen de 10 en 16 jaar.
Samenvatting Japanse Spits
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Japanse Spits.
1. Uiterlijke kenmerken
Veel mensen zullen het er over eens zijn; dit ras is prachtig om te zien. Zijn witte vacht, zijn korte poten, zijn bijzondere staart en zijn guitige kop kunnen normaal gesproken op veel positieve woorden rekenen. Over het algemeen is het ook geen grote of grove hond om te zien; de maximale schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X ligt rond de 38 centimeter. Het feit dat de meeste honden binnen dit ras tussen de 5 en 10 kilo wegen, laat ook zien dat het lichaam behoorlijk afgetraind is.
Ondanks dat een Japanse Spits een schofthoogte van maximaal 38 centimeter kan behalen, heeft hij absoluut geen lange poten. De poten van hem lijken zelfs buiten proporties te zijn in vergelijking met zijn volledige lichaam. Over het algemeen heeft dit ras een kort, sterk en recht lichaam. Dat is onder meer te danken aan de korte en sterke rug. De buiklijn is licht opgetrokken en de borstkas ligt redelijk diep. Aan het einde van zijn rechte rug is een flink behaarde staart te vinden. Een staart die niet al te lang is en nagenoeg altijd over de rug heen gedragen wordt.
Zijn kop heeft een ronde schedel en is niet al te groot te noemen. Zijn voorsnuit is relatief spits, terwijl zijn hals ook relatief lang is. Bij zijn kop gaat wellicht de meest aandacht uit naar de oren; deze oren zijn naar voren gericht, zijn behoorlijk klein en hebben een driehoekige vorm. De oren zijn bovendien hoog aangezet, waardoor de oren – ondanks de relatief beperkte afmetingen – toch veel aandacht weten te trekken. De ogen zijn donker en vormen daarmee een fraai contrast met de witte vacht. Opvallend is verder dat de ogen een driehoekige vorm hebben en dat ze relatief dicht bij elkaar staan. Bij zijn kop vallen tot slot ook nog zijn lippen op; deze lippen zijn eveneens donker, waardoor ook de lippen een mooi contrast vormen met zijn spierwitte vacht.
Het mag duidelijk zijn; de Japanse Spits heeft een volledig witte vacht. Door deze kleur ziet de vacht er geweldig uit, maar dat komt ook deels door de beharing. De vacht bestaat namelijk uit twee delen: een rechtopstaande bovenste vacht en een korte en dichte ondervacht. Bij de schoft, bij de borst en bij de schouders is de vacht tevens een stuk langer, waardoor een Japanse Spits een soort van kraag heeft. Ook de staart is dus, zoals reeds hierboven benoemd, bovengemiddeld behaard.
2. Gedrag
In het verleden werd in Japan dit ras veelvuldig ingezet als waakhond. Dat verleden is niet echt meer in het hedendaagse gedrag terug te zien; het is namelijk niet zo dat hij bovengemiddeld waaks is. Nee, mocht er iemand in jouw huis binnen komen, slaat hij wel even aan, maar dit neemt geen overdreven vormen aan. Zodra hij gerustgesteld is, is hij ook al snel weer de rust zelve.
Een Japanse Spits is aan het begin ietwat afwachtend, maar vertrouwt je al redelijk snel. Dat is met name het geval als je hem op de juiste manier weet op te voeden, waarover later meer op deze pagina. Niet alleen naar jou toe is hij aan het begin afwachtend, maar ook naar andere mensen toe.
Zijn karakter valt verder als zachtaardig te typeren. Hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad, hij is gek op liefdevolle aandacht en hij geeft zelf ook graag aandacht aan jou. Hij klimt echter niet zomaar op schoot; dat is niet zijn favoriete bezigheid. Nee, hij is veel liever bezig met spelen, met bewegen of om leuke dingen samen jou te doen. Het is een ware gezelschapshond die graag zijn plekje centraal in een gezin in weet te nemen. Hij doet dit echter wel op zijn eigen manier; qua karakter valt een Japanse Spits niet al te veel met andere honden te vergelijken.
In de omgang met jonge kinderen is hij ook bijzonder goed. Hij is namelijk behoorlijk stabiel te noemen en hij is dus niet zomaar van zijn stuk te slaan. Ook als de jonge kinderen rondom hem druk zijn, weet hij zich redelijk koest te houden. Het advies is echter alsnog om nooit een Japanse spits met een jong kind alleen te laten; dat vormt simpelweg een te groot risico.
Tot slot willen we graag benoemen dat hij behoorlijk energiek is. Hij beweegt het liefste de gehele dag door, hij doet graag veel spelletjes met je en hij slaapt dus ook relatief weinig op een dag. Naarmate hij ouder wordt, begint hij uiteraard wel meer en meer te slapen. Op jonge leeftijd is het echter wel een hond waar je je handen vol aan hebt; gezien zijn behoefte aan beweging, is het daarom ook wenselijk dat je een huis met tuin hebt. In deze tuin kan hij heerlijk rondstruinen en zijn tijd op de gewenste manier doorbrengen.
3. Verzorging
Als je de vacht van hem ziet, zou je verwachten dat deze vacht om de nodige aandacht vraagt. Dat valt in de praktijk wel mee. Uiteraard is het aan te raden om de vacht regelmatig te borstelen, maar de vacht kent verder niet heel veel aandachtspunten. Borstel zijn vacht in ieder geval een paar keer per week goed door en verwijder daarmee al het vuil.
Daarbij is het wel aan te raden om extra attentie te leggen op de haren rondom zijn voeten. De vacht rondom hun poten is namelijk behoorlijk dicht, waardoor er makkelijk een steentje of iets dergelijks in vast kan gaan zitten. Controleer de voeten daarom regelmatig en borstel ook hier de vacht regelmatig goed door.
Over het algemeen is de Japanse Spits een behoorlijk gezonde hond; dat is ook wel terug te zien in zijn levensverwachting. Het is niet voor niets dat veel honden van dit ras een leeftijd van zo’n 14 á 16 jaar oud behalen. Desondanks moet je wel goed op enkele veelvoorkomende aandoeningen letten. Zo heeft dit ras relatief vaak last van problemen aan de ogen en patella luxatie. Bij patella luxatie zit de knieschief eigenlijk los in de kom, waardoor hij veel pijn ervaart. Je merkt het ook aan het loopje van een Japanse Spits; hij gaat mank lopen. Zodra je dat opmerkt, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden.
4. Opvoeding
Doordat een Japanse Spits behoorlijk aanhankelijk is, wil hij het graag zo goed mogelijk voor je doen. Mede hierdoor leert hij behoorlijk snel, heeft hij snel door wat gewenst gedrag is en is hij ook nog eens leergierig. Om de vruchten van zijn leergierigheid te plukken, is het wel noodzaak om hem liefdevol op te voeden.
Dit ras met de harde hand opvoeden is het meest onverstandige wat je kunt doen. Een Japanse Spits heeft namelijk geen behoefte aan een harde hand of aan stemverheffingen, maar juist aan een liefdevolle en enthousiaste opvoeding. Een opvoeding waarin goed gedrag en positiviteit centraal staan. Mocht hij goed gedrag vertonen, is het ook aan te raden om hem direct te belonen. Je kunt dat het beste in de vorm van een spelletje doen, aangezien hij het geweldig vindt om spelletjes met jou te spelen. Je vangt daarmee twee vliegen in één klap; je leert hem het gewenste gedrag te vertonen en je weet hem ondertussen ook nog te vermaken.
Zodra je hem in huis krijgt, is het verstandig om direct een band met hem op te bouwen. Besteed dus veel aandacht aan hem, speel leuke spelletjes met hem en geef hem regelmatig een aai over zijn bol. Door zijn gewenste gedrag direct te belonen, heb je het relatief makkelijk tijdens de opvoeding van een Japanse Spits.
Het advies is – om meerdere redenen – zo snel mogelijk met een puppycursus te starten. Allereerst bouwen jullie met zo’n dergelijke cursus direct een band op, waardoor hij snel geneigd is om naar jou te gaan luisteren. Daarnaast is dit ook een belangrijke stap voor het socialiseren van de hond. Van nature kan hij namelijk nogal afwachtend reageren ten opzichte van andere honden, maar met een vroege socialisatie weet je dat prima bij te sturen.
Tot slot is het tijdens de opvoeding goed om te weten dat hij vrij ondernemend is. Je kunt hem in sommige situaties dus ook zelf zijn gang laten gaan, maar hij doet dit wel het liefste met jou. Hij komt dus al snel naar jou toe om samen leuke dingen te doen; besteed daar zoveel mogelijk aandacht aan. Dat is eigenlijk dé sleutel voor de relatief gemakkelijke opvoeding van een Japanse Spits.
5. Beweging
Woon je in een appartement of in een flat? Dan is dit ras niet de meest geschikte hond. Een Japanse Spits heeft namelijk behoefte aan behoorlijk veel beweging; je moet dan ook dagelijks lange stukken met hem wandelen, leuke spelletjes met hem spelen en hem op meerdere manieren uit zien te dagen. Hij vindt het geweldig om samen met jou in beweging te komen; je kunt hem dus ook naast je fiets mee laten rennen of samen gaan joggen.
Geef je hem onvoldoende beweging? Dan is hij niet in staat om zijn energie kwijt te raken en heb je een zware kluif aan hem. Mocht je op sommige dagen niet al te veel tijd voor de beweging hebben, dan zou het onwijs prettig zijn als hij in jouw tuin rond kan lopen. Mede daarom is dit ras met name aan te raden voor mensen die een (omheinde) tuin hebben.
6. Geschiedenis
De geschiedenis van de Japanse Spits is een bijzonder verhaal; er is namelijk niet al te veel over bekend. Wat we wel weten, is dat deze hond voor het eerst op een hondenshow in 1912 in Japan getoond werd. Het vermoeden is dat verschillende witte spitsen gekruist zijn met de Duitse Spits, waarna de prachtige, witte Japanse Spits een nieuw ras geworden is.
In Japan was dit ras jarenlang zeer populair, maar dat is steeds minder en minder geworden. Ook in ons land is dit ras niet al te populair, maar dat komt mogelijk door het feit dat er maar één erkende fokker in Nederland werkzaam is. Mocht je voor een Japanse Spits kiezen, voorzie je jezelf in ieder geval van een vrolijke, loyale en waakse hond. Een hond die echter niet té waaks is en dus ook niet naar alles en iedereen aan het blaffen is. Al met al een heerlijke hond, zéker als je een tuin hebt waar hij heerlijk in rond kan struinen.