Aussiedoodle: een hondenras met een vrolijk, intelligent karakter

Laatst bijgewerkt: 11 november 2022

De Aussiedoodle is een kruising tussen de Australian Sheperd en de Poedel. Het is een zeer intelligente hond en tegelijkertijd speels en lief. Bovendien heeft de Aussiedoodle een ontzettend schattig uiterlijk. De vacht is zacht en fluffy en daarnaast heeft de Aussiedoodle een onschuldige kop met lieve puppyoogjes. Al met al is de Aussiedoodle de ideale gezinshond.

Voordat je een Aussiedoodle in huis wil nemen is het belangrijk om je te verdiepen in het hondenras. Het is bovendien geen officieel hondenras, maar een zogenoemd ‘designerras’. Alles wat je moet weten over de Aussiedoodle lees je hieronder.

1. Uiterlijke kenmerken

De Aussiedoodle kan onderling erg verschillen als het op het uiterlijk aankomt. De ene Aussiedoodle is zwart, de andere Aussiedoodle is gevlekt. Ook de vacht kan anders zijn qua structuur. Het kan golvend zijn, maar de vacht kan ook erg gekruld zijn. Het kan zelfs per pup van hetzelfde nest verschillen. 

Ook zal de schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X en het gewicht van de Aussiedoodle erg verschillen, aangezien dit afhankelijk is van de ouders van de hond. Gemiddeld ligt de schofthoogte zo rond de 40 centimeter en het gewicht rond de 20 kilo. Toch kan dit – zoals al werd benoemd – enorm verschillen. Je hebt er namelijk ook uitschieters tussen zitten met een schofthoogte van 56 centimeter.

2. Gedrag

Wanneer je een speelse, lieftallige en intelligente hond in huis wil, dan moet je kiezen voor een Aussiedoodle. Een Aussiedoodle heeft een hoog energielevel en wil daarom altijd graag spelen, wandelen of gewoon bij je in de buurt zijn. Ook vinden Aussiedoodles het geweldig als er kinderen bij hem in de buurt zijn waar hij lekker mee kan ravotten. 

Daarnaast zijn Aussiedoodles erg lief en zijn een echte allemansvriend. Het is bovendien een aanhankelijke hond die niet graag alleen gelaten wil worden. Daarnaast is een Aussiedoodle ontzettend intelligent. Deze intelligentie moet dan ook regelmatig worden uitgedaagd door bijvoorbeeld hondenpuzzels te laten oplossen door de hond.

Een Aussiedoodle kan karaktereigenschappen van zowel de Poedel als de Australian Sheperd hebben overgenomen. Het kan dus ook zijn dat jouw Aussiedoodle het jachtinstinct heeft overgenomen van de Australian Sheperd. Het is belangrijk om dit zo vroeg mogelijk af te leren door de hond de juiste opvoeding te geven en te socialiseren. 

australian sheperd
Australian Sheperd

3. Verzorging

Zoals al werd benoemd kan de vacht van de Aussiedoodle erg verschillend zijn per hond. De ene hond heeft een krullende vacht, terwijl de andere een golvende vacht heeft. Maar een ding is zeker: de Aussiedoodle moet wel goed verzorgd worden. Zo moet je eigenlijk iedere dag de vacht borstelen om klitten te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je eens in de twee maanden jouw hond naar de trimsalon brengt voor een knipbeurt. 

Ook is het belangrijk dat je de oren, ogen en nagels goed verzorgd. De oren en ogen moeten regelmatig worden schoongemaakt en de nagels moeten regelmatig worden geknipt. Dit kunnen ze eventueel ook bij de trimsalon doen. 

Daarnaast heeft ook de Aussiedoodle, net als veel andere rassen, te maken met veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes die kunnen worden geërfd van de ouders. Zo komt heupdysplasie weleens voor bij een Aussiedoodle, net als progressieve retinale atrofie en epilepsie.

4. Opvoeding

Een Aussiedoodle is vrij eenvoudig op te voeden. Dit komt omdat zowel de Poedel als de Australian Sheperd beide intelligente hondenrassen zijn. Hierdoor is het opvoeden van een Aussiedoodle een leuke periode. De hond zal gehoorzaam naar je zijn en jou tevreden willen stellen. Dit maakt de hond ook geschikt voor mensen die nog nooit eerder een hond hebben opgevoed.

Daarnaast is het belangrijk dat je de hond leert socialiseren. Laat de hond spelen met andere honden en leer de hond met kleine kinderen omgaan. Bovendien is het goed om te benoemen dat je de hond nooit buitenshuis of in bijvoorbeeld een kennel moet laten opgroeien: hier zal de hond zeker niet blij mee worden, en jij later als baasje ook niet.

Houd er ook rekening mee dat de Aussiedoodle de karaktereigenschappen van een Australian Sheperd kan hebben overgenomen: het is en blijft immers een herdershond die graag waakzaam wil zijn, maar soms ook té waakzaam. Het is belangrijk om dit gedrag af te leren.

poedel
Poedel

5. Beweging

Een Aussiedoodle heeft boordevol energie. De hond wil dan ook graag bewegen, jouw aandacht vragen en met je spelen. Het is dus goed om te weten dat je veel tijd moet vrijmaken om jouw hond aan de nodige beweging te laten komen. Wanneer je dit niet doet, zal de hond zijn energie niet kwijt kunnen en hyperactief worden. Laat de hond daarom sowieso iedere dag anderhalf uur bewegen. Dit is overigens niet alleen goed voor de hond, maar ook voor de band tussen de hond en jou.

Daarnaast wil de Aussiedoodle ook mentaal uitgedaagd worden, door bijvoorbeeld hondenpuzzels op te lossen of een snuffelmat voor ‘m neer te leggen. 

Vind je het lastig om de hond meer te laten bewegen? Er bestaan tegenwoordig zelfs hondensporten! Denk daarbij aan zwemmen, dogfrisbee en meer. De ideale manier om samen te bewegen.

6. Geschiedenis

De geschiedenis van de Aussiedoodle gaat niet heel ver terug in de tijd. Dit komt omdat er pas twintig tot dertig jaar geleden werd begonnen met kruisen tussen de Poedel en de Australian Sheperd. De Poedel werd overigens gebruikt voor meerdere kruisingen, met de gedachte dat de Poedel een hypoallergene vacht heeft. Zo is er in die tijd ook onder andere de Labradoodle, Goldendoodle, Maltipoo en Cavapoo ontstaan: allemaal kruisingen met de Poedel.

Feitjes die je moet weten over de Aussiedoodle

Veelgestelde vragen

Welke karaktereigenschappen heeft een Aussiedoodle?

Een Aussiedoodle is actief, lief, waakzaam en intelligent. Ze kunnen goed overweg met eigenlijk iedereen, waaronder andere honden en kinderen.

Heeft een Aussiedoodle veel verzorging nodig?

Het is belangrijk om de vacht van de Aussiedoodle goed te verzorgen. Borstel de vacht iederen dag en ga iedere twee maanden naar de trimsalon. Ook moet de Aussiedoodle veel beweging krijgen.

Wat is een Aussiedoodle?

Een Aussiedoodle is een kruising tussen een Australian Sheperd, oftewel Australische Herder, en een Poedel.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *