De 3 beste muilkorven voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 17 mei 2022

Blaft jouw hond regelmatig? Ben je bang dat jouw hond een andere hond gaat bijten? Of wil je voorkomen dat jouw hond op van alles en nog wat gaat kauwen? Indien dit het geval is, kun je voor een muilkorf voor je hond kiezen. Het advies is hierbij om altijd voor de beste muilkorf voor jouw hond te kiezen, zodat je verzekerd bent van een perfecte werking.

Als je wel eens een hond met een muilkorf op straat ziet lopen, ziet dit er wellicht ietwat beangstigend uit. Deze honden dragen die muilkorf eigenlijk nooit zomaar; dit is met name bedoeld om zichzelf en andere te beschermen. Sommige honden zijn agressief aangelegd of bijten uit angst naar bijvoorbeeld andere honden. Met een muilkorf voorkom je dat jouw hond een andere hond of wellicht jou pijn gaat doen.

1. Waarom een muilkorf voor je hond kopen?

Ben je bang dat jouw hond een andere hond aan gaat vallen? Of wil je voorkomen dat jouw hond tijdens het wandelen veel aan het blaffen is? Met een muilkorf is dat beide mogelijk. Je moet je echter realiseren dat een muilkorf slechts een tijdelijke oplossing is; het is niet mogelijk om de muilkorf de gehele dag om de mond van je hond heen te laten zitten. In plaats daarvan zou je het bijten en/of het blaffen af moet leren; dat is eigenlijk de enige lange termijn oplossing die je hebt. Wil je meer weten over het afleren van het bijten van je hond? Dan raden we aan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning te lezen voor concrete tips en adviezen.

Zodra je een muilkorf bij je hond op doet, ziet hij dit als een straf. Hij associeert de muilkorf dus met een negatieve gang van zaken. Mede hierom is een muilkorf niet de beste optie om je hond op een prettige manier te behandelen. Maar, in sommige gevallen kan je niks anders. Je wilt immers ten koste van alles voorkomen dat jouw hond een andere hond aan valt.

Wist je dat een hond vaak niet uit agressiviteit bijt? Nee, een hond doet dit met name uit angst of als hij pijn heeft. Honden die angstig zijn of last hebben van pijn, brengen daardoor een verhoogd risico met zich mee. In die situaties is het aan te raden om een muilkorf bij je hond om te doen, aangezien je daar mogelijke schade mee kunt voorkomen.

Ook wordt een muilkorf vaak ingezet om te voorkomen dat een hond allerlei troep gaat opeten. Zie jij je hond tijdens het wandelen wel eens allerlei rare dingen eten, zoals poep? Dat kan je makkelijk voorkomen door hem een muilkorf om te doen.

Heb je een hond die last van jachtdrift heeft? Ook dan is een muilkorf aan te raden. Een hond met jachtdrift rent achter alles aan wat hij ziet bewegen; variërend van vogels tot aan konijnen. Met de beste muilkorf voor jouw hond kan je voorkomen dat hij bijvoorbeeld deze dieren echt te pakken krijgt.

Tot slot is het ook goed om te weten dat sommige landen een muilkorf verplicht stellen. Deze verplichting geldt niet altijd voor alle rassen, maar wel voor rassen die een verhoogd risico met zich meenemen. Als je naar het buitenland met jouw hond gaat, is het dus verstandig om te achterhalen of je mogelijk de beste muilkorf voor jouw hond mee moet nemen.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een muilkorf voor je hond?

Je bent hoogstwaarschijnlijk niet dagelijks op zoek naar de beste muilkorf voor jouw hond. Nee, als je een kwalitatief hoogwaardige muilkorf aanschaft, kan je hier namelijk jarenlang van genieten. Maar, hoe vind je de beste muilkorf voor jouw hond? Het is daarbij belangrijk om op meerdere criteria te letten; deze criteria bespreken we hieronder in het kort.

Allereerst is het goed om te kijken naar het soort muilkorf. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen een echte muilkorf en een snuitje. Een snuitje is eigenlijk een dwangbuis die om de snuit van je hond heen zit. Hierdoor kan de hond echter niet hijgen en wordt zijn bewegingsvrijheid ingeperkt. In onze ogen is daarom een snuitje niet de beste muilkorf voor honden. Een andere optie zijn de reguliere muilkorven; dit product is meestal van sterk plastic of draad en biedt de hond voldoende ventilatie. Het is voor de hond echter niet mogelijk om te bijten of te blaffen.

Ook moet je goed naar de afmetingen van de muilkorf kijken. Meet hiervoor de lengte van de snuit van je hond op; doe dit op vanaf ongeveer 2 centimeter van de ogen tot aan de neus. Meet daarnaast ook de omtrek van de snuit tot aan de ogen op. Aan de hand van deze twee gemeten lengtes kun je op zoek gaan naar de beste muilkorf voor jouw hond. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de muilkorf bij jouw hond niet té strak, maar ook niet té los zit.

hond die een muilkorf draagt

Graag willen we je ook adviseren om goed op het comfort van de muilkorf te letten. Zoals hierboven reeds gezegd; honden ervaren het dragen van een muilkorf als een straf. Om deze straf toch zo aangenaam mogelijk te maken, moet de muilkorf lekker en comfortabel zitten. Kies daarom bij voorkeur voor bijvoorbeeld kunststof; dat materiaal is onwijs sterk en comfortabel tegelijkertijd.

Let tot slot ook goed op het prijskaartje van een muilkorf. Het kan absoluut geen kwaad om te investeren in de beste muilkorf voor jouw hond. Als je voor een hoogwaardige muilkorf kiest, ben je verzekerd van een perfecte werking en van een lange levensduur. Deze investering verdien je dus op termijn absoluut terug.

3. De 3 beste muilkorven voor je hond

Ben je op zoek naar de beste muilkorf voor jouw hond? Wij helpen jou graag met deze zoektocht. Aan de hand van een uitgebreide test hebben wij namelijk een top 3 van de beste muilkorven voor een hond samen weten te stellen. Deze top 3 bespreken we hieronder aan de hand van korte reviews. Vergelijk deze muilkorven met elkaar en kies uiteindelijk voor de beste muilkorf voor jouw hond.

3.1. Baskerville – Classic Muzzle – Muilkorf – Maat 5

Deze muilkorf van Baskerville voldoet eigenlijk aan alle eisen waaraan de beste muilkorf voor een hond moet voldoen. De muilkorf biedt de gewenste veiligheid, de muilkorf zit comfortabel en de muilkorf is buitengewoon sterk en duurzaam. Door de veiligheidsband blijft de muilkorf goed op zijn plaats zitten. De muilkorf is in verschillende maten verkrijgbaar. Let wel op dat de maten met nummers aangegeven worden. Dit is helaas niet altijd even duidelijk. Kijk goed naar de afmetingen zodat je de juiste muilkorf uitkiest. Deze specifieke muilkorf is 6,6 cm lang en de omtrek is 25,4 cm en past het beste bij honden als een Welsh Corgi Pembroke of Welsh Corgi Cardigan. De muilkorf is ideaal voor een bezoekje aan de dierenarts, maar kan ook overmatig eten of likken voorkomen.

 • Maat: geen doorsnee maatvoering, kijk goed naar de afmetingen en kies op basis daarvan het juiste model uit.
 • Kleur: beige.
 • Materiaal: kunststof.

3.2. Baskerville – Ultra Muzzle – Muilkorf – Maat 3 – Zwart

Ook dit is wat ons betreft één van de beste muilkorven voor een hond. Deze muilkorf biedt maximale veiligheid, maximaal comfort en heeft een lange levensduur. Dankzij het innovatieve ontwerp is je hond niet in staat om te blaffen en te bijten, maar je hond kan wel naar hartenlust ademen en kan zelfs hondensnacks gevoerd krijgen. Deze Baskerville Ultra Muzzle koppel je aan de halsband van jouw hond, waarbij twee extra punten voor extra bevestiging zorgen. Deze muilkorf is ook beschikbaar in vijf maten: XS (omtrek 22 cm), S (omtrek 26,6 cm), M (omtrek 28 cm), XL (omtrek 35 cm) en XXL (omtrek 35+ cm).

 • Maat: verkrijgbaar in S, M, L, XL en XXL.
 • Kleur: zwart.
 • Materiaal: kunststof.

3.3. Pawise – Muilkorf – Verstelbaar – Maat M

Wil je dat je jouw hond tijdens het uitlaten nog een hondenkoekje kunt geven? Dan is deze Pawise muilkorf eigenlijk de beste muilkorf voor jouw hond. Deze muilkorf bedekt niet de voorkant van de mond, maar wel de zijkanten van de mond. Deze muilkorf is makkelijk te verstellen en is verkrijgbaar in verschillende maten: XS (omtrek 14-18 cm), S (omtrek 14-22 cm), M (omtrek 20-28 cm), L (omtrek 22 – 32 cm) en XL (omtrek 22-34 cm).

 • Maat: verkrijgbaar in S, M, L, XL en XXL.
 • Kleur: blauw.
 • Materiaal: nylon.

4. Veelgestelde vragen

Met de aanschaf van de beste muilkorf voor jouw hond heb je een verstandige aankoop gedaan. Je beschermt daarmee niet alleen andere honden, maar ook je eigen hond. Zoals hierboven reeds gezegd, bijten de meeste honden uit angst of door pijn. Om dit bijten te voorkomen, kan je dus het beste de muilkorf bij je hond om doen tijdens het maken van wandelingen. Ook als je hond veelvuldig blaft, is een muilkorf een efficiënt hulpmiddel. Het is daarbij wel van belang dat je deze muilkorf op de juiste manier gebruikt. Over het gebruik van een muilkorf krijgen wij regelmatig vragen; de antwoorden op de twee meestgestelde vragen die wij binnen krijgen, vind je hieronder.

Hoe moet je een muilkorf bij je hond omdoen?

Een hond ziet een muilkorf altijd als een straf. Het is dus zaak dat je hem eerst aan de muilkorf laat wennen. Houd de muilkorf voor zijn neus en stop vervolgens een hondenkoekje door de muilkorf heen. Je kunt hem zo paaien om zijn neus naar de muilkorf te doen en hem op die manier aan de muilkorf te laten wennen. Vervolgens is het van belang om de beste muilkorf bij jouw hond strak om zijn snuit heen te doen. Doe dit niet té strak, maar ook weer niet té los. Dit is vaak een kwestie van even uittesten.

Is het dragen van een muilkorf gevaarlijk voor je hond?

Twijfel je nog over de aanschaf van de beste muilkorf voor jouw hond? Als je voor een hoogwaardige muilkorf kiest, hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat deze muilkorf gevaarlijk is voor jouw hond. De beste muilkorven voor honden zorgen voor de gewenste ventilatie en voor de gewenste bewegingsvrijheid van jouw hond. Het enige wat ze wel doen, is het voorkomen van bijten en/of blaffen. Laat je hond in ieder geval nooit alleen als hij de muilkorf om heeft. Hij kan hiermee achter bijvoorbeeld een hek blijven hangen of hij kan met zijn poten proberen om de muilkorf van zijn kop af te halen. In de basis is de beste muilkorf voor jouw hond niet gevaarlijk, zolang je hem op de juiste manier gebruikt en continue toezicht houdt.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “De 3 beste muilkorven voor honden in 2024

  • Admin zegt:

   Beste Cynthia,

   Goede vraag. We hebben het artikel zojuist aangepast waardoor één van de twee snuiten plaats heeft gemaakt voor een meer diervriendelijke variant. Dat is uiteraard waar wij ook voor staan. Toch laten we één snuit staan omdat sommige baasjes liever een dergelijke muilkorf aanschaffen. Aan ons om dan de beste snuit te adviseren.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *