De 5 beste puppybrokken in 2024

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2022

In de eerste levensweken en -maanden groeit het lichaam van een puppy behoorlijk. Deze groei kan niet tot stand komen zonder de juiste voeding. Aangezien een puppy ook nog geen (volgroeid) gebit heeft, is het onwijs belangrijk om de juiste puppybrokken aan hem voor te schotelen. De juiste puppybrokken zorgen voor een gezonde en juiste groei van alle spieren en botten, terwijl deze puppybrokken ook moeiteloos gegeten kunnen worden door de pup.

Het aanbod van puppybrokken is tegenwoordig behoorlijk divers. Verschillende merken hebben zich toegelegd op dit specifieke hondenvoer en hebben verschillende goede brokken op de markt gebracht. Maar, wat zijn nou de beste puppybrokken? En aan welke “voorwaarden” moeten de beste puppybrokken voldoen? Al deze informatie, inclusief een top 5 van de beste puppybrokken, is in dit artikel te vinden.

1. Waarom puppybrokken kopen?

Is het voor een puppy écht belangrijk om uitsluitend puppybrokken te eten? Ja, dat is zeker het geval. Ten opzichte van “regulier” hondenvoer weten de puppybrokken zich namelijk op significante onderdelen te onderscheiden. Mede daarom is het advies om alleen de beste puppybrokken aan je puppy voor te schotelen.

Allereerst is het een feit, zoals reeds hierboven aangehaald, dat een puppy in de eerste weken en maanden van zijn leven onwijs hard groeit. Deze groei kan alleen tot stand komen als de puppy de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Puppybrokken bevatten deze voedingsstoffen. Dat is zéker het geval als je voor de beste puppybrokken kiest.

Daarnaast zijn deze puppybrokken ook “geschikt” voor het gebit van een puppy. Net zoals bij kinderen heeft een puppy namelijk ook een melkgebit. Dit gebit is echter niet al te scherp en wordt binnen 2 á 3 maanden al vervangen voor een “volwassen honden gebit”. Aangezien een puppy geen scherpe tanden heeft, moeten de puppybrokken zacht zijn. Zodra de brokken te hard zijn, krijgt een puppy deze niet door zijn keel heen. Als je voor de beste puppybrokken kiest, weet je zeker dat deze zacht genoeg zijn. Je puppy heeft daardoor géén moeilijkheden met het opeten van de brokken.

Tot slot sluiten de puppybrokken ook exact aan op de behoefte van puppy’s. Ook is het goed om te weten dat een puppy andere behoeftes heeft dan een volwassen hond. Zo heeft een puppy veel eiwitten, fosfor en calcium nodig. Ook is het wenselijk dat de voeding energierijk is, aangezien een puppy veel energie nodig heeft (onder meer omdat het lichaam flink aan het groeien is).

Op het moment dat je puppyvoeding aan een volwassen hond gaat geven, verkrijg je een averechts resultaat. In de puppyvoeding zitten namelijk relatief veel calorieën; die calorieën zijn bij een puppy nodig voor de groei. Bij een volwassen hond zorgen deze calorieën echter al snel voor overgewicht. Het advies is dus altijd om puppybrokken aan puppy’s voor te schotelen en regulier hondenbrokken aan volwassen honden.

2. Waar op letten bij de aanschaf van puppybrokken?

Het aanbod van puppybrokken is tegenwoordig behoorlijk divers. Wat zijn dan de beste puppybrokken voor jouw pup? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn onder meer de afmetingen van jouw hond van groot belang. Er kan hierbij onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld een hele kleine hond (1-5 kg), een middelgrote hond (5+ kg) en een grote hond (10+ kg). Des te zwaarder de pup is, des te meer behoefte de puppy aan voeding heeft. Stem het soort puppyvoeding dus af op het gewicht en de afmetingen van jouw hond.

Daarnaast is het ook goed om naar de verschillende merken te kijken. In de wereld van puppybrokken voeren enkele merken absoluut de boventoon. Je kunt daarbij denken aan onder meer Royal Canin, Pedigree en Prins. Deze merken hebben bewezen dat ze de juiste brokken voor puppy’s kunnen maken. Kies bij voorkeur dus voor de puppybrokken van dergelijke, gerenommeerde merken.

geef je puppy de perfecte start met puppybrokken

Reageert jouw puppy niet goed op de brokken? Krijgt hij jeuk van de brokken of laat hij de brokken wellicht zelfs helemaal staan? Dan bestaat er een mogelijkheid dat je hond allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen. Dit kun je bij een dierenarts laten testen. Mocht je hond ergens allergisch voor zijn, is het advies om de puppybrokken hierop af te stemmen. Zo bestaan er speciale puppybrokken voor pups die last van een voedselallergie hebben, last van maag- en darmklachten hebben en last van vachtproblemen hebben.

Sowieso is het verstandig om goed naar de ingrediënten te kijken. De beste puppybrokken bevatten onder meer goede vetten, vitamines en mineralen. Kleurmiddelen, smaakmiddelen (e-nummers), suikers en cellulose zijn juist níet aanwezig bij de beste puppybrokken

Uiteraard speelt ook de smaak van de brokken een belangrijke rol. Sommige brokken bevatten extracten van gevogelte en vlees en hebben daardoor een bijpassende smaak. Andere brokken bevatten weer extracten van kip of van lam. Vaak is dit een kwestie van uitproberen en even aftasten wat jouw kleine viervoeter het lekkerste vindt.

Tot slot willen we je aanraden om goed op de inhoud van de verpakking te letten. Sommige verpakkingen bevatten bijvoorbeeld 2 kilo aan puppybrokken, terwijl er ook verpakkingen bestaan die 10 kilo aan puppybrokken bevatten. Als jouw puppy niet al te veel eten nodig heeft, kan je beter voor de iets kleinere verpakkingen kiezen. Vice versa geldt dat net zo; voor de grotere puppy’s kan je het beste voor de grotere verpakkingen kiezen.

3. De 5 beste puppybrokken

Het uitzoeken van de beste puppybrokken is geen gemakkelijke opgave. Het aanbod is divers, de puppybrokken verschillen soms op detailniveau van elkaar en je weet aan het begin wellicht nog niet precies waar de voorkeuren van jouw pup naar uit gaan. Gelukkig helpen wij jou een handje met het uitzoeken van de beste puppybrokken. Wij hebben verschillende soorten brokken aan een strenge keuring onderworpen, waarna we uiteindelijk een top 5 samen hebben weten te stellen. Hieronder vind je korte reviews van de, volgens ons, 5 beste puppybrokken.

3.1. Royal Canin – Mini puppy – Hondenvoer – 4 kg

Deze brokken van Royal Canin behoren volgens ons tot de top van de beste puppybrokken. De brokken hebben een heerlijke smaak, zijn gezond, bieden de benodigde voedingsstoffen en zijn heerlijk zacht. Daarnaast heeft Royal Canin ook bewust voor kleine brokjes gekozen; dat maakt het eten voor jouw puppy nog iets makkelijker en aangenamer. In de basis zijn deze brokken geschikt voor zowel puppy’s als jonge honden (tot 2 jaar).

De brokken bevatten de juiste voedingsstoffen, waardoor je puppy op de juiste manier kan groeien. Ook zorgen deze voedingsstoffen ervoor dat de weerstand van je pup verbeterd wordt; de kans op ziektes wordt daarmee weer een stuk kleiner. Al met al zijn dit in onze ogen de beste puppybrokken. Indien gewenst kan je ook nog voor een zak van 8 kilogram kiezen.

 • Geschikt voor: puppy’s en honden tot maximaal 2 jaar.
 • Speciaal voedingsdoel: nee.
 • Smaak: neutraal.
 • Inhoud verpakking: 4 of 8 kg.

3.2. Prins – Procare Super Active – Hondenvoer – 15 kg

Heb je gekozen voor een middelgroot tot groot ras? Dan groeit je puppy in de eerste levensweken en -maanden behoorlijk hard. Deze groei leidt je in goede banen met behulp van deze brokken van het merk Prins. Deze geperste brokken bevatten de juiste ingrediënten (weinig vet bijvoorbeeld) en hebben een hoge verteerbaarheid. Door die hoge verteerbaarheid worden alle benodigde voedingsstoffen perfect opgenomen in het lichaam van je pup. De huid en vacht blijven bovendien gezond en glanzend met dank aan deze puppybrokken. Dankzij de vleessmaak zal jouw pup deze ongetwijfeld erg lekker vinden.

 • Geschikt voor: puppy’s en drachtige/zogende honden tot maximaal 8 jaar.
 • Speciaal voedingsdoel: nee.
 • Smaak: vlees.
 • Inhoud verpakking: 15 of 30 kg.

3.3. Royal Canin – Medium puppy – Hondenvoer – 4 kg

Ook de derde plek in deze lijst met beste puppybrokken wordt ingenomen door Royal Canin. Deze brokken zijn vergelijkbaar met de hierboven beschreven brokken, maar zijn iets groter. Bovendien zijn deze brokken meer gericht op de iets grotere puppy’s, waarbij de groei in de eerste 12 maanden perfect ondersteund wordt. Dat is te danken aan een perfecte samenstelling van de voedingsstoffen waar elke pup behoefte aan heeft. Deze brokken zijn verkrijgbaar in een verpakking van 4 kilo en 8 kilo.

 • Geschikt voor: puppy’s (middelgroot ras) en honden tot maximaal 2 jaar.
 • Speciaal voedingsdoel: nee.
 • Smaak: neutraal.
 • Inhoud verpakking: 4 of 8 kg.

3.4. Pro Plan – Medium puppy – Sensitive Skin – Zalm – 12 kg

Plek 4 in deze lijst met beste puppybrokken is ingeruimd voor deze brokken van Pro Plan. Deze brokken zijn ideaal voor puppy’s van maximaal 12 maanden oud; in de eerste 12 levensmaanden zorgen deze brokken voor een perfecte opbouw van spieren en gewrichten. Daarnaast zijn deze brokken ook perfect in staat om een gezonde huid en glanzende vacht te verkrijgen; deze brokken zijn dan ook op het lijf geschreven voor puppy’s die last van huidproblemen hebben. Pro Plan heeft gekozen voor de toevoeging van geselecteerde eiwitbronnen, waarbij het grootste gedeelte ingeruimd is voor zalm. Deze brokken hebben dus een heerlijke zalmsmaak.

 • Geschikt voor: puppy’s tot maximaal 1 jaar.
 • Speciaal voedingsdoel: nee.
 • Smaak: zalm.
 • Inhoud verpakking: 3 of 12 kg.

3.5. Cavom – Compleet pup/junior – 20 kg

Deze lijst met beste puppybrokken sluiten we in stijl af; dat doen we met deze brokken van het merk Cavom. Deze brokken zijn speciaal voor puppy’s tussen de 4 weken en 24 maanden. In deze brokken zijn allerlei belangrijke voedingsstoffen aanwezig, terwijl andere voedingsstoffen (maïs, tarwe en rijst) geheel weggelaten zijn. Daardoor is de kans op een overgevoelige reactie nihil. Door de aanwezigheid van de benodigde voedingstoffen zorgen deze brokken voor een perfecte groei van jouw kleine viervoeter.

 • Geschikt voor: puppy’s tot maximaal 2 jaar.
 • Speciaal voedingsdoel: Nee.
 • Smaak: vlees.
 • Inhoud verpakking: 5, 15, 20 of 60 kg.

4. Veelgestelde vragen

Heb je één van de bovengenoemde beste puppybrokken aangeschaft? Dan is het zaak om deze puppybrokken op de juiste manier voor te schotelen aan jouw puppy; je moet bijvoorbeeld niet té veel, maar ook niet te weinig brokken aan je hond geven. Over het geven van de puppybrokken krijgen wij regelmatig vragen. Wij hebben deze vragen verzameld en geven hieronder antwoord op de twee meestgestelde vragen.

Hoeveel brokken moet een puppy per dag eten?

De hoeveelheid brokken is compleet afhankelijk van de behoefte van jouw hond. Grotere pups hebben logischerwijs behoefte aan meer brokken dan kleinere pups. Over het algemeen kan je hier de volgende stelregel voor aanhouden: 25 gram voeding per kg lichaamsgewicht. Weegt jouw pup 5 kilo? Dan is het advies om hem dagelijks 125 gram brokken te geven.

Hoe vaak moet een puppy per dag eten?

Bij jonge honden is het van belang dat de maaltijden goed over de dag verspreid zijn. Het advies is daarom om met 4 maaltijden te beginnen. Als je pup enkele maanden oud is, kan je dit langzaamaan afbouwen naar 3 maaltijden. Is je pup volledig volwassen? Dan voldoen 2 maaltijden per dag. De 4 maaltijden waar je mee begint, zijn dus relatief kleine maaltijden. Voor de groei van jouw pup is dat gewenst; veel kleine maaltijden zorgen uiteindelijk voor de perfecte opbouw van spieren, gewrichten en botten.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “De 5 beste puppybrokken in 2024

  • Admin zegt:

   Beste Toon Kanters,

   Dankjewel voor je feedback!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *