Wat is de beste hondenrugzak van 2022? Top 5!

Laatst bijgewerkt: 25 juli 2022

Voor elke hond is het van belang dat hij voldoende beweegt. Hoeveel beweging hij exact nodig heeft, is onder meer afhankelijk van het ras en de afmetingen van zijn lichaam. Logischerwijs hebben de grotere hondenrassen meer behoefte aan beweging dan de kleinere hondenrassen. Helaas is het in bepaalde situaties ook niet (meer) mogelijk dat jouw hond lange stukken met jou kan wandelen. De oorzaak hiervan is meestal op het medische gebied terug te vinden. Een aandoening, een ziekte of pure ouderdom zorgen ervoor dat jouw hond niet al te goed meer mee kan lopen. Eén van de mogelijkheden die je dan hebt, is om jouw hond in de beste hondenrugzak te stoppen.

Jouw hond kan dan in principe met jou mee “wandelen”, terwijl hij daar zelf niks voor hoeft te doen. Logischerwijs is de beste hondenrugzak alleen geschikt voor kleine tot middelkleine honden; de grotere honden zijn immers veel te zwaar voor de beste hondenrugtas. Ben je op zoek naar de beste hondenrugzak voor jouw trouwe viervoeter? Alle relevante informatie over de beste hondenrugzakken vind je in dit artikel terug. We bespreken namelijk graag wat de beste hondenrugzak is, waar je op moet letten bij het uitkiezen van de beste hondenrugzak én waarom het gebruik van een hondenrugzak aan te raden is.

1. Waarom een hondenrugzak kopen?

De aanschaf van een hondenrugzak is om meerdere redenen aan te raden. Eén van de redenen kan terug te vinden zijn in de lichamelijke gesteldheid van jouw trouwe viervoeter; op het moment dat hij niet meer goed mee kan lopen, biedt de beste hondenrugzak veel uitkomst. Met dank aan deze beste hondenrugtas kan je immers alsnog jouw hond van een frisse neus voorzien.

Ook in andere situaties komt een hondenrugzak prima van pas. Dat is bijvoorbeeld het geval als je met jouw kleine hond in een drukke stad wilt lopen. Jouw hond wordt dan al snel over het hoofd gezien door andere mensen. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet in een hondenlosloopgebied gaat lopen, maar wel jou hond wil meenemen is een hondenrugtas een goede optie. Met de beste hondenrugzak bescherm je dus ook jouw hond in drukke situaties; ondertussen kunnen jullie wel samen van jullie dag genieten.

Tot slot is het ook mogelijk dat je in lastig begaanbare gebieden met jouw hond gaat wandelen. Denk hierbij aan bergachtige gebieden of gebieden waarbij de ondergrond nogal warm is; in dergelijke situaties is het voor jouw hond ook heerlijk vertoeven in de beste hondenrugzak. Graag willen we wel benadrukken dat de beste hondenrugzak alléén voor kleine(re) honden geschikt is. Mocht je een grotere hond hebben, past deze allereerst niet in een rugzak. Indien dat wel zou kunnen, zou de rugzak véél te zwaar worden. Mede hierdoor is de aanschaf van de beste hondenrugzak alleen aan te raden voor baasjes van kleine honden. Voor welke rugzak je dan het beste kunt kiezen? Daarover vertellen we je hieronder graag meer.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondenrugzak?

Ben je door lichamelijke redenen van je hond genoodzaakt om een hondenrugzak aan te schaffen? Of wil je graag jouw hond op een praktische manier in drukke wandelgebieden beschermen? In beide situaties komt de beste hondenrugzak prima van pas.

Graag bespreken we hieronder aan welke criteria de beste hondenrugzak moet voldoen, zodat jij gericht op zoek kunt gaan naar die rugzak voor jouw hond. Allereerst moet uiteraard de hondenrugzak groot genoeg zijn voor jouw trouwe viervoeter. Mocht je een kleine hond hebben, is dat al snel het geval. Mocht je een hond hebben die nét een slagje groter is, kan de rugzak al snel te klein zijn.

Kijk dus altijd goed naar de afmetingen van de hondenrugzak en meet voorafgaand de afmetingen van jouw hond op. Op basis van die gegevens kun je gericht op zoek gaan naar de beste hondenrugzak voor jouw trouwe viervoeter. Daarbij is het ook aan te raden om goed naar het design te kijken.

We hebben het daarbij niet specifiek over kleurgebruik of over de vorm van de hondenrugzak, maar wel over bijvoorbeeld ventilatiegaten, de opening(en) in de rugzak en de overige vakken. Het is wenselijk dat de hondenrugzak meerdere ventilatiegaten heeft, zodat jouw hond zijn kop ook naar buiten kan steken. Mocht de rugzak meerdere andere vakken hebben, is dat ook mooi meegenomen. Je kunt dan immers ook nog andere dingen in de rugzak meenemen.

hond zit in een hondenrugzak

Ook willen we je aanraden om goed naar het comfort van de beste hondenrugzak te kijken. Door voor een comfortabele hondenrugzak te kiezen, beperk je de belasting voor jouw rug. Zo is het advies om te gaan voor een hondenrugtas met verstelbare draagbanden; bij voorkeur moeten deze draagbanden ook nog van een zacht materiaal vervaardigd zijn.

Tot slot willen we je aanraden om goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding te kijken. Richt je pijlen niet alleen op de prijs, maar kijk met name naar het totaalplaatje. Als je iets meer voor de beste hondenrugzak gaat betalen, ben je meestal verzekerd van een betere kwaliteit. Het is dus zeker de moeite om een bepaald bedrag in de beste hondenrugzak te investeren, aangezien je daar langdurig van kunt genieten.

3. De 5 beste hondenrugzakken

Ben je overtuigd van de voordelen en het gemak van een hondenrugzak? Dan is het advies om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de beste hondenrugzak. Graag helpen we jou daar een handje bij; wij hebben namelijk alvast allerlei hondenrugzakken aan een strenge keuring onderworpen. Op basis van onze test hebben we een top 5 samen weten te stellen van de beste hondenrugzakken. In onderstaande reviews vind je meer informatie over deze 5 beste hondenrugzakken.

3.1. Bobby – Draagtas pack – Zwart – 33 x 26 x 44 cm

Is dit de beste hondenrugzak in onze ogen? Ja, zeer zeker. Deze hondenrugtas is van een hoge kwaliteit, is makkelijk schoon te maken en biedt veel gemak aan jouw hond. Niet alleen jouw hond geniet van deze rugzak, maar de rugzak zit ook nog eens comfortabel bij jou. Je hebt namelijk de beschikking over meerdere verstelbare draagbanden, terwijl de rugzak ook nog meerdere handige vakken heeft. Dankzij de verschillende ventilatievakken kan jouw hond tijdens het wandelen heerlijk naar buiten kijken. Al met al een prima hondendraagtas, maar daar is de prijs dan ook naar. Dit is namelijk de duurste hondenrugzak uit deze lijst met 5 beste hondenrugzakken.

 • Afmetingen: 33 x 26 x 44 cm.
 • Materiaal: polyester.
 • Kleur: zwart met lichtbruin.

3.2. Trixie – Timon – Hondendraagtas – Zwart/grijs – 34 x 44 x 30 cm

Ook over de hondenrugzakken van het merk Trixie zijn we zeer te spreken. Dat is óók het geval bij deze Trixie Timon hondendraagtas; deze tas is 34 bij 44 bij 30 centimeter groot en biedt daarmee voldoende ruimte aan kleinere honden. Door de verstelbare draagbanden zit de rugzak bijzonder comfortabel voor jou, terwijl de ventilatievakken ook voor voldoende frisse lucht voor jouw hond zorgen. Met dank aan een korthouder, die volledig geïntegreerd is, voorkom je dat jouw hond tijdens het wandelen opeens uit de rugzak kan springen. Met dank aan de reflecterende stroken val je met deze hondenrugzak ook nog eens goed op in het donker.

 • Afmetingen: 34 x 44 x 30 cm.
 • Materiaal: nylon.
 • Kleur: zwart met grijs.

3.3. Duvo – Promenade Paris – Backpack Classic Fall

De Promenade Paris Backpack Classic Fall is ook een hondenrugzak die goed in onze test gescoord heeft. Deze hondenrugzak is volledig waterbestendig, heeft een comfortabele binnenkant en maakt het voor zowel jouw hond als voor jou bijzonder comfortabel. Aan de onderkant is bijvoorbeeld een zachte bodem te vinden, waardoor jouw hond van nóg meer zitcomfort geniet. Ook de halsbandbevestiging, het extra opbergvakje en de verschillende ventilatievakken zijn pluspunten van deze hondendraagtas. Deze hondenrugzak is 34 bij 31 bij 39,5 cm groot en heeft een maximum draaggewicht van 7 kilogram. Een prima hondenrugzak voor kleine honden dus.

 • Afmetingen: 34 x 31 x 39,5 cm.
 • Materiaal: kunststof.
 • Kleur: grijs.

3.4. Trixie – Rugtas Connor – Voor honden – Zwart/blauw – 42 x 29 x 21 cm

Ben je op zoek naar een unieke hondenrugzak? Dan zit je goed met deze Trixie Rugtas Connor; deze rugzak heeft namelijk niet de “reguliere” vorm van een rugzak. Dankzij de afmetingen (41 bij 21 bij 29 cm) is de hondenrugzak ideaal voor kleinere honden. Jouw hond geniet van het nodige comfort, terwijl hij door de verschillende ventilatievakken ook nog naar buiten kan kijken. Met dank aan de verstelbare schouderriemen kan je deze rugzak bovendien op twee manieren gebruiken; als hondenrugzak en als hondendraagtas. Ideaal. Dat geldt ook voor het aparte vak aan de voorkant van de hondenrugzak, aan de uitneembare bodemplaat (makkelijk schoon te maken) en de gunstige prijs.

 • Afmetingen: 41 x 29 x 21 cm.
 • Materiaal: nylon.
 • Kleur: zwart.

3.5. Trixie – Reismand trolley en rugzak – Zwart/grijs – 36 x 50 x 27 cm

Deze lijst met beste hondenrugzakken sluiten we graag met een unieke rugzak af. Deze hondenrugtas is namelijk zowel als rugzak en als trolley te gebruiken. Mocht je het gewicht van jouw hond even niet willen tillen, kan je ervoor kiezen om de rugzak als trolley te gebruiken. Gemak dient de mens. De hondenrugzak is relatief groot (36 bij 50 bij 27 cm), is geschikt voor honden van maximaal 8 kilogram en biedt het gewenste comfort. Met dank aan de geïntegreerde korthouder voorkom je bovendien dat jouw trouwe viervoeter zomaar uit deze hondendraagtas kan springen. Al met al zijn we met name vanwege de multifunctionaliteit onder de indruk van deze hondenrugzak.

 • Afmetingen: 36 x 50 x 27 cm.
 • Materiaal: katoen.
 • Kleur: zwart met grijs.
Een hond in een rugzak mag mee met een ritje op de motor

4. Veelgestelde vragen

Heb je hierboven de beste hondenrugzak voor jouw hond kunnen vinden? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen; deze hondendraagtas op de juiste manier te gebruiken. Hoe je deze hondenrugzak het beste kunt gebruiken? Daar krijgen wij regelmatig vragen over. Wij hebben daarom besloten om die vragen te bundelen en in deze sectie met veelgestelde vragen te verwerken. De antwoorden op de veelgestelde vragen vind je hieronder.

Welke honden passen in een hondenrugzak?

De beste hondenrugzak is uitsluitend geschikt voor de kleinere honden. Dit komt enerzijds door de beperkte afmetingen van de rugzakken, maar ook door het maximum draaggewicht van de rugzakken. Veel hondenrugzakken kunnen bijvoorbeeld maximaal 7 á 8 kilo dragen; zwaardere honden passen simpelweg niet in deze hondenrugzakken.

Hoe moet je een hondenrugzak omdoen?

Hier heb je eigenlijk twee mogelijkheden voor. Je kunt er eerst voor kiezen om de hondenrugzak om je rug te doen en jouw hond daarna in deze hondenrugzak te stoppen. Dit gaat vaak echter niet al te makkelijk, waardoor je vaak nog twee extra handen nodig hebt. Je kunt er daarom beter voor kiezen om jouw hond eerst in de hondenrugzak te doen, de halsband goed vast te maken aan bijvoorbeeld de korthouder en vervolgens de rugzak bij jezelf omdoen.

Hoe moet je een hondenrugzak schoonmaken?

In een hondenrugzak komen, door normaal gebruik, allerlei vuiligheden en haren van jouw hond in de rugzak terecht. Het advies is daarom om de hondenrugzak regelmatig uit te kloppen, een doekje doorheen te halen of in de wasmachine te stoppen. Of dit mogelijk is, is volledig afhankelijk van het soort hondenrugzak. Ons advies is daarom om te kijken naar een hondenrugzak met een uitneembare bodem; die bodem kan je uit de hondenrugzak halen en vervolgens makkelijk schoonmaken.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

4 reacties op “Wat is de beste hondenrugzak van 2022? Top 5!

 1. Melie Kapel zegt:

  Beste, binnenkort gaan we met onze hondjes naar zeeland. 1 van onze honden is 12 jaar oud en heeft zware artrose waarvoor ze medicatie krijgt. Voor deze hond zoek ik een goede rugzak maar ik heb geen idee welke ik moet kiezen. Ze weegt 12 kilo. Lengte van nek naar staart is 48 cm. Omtrek borst, gelijk achter voorpoten is 60 cm. Schofthoogte bedraagt 30 cm. Graag uw advies in deze.

  • Admin zegt:

   Beste Melie Kapel,

   Een goede rugzak voor een hond van jouw formaat zit helaas niet bij onze selectie in dit artikel. We kunnen op dit moment geen uitspraak doen over andere hondenrugzakken buiten dit artikel omdat we deze niet nauwkeurig bekeken hebben. Wel raden we je aan om vooral naar het maximale draagvermogen te kijken. Dat is in onze ogen de belangrijkste eigenschap qua veiligheid. Zorg ervoor dat de hondenrugzak die je aanschaft, minimaal 12 kilo kan dragen. Overigens zou je wel eens naar hondentrolleys kunnen kijken. Wellicht is dat een optie?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Van Asten,

   Het kan inderdaad van persoon tot persoon verschillen hoe een product ervaren wordt. Vandaar dat we ook alternatieven voor de trolley rugzak in ons artikel opnemen. We nemen je opmerking in ieder geval mee zodat we scherp blijven op de selectie van de beste producten.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *