Veel hondenrassen mogen de stempel “retriever” dragen. Dat geldt óók voor de Flatcoated Retriever. Deze retrieversoort is een graag geziene gast in Nederlandse gezinnen en heeft zeer kenmerkende uitstraling. Dat is onder meer te danken aan zijn zwarte of leverkleurige vacht; andere kleurvariaties bestaan niet binnen dit ras.
Voor de oorsprong van een Flatcoated Retriever moeten we terug naar Engeland. In dat land is dit ras ontstaan na verschillende kruisingen, waarna de honden veelvuldig ingezet werd als een soort van jachthond. Zijn functie was met name om de geschoten prooi op te halen. Het was in principe dus geen échte jachthond, maar meer een hulphond tijdens de jacht. In Engeland was men al snel gek op dit ras en die populariteit sloeg ook over naar andere landen. Door verschillende omstandigheden, waaronder de Eerste Wereldoorlog, is dit ras niet altijd even populair geweest. Mocht je graag een Flatcoated Retriever in huis gaan halen, ben je in de meeste gevallen verzekerd van een lang en gelukkig leven. Een gemiddelde Flatcoated Retriever wordt namelijk 10 tot 14 jaar oud.
Samenvatting Flatcoated Retriever
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Flatcoated Retriever.
1. Uiterlijke kenmerken
Een retriever is over het algemeen een opvallende hond en dat geldt ook zeker voor een Flatcoated Retriever. Dit ras valt onder meer op door zijn vacht, door zijn platte/lange kop en door zijn atletische lichaam. Hij straalt niet alleen atletisch vermogen uit, maar ook snelheid, kracht en doorzettingsvermogen. Onder aan de streep is het een indrukwekkende hond om te zien. Niet zo zeer door een breed of gespierd lichaam, maar wel door een sierlijk en atletisch lichaam.
De kop van een Flatcoated Retriever is, zoals gezegd, lang en plat. Met name de snuit is lang, waardoor hij een guitige kop heeft. Aan de zijkant van de kop zijn twee middelmatige oren te vinden. Deze oren worden bij voorkeur hangend én zo dicht mogelijk tegen het hoofd aan gedragen. Zijn ogen vallen nagenoeg niet op. Dat komt met name door de donkerbruine of hazelnootbruine kleur; deze kleur valt niet al te veel op bij de zwarte of leverkleurige vacht.
De platte en lange kop loopt over in een relatief lange hals. Deze hals is sierlijk te noemen en loopt uiteindelijk over in een brede en eveneens sierlijke rug. Opvallend is dat deze rug lang is; een Flatcoated Retriever is meer lang dan dat hij hoog is. Dat draagt uiteraard bij aan zijn atletische vermogen en aan de hoge snelheid die hij tijdens het hardlopen kan bereiken. Aan het einde van de lange rug is een hoog aangezette staart te vinden. Deze staart wordt nooit boven de ruglijn gedragen en is tamelijk kort te noemen.
De vacht van een Flatcoated Retriever is altijd zwart of leverkleurig. Andere kleuren komen simpelweg niet voor binnen dit ras. Kenmerkend is verder dat de vacht glad, fijn en relatief dichtbegroeid is. Het is hierdoor heerlijk om je hand over zijn lichaam heen te halen. Niet overal op zijn lichaam is zijn vacht even lang; met name rondom de poten en de staart is er sprake van bevederingHaren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X.
2. Gedrag
Goedlachs, op late leeftijd nog steeds speels en onwijs ondernemend. Met die termen kan een Flatcoated Retriever het beste samengevat worden. Dit hondenras roept bij iedereen een glimlach op en hij ervaart zelf ook veel plezier in het leven. Hij vindt het heerlijk om leuke dingen met jou te doen, maar weet zichzelf ook prima te vermaken.
Binnen een gezin weet een Flatcoated Retriever zichzelf altijd een plekje te geven. Hij is sociaal, hij krijgt graag liefdevolle aandacht en hij geeft graag ook aandacht aan zijn baasje(s) en andere gezinsleden. Bovendien is het een hond die nagenoeg nooit zijn staart stil weet te houden. Het heeft er alle schijn van dat hij continue vrolijk is, dat hij veel plezier in het leven maakt en dat hij oprecht geniet van het leuke gezinsleven.
Je moet wel rekening houden met zijn speelsheid en zijn drukke karakter. Bovengenoemde karakter eigenschappen zorgen er namelijk wel voor dat hij niet al te rustig is binnenshuis. Het is geen hond die de gehele dag in zijn hondenmand of op zijn hondenkussen ligt. Nee, hij is onwijs actief en dat gaat wellicht niet altijd even goed samen met alle gezinssamenstellingen. Als je een baby of een klein kind hebt, kan een Flatcoated Retriever iets té druk zijn. Gelukkig is het een leergierige hond en kan je hem op de juiste manier aansturen.
Heb je meerdere huisdieren rondlopen? Dan moet je altijd scherp zijn op een Flatcoated Retriever. Door zijn speelsheid vindt hij het heerlijk om achter een kleine kat aan te rennen, om met een cavia, konijn of ander knaagdier te spelen en om met vogels in jouw tuin te gaan spelen. Het is een onwijs vrolijke hond die altijd in is voor een spelletje; hij maakt daarbij echter geen onderscheid tussen honden, katten, vogels of knaagdieren. Een strenge en strikte opvoeding is op dit gebied dus absoluut wenselijk c.q. noodzakelijk.
Tot slot is het goed om te weten dat een Flatcoated Retriever heel lang jong blijft. Een volwassen Flatcoated Retriever is nog steeds erg speels, erg aanhankelijk en erg vrolijk. Ook op latere leeftijd moet je hem dus van de nodige aandacht en beweging voorzien.
3. Verzorging
Een Flatcoated Retriever heeft een prachtige vacht in een zwarte of leverkleurige tint. Deze vacht lijkt op het eerste oog veel verzorging nodig te hebben, maar dat valt wel mee. Het advies is om hem meerdere keren per week goed te borstelen en om de vacht regelmatig goed schoon te maken. Dat kan je onder meer doen door hem met droogshampoo in te smeren of even een vochtig doekje over zijn vacht te halen.
Met name de bevedering rondom zijn poten en staart verdienen extra aandacht. Indien het noodzakelijk is, is het aan te raden om de écht lange haren hier even af te knippen. Deze lange haren kunnen namelijk voor irritaties, en mogelijk zelfs infecties, zorgen. Verder is het advies om regelmatig zijn tanden te poetsen en om regelmatig zijn nagels bij te knippen.
Een gemiddelde Flatcoated Retriever wordt tussen de 10 en 14 jaar oud. Dat gegeven lijkt aan te geven dat dit ras behoorlijk gezond is, maar schijn bedriegt in dit geval. Dit ras kent namelijk meerdere gezondheidsrisico’s waar je onwijs scherp op moet zijn. Zo komt histiocytair sarcoom regelmatig voor bij dit ras. Dit is een vorm van kanker die binnen korte tijd levensgevaarlijke gevolgen kan hebben.
Ook loopt dit ras een verhoogd risico op epilepsie en op dilaterende cardiomyopathie. De laatstgenoemde aandoening is een aandoening aan het hart. De spieren van het hart zijn hierdoor verzwakt, waardoor de spieren niet meer de benodigde kracht kunnen leveren. Spijtig genoeg is er niks aan deze aandoening te doen en is ook deze aandoening levensgevaarlijk voor een Flatcoated Retriever.
Tot slot lopen ook de gewrichten en knieën een verhoogd risico. Bij de knieën van een Flatcoated Retriever is er regelmatig sprake van patella luxatie. Hierbij is de knieschijf uit de knieholte geschoten, waardoor de hond onwijs veel pijn ervaart. Hij gaat ook hierdoor mank lopen. Dat geldt ook voor heup- en elleboogdysplasie. Bij deze aandoening is er sprake van een onregelmatige slijtage in de gewrichten. Dat komt op zijn beurt weer doordat verschillende onderdelen in de gewrichten niet (meer) op elkaar aansluiten. Ook hierdoor ervaart hij veel pijn. Observeer hem dus altijd goed tijdens het wandelen en trek – indien nodig – tijdig aan de bel bij de dierenarts.
4. Opvoeding
Tijdens de opvoeding van dit ras moet je absoluut rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo is het onwijs belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd aan te leren dat hij af en toe alleen thuis moet blijven. Door zijn speelsheid en energieke instelling vindt hij het niet al te leuk om alleen thuis te zijn. Door hem hier op jonge leeftijd aan te laten wennen, kun je dit voor jezelf én voor hem makkelijker maken.
Verder is het advies om strikte regels op te stellen en deze zéér consequent na te leven. Door zijn speelsheid is hij namelijk niet altijd even oplettend. Door continue dezelfde regels te hanteren, gaat hij deze regels echter alsnog redelijk snel opvolgen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd op een rustige en liefdevolle manier met hem communiceert. Hij is behoorlijk aanhankelijk en is dus gek op jouw aandacht. Gebruik dat in jouw voordeel tijdens de opvoeding.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is hij dol op kleine huisdieren. Hij gaat hier echter, door zijn speelsheid, niet altijd even goed mee om. Mocht je andere huisdieren in je huis rond hebben lopen, dan is dat een belangrijk aandachtspunt tijdens de opvoeding. Ook hierbij geldt weer dat je duidelijke regels op moet stellen, deze regels consequent na moet leven en op een rustige manier met hem moet communiceren.
5. Beweging
In dit artikel heb je het woord “speelsheid” meerdere keren voorbij zien komen. Een Flatcoated Retriever heeft onwijs veel energie en moet deze energie gedurende de dag dus kwijt kunnen. Het advies is dan ook om hem van veel beweging te voorzien. Ga lange stukken met hem wandelen, speel leuke spelletjes met hem en daag hem continue uit.
Volgens sommige experts en baasjes is het zelfs nodig om hem per dag minimaal twee uur uit te laten. Mocht je niet zoveel vrije tijd hebben, is een Flatcoated Retriever voor jou op dit moment wellicht niet de beste keus. Als dit ras niet voldoende beweging krijgt, gaat hij namelijk ongewenst gedrag vertonen. Zorg er dus voor dat hij dagelijks veel wandelt, laat hem naast je fiets mee rennen of laat hem een frisse duik in het water nemen. Hij is namelijk óók dol op zwemmen.
Gezien zijn intelligentie is het ook belangrijk om hem mentaal in goede conditie te houden. Dat doe je onder meer door behendigheidsspelletjes en denkspelletjes met hem te spelen. Tijdens alle activiteiten moet je wel scherp zijn op zijn lichamelijke gesteldheid. Voorkom scherpe bochten en abrupte bewegingen.
6. Geschiedenis
Over de oorsprong van een Flatcoated Retriever kunnen we niks met 100% zekerheid stellen. Wel zijn er meerdere experts die denken dat dit ras ontstaan is door een kruising van verschillende spaniëls, pointers en setters. Deze kruisingen vonden hoogstwaarschijnlijk in Engeland plaats; veel signalen leiden in ieder geval naar Engeland. In dit land werd de Flatcoated Retriever veelvuldig ingezet als hulpje bij de jacht.
Ondertussen werd het ras ook meer en meer populair bij gezinnen. Dat veranderde eigenlijk door de Eerste Wereldoorlog. Vlak na de Eerste Wereldoorlog was dit ras bijna volledig met uitsterven bedreigd. Gelukkig hebben verschillende fokkers dat kunnen voorkomen, maar het heeft de populatie absoluut geen goed gedaan.
Momenteel kun je in nagenoeg alle landen in Europa deze vrolijke en energierijke hond tegenkomen. Mocht je zelf veel vrije tijd hebben, is dit wellicht één van de leukste hondenrassen. Zijn vrolijke karakter, zijn guitige kop en zijn speelse karakter spreken veel mensen in ieder geval aan. Je moet alleen goed rekening houden met de hoeveelheid beweging die hij per dag nodig heeft.