In ons land hebben meerdere hondenrassen hun oorsprong gevonden. Dat is óók het geval bij het Kooikerhondje. Het ras bestaat hoogstwaarschijnlijk al vanaf de 16e of 17e eeuw; pas sinds 1996 is de hond in Nederland officieel als rashond aangemerkt.
Een Kooikerhondje staat om meerdere uiterlijke- en gedragskenmerken bekend. Hij heeft een zeer divers karakter, hij is gek op aandacht en hij heeft ook behoorlijk veel uithoudingsvermogen. Door deze karaktereigenschappen speelt een Kooikerhondje in veel gezinnen een belangrijke rol. Het is een sociaal hondje met een hoge mate van verbindendheid. Met zijn vrolijke kop, zijn vrolijke karakter en zijn eindeloze energie is hij in staat om iedereen blij en vrolijk te maken. Als je een Kooikerhondje in huis rond hebt lopen, kan je daar bovendien langdurig van genieten. Dit ras wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.
Samenvatting Kooikerhondje
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Kooikerhondje.
1. Uiterlijke kenmerken
Als je vanaf een afstandje een Kooierhondje ziet lopen, vallen meerdere uiterlijke kenmerken op. Dat komt onder meer door de opvallende vacht van dit as. De vacht heeft een middelmatige lengte, heeft een gladde structuur maar heeft her en der toch golvende delen. Qua kleur kent hij weinig tot geen variaties; alle Kooikerhondjes zijn wit met mogelijk her en der rood-oranje details. Deze rood-oranje details zijn met name in het gezicht of op bijvoorbeeld de rug en in de hals zichtbaar.
Daarbij valt ook op dat de vacht niet op alle lichaamsdelen dezelfde lengte heeft. Op bijvoorbeeld de staart, de achterpoten, de voorpoten en de borst is de vacht iets dichter. De vacht kan er op die plekken daarom ook iets wilder uit zien. Opvallend is bovendien de kop van het Kooikerhondje; bij nagenoeg alle Kooikerhondjes loopt vanaf de snuit namelijk een witte baan richting de bovenkant van de schedel. De rest van het gezicht is vervolgens met een rood-oranje kleur bedekt.
De kop van een Kooikerhondje is niet al te groot. De voorsnuit heeft een lichte wig-vorm en is niet overdreven kort. De oren zijn niet al te groot en worden bij voorkeur in een driehoekige vorm gedragen. Opvallend bij deze oren is de onderkant; aan de onderkant is donkere bevederingHaren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X te vinden. Hierdoor is het soms net alsof een Kooikerhondje oorbellen draagt. Verder valt bij de kop van dit ras de stand van de ogen op. Deze ogen staan niet al te ver bij elkaar vandaan en hebben een amandelachtige vorm. Qua kleur zijn de ogen van dit ras standaard donkerbruin.
De niet al te grote kop loopt over in een krachtige hals. Deze hals is behoorlijk gespierd en loopt verder in een rechte en tamelijk korte rug. Een Kooikerhondje is niet al te lang, maar is wel bijzonder atletisch. Dat is onder meer aan de korte rug en de krachtige poten te danken. Aan het einde van de rug is een harige staart te vinden. In de meeste gevallen wordt deze staart in het verlengde van de rug gedragen. Met uitzondering van situaties waarbij de hond actief is; in dat geval gaat de staart de lucht in.
Is dit ras groot te noemen? Dat valt mee. Een reu heeft een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 42 centimeter en een teefje een schofthoogte van maximaal 40 centimeter. Het gemiddelde gewicht ligt zo tussen de 9 tot 15 kilo. Desondanks ziet de hond er in sommige gevallen groter uit; dat komt met name door de wilde vacht op sommige lichaamsdelen. Die vacht zorgt er bij sommige Kooikerhondjes voor dat ze nét iets groter ogen.
2. Gedrag
Van nature werden de Kooikerhondjes gebruikt als jachthond. Ze zijn perfect in staat om op bijvoorbeeld eenden te jagen. Tegelijkertijd was het vroeger ook de wens dat hij zeer gehoorzaam was en in stilte zijn werk kon doen. Door zijn verleden is het karakter van dit ras tamelijk bijzonder te noemen. Enerzijds heeft hij namelijk onwijs veel uithoudingsvermogen en energie, terwijl hij anderzijds ook in staat is om helemaal niks te doen en in stilte af te wachten.
In het verleden moest een Kooikerhondje ook bijzonder goed samenwerken met zijn baasje. Alleen op die manier was het mogelijk om de eenden te vangen. De hunkering naar samenwerking zit nog steeds in het karakter van dit ras opgesloten. Hij doet graag dingen samen met mensen, hij maakt graag onderdeel uit van het gezin en hij is onwijs vriendelijk naar mensen toe.
Tegelijkertijd heeft hij onwijs veel pit en kan hij soms behoorlijk fel uit de hoek komen. Dat is onder meer het geval in de omgang met andere honden of met andere dieren. Als baasje zijnde moet je bijzonder scherp zijn op de omgang met andere honden, aangezien dit dé momenten zijn waarop hij zich wil laten gelden. Ook in huis kan hij soms behoorlijk wild en onstuimig zijn; op dat moment wil hij puur zijn energie kwijt. Hier schuilt dus geen enkel gevaar in, zolang je hem actief bezig weet te houden.
In het gedrag van een Kooikerhondje valt tevens zijn intelligentie op. Hij is behoorlijk slim en weet situaties bijzonder goed in te schatten. Ook is hij behoorlijk waaks en wil hij graag het beste voor zijn gezin. Hij is daarom ook niet te beroerd om tegen andere op te treden, zolang jij en je gezin maar beschermd worden. Binnenshuis is hij erg gesteld op zijn omgeving en op de mensen binnen datzelfde huis. Hij groeit graag uit tot het centrale punt van het gezin en is gek op (liefdevolle) aandacht. Binnen- en buitenshuis kan een Kooikerhondje dus behoorlijk verschillend gedrag vertonen, aangezien hij buitenshuis niet altijd op de aandacht van andere honden zit te wachten.
3. Verzorging
Je hebt hierboven kunnen lezen dat de vacht van een Kooikerhondje uniek te noemen is. Dat komt met name door de extra bevedering op bijvoorbeeld de staart, de borsten en de poten. Deze extra bevedering moet onwijs goed verzorgd worden. Maak deze haren regelmatig schoon en haal hier met enige regelmaat een borstel doorheen. Dit is namelijk dé plek voor bacteriën en insecten om zich te nestelen; verzorg de plekken met extra haar dus goed. Dat geldt uiteraard ook voor de overige delen van de vacht.
Verder is het goed om te weten dat dit ras enkele gezondheidsrisico’s loopt. Meerdere aandoeningen, waaronder de ziekte van Von Willebrand, komen relatief veel voor bij dit ras. Bij de ziekte van Von Willebrand is er sprake van een probleem in de bloedstolling, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Ook de aandoening Kooikerverlamming (ENM) komt meer dan eens voor. In dit geval is de ruggenmerg ernstig beschadigd waar de hond blijvende last van heeft. In de meeste gevallen openbaart deze aandoening zich als een Kooikerhondje tussen de 6 en 15 maanden oud is. Een Kooikerhandje met ENM kan maximaal twee jaar oud worden.
Patella luxatie (losse knieschijven) en polymyositis komen bovengemiddeld vaak voor bij de Kooikerhondjes. Bij de laatst genoemde aandoening is er sprake van een chronische ontsteking van de spieren. De hond krijgt daardoor last van slik- en eetproblemen en kan ook last krijgen van kreupelheid. Vanwege al deze aandoeningen is het van belang om je hond goed te observeren. Houd zijn bewegingen goed in de gaten, zodat je een mogelijke aandoening in een vroegtijdig stadium kunt signaleren. Dat geldt overigens ook voor de ogen; verschillende oogaandoeningen komen ook veelvuldig voor bij de Kooikerhondjes.
4. Opvoeding
Bij het opvoeden van een Kooikerhondje moet eigenlijk de meeste aandacht uit gaan naar de socialisatie. Van nature is hij niet goed in de omgang met andere honden. Hij kan behoorlijk fel worden tegen andere honden en wil graag zijn macht tonen. Door de hond op jonge leeftijd al met andere honden in aanraking te laten komen, kan je dit zoveel mogelijk voorkomen.
Daarnaast heeft een Kooikerhondje tijdens de opvoeding baat bij duidelijke regels en een consequent baasje. Hij is namelijk behoorlijk slim; onderschat deze intelligente absoluut niet. Probeer hem uit te dagen, probeer hem elke dag taken mee te geven en bouw zodoende een zeer hechte band met hem op. Door hem veel liefdevolle aandacht te geven, toont hij binnen de kortste keren veel respect voor jou. Hij is namelijk van nature gewend om samen te werken en wil dat bijzonder graag met jou gaan doen.
Regeren met de harde hand is absoluut af te raden bij een Kooikerhondje. Door agressief gedrag te vertonen, haal je ook zijn agressieve gedrag naar boven. Pas dus op met wilde armbewegingen en verhef nooit zomaar je stem. Dit ras heeft veel meer behoefte aan kalme instructies, aangezien hij bijzonder gehoorzaam is. Deze gehoorzaamheid is ook deels te danken aan zijn uithoudingsvermogen. Hij vindt het ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren en kan daar ook bijzonder veel tijd en energie aan besteden. Besteed daar zelf dus ook veel aandacht en tijd aan gedurende de opvoeding.
5. Beweging
In het verleden werden de Kooikerhondjes als eendenvangers gebruikt. Mede dankzij dit verleden zijn de honden atletisch en hebben ze onwijs veel uithoudingsvermogen. Als jij een Kooikerhondje in huis rond hebt lopen, moet je hem dus onwijs veel beweging geven. Maak lange wandelingen met hem, laat hem spelletjes doen, laat hem zwemmen of laat hem naast je fiets mee rennen. Hij vindt het heerlijk om uitgedaagd te worden en om veel te bewegen.
Richt je focus niet alleen op de lichamelijke beweging, maar ook op de mentale beweging. Leer hem continue nieuwe dingen, speel spelletjes met hem en laat zijn hersenen overuren draaien. Op die manier zorg je ervoor dat hij écht al zijn energie kwijt kan. Geef je hem onvoldoende beweging? Dan gaat dat op den duur zorgen voor vervelend gedrag. Het is simpelweg een hondje met onwijs veel pit die zijn energie kwijt wilt. Zorg daar dus voor door hem met enige regelmaat veel beweging te geven.
6. Geschiedenis
Het Kooikerhondje is één van de typische Nederlandse honden. Volgens de verhalen moeten we voor de oorsprong van dit hondje terug naar de 16e of 17e eeuw. In die periode waren veel jagers in Nederland aan het jagen op bijvoorbeeld vogels en eenden. Het Kooikerhondje werd met name gebruikt voor de jacht op eenden; daar komt de naam Kooikerhondje ook vandaan. De eenden zaten vroeger namelijk in een zogeheten kooiplas. Deze plas had aan de buitenkant verschillende vangpijpen zitten, waar de eenden naar toe gelokt worden. Als de eenden eenmaal in de vangpijp zaten, was het een koud kunstje voor het Kooikerhondje.
Het is helaas onduidelijk waar het Kooikerhondje exact vandaan komt. Er bestaat geen betrouwbare informatie over bijvoorbeeld kruisingen of de fokgeschiedenis van dit hondenras. In 1966 werd het ras in ieder geval officieel erkent in Nederland. Sindsdien is het ras ook populairder in Nederland geworden. Relatief veel huishoudens kiezen bewust voor een Kooikerhondje; het is immers een sociaal hondje die graag in beweging komt. Weet jij jouw Kooikerhondje op de juiste manier op te voeden? Dan geniet je vele jaren van een fitte, vriendelijke en loyale hond. Een hond die voornamelijk van samenwerken en van liefdevolle aandacht houdt.
Moet een kooikerhond getrimd worden en zo ja hoe frequent?
Beste Ton veldhuizen,
Graag verwijs ik je door naar de volgende pagina waarop jouw vraag beantwoord wordt: https://www.hondentrimsalon-info.nl/vraagbaak/kan-een-kooikerhondje-ook-getrimd-worden.html.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Beste ,
Ik heb na vele info . interesse betreffende de aankoop van een Kooikerhond .
Maar ik woon in Belgisch Limburg .
Zijn er in mijn omgeving ( in Nederlands of Belgisch Limburg ) ook mogelijkheden om er een te ( bestellen of te reserveren na contact met de kweker of verkoper ) ?
Indien niet : waar kan ik dan terecht ? M.V.G. Martin Goossens Leemakkerstraat 42/0005
3670 Oudsbergen ( Belgié )
Tel : +32 496243079
M.V.G.
Beste GOOSSENS,
Ik raad je aan om contact op te nemen met “Vereniging het Nederlandse Kooikerhondje” voor advies over goede en betrouwbare fokkers: https://www.kooikerhondje.nl/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
wij hebben een kooiker die nu 16 maanden oud is , en die doet niet anders dan van de ene mand in de andere gaan liggen, die gaat niet graag buiten , kan zich daar niet bezighouden en is zeker niet actief. Daardoor is ze veel te dik zegt de veearts, nog thans krijgt maar 170gr korrels en dan de groote omdat zij ze inslikt gelijk ze water drinkt, ze is altijd uit gehongerd. Graag raad
Beste DE VOS SONIA,
De tip is inderdaad om bij weinig beweging ook niet te veel te voeden. Wordt er meer bewogen? Dan kun je langzaam ook weer meer voeden. Houd je je hier niet aan, dan zul je inderdaad overgewicht veroorzaken. Voor concreet en professioneel advies m.b.t. jullie situatie raad ik aan een lokale dierenarts te benaderen. Bewegen is immers belangrijk en dat je hond hier geen zin in heeft, is enigszins merkwaardig.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Beste De Vos Sonia: Ja zo ken ik de kooiker ook niet? Ook moeilijk 😞 daar een antwoord op te geven omdat we U en u hondje niet kennen. Maar als ik het zo lees ga ik er van uit dat het al in de puppy tijd niet goed is gegaan, want een puppy is van natuurlijke speels alles wat die ziet sleep die weg en dat is binnen en buiten met hem te spelen met bal of een stokje stuk je weg te gooien vind die leuk en zo bouw je dat op. Wat nu?
Alleen veel tijd aan hem besteden help 3hem maar heeft U dat? Het eerste wat te doen staat is dat de hond afvalt dikken hond en mensen zijn lui. Dus 3 keer per dag uit laten en flink lopen 🚶♂️ en naar plekken waar ook anderen honden zijn om te spelen. Verder wat speelgoed kopen zoals een Tennis bal voor in huis en bij tijds af en toe wat spelen dat die er zelf achter aan gaat. Maar kost U tijd en heel veel geduld. Is de tijd er niet zou ik toch over wegen hondje weg te doen?Bij de worden er niet gelukkiger van.
Ik heb sinds een paar dagen een kooikerhondje van 15 jaar in huis, ze moet nog erg wennen. Ze gaat in de middag en avond vooral op haar achterste pootjes staan, ik probeer erachter te komen wat ze bedoelt maar tot nu toe heb ik 2 opties. De opties zijn: 1. Ze mist haar andere huis, 2 Ze moet naar buiten. Heeft iemand misschien het antwoord want beide klopt wel aardig, maar misschien is het wat heel anders.
Beste Belinda Mooij,
Heb je wellicht nog de mogelijkheid om contact op te nemen met het vorige baasje? Die kan jou waarschijnlijk exact vertellen wat ze wilt. Overigens kan het bijv. ook zo zijn dat ze op bepaalde tijdstippen een bepaalde snack kreeg? Er zijn verschillende scenarios mogelijk. Helaas kan je hond het je niet zelf vertellen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Mag een kooiker hond trappen lopen naar bijv. tweede verdieping woning?
Beste Marie-Claire,
Over het algemeen kun je stellen dat (veel) traplopen voor geen enkele hond gezond is. Dit kan de gewrichten namelijk te veel belasten. Maar mocht het noodzaak zijn om bij de woning te kunnen komen (geen lift) dan zoveel mogelijk het traplopen beperken en zo rustig mogelijk; niet de hond de trap op laten rennen/springen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Hebben jullie ook informatie over een kooikerhondje die gekruist is? met welk ras is helaas bij ons niet bekend, want ze komt uit Portugal.
Beste N.c.l.Hemminga,
Helaas kunnen we je over kruisingen met Kooikerhondjes niet veel vertellen. Ook elders op het internet is hier niet veel over te vinden, jammer.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.