Bullmastiff

Laatst bijgewerkt: 26 april 2022

In de afgelopen tientallen jaren heeft de Bullmastiff te maken gehad met een streng fokbeleid. Dit ras is namelijk in het verleden met agressieve buldogs gekruist. Agressiviteit en ongewenst gedrag lag daarom in de lijn der verwachtingen. Door het strenge fokbeleid is de Bullmastiff echter uitgegroeid tot een sociaal en waaks raas.

Door de jaren heen is een Bullmastiff zelfs bekend komen te staan als een gezinshond. Het strenge fokbeleid heeft er namelijk voor gezorgd dat de scherpe randjes uit het karakter weggenomen zijn, waardoor het eigenlijk een lieve hond geworden is. Zijn rustige karakter staat echter in schril contrast met zijn stoere voorkomen. Dankzij de grote kop en zijn krachtige lichaam is het geen hond die je op straat zomaar aandacht zou geven. Mocht je een Bullmastiff in huis halen, moet je absoluut sterk in je schoenen staan. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, geniet je jarenlang van een waakse en loyale hond. Een Bullmastiff wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Samenvatting Bullmastiff

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bullmastiff.

Karakter Beschermend, krachtig, moedig en rustig.
Levensverwachting 8 tot 10 jaar.
Schofthoogte Reu: 63,0 tot 69,0 cm.Teef: 61,0 tot 66,0 cm.
Gewicht Reu: 50,0 tot 60,0 kg.Teef: 40,0 tot 50,0 kg.
Vachtkleur Zandkleur of rood met zwart masker.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals gezegd is de Bullmastiff geen hond die om toenadering vraagt. Dit komt onder meer door zijn grove kop, zijn krachtige lichaam en zijn soms ietwat stoere blik. Zijn voorkomen is ook indrukwekkend te noemen door zijn schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X. Een reu kan een schofthoogte van maximaal 69 centimeter bereiken, terwijl een teef een schofthoogte van maximaal 66 centimeter kan bereiken. Het gewicht van een Bullmastiff ligt tussen de 40 en 60 kilo. Op dat vlak is het verschil tussen een reu en een teef duidelijk zichtbaar. Qua schofthoogte verschillen de reu en teef niet al te veel, maar qua lichaamsgewicht wel. Een reu is veel krachtiger gebouwd dan een teef.

De kop van een Bullmastiff heeft een ietwat vierkante vorm. Zijn kop is behoorlijk groot te noemen en dat is grotendeels aan zijn brede neus te danken. De snuit van hem is vrij kort, waarbij de lippen goed opvallen. Deze lippen sluiten namelijk bijzonder fraai op elkaar aan. De ogen zijn middelgroot qua afmetingen en hebben een donkere kleur. Ook deze ogen dragen er aan bij dat een Bullmastiff vanaf een afstandje geen lieverd is om te zien. De oren worden door hem hangend gedragen en zijn hoog aangezet. De driehoekige oren worden bij voorkeur aan de onderkant iets naar achteren gevouwen.

Zijn grote kop loopt over in een zeer gespierde hals. Deze hals kan de nodige plooien hebben en loopt over in een krachtige rug. Deze rug is behoorlijk kort te noemen en loopt in een rechte lijn. Aan het einde van de rug is een brede staart te vinden. De staart wordt naar beneden toe steeds smaller en wordt bij voorkeur hangend gedragen door de Bullmastiff.

In verhouding met zijn korte lichaam heeft hij behoorlijk lange poten. Door deze lange poten is hij atletisch, snel en zeer actief. Ook zorgt zijn krachtige lichaam voor flink wat uithoudingsvermogen. De onderkant van de poten kunnen een donkere kleur hebben in vergelijking met de kleur van de rest van de vacht.

De vacht van een Bullmastiff is kort en behoorlijk stug. Door deze kenmerken is de vacht overigens prima bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Qua kleuren bestaat er eigenlijk weinig variatie. De vacht heeft altijd een roodachtige kleur of een zandachtige kleur. De zwarte snuit en donkere kringen rondom de ogen behoren wel tot de rasstandaard. Dat geldt ook voor de donkere gebieden bij de poten en de oren.

2. Gedrag

Hedendaags kan het gedrag van een Bullmastiff het beste als rustig en gebalanceerd omschreven worden. Het is een hond die je niet al te snel gek kunt maken. Hij kent zijn eigen krachten, hij is moedig en hij is niet al te makkelijk te imponeren. Om écht indruk op hem te maken, moet je zeker van goeden huize komen.

Binnen een gezin neemt hij graag een centrale rol in. Hij vindt het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Dit zorgt er wel voor dat hij behoorlijk beïnvloedbaar is. Een bedrukte stemming vangt hij razendsnel op. Voel jij of één van je gezinsleden je verdrietig? Dan is de Bullmastiff de eerste die dit door heeft. Hij trekt zich dit direct persoonlijk aan, waardoor hij razendsnel zijn gedrag op de nieuwe situatie aanpast. Zijn aanpassingsvermogen is behoorlijk indrukwekkend te noemen.

Mocht je hulp nodig hebben, springt hij ook direct voor je in de bres. Hij beschermt je graag en is bereid om daar zijn eigen grenzen voor te overschrijden. Binnenshuis is hij bovendien goed in de omgang met kinderen en andere huisdieren. Buitenshuis kan hij niet altijd even goed omgaan met andere honden; de socialisatie is dan ook een belangrijk punt tijdens de opvoeding.

Verder moet je er rekening mee houden dat een Bullmastiff soms lui kan zijn. In het verleden moesten zijn voorouders taken uitvoeren. Waren deze taken uitgevoerd? Dan zat hun taak er zowel letterlijk als figuurlijk op. Dit taakgerichte gedrag is nog steeds duidelijk terug te vinden in het karakter van het hondenras. Zorg er dus voor dat je hem voldoende uit blijft dagen en stel duidelijke regels voor hem op.

3. Verzorging

Doordat een Bullmastiff een korte vacht heeft, is het noodzakelijk om hier veel aandacht aan te besteden. Het is aan te raden om de vacht regelmatig borstelen. Daarmee voorkom je dat vuil zich op gaat hopen in de vacht; daardoor blijft de vacht mooi en glanzend.

Verder vereist een Bullmastiff eigenlijk niet al te veel verzorging. Je moet wel zijn oren goed schoonmaken, zijn gebit af en toe poetsen en zijn ogen goed schoonhouden. Ook de plooien in zijn hals dienen regelmatig schoongemaakt te worden, zodat vuil zich hier niet kan gaan nestelen.

bullmastiff puppy ligt in een hondenmand

Het ras kent enkele gezondheidsproblemen waar ze vaak last van krijgen. Zo loopt een gemiddelde Bullmastiff een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie. Dit heeft betrekking op een snelle slijtage van gewrichten, waardoor de hond veel last van pijn gaat krijgen. Ook maagtorsie (het kantelen van de maag) komt met enige regelmaat voor bij dit ras.

Bij de verzorging van een Bullmastiff is het onwijs belangrijk om op overgewicht te letten. Overgewicht kan namelijk verstrekkende gevolgen bij dit ras hebben. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan hij namelijk behoorlijk lui zijn. Ondertussen houdt hij wel van lekker eten, waardoor zijn lichaamsgewicht (fors) toe kan nemen. Een te hoog lichaamsgewicht zorgt op den duur voor verschillende gezondheidsproblemen. Voorkom daarom ten koste van alles het overgewicht bij je Bullmastiff.

4. Opvoeding

Is het opvoeden van een Bullmastiff lastig? Nee, dat valt mee. Moet je met bepaalde zaken rekening houden? Ja, absoluut. Hij is bijvoorbeeld behoorlijk zelfstandig, waardoor hij al snel zijn eigen regels kan gaan bepalen. Het is aan jou de taak om vanaf het allereerste moment de regels duidelijk op te stellen. Vervolgens is het super belangrijk om deze regels consequent na te leven. Hij heeft behoefte aan duidelijkheid, zodat hij zijn intelligentie niet op een verkeerde manier in kan gaan zetten.

Daarnaast is het tijdens de opvoeding van belang om veel aandacht aan de socialisatie te besteden. Hij kan zich in eerste instantie naar andere honden nogal afwachtend opstellen. Laat hem daarom op jonge leeftijd al in contact met andere honden komen, zodat je dit gedrag snel aan kan passen.

Al met al heeft dit ras veel behoefte aan een consequente opvoeding. Een opvoeding waarin de regels duidelijk zijn én waarin de regels consequent opgevolgd worden. Vertoont jouw Bullmastiff niet het gewenste gedrag? Reageer dan niet met de harde hand, maar negeer hem volkomen. Dat is absoluut iets waar hij veel moeite mee heeft, aangezien hij gevoelig is voor jouw stemming. Een agressieve houding vanuit jouw kant kan ook agressie bij hem opmerken. Uiteindelijk ga je het als mens zijnde niet winnen van zijn kracht en intelligentie. Voorkom dus agressie en behandel hem met veel respect. Op die manier weet je hem op de juiste manier op te voeden.

5. Beweging

In het verleden werd een Bullmastiff door jagers voor verschillende gelegenheden ingezet. Een van zijn taken was om stropers op te jagen, zodat opzichters de stropers konden bestraffen. In die tijd was het namelijk niet toegestaan om te jagen op wild. We hebben het hierbij echter over een behoorlijke periode geleden, maar dit verleden is nog steeds merkbaar in de behoefte aan beweging van een Bullmastiff.

Dit is namelijk een ras met een ongelooflijke hunkering naar beweging. Hij wil het liefste de hele dag rondrennen en de hele dag actief zijn. Ondertussen vindt hij het ook prima om in huis te luieren. Mocht je één stap met hem buiten de deur zetten, komt hij echter in een compleet andere modus terecht. Vanaf dat moment wil hij veel bewegen en wil hij zijn energie kwijt kunnen. Dat weet je alleen voor elkaar te krijgen door hem echt veel beweging te gunnen.

Tijdens het bewegen is het wel van belang om voorzichtig te zijn. Zijn grote lichaam kan voor gewrichtsproblemen zorgen; pas daarom op met scherpe bochten en abrupte bewegingen. Laat hem heerlijk zwemmen, maak lange wandelingen met hem en laat hem naast je fiets mee rennen. Laat hem daarbij bij voorkeur wél altijd op harde ondergronden rennen. Voldoende beweging zorgt er bovendien voor dat je overgewicht bij hem voorkomt. Gezien de mogelijke gezondheidsproblemen is dat iets wat je ten koste van alles wilt voorkomen.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Bullmastiff moeten we terug naar de Engelse periode van industrialisatie. In deze periode was de kloof tussen rijk en arm behoorlijk groot. De arme mensen trokken er ’s nachts op uit om het wild op het land van de rijken af te schieten. De Engelse regering besloot om hier zogeheten opzichters voor in het leven te roepen; zij moesten er op toe zien dat de arme stropers ’s nachts niet gingen jagen. Tegelijkertijd werd er besloten dat deze opzichter een waakhond moest hebben.

Tijdens de zoektocht naar een geschikte waakhond werd de Bulldog gekruist met een Mastiff. De Bullmastiff zoals we die hedendaags kennen, is daar het gevolg van. Door de jaren heen heeft dit ras echter met een zeer streng fokbeleid te maken. De grote wens was namelijk dat dit ras een stuk gehoorzamer en minder agressief zou worden dan bijvoorbeeld de Bulldog.

Dankzij dit strenge fokbeleid is dit ras tegenwoordig uitgegroeid tot een ware waak- en gezinshond. In en na de Tweede Wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven, maar dat is dankzij verschillende kennels gelukkig voorkomen. Hedendaags is het ras behoorlijk populair. Voor mensen die op zoek zijn naar een grote en stoere hond, is een Bullmastiff één van de meest interessante hondenrassen. Als je hem op een consequente manier op weet te voeden, geniet je absoluut van een intelligente, rustige en lieve hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *