Roos bij honden: oplossen en voorkomen

Laatst bijgewerkt: 20 januari 2023

Roos komt niet alleen voor bij mensen. Roos kan namelijk ook voorkomen bij dieren, zoals honden. Wanneer een hond last heeft van roos, zie je witte schilfers in de huid en zal jouw viervoeter last hebben van een jeukende vacht. Wat de oorzaak kan zijn van roos en wat je ertegen kan doen, vertellen we je hieronder.

Zo herken je roos bij honden

Roos ontstaat door een te grote hoeveelheid aan talg. Overtollig talg is niet goed voor de vacht en kan tot irritatie leiden. De huid kan hierdoor gaan schilferen, waardoor roos ontstaat.

Zoals we net al kort benoemden zal een hond last hebben van witte schilfers en een jeukende vacht. Daarnaast kan het zijn dat er korstjes in de vacht zitten. Ook zal de vacht droog aanvoelen en kan het voorkomen dat de vacht kale plekken vertoont. Al met al zal de vacht geïrriteerd aanvoelen, waardoor jouw hond veel kan krabben of kan bijten in zijn of haar vacht.

Zo ontstaat roos bij honden

Je zult je vast afvragen hoe roos kan ontstaan bij honden. Er zijn meerdere oorzaken te noemen waarom een hond last kan krijgen van roos. Hieronder sommen we een aantal oorzaken voor je op.

  • Een tekort aan voedingsstoffen. Een hond kan roos krijgen wanneer een hond te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Een hond moet namelijk bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen om een gezonde vacht te creëren. Zo moet een hond eiwitten, vitamines en omega-3 binnenkrijgen. Bij te weinig voedingsstoffen kan roos ontstaan.
  • Roos kan ook ontstaan door een huidaandoening. Denk daarbij aan een schimmel of een mijt. Ook kan een hond roos krijgen door seborroe: dit is een huidaandoening wat zorgt voor een schilferige huid. Seborroe kan erfelijk zijn, maar ook ontstaan door een tekort aan voedingsstoffen of een infectie.
roos bij hond

Zo voorkom je roos bij honden

Als jouw hond last heeft van een jeukende huid wil je jouw hond natuurlijk zo snel mogelijk verlossen van roos. Hoe je dat kunt doen?

  • Ga allereerst naar de dierenarts. De dierenarts kan kijken of jouw hond inderdaad last heeft van roos en zal de mogelijke oorzaak vaststellen. Wellicht kan het opgelost worden met een voorgeschreven middel.
  • Wellicht heeft jouw hond last van roos door een mijt. Misschien is jouw hond wel gevoelig voor huisstofmijt: in dat geval is het belangrijk dat je zowel het huis als de slaapplek van jouw hond vrijhoudt van stof.
  • Pas de voeding van jouw hond aan. Het kan zijn dat jouw hond te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en daardoor last heeft van roos. Kies voor brokken waar veel eiwitten, omega-3 en 6, vitaminen en mineralen in zitten verwerkt.
  • Je kunt een speciale hondenshampoo gebruiken die geschikt is tegen roos.

Houd de vacht gezond

Roos is een vervelende aandoening die bij iedere hond kan voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de vacht van jouw hond te controleren en deze goed te verzorgen. Zo voorkom je de vervelende jeuk, en zorg je ervoor dat de vacht glanzend en gezond blijft. Met de bovenstaande oplossingen kun jij de vacht weer gezond krijgen én houden. 

Heeft jouw hond ook last (gehad) van roos? Laat in de reacties achter hoe jij dit hebt opgelost om andere hondenbaasjes op weg te helpen.

Veelgestelde vragen

Mijn hond krabt veel: wat is er aan de hand?

Een hond kan veel krabben als er sprake is van een huidinfectie of een allergie. Het kan ook zijn dat jouw hond last heeft van vlooien. Natuurlijk kan een hond ook veel krabben als de hond aan het verharen is.

Wat moet ik doen als mijn hond last heeft van roos?

Breng allereerst een bezoek aan de dierenarts om de huid van jouw hond te laten controleren. De dierenarts kan jou verder helpen. Wellicht moet je het eetpatroon aanpassen of wellicht heeft jouw hond last van een huidaandoening.

Hoe komt mijn hond van roos af?

Roos kan komen door verschillende oorzaken. Per oorzaak is er dan ook een oplossing te vinden. Zo kan het zijn dat jouw hond roos krijgt van een tekort aan voedingsstoffen; in dat geval is het belangrijk om het eetpatroon om te gooien. Het is dus belangrijk om eerst achter de oorzaak te komen voordat je aan oplossingen denkt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *