Spaanse Mastiff

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2022

Zoals de naam al doet vermoeden, moeten we voor de oorsprong van dit ras naar Spanje. In dit Zuid-Europese land werd dit indrukwekkende ras gefokt, waarbij het ras voor verschillende doeleinden ingezet werd. Het is echter niet duidelijk hoe de Spaanse Mastiff, ook wel Mastín Español genoemd, tot stand gekomen is. Verschillende verhalen doen ons geloven dat dit ras afkomstig is van hele oude Griekse honden, maar hier is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

In Spanje is de Spaanse Mastiff in ieder geval uitgegroeid tot een zeer geliefde hond. Ook in andere Europese landen is dit ras vrij populair geworden, maar het ras is zeker niet voor iedereen geschikt. Heb jij nooit eerder een hond gehad? Dan is het niet al te verstandig om voor dit ras te kiezen. Mocht je graag een Spaanse Mastiff in huis willen halen, is het zeker wenselijk dat je de nodige ervaring met het opvoeden van een hond hebt.

Hieronder zetten we alle informatie omtrent het gedrag, de verzorging, de geschiedenis, de opvoeding en de uiterlijke kenmerken van dit indrukwekkende ras op een rijtje. Mocht je graag een Spaanse Mastiff in huis willen halen, is het goed om te weten dat een gemiddelde hond binnen dit ras zo’n 10 jaar oud wordt. Tijdens deze 10 jaar kan je optimaal genieten van deze prachtige, krachtige en grote hond.

Samenvatting Spaanse Mastiff

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Spaanse Mastiff.

Karakter Dominant, rustig, vriendelijk en waakzaam.
Levensverwachting 10 jaar.
Schofthoogte Reu: 78,0 tot 88,0 cm.Teef: 72,0 tot 88,0 cm.
Gewicht Reu: 75,0 tot 85,0 kg.Teef: 65,0 tot 75,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

In het verleden werd dit ras veelvuldig ingezet als waakhond. Deze rol kon hij prima vervullen door zijn imposante voorkomen, zijn luide blaf en zijn moed. Tegelijkertijd was het voor mensen ook geen pretje om een erf te betreden waarop dit ras stond. Inbrekers of andere kwaadwillende dachten dus wel twee keer naar voordat ze een erf gingen betreden.

Een Spaanse Mastiff kan met recht als een hele grote, imposante en krachtige hond omschreven worden. Hij kan een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel meer dan 80 centimeter behalen, terwijl zijn gewicht tussen de 70 en 80 kilo ligt. Het zijn dus absoluut geen honden die je even op schoot neemt of die je even in een hondenmand op jouw fiets mee neemt. Nee, het zijn honden waarbij je echt rekening moet houden met zijn gewicht en afmetingen.

Eigenlijk is alles groot en indrukwekkend aan dit ras te noemen. Dat zie je onder meer aan zijn brede en grote kop. Deze kop loopt naar de snuit toe steeds smaller af, waardoor hij een bijzondere uitstraling heeft. Die uitstraling wordt verder versterkt door zijn ietwat lodderige ogen en zijn grote oren. Zijn ogen zijn vrij klein te noemen en hebben vaak een donkere kleur. Zijn oren zijn groot te noemen, lopen naar beneden toe in een punt en worden hangend gedragen.

Rondom zijn kop, onder meer bij zijn borst en in zijn hals, is behoorlijk veel loshangende huid te vinden. Mede door die loshangende huid heeft een Spaanse Mastiff een bijzondere uitstraling. Zijn hals ziet er ook vrij bijzonder uit door deze loshangende huid, maar zijn hals is ook bijzonder krachtig te noemen. Dat geldt ook voor zijn krachtige rug en zijn staart. Zijn staart is lang, harig en wordt naar beneden gedragen.

Qua vacht bestaan er behoorlijk veel variaties. Een Spaanse Mastiff kan een vacht hebben die uit één kleur bestaat, maar het is ook mogelijk dat zijn vacht meerdere kleuren kent. De kleuren lopen hierbij uiteen van licht tot aan donker; eigenlijk allerlei soorten combinaties komen wel voor bij dit ras. Zijn vacht is dik, ligt dicht bij het lichaam en voelt bijzonder zacht aan. Met name bij zijn staart kan zijn vacht nóg langer zijn.

Tot slot willen we nog benoemen dat een Spaanse Mastiff bijzondere achterpoten heeft. Bij zijn achterpoten heeft hij namelijk zogeheten dubbele wolfsklauwen; deze wolfsklauwen doen vermoeden dat dit ras iets van doen heeft met de Pyrenese Berghond. Hoe dit exact zit, is niet met zekerheid vast te stellen.

2. Gedrag

Eerder op deze pagina gaven we al aan dat dit ras niet geschikt is voor beginnende baasjes. Mocht je nog geen ervaring hebben met het opvoeden van een hond, dan is het verstandiger om voor een ander hondenras te kiezen. De Spaanse Mastiff kent namelijk nogal bijzondere karaktereigenschappen waar je goed rekening mee moet houden. Zo is het algemeen bekend dat dit ras dominant kan zijn, terughoudend kan zijn ten opzichte van andere honden/huisdieren en ook fel kan reageren ten opzichte van andere honden/huisdieren.

In veel gevallen wordt een Spaanse Mastiff als een waakhond ingezet. Dat is eigenlijk ook zijn ideale rol, aangezien hij niet bepaald geschikt als een gezelschapshond. Hij is namelijk behoorlijk wantrouwend, hij speelt graag de baas en hij zit niet altijd te wachten op de aanwezigheid van mensen.

Naar zijn baasjes toe is hij overigens wel behoorlijk vriendelijk. Hij is niet overdreven aanhankelijk, maar hij verliest ondertussen zijn baasjes ook niet uit het oog. In het verleden werd dit ras dus veelvuldig als waakhond ingezet en daar komt zijn waakse karakter perfect bij om de hoek kijken. Hij houdt alles in de gaten, hij verwelkomt ongewenste gasten met een luide blaf en hij weet – door zijn imposante voorkomen – mensen al op grote afstand te houden.

Binnenshuis is hij behoorlijk rustig te noemen, maar hij heeft wel heel veel behoefte aan voldoende ruimte. Het is daarom geen hond die je in een appartement of een flat kunt houden. Nee, bij voorkeur heeft een Spaanse Mastiff een eigen grasveld of een eigen erf waar hij heerlijk rond kan lopen. Ondertussen houdt hij de omgeving in de gaten en gaat hij voor zijn baasjes zeker door het vuur.

De omgang met andere honden is één van de belangrijkste aandachtspunten. Hij is namelijk niet goed in de omgang met andere honden. Hij vertoont al snel dominant gedrag en hij wil graag laten blijken dat hij de sterkste en de grootste is. Dit loopt niet altijd even goed af; voor alle baasjes van een Spaanse Mastiff is het dan ook van cruciaal belang om hun hond goed onder controle te hebben.

Daarbij dient ook nog opgemerkt te worden dat hij ook ongewenst gedrag ten opzichte van andere mensen kan laten zien. Ook hierom is het zeer belangrijk dat een baasje van een Spaanse Mastiff de nodige ervaring heeft met het opvoeden van een (grote) hond. Meer informatie hierover vind je later op deze pagina onder het kopje “opvoeding”.

3. Verzorging

De vacht van een Spaanse Mastiff ziet er nogal dik en zacht uit. Je zou daardoor wellicht verwachten dat hij veel vachtverzorging nodig heeft, maar dat valt in de praktijk toch wel mee. Dit komt puur doordat zijn vacht zichzelf weet te reinigen en ook doordat zijn vacht behoorlijk goed weet te verharen.

Daarbij is het wel wenselijk dat je ongeveer 1 keer per week zijn vacht goed borstelt. Hiermee weet je niet alleen vuil en bacteriën uit zijn vacht te verwijderen, maar je zorgt er ook voor dat alle losse haren uit zijn vacht worden gehaald. Verder is het advies om zijn lange oren goed schoon te houden én om de loshangende huid regelmatig schoon te maken. Dat is immers voor vuil en bacteriën ook een geliefde plek om zich te nestelen. Zorg verder ook voor het regelmatig poetsen van het gebit en het bijknippen van de nagels.

Gezien zijn afmetingen en zijn lichaamsgewicht is het niet verwonderlijk dat zijn gewrichten het zwaar te stellen hebben. Voornamelijk vanwege zijn gewicht heeft dit ras te maken met enkele veelvoorkomende aandoeningen. Onder meer heupdysplasie komt veelvuldig voor bij de Spaanse Mastiff. Doordat hij zijn gewrichten zo zwaar belast, sluiten de onderdelen in zijn heup niet meer goed op elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat zijn gewricht hard slijt en dat hij de nodige pijn ervaart.

Ook de aandoening “Entropion” komt veelvuldig voor bij de Spaanse Mastiff. Hierbij is de rand van het onderooglid naar binnen geklapt, waardoor dit ooglid zijn oog gaat irriteren. Dit kan op den duur tot flinke oogproblemen leiden; mocht je dit opmerken, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden. Dat is ook het geval als je opmerkt dat jouw Spaanse Mastiff mank loopt; dit kan mogelijk wijzen op heupdysplasie.

4. Opvoeding

Voor het opvoeden van een Spaanse Mastiff moet je ontzettend stevig in jouw schoenen staan. Daarnaast is het noodzakelijk dat je veel rust uitstraalt, dat je de regels consequent naleeft en dat je zeer strikt bent. Door continue rust uit te stralen, geef je hem eigenlijk het gevoel dat alles in orde is. Hij is daardoor al snel een stuk minder wantrouwend.

Verder is het wenselijk dat je de nodige ervaring hebt met het opvoeden van een (grote) hond. Een Spaanse Mastiff is namelijk behoorlijk dominant; je moet zijn dominante karakter naar de achtergrond zien te schuiven. Dat doe je door zelf de leiding te nemen en hem veel vertrouwen te geven. Als je dat voor elkaar krijgt, gaat hij jou vanzelf ook blind vertrouwen.

Besteed ook onwijs veel aandacht aan de socialisatie van hem. Hij moet op jonge leeftijd al in aanraking met andere honden komen, zodat hij minder terughoudend en minder dominant gaat doen in zijn verdere leven ten opzichte van andere honden. Zorg er verder voor dat je hem met de zachte hand opvoedt; zodra je een Spaanse Mastiff met de harde hand op gaat voeden, weet je juist de scherpe randjes uit zijn karakter naar boven te halen. Benader hem dus positief, beloon goed gedrag en sta bovenal stevig in je schoenen.

5. Beweging

Is het zo dat dit ras veel beweging nodig heeft? Ja, dat is zeker het geval. Mede daarom wordt het afgeraden om een Spaanse Mastiff in huis te nemen als je in een appartement of in een flat woont. Hij heeft namelijk behoefte aan veel beweging en aan veel ruimte om zich heen. Je kunt dit ras dan ook het beste houden als je een huis met een tuin hebt of een huis met een groot stuk erf.

Verder is het advies om dagelijks lange stukken met hem te wandelen. Hij vindt het heerlijk om veel te wandelen en om in beweging te komen. Mocht je een grote tuin hebben, is het advies om hem zeker één keer per dag lang uit te laten. De rest van de dag weet hij zich prima te vermaken in jouw tuin. Hij zorgt er in jouw tuin zelf wel voor dat hij voldoende in beweging komt/blijft.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Spaanse Mastiff moeten we naar het Spaanse gebied Estremadura. De verhalen doen ons geloven dat dit ras in dat gebied voor het eerst het levenslicht zag, maar het is niet bekend op welke manier dit ras gekruist is. Wel denken experts zeker te weten dat dit ras iets van doen heeft met oude Griekse Honden (molossers). Overigens vertoont dit ras ook behoorlijk veel overeenkomsten met de Sint-Bernard. Of deze honden wellicht in het verre verleden een bloedband met elkaar opgebouwd hebben, is vooralsnog niet bekend geworden.

In het verleden werd dit ras in Spanje veelvuldig ingezet als waakhond en als kuddehoeders. Voor dergelijke rollen zijn zij perfect, aangezien dit ras zeer moedig, dominant en krachtig is. Als je een Spaanse Mastiff op straat ziet lopen, ben je hoogstwaarschijnlijk direct onder de indruk. Je ziet immers niet al te vaak een hond van wel 80 kilo en met een schofthoogte van zo’n 75 á 80 centimeter.

Het opvoeden en in huis hebben van een Spaanse Mastiff vereist wel de nodige ervaring en vakkundigheid. Neem dit ras dus nooit zomaar in huis, maar lees je goed in en doe eerst ervaring op met andere honden. Als je hem op de juiste manier op weet te voeden, is het in ieder geval een hond waar je blind op kunt vertrouwen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

4 reacties op “Spaanse Mastiff

  1. Esther zegt:

    Goedenmiddag,
    Wij hebben 2 mastins maar ik herken mij helemaal niet in het verhaal. Ze zijn allebei 50 kilo en 1 en al liefde.❤️ Misschien haalt u 2 rassen door elkaar? Er bestaat een heel leuk boekje over MASTINS geschreven door Indie Indie misschien iets om even door te lezen.

  2. Sylvia zegt:

    Ik wil toch even reageren op het stuk en dan voornamelijk punt 2.
    De Mastin ( en niet Mastiff!) is inderdaad een flinke hond en niet voor beginners, zoals zoveel honden. Dat het geen gezelschapshond zou zijn is pertinent niet waar! Wij hebben er zelf 2 die gewoon in huis leven en lief zijn voor iedereen, ook visite. Ja, zelfs met (kleine) kinderen… Natuurlijk zijn ze waakzaam en alert maar eenmaal de goedkeuring van de baas en ze veranderen in aandoenlijke puppies. Dat ze niet goed zouden gaan met andere honden klopt ook niet. Onze honden lopen los en zijn gelijk bevriend met alle andere honden die ze tegenkomen. Een dominante of vervelende hond wordt gewoon genegeerd en bij geen gehoor heel netjes gecorrigeerd.
    Wij lopen regelmatig in grotere groepen Mastins mee en er valt nooit een onvertogen woord. Hoezo zouden ze dan niet goed met soortgenoten gaan?
    Jammer dat deze informatie bijna standaard overtypwerk is zonder zich verder te verdiepen of navraag te doen bij mensen die het echt weten. Altijd leuk om rasbeschrijvingen te lezen van een hond maar dan moet die wel kloppen. Wees eerlijk, wees vernieuwend, ga op onderzoek uit. Dat zou uw pagina goed doen.

  3. Blondiau zegt:

    U bent verkeerd ,geen mastiff maar Spaanse mastin ,wij hebben er 2 in huis ,met autistische kids : prachtige gezinshonden ,dus toch graag juiste info over een mastin !!!!!

  4. Marjanca zegt:

    Goede middag.
    Dit verhaal klopt niet.
    Een mastin is geen mastiff lijken ook totaal niet op elkaar.
    In niets wij zelf hebben 3 mastins 2 reuen en een teef.
    Ze zijn geen drukte makers in huis.
    Maar buiten gaan ze lekker los met elkaar ook met andere honden.
    Het zijn geen zwemmers tot de buik en dat vinden ze verzat.
    Met mensen is het ook geen probleem kinderen ook niet.
    Wij zouden niet anders willen als een mastin.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *