Aidi

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2022

Als we naar de oorsprong van allerlei hondenrassen kijken, komen we veelvuldig uit op dezelfde landen. Uit onder meer Duitsland, Engeland en Amerika komen meerdere hondenrassen, maar uit een land als Marokko komen slechts twee hondenrassen. De Aidi is één van de twee hondenrassen die hun oorsprong oorspronkelijk in dit Afrikaanse land vinden. Mede door deze oorsprong is de Aidi een zeer bijzondere hond te noemen.

Dit ras ziet er fraai uit, werd in het verleden voor verschillende doeleinden ingezet en kent een behoorlijk leuk karakter. Mede door dit karakter worden de hedendaagse Aidi’s ingezet als gezelschapshond. Mocht jouw keuze op dit ras vallen, dan is de kans groot dat je jarenlang geniet van deze prachtige hond. Een Aidi, ook wel Atlashond genoemd, wordt gemiddeld 10 á 11 jaar oud. Dit is een gemiddelde leeftijd voor een hondenras met dergelijke afmetingen.

Samenvatting Aidi

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Aidi.

Karakter Aanhankelijk, actief, lief, loyaal, moedig, trouw en waakzaam.
Levensverwachting 10 tot 11 jaar.
Schofthoogte Reu: 51,0 tot 64,0 cm.Teef: 51,0 tot 64,0 cm.
Gewicht Reu: 23,0 tot 25,0 kg.Teef: 23,0 tot 25,0 kg.
Vachtkleur Zwart met roodbruine aftekeningen.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Het landschap in grote delen van Marokko is absoluut niet makkelijk begaanbaar. Om zich toch door deze gebieden heen te kunnen worstelen, had de Aidi een slank en atletisch lichaam nodig. Dat is dan ook één van de meest opvallende uiterlijke kenmerken van dit ras. Zijn lichaam ziet er bijzonder slank en stijlvol uit, waarbij zijn poten voor het gewenste atletische vermogen zorgen.

Het meest opvallende aan de kop van een Aidi zijn zonder twijfel zijn oren. Zijn oren zijn behoorlijk groot te noemen en worden in een bijzondere positie gedragen. De oren staan niet recht omhoog en worden niet hangend gedragen, maar worden juist met een kleine knik gedragen. Ook de ogen zijn behoorlijk opvallend, aangezien deze ogen een bijzonder sprekende blik hebben. Het is eigenlijk net alsof een Aidi dwars door je heen kijkt. De ogen zijn bovendien donker van kleur, waardoor zijn blik vrij bijzonder te noemen is.

Zijn relatief brede kop loopt over in een sierlijke en krachtige hals. Die hals loopt op zijn beurt weer over in stevige schouders, een diepliggende borst en een rechte rug. Deze rug is niet al te lang, waardoor de hond zich prima kon manoeuvreren in de lastig begaanbare gebieden in Marokko. Dankzij de combinatie met zijn krachtige poten is deze hond bijzonder atletisch en sierlijk. Aan het einde van zijn rug is een lange staart te vinden. De staart is over het algemeen net zo behaard als de rest van zijn lichaam en wordt in de meeste gevallen hangend gedragen.

Desondanks is de Aidi ook nog behoorlijk groot te noemen. Een reu kan namelijk een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 65 centimeter bereiken, terwijl een teef enkele centimeters kleiner is. Opvallend daarbij is wel dat niet alle Aidi’s de maximale schofthoogte weten te behalen. Veel reutjes binnen dit hondenras blijven steken op een schofthoogte van zo’n 60 tot 62 centimeter, maar dat is dus ook behoorlijk fors te noemen. Het feit dat hij een slank en sierlijk lichaam heeft, is ook wel terug te vinden in het gemiddelde gewicht; slechts 25 kilo.

De vacht van een Aidi is zo’n 6 centimeter lang. Als je een Aidi op straat ziet lopen, lijkt het alsof hij onwijs veel haren heeft. Dat klopt ook. De haren van hem staan namelijk nogal dicht bij elkaar, waardoor zijn vacht bestaat uit behoorlijk veel haren. Ook dat is weer een duidelijke verwijzing naar het verleden; door deze dichtbegroeide vacht konden zij overleven in de koude (berg)gebieden van Marokko.

Wat betreft de kleur van de vacht; deze verschilt van hond tot hond. Veel honden binnen dit ras hebben een ietwat geelbruine kleur, terwijl er ook volledig witte en zwarte varianten bestaan. Het is ook nog mogelijk om te kiezen voor een volledig rode Aidi of een zwart-witte Aidi. Qua kleur van de vacht bestaan er dus meer dan voldoende variaties.

2. Gedrag

Kent het gedrag van een Aidi net zoveel verwijzingen naar zijn geboortegebied als zijn uiterlijke kenmerken? Nou, toch wel. In het verleden werd dit ras namelijk ingezet voor de jacht op verschillende dieren, waarbij dit ras een beroep moest doen op zijn uithoudingsvermogen. Door dit verleden is het bij de hedendaagse Aidi’s duidelijk zichtbaar dat dit onwijs energieke honden zijn.

De energie van hem is ook duidelijk terug te zien in het gedrag van hem. Zodra hij te weinig energie kwijt kan, gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Hier kan hij in principe niks aan doen, aangezien deze energie zich flink op gaat kroppen. Hij wil van die energie af en dus besluit hij maar om ongewenst gedrag te gaan vertonen. Moraal van het verhaal; zorg ervoor dat je een Aidi voldoende mogelijkheden geeft om van zijn energie af te komen.

Verder is de Aidi onwijs lief, loyaal, aanhankelijk en trouw. Dit is één van de hondenrassen waar je blind op kunt vertrouwen. Binnen een gezin kan hij prima fungeren, aangezien hij dol is op aandacht. Hij vindt het ook leuk om aandacht aan zijn baasjes te geven en vindt het super leuk om intensieve activiteiten met zijn baasjes te ondernemen. Daarmee komen we al direct weer terug op het hierboven besproken feit; een Aidi is een onwijs energieke hond.

In het verleden moest dit ras dus zien te overleven in de lastig begaanbare gebieden in Marokko. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit niet altijd even makkelijk ging en dat dit ras dus soms behoorlijke risico’s moest nemen. Nou, dat is ook nog terug te zien in het hedendaagse karakter, aangezien een Aidi onwijs moedig is. Mocht jij in een gevaarlijke situatie zitten, is hij absoluut de eerste die jou komt redden. Het maakt hem niet zoveel uit wat hij daarvoor moet doen; hij combineert zijn atletische vermogen met zijn moedigheid en weet op die manier onwijs veel te bereiken.

Bovendien is het een feit dat een Aidi behoorlijk waaks is. Je kunt hem dan ook prima inzetten als een waakhond, zolang hij maar voldoende in beweging kan komen. Het is dan ook geen hond die je in een appartement of een flat kunt houden. Mocht je besluiten om een Aidi in huis te nemen, is het wenselijk dat je een (grote) tuin hebt.

Tot slot is het goed om te weten dat hij níet goed om kan gaan met andere honden en mensen. Hij is ietwat terughoudend, gereserveerd en kijkt voornamelijk de kat uit de boom. Mocht hij denken dat zijn baasjes in gevaar zijn, komt hij ook direct in actie. Tijdens de opvoeding moet je dus echt veel tijd en aandacht besteden aan de socialisatie.

3. Verzorging

Als je een Aidi in huis haalt, moet je rekening houden met de nodige verzorging. Zo is het onwijs belangrijk om zijn vacht goed door te borstelen. Zijn vacht bestaat namelijk uit een ongekend grote hoeveelheid losse haartjes. Deze haartjes groeien dicht tegen elkaar aan, waardoor vuil en bacteriën zich maar al te graag in de nauwe plekken tussen deze haartjes gaan nestelen. Borstel zijn vacht dus regelmatig goed door en zorg op die manier voor een gezonde, stralende en hygiënische vacht.

Daarbij moet je ook de reguliere verzorging niet overslaan. Houd zijn oren en ogen goed schoon en controleer ook regelmatig de plekken waar hij bovengemiddeld veel haar heeft. Verder is het advies om zijn gebit regelmatig te poetsen en om zijn nagels regelmatig bij te knippen.

Kent een Aidi veelvoorkomende gezondheidsproblemen? Nou, het is algemeen bekend dat dit ras relatief gevoelig is voor heupdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het heupgewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor deze onderdelen voor de nodige slijtage in het gewicht zorgen. Dit levert veel pijn voor de Aidi op én hij gaat hierdoor mank lopen. Mocht je dat tijdens een wandeling opmerken, is het verstandig om direct aan de bel te trekken bij de dierenarts.

aidi staat naast zijn baasje

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Aidi is een vak op zich. Het is dan ook zeer wenselijk dat je al ervaring hebt met het opvoeden van andere honden. Bij het opvoeden van hem moet je namelijk met de nodige facetten rekening houden; het is daarbij prettig als je op jouw eigen ervaring en kennis kunt bouwen.

Zo moet je tijdens de opvoeding onder meer met zijn ongekende energieke vermogen rekening houden. Hij is het liefste de gehele dag door aan het rennen en aan het springen, waardoor je hem soms moeilijk bij de les kunt houden. Het advies is dan ook om voor een gevarieerde opvoeding te kiezen. Mocht je het helemaal goed willen doen, probeer dan overal een spelelement bij te creëren. Door zijn energieke vermogen is hij in staat om op een andere manier de regels aan te leren. Maak daar dus gebruik van.

Verder moet je onwijs veel tijd en aandacht aan de socialisatie besteden. Van nature is hij nogal op zichzelf en op zijn familie gesteld, waardoor hij moeite heeft met andere honden en mensen. Door op een jonge leeftijd met hem naar een puppycursus te gaan, kun je dit al een stuk verbeteren. Onderschat het belang van de socialisatie absoluut niet; een Aidi heeft zijn hele leven plezier van een goede socialisatie.

Tot slot moet je stevig in je schoenen staan, moet je consequent zijn én moet je hem altijd op een positieve manier benaderen. Zodra jij met de harde hand gaat regeren, heb je een hele zware kluif aan hem. Hij kan in dat geval al snel ongewenst gedrag gaan vertonen, hij kan onzeker worden of hij kan volledig zijn eigen gang gaan. Zorg daarom voor een liefdevolle en positieve aanpak, waarin je zijn goede gedrag ook beloond.

5. Beweging

Het mag duidelijk zijn; een Aidi heeft onwijs veel behoefte aan veel beweging. Voorzie je hem niet van voldoende beweging? Dan heb je niet alleen een zware kluif aan hem, maar zie je hem ook al snel een stuk dikker worden. Al met al is het dus van belang om hem veel te laten bewegen. Heerlijk lange stukken wandelen, naast je fiets mee rennen of samen met jou joggen; voor dergelijke inspanningen kan je een Aidi eigenlijk altijd wel wakker maken.

Zorg daarbij wel voor de gewenste variatie. Zodra je elke dag hetzelfde met hem doet, gaat hij zich vervelen. Zorg er daarom dus ook voor dat je leuke spelletjes met hem speelt, dat hij lekker in jouw tuin los rond kan lopen en dat je hem mentaal ook uit weet te dagen. Als je lange stukken met hem gaat wandelen, is het advies om abrupte bewegingen te voorkomen. De aandoening heupdysplasie ligt immers op de loer; observeer daarom ook regelmatig goed zijn motoriek en loopje.

Kun je een Aidi in een appartement of in een flat houden? Nee, dat is zeker niet aan te raden. Hij heeft simpelweg heel veel behoefte aan beweging en heeft daardoor indirect ook veel behoefte aan de nodige ruimte.

6. Geschiedenis

Samen met de Sloughi is de Aidi het enige hondenras uit Marokko. In dit Afrikaanse land is dit ras uitgeroeid tot de nationale hond, terwijl hij ook de nodige westerse invloeden kent. In het verleden werd dit ras voor allerlei doeleinden ingezet; voor het jagen op wolven, voor het beschermen van kuddes met dieren én voor het beschermen van de herder zelf. Hij leefde met name in het Atlasgebergte, waardoor zijn bijnaam Atlashond bijzonder goed te begrijpen is.

Hoe dit ras exact tot stand gekomen is? Daar valt eigenlijk niks met zekerheid over te zeggen. Het is niet bekend welke honden zijn gebruikt en het is ook niet bekend wanneer dit ras het levenslicht gezien heeft. Wat we wél weten, is dat de Aidi een prachtige, stoere en lieve hond is. Hij is super trouw, heeft veel behoefte aan energie en is echt een makker waar je op kunt bouwen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *