Shikoku

Laatst bijgewerkt: 26 mei 2022

Relatief veel hondenrassen vinden hun oorsprong in Japan; in dit Aziatische land is én was men behoorlijk gek op honden. Mede doordat veel huishoudens in Japan voor een hond hebben gekozen, werden er meer en meer Japanse hondenrassen gefokt en vervolgens werden ook die rassen weer met elkaar gekruist. Op die manier heeft het hondenras Shikoku ook het levenslicht gezien.

De Shikoku, ook wel Japanse Wolfshond genoemd, heeft bijvoorbeeld nauwe banden met de Shiba. Ook dat is een tamelijk populair Japans hondenras en kan wereldwijd op de nodige positieve woorden rekenen. Dit geldt ook zeker voor de Shikoku, waarbij onder meer een film in 1999 een belangrijke rol gespeeld heeft. In 1999 werd in Japan namelijk de film Shikoku uitgebracht; een film die zich afspeelt op het Japanse eiland met de naam Shikoku. Door deze film kwam er meer en meer aandacht voor dit Japanse eiland, maar tegelijkertijd ook voor dit hondenras met dezelfde naam.

Door de jaren heen is gebleken dat de Shikoku absoluut geen gemakkelijke hond is. Het is géén hond die zomaar door iedereen opgevoed kan worden; bij voorkeur moet je enige ervaring hebben met het opvoeden, verzorgen en trainen van honden. Heb je dat? Dan is de Shikoku absoluut een interessante hond om naar te kijken, aangezien hij ook zijn mooie kanten heeft. Sterker nog; de Shikoku is, net zoals bijvoorbeeld de Akita, een prachtige hond om te zien. Een gemiddelde Shikoku wordt bovendien behoorlijk oud; de gemiddelde levensduur van dit ras ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Samenvatting Shikoku

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Shikoku.

Karakter Aanhankelijk, eigenzinnig, intelligent, loyaal, moedig, vriendelijk en zachtaardig.
Levensverwachting 10 tot 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 49,0 tot 55,0 cm.Teef: 43,0 tot 49,0 cm.
Gewicht Reu: 16,0 tot 25,0 kg.Teef: 16,0 tot 25,0 kg.
Vachtkleur Getijgerd of rood.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Eerder op deze pagina gaven wij al aan dat dit ras ook de naam Japanse Wolfshond draagt. Deze naam is niet geheel toevallig gekozen, aangezien dit ras de nodige overeenkomsten heeft met een echte wolf. Zo hebben beide dieren eigenlijk dezelfde bouw, is de vacht van een Shikoku vergelijkbaar met de vacht van een wolf en hebben beide dieren ook een vergelijkbare kop. Mocht je een Shikoku op straat tegenkomen, leg je mogelijk dus direct het verband met een wolf.

Dit ras vertoont overigens niet alleen veel overeenkomsten met een wolf, maar ook met andere Japanse hondenrassen. Zeker met andere spitshonden vertoont de Shikoku veel overeenkomsten. Mocht je een Shikoku en een Shiba Inu naast elkaar zetten, zie je niet direct de verschillen. Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de lichaamsafmetingen; dit ras is echter een stuk groter dan een Shiba Inu.

Een Shikoku kan een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van meer dan 50 centimeter behalen; dat is het geval voor een reu. Een teefje is vaak enkele centimeters kleiner, maar kan dus zeker niet getypeerd worden als een kleine hond. Door de ietwat wilde beharing oogt dit ras bovendien soms nog een stukje groter, waarbij onder meer zijn staart ook zeer opvallend te noemen is. De staart is behoorlijk behaard en wordt in een fraaie krul over zijn rug heen gedragen.

De kop van een Shikoku kent een brede schedel, heeft opvallende wangen en heeft ook opvallende ogen. Deze ogen zijn meer breed dan hoog, waardoor het eigenlijk een typische Aziatische hond is. De ogen hebben bovendien een donkerbruine kleur, waardoor de Shikoku een zeer indringende blik kan hebben. De oren zijn ook klein, worden rechtopstaand gedragen en hebben een driehoekige vorm.

Dit ras heeft verder een krachtig lichaam met duidelijke contouren. Zo zien de poten er zeer krachtig uit, heeft hij een diepe borstkas en heeft hij een rechte en sterke rug. Aan het einde van de rug is dus de opvallende staart te vinden. De staart is overigens het enige lichaamsdeel met bovengemiddeld veel beharing.

De vacht van een Shikoku kenmerkt zich door een rechte, harde en volle bovenlaag. Onder deze bovenlaag is een wollige en zachte onderlaag te vinden; die onderlaag zorgt ervoor dat hij het eigenlijk nooit koud heeft. Qua kleur bestaan er maar twee variaties: getijgerd of rood. Wel kent dit ras bij voorkeur de nodige witte aftekeningen; deze dienen zich met name bij de onderste regionen van zijn lichaam te bevinden. Ook is het wenselijk dat hij op de borst witte aftekeningen heeft.

2. Gedrag

Is de Shikoku door iedereen op te voeden? Nee, dat is zeker niet het geval. Dit ras is namelijk behoorlijk eigenzinnig te noemen en heeft daarom behoefte aan een consequente opvoeding. Daarbij is het met name van belang dat hij zich op kan gaan trekken aan zijn baasje. Mede daarom is het advies om je eerst héél goed in te lezen, voordat je een Shikoku daadwerkelijk in huis gaat halen.

Als je eenmaal een hechte band met hem opgebouwd hebt, geniet je echt van een loyale hond. Hij is behoorlijk aanhankelijk, hij verliest je geen moment uit het oog en hij “heerst” eigenlijk over je. Hij wil dat jou niks overkomt en daarvoor gebruikt hij – indien gewenst – al zijn moed. Het is hierdoor echt een hond waar je op kunt bouwen, maar de aanloop daarnaartoe kan behoorlijk lastig zijn.

Verder is het opvallend dat hij onwijs intelligent is. Hij gebruikt maar al te graag zijn hersenen en heeft daardoor soms ook maling aan datgene wat jij zegt. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij in zijn eentje de hele wereld aan kan; een typisch voorbeeld van een hond die eigenzinnig én intelligent is. Je moet hier echter wel goed rekening mee houden, aangezien je niet wilt dat hij de baas over jou gaat spelen.

In de omgang met andere honden en mensen is een Shikoku niet al te goed. Hij is behoorlijk terughoudend en hij stelt zich graag reserverend op. Indien hij op straat met andere honden in contact komt, kan hij zich ook groter voor gaan doen dan hij in werkelijkheid is. Ook dit is dus één van de aandachtspunten waar je mee te maken hebt als je voor dit ras gaat kiezen.

In de basis is een Shikoku absoluut een vriendelijke hond, maar hij heeft dus ook enkele scherpe randjes. Doordat hij behoorlijk zachtaardig is, kan hij op zich prima om gaan met kinderen. Je moet hem echter nooit alleen met jouw kind(eren) laten, aangezien dit voor ongelukken kan gaan zorgen. Houd hem daarom altijd goed in de gaten en laat hem in ieder geval nooit alleen bij jouw kind. Als je eenmaal een band met hem opgebouwd hebt, is het in ieder geval een hond waar je écht op kunt bouwen.

3. Verzorging

Als je naar de vacht van dit ras kijkt, zou je verwachten dat de vacht de nodige verzorging nodig heeft. Dat valt in de praktijk echter wel mee, onder meer doordat zijn vacht zelfreinigend is. Daarnaast is hij van nature ook vrij proper, waardoor je hem bijvoorbeeld niet al te vaak in bad hoeft te wassen. Sterker nog; probeer hem zo min mogelijk te wassen. Dit kan namelijk voor een beschadiging van de structuur van de huid zorgen.

Het is wel aan te raden om regelmatig een borstel door zijn vacht te halen. Daarmee weet je vuil en bacteriën te verwijderen en zorg je dus voor de blijvende glans van zijn vacht. Ook is het advies om zijn oren goed schoon te houden, om zijn nagels netjes bij te knippen en om zijn gebit regelmatig te poetsen.

Zoals we hierboven al hebben gesteld, ligt de gemiddelde levensduur van een Shikoku tussen de 10 en 12 jaar oud. Dat is relatief oud voor een dergelijk hondenras, maar je moet wel rekening houden met enkele veelvoorkomende aandoeningen. Onder meer patella luxatie, problemen aan de ogen en heupdysplasie komen veelvuldig voor. Bij de laatstgenoemde aandoening is er sprake van de nodige slijtage in het heupgewricht, doordat de verschillende onderdelen niet meer goed op elkaar aansluiten. Dit brengt pijn met zich mee, waardoor hij ook mank gaat lopen. Mocht je dat opmerken, kan je eigenlijk maar één ding doen; direct naar de dierenarts gaan.

Ook door patella luxatie kan hij mank gaan lopen. Bij deze aandoening zweven de knieschijven eigenlijk los in zijn knieën, waardoor hij ook veel pijn ervaart. Ook bij deze aandoening dien je zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Verder loopt hij een verhoogd risico op meerdere oogaandoeningen; het is echter lastig om dit te voorkomen of te herkennen. Laat zijn ogen daarom meermaals preventief controleren bij de dierenarts.

shikoku staat op een hondenshow

4. Opvoeding

Consequentie, respect, een zachte hand en geduld. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste termen die bij het opvoeden van een Shikoku om de hoek komen kijken. Hij is behoorlijk leergierig én hij is super intelligent; daar kan je gelukkig prima gebruik van maken tijdens het opvoeden. Tegelijkertijd moet je wel rekening houden met zijn eigenzinnige karakter en zijn ongekende vertrouwen in zichzelf.

Zorg er bovenal voor dat je altijd rustig en kalm blijft. Als hij doorheeft dat hij volledig op jou kan bouwen, geeft hij zichzelf min of meer over. Hij weet dan dat hij aan jou een prima maatje heeft en dat jij over hem heerst. Dat geeft hem veel rust, waardoor hij zich ook een stuk rustiger gaat gedragen. Ondertussen pakt hij nieuwe commando’s en regels behoorlijk snel op, aangezien hij dus vrij intelligent te noemen is.

Ook is het advies om op jonge leeftijd met hem naar een puppycursus te gaan. Tijdens deze cursus weet je direct een band met hem op te bouwen, maar je weet hem ook direct in contact te laten komen met andere honden. Door deze socialisatie gaat hij zich – hoogstwaarschijnlijk – tijdens zijn leven een stuk minder terughoudend gedragen ten opzichte van andere honden.

Zorg voor een consequentie opvoeding, straal continue rust uit en voorkom stemverheffingen of wilde armbewegingen. Je moet aan hem laten zien dat je respect voor hem hebt én dat hij absoluut op jou kan gaan bouwen. Als je dat vanaf dag één laat blijken, is het opvoeden van een Shikoku een stuk “makkelijker”.

5. Beweging

In Japan staat dit ras te boek als het ideale maatje voor mensen die graag buitensportactiviteiten beoefenen. De Shikoku is namelijk een fitte hond die maar al te graag veel in beweging komt. Mede daarom is het advies om dagelijks lange stukken met hem te wandelen, hem veel te vermaken en leuke spelletjes met hem te doen.

In verband met zijn intelligentie is het wel van belang om voor de nodige variatie te zorgen. Mocht je keer op keer hetzelfde stukje lopen, raakt hij al snel verveeld. Probeer daarom regelmatig andere routes te wandelen, speel geregeld verschillende spelletjes met hem en laat hem veel tijd met jou doorbrengen. Dat vindt hij niet alleen super leuk, maar hij verkrijgt daardoor ook de gewenste beweging.

Het is in ieder geval absoluut géén ras die je één keer per dag uit kunt laten, Nee, hij heeft echt behoefte aan veel beweging en moet die dan ook krijgen. Mocht je dat niet doen, krijg je een zware kluif aan hem. Hij gaat zijn energie dan opkroppen, waardoor hij behoorlijk vervelend kan worden.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Shikoku is niet super veel bekend. Dit komt onder meer doordat het eiland Shikoku in het verre verleden nogal afgescheiden was van het vaste land van Japan. Wel denken meerdere experts dat dit ras nauwe banden met de Shiba Inu heeft; één van de andere hondenrassen uit Japan.

Op het Japanse eiland werd dit ras in ieder geval voor verschillende doeleinden ingezet. Zo werd hij ingezet als een waakhond, maar ook als een jachthond. Door zijn lichaamsbouw en zijn doorzettingsvermogen was hij bijvoorbeeld prima te gebruiken tijdens de jacht op wilde zwijnen en grote herten. Door de jaren heen is hij in Japan vrij populair gebleven, terwijl hij ook de overstap naar verschillende Europese landen heeft weten te maken. Al met al is het een uniek hondenras met een tamelijk uniek en – soms ietwat lastig – karakter.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *