Het Japanse hondenras Shiba Inu vertoont qua uiterlijke enige overeenkomsten met een Akita, maar is verder een tamelijk uniek hondenras te noemen. Deze pluizige hond is bijzonder leuk om te zien, maar is niet voor elk huishouden weggelegd. Niet voor iedereen is een Shiba Inu geschikt, ondanks dat het een bijzonder guitige hond is om te zien. Dit leuke uiterlijk is eigenlijk typerend voor de Japanse hondenrassen. Net zoals onder meer de Akita, de Kishu, de Shikoku en de Hokkaido heeft óók dit ras dus een leuk en guitig uiterlijk.
Mocht je een Shiba Inu in huis halen, moet je bijzonder sterk in jouw schoenen staan. Bovendien moet je op de juiste manier om weten te gaan met zijn karakteristieke eigenschappen, zijn koppigheid en zijn eigenwijsheid. Als je eenmaal een hechte band met hem op hebt weten te bouwen, geniet je echter snel van een onwijs leuke hond. Een hond die bovendien iedereen beschermd die hij tot “zijn roedel ziet”. Van nature is dit ras ook behoorlijk gezond te noemen; een gemiddelde Shiba Inu wordt 12 tot 15 jaar oud.
Samenvatting Shiba Inu
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Shiba Inu.
1. Uiterlijke kenmerken
In de inleiding van dit artikel legden we al de link met onder meer de Akita, de Kishu en de Shikoku. Deze drie hondenrassen komen net zoals de Shiba Inu uit Japan en hebben daardoor enige overeenkomsten. Als je deze hondenrassen naast elkaar zet, vertoont een Shiba Inu de meeste gelijkenissen met een Akita. Desalniettemin heeft de Shiba Inu enkele zeer kenmerkende uiterlijke eigenschappen.
Van de zes verschillende Japanse hondenrassen is de Shiba Inu het kleinste ras. Dat is ook niet zo geheel verwonderlijk, aangezien de naam Shiba Inu vrij vertaald “kleine hond” betekent. Een reu kan een maximale schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X behalen van ongeveer 41 centimeter, terwijl een teef iets kleiner blijft (max. schofthoogte van zo’n 38 centimeter). Ook qua gewicht is het geen hoogvlieger; een volwassen Shiba Inu weegt rond de 10 kilogram.
Wellicht het meest kenmerkend aan dit ras is zijn guitige kop. Zijn uiterlijk valt het beste te typeren als “Oosters”; een brede schedel, dikke wangen en kleine ogen. Deze kleine ogen zijn donker van kleur en hebben een ietwat driehoekige vorm. Onder meer zijn ogen dragen bij aan zijn guitige uitstraling, maar dat geldt ook zeker voor zijn oren. Zijn oren zijn relatief klein, maar staan wel volledig overeind. Net zoals zijn ogen hebben ook zijn oren een driehoekige vorm.
Zijn brede schedel loopt over in een eveneens brede hals. Niet alleen zijn hals is breed, maar ook zijn borst is behoorlijk breed te noemen. Zijn rug is sterk en kent een volledig rechte vorm. Aan het einde van zijn rug is een unieke staart te vinden. Zijn staart moet, conform de rasstandaard, opgerold zijn. De haren van en rondom zijn staart zijn ietwat pluizig, waardoor zijn staart het beste als een “pluizige staart” omschreven kan worden. De staart wordt veelal in een krul gedragen, waarbij de staart op zijn rug “ligt”.
Een Shiba Inu heeft een dubbele vacht; een dichte ondervacht en een ruwe en rechte bovenvacht. De vacht op zijn staart is een stuk langer en heeft ook een andere structuur. Qua kleurvariaties bestaan er meerdere mogelijkheden; rood, black met tan, sesam, zwart sesam en rood sesam. De kleur sesam is een mix van zwarte, rode en witte haren. Bij een zwarte sesam vacht overheersen de zwarte haren, terwijl bij een rode sesam vacht de rode haren overheersen.
2. Gedrag
Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat een Shiba Inu niet voor iedereen geschikt is. Dat heeft puur te maken met verschillende karaktereigenschappen, waarbij zijn koppigheid en zijn eigenwijsheid de boventoon voeren. Door zijn koppigheid en zijn eigenwijsheid is het een hond die relatief lastig op te voeden is. Bovendien loop je het risico dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen, ook al geef je hem veel aandacht.
Zijn gedrag valt in de basis het beste te omschrijven als dominant. Hij heeft graag de touwtjes zelf in handen; in principe kan je dat ook aan hem overlaten, aangezien het een behoorlijk intelligente hond is. In het verleden werd dit ras ingezet als een jachthond, waarbij hij veel zelfstandig werk uit mocht voeren. Mede hierdoor vind je in het hedendaagse gedrag van een Shiba Inu ook een grote mate van zelfstandigheid terug.
Als hij eenmaal doorheeft dat jij tot “zijn roedel” behoort, omarmt hij jou met alle liefde. Hij maakt het graag zo aangenaam mogelijk voor je, hij gaat voor jou door het vuur en hij is onwijs loyaal. Voordat het zover is, moet je echter wel een hechte band met hem op zien te bouwen. Dat is tamelijk lastig, aangezien een Shiba Inu van nature terughoudend ten opzichte van mensen is.
Op het moment dat er bijvoorbeeld vreemde personen bij jou het erf op komt lopen, houdt een Shiba Inu alles nauwlettend in de gaten. Er is eigenlijk niks dat hem omgaat en hij houdt de vreemde personen continue in de gaten. Ook ten opzichte van andere honden kan hij behoorlijk terughoudend zijn; tijdens de opvoeding moet er daarom de nodige aandacht aan de socialisatie besteed worden.
In zijn gedrag is wel een duidelijke paradox merkbaar/zichtbaar. Hij is behoorlijk intelligent, dominant en eigenwijs, maar hij hecht toch veel waarde aan de aanwezigheid van jou. Waaruit dit blijkt? Onder meer uit het feit dat hij absoluut niet graag alleen thuis is. Zodra hij alleen thuis moet blijven, heb je een zware kluif aan hem. Tijdens de opvoeding moet je hem dit dus ook al in een vroegtijdig stadium aan gaan leren.
Tot slot willen we nog benoemen dat hij behoorlijk zelfverzekerd is. Hij is niet al te groot, maar toch denkt hij dat hij alleen de hele wereld aankan. Het is aan jou om hem hierin een beetje te temmen en vooral om een hechte band met hem op te bouwen. Zodra jij volgens hem tot “zijn roedel” behoort, kan je eigenlijk niet meer stuk. Hij is vanaf dat moment loyaal, waaks en trouw. Toch verliest hij nooit zijn dominante, eigenwijze en koppige karaktertrekjes.
3. Verzorging
Elke Shiba Inu heeft een dubbele vacht. Door de dikke ondervacht kan hij het zomers behoorlijk warm krijgen, terwijl de dikke vacht in de winter uitermate goed van pas komt. Het advies is om deze vacht, ook zijn bovenvacht dus, regelmatig goed door te borstelen. Daarmee voorkom je de vorming van klitten en verwijder je het vuil uit zijn haren. Je moet twee keer per jaar rekening houden met onwijs veel haren in jouw huis; een Shiba Inu komt namelijk twee keer per jaar in de rui terecht.
Opvallend is dat zijn vacht behoorlijk schoon blijft. Het is dus niet nodig om de hond te wassen, aangezien zijn vacht van nature al schoon (en hygiënisch) blijft. Waar je wel goed naar moet kijken, is naar het knippen van de nagels. Bij sommige honden binnen dit ras is het noodzakelijk om de nagels met een hoge frequentie te knippen. Hou de groei van zijn nagels dus continue in de gaten.
Gezien de gemiddelde leeftijd van 12 tot 15 jaar kunnen we concluderen dat dit ras gezond is. Toch kent een Shiba Inu enkele veelvoorkomende aandoeningen waar je goed op moet letten. Sommige van deze aandoeningen/problemen hebben betrekking op de ogen van een Shiba Inu. Hij loopt een bovengemiddeld hoog risico op oogproblemen; laat zijn ogen dus regelmatig controleren bij de dierenarts.
Daarnaast is het ook aan te raden om regelmatig zijn motoriek en loopje te observeren. Een Shiba Inu loopt namelijk ook een verhoogd risico op problemen met zijn knieën en heupdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in zijn heupgewricht niet meer goed op elkaar, waardoor zijn heup vrij snel slijt. Dit brengt veel pijn met zich mee en zorgt ervoor dat hij mank gaat lopen. Mocht dat het geval zijn, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden.
4. Opvoeding
Het staat voor ons als een paal boven water; een Shiba Inu is niet voor elk huishouden weggelegd. Dit komt onder meer door zijn eigenwijsheid, zijn koppigheid en zijn dominante karakter. Mede door deze karaktereigenschappen is het bovenal een hond die lastig op te voeden is.
De eerste tip die wij hebben, is om hem op een zeer consequente wijze op te voeden. De regels moeten vanaf het allereerste moment duidelijk zijn en moeten ook zeer consequent opgevolgd worden. Doe je dat niet? Dan komt zijn dominante en onafhankelijke aard naar boven; dankzij zijn intelligentie is hij bovendien prima in staat om alle regels zélf in te gaan vullen.
Pas bovendien op dat je nooit met de harde hand gaat regeren. Als je hem op een agressieve of boze manier op gaat voeden, heb je eveneens een zware kluif aan hem. Het is al met al een ras dat behoefte heeft aan liefdevolle aandacht, duidelijke regels en een algehele consequente opvoeding.
Tijdens de opvoeding moet je ook de nodige aandacht aan de socialisatie besteden. Van nature gaat een Shiba Inu namelijk slecht met andere honden om; dat is zeker het geval bij honden van hetzelfde geslacht. Het is geen echte vechtersbaas, maar indien de situatie er naar is, kan hij behoorlijk agressief uit de hoek komen.
Tot slot willen we je adviseren om hem vooral op de juiste momenten te belonen. Door zijn intelligentie heeft hij het direct door indien hij gewenst gedrag vertoont. Door hem te belonen, bouw je bovendien een hechte band met hem op. Als hij nadien ongewenst gedrag gaat vertonen, hoef je hem alleen maar te negeren; dat vindt hij namelijk zeer vervelend.
5. Beweging
Een Shiba Inu heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Hij vindt het heerlijk om lange stukken te wandelen, maar hij vindt het ook niet erg om even een middagje in zijn hondenmand te mogen slapen. Als je met hem gaat wandelen, moet je hem sowieso aan de riem laten. Dit ras is geen uitblinker in het los mee lopen. Zodra hij ook maar iets ziet, ben je hem al kwijt. Op dat moment krijgt namelijk zijn jachtinstinct de overhand en kan je starten met een uitgebreide zoektocht om hem terug te vinden.
Hij vindt het ook erg leuk om leuke spelletjes met jou te spelen. Hierdoor bouw je niet alleen een hechte band op, maar weet je hem mentaal ook goed in conditie te houden. Van zijn intelligentie kun je immers – onder meer tijdens de opvoeding – optimaal profiteren. Ga je lange stukken met hem wandelen? Voorkom dan wel dat hij abrupte bewegingen moet maken; dergelijke bewegingen kunnen funest voor zijn knieën en/of heupen zijn.
6. Geschiedenis
Voor de geschiedenis van de Shiba Inu moeten we terug naar de zevende eeuw voor Christus. Verschillende opgravingen laten namelijk zien dat er destijds kleine honden in Japan bestonden; die honden vertonen veel gelijkenissen met de hedendaagse Shiba Inu. De voorouders van dit ras werden voornamelijk in de bergen in Centraal-Japan gebruikt voor het jagen op klein wild.
Aan het einde van de 19e eeuw gingen de Britten zich bezighouden met het kruisen van de Shiba Inu. Dit ras werd onder meer gekruist met pointers en setters, waardoor een pure Shiba Inu een zeldzaamheid werd. Het ras werd hierdoor met uitsterven bedreigt, maar dat is gelukkig ternauwernood voorkomen. Hedendaags is de Shiba Inu in Japan zelfs de populairste hond. Ook in ons land is dit ras behoorlijk populair.
Mocht je ook een Shiba Inu in huis willen nemen, moet je stevig in je schoenen staan. Je moet rekening houden met verschillende karaktereigenschappen en je moet vanaf het allereerste moment een band met hem op zien te bouwen. Als je dat voor elkaar krijgt, geniet je absoluut van een gezellige, loyale en prachtige hond.
ik zou graag weten wanneer ik met een puppy op straat moogt gaan het is shiba inu ze is nu 2 maanden en hoe lang
Beste Myriam Werbrouck,
Ik raad je aan het volgende artikel door te nemen m.b.t. het uitlaten van je hond: http://hondenpassie.nl/beweging/hond-uitlaten/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.