Saluki

Laatst bijgewerkt: 7 maart 2022

De Saluki, ook wel Perzische windhond genoemd, maakt onderdeel uit van de rasgroep windhonden. Binnen deze categorie weet de Saluki zich te onderscheiden door onder meer een prachtige uitstraling en zijn rustige karakter. Verschillende onderzoeken laten blijken dat de Saluki één van de oudste zuivere hondenrassen is. Voor de oorsprong van dit ras moeten we terug naar het Midden-Oosten; onder meer in Egypte was dit ras in het verleden onwijs populair.

Hedendaags wordt de Saluki gebruikt als sierhond en als gezelschapshond. Zijn prachtige uiterlijk kan op veel positieve woorden rekenen bij bijvoorbeeld een hondenshow, maar zijn rustige karakter zorgt ervoor dat hij ook een geliefde hond voor in een gezin/familie is. Een gemiddelde Saluki wordt zo’n 12 jaar oud; dit ras heeft met vrij weinig kenmerkende gezondheidsproblemen te maken. Zolang je hem op de juiste manier weet te verzorgen, geniet je jarenlang van een lieve, loyale en unieke hond.

Samenvatting Saluki

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Saluki.

Karakter Intelligent, loyaal, nieuwsgierig en rustig.
Levensverwachting 12 jaar.
Schofthoogte Reu: 60,0 cm.Teef: 70,0 cm.
Gewicht Reu: 20,0 kg.Teef: 20,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Verschillende lengtes.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Windhonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je een foto van een Saluki ziet, weet je niet direct waar je naar moet kijken. Kijk je naar zijn lange en atletische poten? Kijk je naar zijn opgetrokken buiklijn? Of kijk je toch naar zijn bijzondere kop in combinatie met zijn bijzondere oren? Ook zijn staart is behoorlijk uniek te noemen. Al met al heeft een Saluki de nodige uiterlijke kenmerken; kenmerken waarmee hij zich bovendien weet te onderscheiden ten opzichte van andere windhonden.

Laten we aftrappen met de kop van een Saluki. Zijn kop is lang en kent een relatief smalle snuit. Opvallend aan zijn kop zijn de verschillende kleuren; bij veel honden binnen dit ras zijn deze kleuren erg fraai en symmetrisch. Zijn neus is donker of heeft een leverachtige kleur en wordt vergezeld door grote en ovale ogen. Deze ogen hebben een trouwe blik en zijn veelal in een donkere kleur; ook de kleur hazelnootbruin komt veelvuldig voor. Zijn oren zijn vrij lang te noemen, zijn hoog aangezet en worden langs zijn kop heen gedragen. Het meest opvallende aan zijn oren zijn toch wel de lange zijdeachtige haren. Deze haren vind je niet alleen bij zijn oren terug, maar ook bij bijvoorbeeld zijn staart.

De lange en smalle kop wordt vergezeld door een zeer slank lichaam. Zijn rug is slank, zijn hals is behoorlijk lang en zijn borst is behoorlijk diep. Opvallend is ook dat de buiklijn vrij hoog opgetrokken is, waardoor hij een unieke uitstraling heeft. Mede door zijn lichaamsbouw is hij in staat om hoge snelheden te behalen, kan hij goed manoeuvreren en kan hij ook lastig te bereiken gebieden moeiteloos aandoen. Aan het einde van de slanke rug is een lange en laag aangezette staart te vinden. Deze staart kent, net zoals zijn oren, lang zijdeachtig haar en wordt meestal in een natuurlijke boog gedragen. Alleen als hij in actie komt, kan hij zijn staart boven zijn ruglijn dragen.

Qua afmetingen hebben we te maken met een relatief forse hond. Een teef kan een maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 60 centimeter bereiken, terwijl een reu een schofthoogte van meer dan 70 centimeter kan bereiken. Een volwassen Saluki weegt echter gemiddeld slechts 20 kilogram; dit geeft des te meer aan dat het een slanke, atletische en sierlijke hond is.

De vacht van een Saluki kan kortharig of langharig zijn. Bij een kortharige variant vind je geen bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X terug, terwijl dat bij de langharige variant wel het geval is. Die bevedering is terug te vinden bij zijn oren, zijn dijen, zijn schouders en zijn staart. Qua kleurvariaties is van alles mogelijk. Het enige wat niet gewenst is, is een gestroomde vacht; dit is een vacht met een soort van tijgerstreepjes patroon.

2. Gedrag

In een ver verleden werd de Saluki met name ingezet als jachthond. Tegelijkertijd werd hij door de Egyptische adel ook vaak als statussymbool beschouwd. Een Saluki kocht je bijvoorbeeld vroeger niet, maar werd aan je geschonken door een rijk persoon of een rijke familie. Dit verleden heeft het karakter van een Saluki goed gevormd.

Dat is onder meer terug te vinden in de rust die hij uitstraalt. Het is een zeer sierlijke en elegante hond om te zien, waarbij hij ook altijd een rustige en kalme uitstraling heeft. Binnenshuis heb je dan ook geen kind aan een Saluki. Hij ligt heerlijk in zijn hondenmand, hij komt graag even aandacht vragen en hij gaat eigenlijk met alle gezinsleden goed om. Hij kan goed om gaan met kinderen, terwijl de omgang met andere honden wel de nodige aandachtspunten kent. Eigenlijk doet een Saluki binnenshuis geen enkele vlieg kwaad.

Opvallend is verder dat dit ras vrij intelligent is. Hier moet je goed rekening mee houden, aangezien hij niet bang is om deze intelligentie te gebruiken. Tegelijkertijd is het wel een hond die onwijs loyaal is. Als hij eenmaal door heeft wie zijn baasjes zijn, kunnen weinig andere hondenrassen aan zijn loyaliteit tippen. Hij kan meerdere mensen als zijn baasje zien, maar hij ziet slechts één iemand als zijn echte baas. Juist voor die ene persoon gaat hij door het vuur; aan hem/haar is hij ook het meest loyaal.

Wil je graag een hond waar je om kunt lachen? Dan zit je met een Saluki ook goed. Dit ras weet humor te combineren met een ongekende nieuwsgierigheid. Met name door deze nieuwsgierigheid kan hij voor leuke situaties komen te staan, waar hij zich overigens altijd prima uit weet te redden. Dat is weer te danken aan de intelligentie van hem.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat hij het verschrikkelijk vindt om alleen thuis te blijven. Hij hecht zich heel erg aan zijn baasje(s), waardoor hij niet graag alleen is. Op het moment dat je hem veel alleen thuis laat, kan dit op den duur zelfs voor een depressie gaan zorgen. Daarbij is het ook goed om te weten dat hij behoorlijk veel beweging nodig heeft. Als je hem niet van de gewenste beweging voorziet, krijg je een zware kluif aan hem. Hij heeft deze beweging namelijk nodig om al zijn energie kwijt te kunnen. Kan hij zijn energie niet kwijt? Dan gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Mocht je dus vaak niet thuis zijn en heeft hij geen tuin waar hij los in rond kan lopen; dan is het niet de meest geschikte hond.

3. Verzorging

Mocht je een kortharige Saluki hebben, is de verzorging eigenlijk een eitje. Je kunt in dat geval af en toe een borstel over zijn vacht heen halen, zijn nagels knippen en zijn tanden poetsen. Verder heb je eigenlijk geen omkijken naar het verzorgen van een kortharige Saluki. Bij een langharige Saluki is het wel van belang om de vacht regelmatig goed door te borstelen. Dat is met name het geval bij de bevedering rondom bijvoorbeeld zijn staart en zijn oren.

De haren rondom zijn oren moet je sowieso goed in de gaten houden. Indien deze haren te lang worden, is het advies om deze op een nette manier bij te knippen. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat hij last van irritaties en/of ontstekingen gaat krijgen.

Over het algemeen is een Saluki een gezonde hond, maar je moet wel rekening houden met enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Zo zijn relatief veel honden binnen dit ras gevoelig voor een opgeblazen gevoel en zijn zij ook zeer kieskeurig wat betreft eten. Ook staar, problemen aan de huid/vacht en heupdysplasie komen relatief vaak voor bij dit ras. Bij de laatst genoemde aandoening is er sprake van een overmatige slijtage in het gewricht. Deze slijtage ontstaat doordat onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aansluiten. Het gevolg daarvan is dat hij veel pijn ervaart en ook mank gaat lopen. Merk je dat op aan jouw Saluki? Dan is een spoedig bezoek aan de dierenarts verstandig.

close up van een saluki met halsband

4. Opvoeding

Bij het opvoeden van een Saluki speelt timing een belangrijke rol. Op jonge leeftijd is hij het beste te kneden, waardoor je het beste zo vroeg mogelijk met de opvoeding kan gaan beginnen. Het advies daarbij is om een puppycursus te gaan volgen, aangezien hij daarmee op jonge leeftijd óók al in aanraking met andere honden komt. Van nature kan hij ongewenst gedrag ten opzichte van andere honden vertonen, waardoor een vroege socialisatie absoluut een goed idee is.

Verder is het goed om te weten dat het een snelle leerling is. Hij gebruikt zijn intelligentie om de commando’s en regels snel aan te leren, maar hij is wel gevoelig voor verveling. Het advies is daarom om de opvoeding/training gevarieerd te houden en hem ondertussen ook voldoende te vermaken.

Ben je gewend om een hond met een harde hand op te voeden? Dan heb je aan een Saluki absoluut de verkeerde. Hij vraagt om een liefdevolle opvoeding waarin persoonlijke aandacht voorop staat. Duidelijke regels, een liefdevolle opvoeding en persoonlijke aandacht zorgen uiteindelijk voor een lieve en loyale hond. Bovendien bouw je hierdoor een zeer hechte band met hem op, waardoor hij jou als zijn “echte baas” gaat zien. Vanaf dat moment kan je eigenlijk niet meer stuk bij hem.

5. Beweging

Zoals al eerder in dit artikel al gezegd; een Saluki heeft behoefte aan veel beweging. Hij moet dagelijks al zijn energie kwijt kunnen. Krijgt hij die kans niet? Dan gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Mede hierdoor is het belangrijk dat hij een prettig huis inclusief een tuin heeft waar hij de tijd door kan brengen. Het houden van een Saluki in een appartement is geen aanrader, maar is op zich wel mogelijk.

In dat geval is het belangrijk om dagelijks lange wandelingen met hem te maken. Ga lange stukken met hem lopen, laat hem naast de fiets mee rennen of ga samen met hem hardlopen. Dergelijke activiteiten vindt hij bijzonder leuk om samen met jou te ondernemen. Hou er wel rekening mee dat hij onwijs snel is; een Saluki kan een snelheid van wel 50 kilometer per uur behalen.

Ook is het niet al te verstandig om hem los te laten lopen. Zodra hij de kans krijgt, ontsnapt hij. Dit valt puur te wijten aan zijn jachtinstinct. Zorg dus dat je hier voorzichtig mee om gaat. Pas bovendien op met het maken van abrupte bewegingen en scherpe bochten. Een Saluki loopt een risico op heupdysplasie; pas dus op met bewegingen die mogelijk van invloed kunnen zijn op zijn heupen.

6. Geschiedenis

Bij relatief veel hondenrassen wordt aangegeven dat ze al eeuwenoud zijn. Zeker niet bij alle hondenrassen is dit vast te stellen, maar juist bij de Saluki wel. DNA onderzoek heeft aangetoond dat dit ras eeuwenoud is en daarmee één van de oudste zuivere rassen is. Voor de geschiedenis van dit ras moeten we terug naar het Midden-Oosten. In dat immense gebied werd dit ras veelal ingezet voor de jacht.

Toen dit ras ook in Egypte arriveerde, werd het meer en meer een statussymbool. De Egyptische adel gebruikte dit ras onder meer om hun macht uit te stralen en om cadeau te geven aan andere mensen. In Egypte werd dit ras na de dood zelfs gemummificeerd; dé reden waarom er met zekerheid vastgesteld kan worden dat dit ras inderdaad al eeuwenoud is.

In 1895 maakte de Saluki ook de overstap naar de Westerse wereld. In onze omgeving groeide dit ras al snel uit tot een ware showhond; op hondenshows wist hij goede resultaten te boeken. Hedendaags doet dit ras dienst als showhond én als gezelschapshond. Het is een heerlijke hond om in huis rond te hebben lopen; hij ziet er prachtig uit, hij is lief en hij is behoorlijk rustig. Geef hem dagelijks de benodigde beweging en geniet van zijn intelligentie, loyaliteit en zachtaardige karakter.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *