Chinese Naakthond

Laatst bijgewerkt: 2 maart 2022

Een Chinese Naakthond is één van de weinige honden zonder vacht. Ja, je leest het goed; dit ras heeft geen vacht. Dit ras staat dan ook te boek als één van de meest merkwaardige en opzienbarende hondenrassen. Daarbij is het direct goed om te weten dat dit geen trend van de laatste jaren is. Nee, dit ras gaat al eeuwenlang mee en heeft door de jaren heen verschillende functies vervuld.

Tegenwoordig is dit ras tamelijk zeldzaam te noemen. In het normale Nederlandse straatbeeld kom je nagenoeg nooit een Chinese Naakthond tegen. Wil je toch graag een dergelijke hond eens aanschouwen? Dan is het aan te raden om naar een hondenshow of rassententoonstelling te gaan. Het kenmerkende uiterlijk van een Chinese Naakthond is absoluut leuk om te zien, maar tegelijkertijd brengt dit uiterlijk ook enkele gevaren met zich mee. Desondanks wordt dit ras gemiddeld genomen behoorlijk oud; 13 tot 15 jaar.

Samenvatting Chinese Naakthond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Chinese Naakthond.

Karakter Aanhankelijk, alert, enthousiast, levendig en lief.
Levensverwachting 13 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 28,0 tot 33,0 cm.Teef: 23,0 tot 30,0 cm.
Gewicht Reu: 2,0 tot 5,5 kg.Teef: 2,0 tot 5,5 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk is reeds hierboven al vermeld; het ontbreken van de vacht. Als je een Chinese Naakthond ziet, zie je puur de huid van de hond. Normaliter zie je de huid van een hond niet, aangezien deze bedekt is met een (dikke) vacht. Doordat de vacht bij een Chinese Naakthond nagenoeg volledig ontbreekt, heeft het ras een opvallend uiterlijk. Daarbij is het goed om te weten dat niet alle Chinese Naakthonden volledig kaal zijn. De zogeheten Powder Puff varianten hebben namelijk wel een behaarde huid.

Dat opvallende uiterlijk wordt versterkt door de haargroei op bepaalde lichaamsplekken. Zo hebben de pootjes van dit ras wél haargroei. Hierdoor is het net alsof de hond sokjes draagt. Dat geldt niet alleen voor de pootjes, maar ook voor de gebieden rondom het gezicht. Veel Chinese Naakthonden hebben een behoorlijke kuif en manen rondom de kleine kop. Dankzij deze haargroei heeft een Chinese Naakthond een ietwat guitig uiterlijk. Als je dit ras voor de eerste keer rond ziet lopen, weet je eigenlijk niet wat je ziet. Al met al dus een uniek en zeldzaam uiterlijk.

De kop van een Chinese Naakthond is passend bij de rest van het lichaam; klein. De kop heeft een lichte welving en heeft een ietwat spitse snuit. Door de rest van de kop lijkt het echter alsof de snuit níet spits is. Als je een Chinese Naakthond in het echt ziet, snap je direct wat hier mee bedoeld wordt. De ogen bij dit ras staan behoorlijk ver bij elkaar vandaan en hebben meestal een donkere kleur. Door deze donkere kleur lijkt het alsof hij je bijzonder indringend aankijkt. Aan de bovenkant van de kop zijn twee laag aangezette oren te vinden. Deze oren worden in de meeste gevallen rechtopstaand gedragen, maar sommige Chinese Naakthonden dragen de oren ook hangend.

De rest van het lichaam is ook behoorlijk klein te noemen. De slanke en lange nek loopt over in een rechte rug. Deze rechte rug loopt uiteindelijk over in een hoog aangezette staart. Deze staart heeft veelal ook haargroei en wordt meestal hangend gedragen. Alleen als de Chinese Naakthond in beweging komt, wordt de staart hoog gedragen.

Over de kleur van de vacht van dit ras kunnen we kort zijn; alle kleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan. Ook over de schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X en het maximale gewicht van dit ras kunnen we kort zijn. Die gegevens zijn te vinden in onderstaand lijstje met enkele uiterlijke kenmerken op een rijtje:

2. Gedrag

Is het gedrag van een Chinese Naakthond net zo noemenswaardig als zijn uiterlijk? Nou, dat valt mee. Over het algemeen is hij behoorlijk energiek, is hij aanhankelijk en vindt hij het heerlijk om bijvoorbeeld bij je op schoot te liggen. Door zijn kleine lichaam is dat uiteraard ook prima te doen.

Je ziet een Chinese Naakthond niet al te snel iemand pijn doen. Hij is namelijk onwijs lief en maakt zoals gezegd graag onderdeel van het gezin uit. Hij gaat prima om met andere huisdieren en gaat ook prima met kinderen om. Ondanks zijn kleine lichaam is het niet aan te raden om een baby en een Chinese Naakthond alleen samen te laten. Houd altijd een oogje in het zeil en voorkom zodoende mogelijke ongelukken.

Van nature is een Chinese Naakthond behoorlijk grappig. Niet alleen zijn kenmerkende uiterlijk roept al snel een lach op, maar ook zijn grappen en grollen kunnen op veel positiviteit rekenen. Hij steelt graag de aandacht en vindt het heerlijk om verwend te worden. Al met al is een Chinese Naakthond echt een hond die vertroeteld wilt worden. Bij de opvoeding is dit dan ook iets waar je zeker rekening mee moet houden.

Tot slot is het goed om te weten dat hij soms behoorlijk afwijkend tegen andere honden kan doen. Hij zit simpelweg niet altijd op de aandacht van andere honden te wachten en besteed zijn aandacht liever aan jou en de overige gezinsleden. Ondanks zijn kleine afmetingen is hij in staat om te waken en hij is dan ook niet bang om zijn blaf te laten horen. Langdurig blaffen komt echter nagenoeg nooit voor bij dit ras. De socialisatie is al met al ook een belangrijk punt tijdens de opvoeding.

3. Verzorging

Ondanks het ontbreken van de vacht heeft dit ras de benodigde verzorging nodig. Doordat de vacht ontbreekt, komt de huid van de hond in aanraking met bijvoorbeeld de felle zonnestralen. Om mogelijke schade aan de huid te voorkomen, is het van belang dat je de huid op de juiste manier weet te verzorgen. Hoe je dat kunt doen? Onder meer door de huid in te smeren met zonnebrandcrème en door tijdens de koude wintermaanden een jasje aan te doen. Dit ziet er wellicht ietwat geestig uit, maar voor de gezondheid van een Chinese Naakthond is het absoluut aan te raden. Hij is simpelweg gevoelig voor felle zonnestralen, maar ook voor de kou.

Daarnaast is het ook belangrijk om de huid van de Chinese Naakthond regelmatig schoon te maken. In en op de huid kunnen bijvoorbeeld mee-eters zich relatief makkelijk gaan nestelen. Door de huid regelmatig schoon te maken, voorkom je dat de huid uit gaat drogen en/of het een broeinest van ongewenste insecten en dergelijke wordt.

Veel Chinese Naakthonden hebben rondom de poten en rondom de kop wél haren zitten. Deze haren moeten af en toe bijgeknipt worden, aangezien deze in de weg kunnen gaan zitten. Sommige baasjes kiezen er ook wel voor om de haren rondom de kop in bijvoorbeeld een staart of knotje te doen. Deze mogelijkheid heb je uiteraard altijd, maar observeer wel goed of je het hond het prettig vindt.

Tot slot is het goed om te weten dat dit ras relatief gevoelig is voor verschillende gezondheidsproblemen. Zo kunnen één of beide oren dichtgroeien, kan de tong blijvend naar buiten hangen en kan de hond last krijgen van missende tanden. Ook kan het netvlies van de ogen verslechteren, kunnen de ogen last van PLL krijgen (een erfelijke afwijking) en komt patella luxatie regelmatig voor. Bij patella luxatie zitten de knieschijven los, waardoor deze uit de knieholte kunnen schieten. Dit doet behoorlijk veel pijn en zorgt ervoor dat je Chinese Naakthond mank gaat lopen.

chinese naakthond staat in het gras

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Chinese Naakthond is absoluut geen makkie. Hij is namelijk behoorlijk eigenwijs en volgt soms simpelweg alleen maar zijn eigen zin. Hij weet op dat moment absoluut wat hij moet doen, maar hij heeft op dat moment zin om het op zijn eigen manier te doen. Het is aan jou de taak om ervoor te zorgen dat hij snel door gaat hebben dat jíj zijn baasje bent.

Dat kan je voor elkaar krijgen door hem liefdevol te behandelen. Op het moment dat je met de harde hand gaat regeren, roep je al snel agressiviteit en onzekerheid bij je Chinese Naakthond op. Voorkom dus de harde hand, maar stel wel strikte regels voor hem op. Hij moet duidelijke richtlijnen hebben, zodat hij binnen deze richtlijnen alsnog zijn eigen zin door kan voeren. Aangezien jij die richtlijnen vastgesteld hebt, is dat echter geen probleem.

Verder spelen de socialisatie en de vraag naar aandacht een belangrijke rol tijdens de opvoeding. Van nature kan een Chinese Naakthond behoorlijk afwijkend tegen andere honden doen. Laat de hond daarom in een vroegtijdig stadium al kennis maken met andere honden. Op die manier kan je hem in laten zien dat andere honden óók geen kwaad bij hem doen. Daarnaast moet je dus met de hunkerende vraag naar aandacht om zien te gaan. Een Chinese Naakthond krijgt het liefste de gehele dag aandacht. Daar heb je uiteraard niet altijd de tijd voor. Laat hem dus eraan wennen dat hij niet de enige is die aandacht nodig heeft. Op die manier kan je vervelend gedrag in de toekomst gaan voorkomen.

5. Beweging

Een Chinese Naakthond is dankzij zijn lichaamsbouw behoorlijk atletisch en snel. Hij vindt het dan ook heerlijk om onstuimig rond te rennen en verschillende sporten te doen. Veel Chinese Naakthonden houden zich bezig met behendigheidssporten, doggy dance en flyball. Ook zijn ze uitermate geschikt voor verschillende gehoorzaamheidsspelletjes; als ze ergens de lol van inzien, zijn ze namelijk bereid om bijzonder goed te luisteren.

Voor normale wandelingen kan je een Chinese Naakthond ook altijd wakker maken. Voorkom echter dat je uren met hem gaat wandelen; daar is zijn lichaam simpelweg niet voor gebouwd. Bovendien vindt hij het ook heerlijk om lekker bij je op de bank te kruipen en heerlijk in slaap te vallen. Daarna staat hij echter al direct weer klaar om een leuk spelletje met je te spelen. Ja, een Chinese Naakthond vraagt graag om aandacht en is eigenlijk altijd wel bereid om in beweging te komen en/of om een leuk spelletje te spelen.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Chinese Naakthond is veel duidelijk, maar ook heel veel niet. Het is bijvoorbeeld onduidelijk waar en hoe de Chinese Naakthond ooit het levenslicht heeft gezien. Volgens meerdere theorieën vindt de hond zijn oorsprong in Afrika. Hoe de hond vervolgens in China terechtgekomen is, is en blijft de vraag. Het is goed mogelijk dat de Chinezen de hond opgepikt hebben tijdens één van de vele ontdekkingsreizen die ze maakten.

Door het ontbreken van de vacht waren de honden bovendien bijzonder interessant voor langdurige reizen. De honden konden immers geen ongedierte aantrekken en waren daarmee ook niet gevaarlijk voor de gezondheid. Door deze expansie en de ontdekkingsreizen van de Chinezen zijn de hondjes tegenwoordig over de gehele wereld te vinden. Zoals gezegd kom je ze echter vrij weinig in het dagelijkse leven tegen.

Over de geschiedenis van de Chinese Naakthond bestaan dus enige vraagtekens. Feit is wel dat deze honden tegenwoordig een aanwinst voor elk gezin zijn. Ze hebben een behoorlijk opvallend uiterlijk en vallen daardoor behoorlijk goed op. Aangezien ze graag in het middelpunt van de belangstelling staan, vallen de hondjes sowieso goed op. Als jij een Chinese Naakthond op de juiste manier op weet te voeden, geniet je van een extra gezinslid. Hij maakt namelijk graag onderdeel van het gezin uit en wordt graag vertroeteld. Als je hem vertroeteld, krijg je daar meerdere grappen en grollen voor terug van deze komische hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Chinese Naakthond

 1. lydia zegt:

  Heb een Naakthond Loulou 6jaar nu 6maanden,ze is erg lief ,maar trekt aan de riem,en gedraagt zich niet goed tegen de
  meeste honden,Ook laat ze zich niet aanlijnen door een ander.Wil zo graag dat het goed komt.

  • Admin zegt:

   Beste lydia,

   Ik raad je aan contact op te nemen met een hondengedragsdeskundige. Zij kunnen de situatie goed beoordelen en je verder helpen zodat je weer met plezier de straat op kunt gaan.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *