De Cavapoo is een ongekend populair hondenras. Met zijn teddy-achtige vacht en schattige kop is de Cavapoo een geliefde hond bij veel huishoudens. De Cavapoo is een kruising tussen een Cavalier King Charles Spaniel en een Poedel.
De Cavapoo wordt ook wel een Cavadoodle of een Cavoodle genoemd. Met al deze termen wordt hetzelfde hondje bedoeld. Wil jij alles te weten komen over dit lieve, sociale hondenras? Lees dan vooral verder, want hieronder bespreken wij alle ins en outs van de Cavapoo.
1. Uiterlijke kenmerken
We benoemden net al even kort dat de Cavapoo bekend staat om zijn teddy-achtige vacht. Dat heeft de hond te danken aan de poedel waardoor deze kruising is ontstaan. De vacht kan golvend of krullend zijn. De Cavapoo heeft vaak een bruine vachtkleur, maar het kan ook voorkomen dat de hond een witte of zwarte vacht heeft. Daarnaast kan de hond ook meerdere kleuren hebben.
De Cavapoo heeft twee verschillende maten. Zo heb je het ‘toy’-formaat, waarbij de hond zo’n dertig centimeter groot is. Daarnaast heb je ook het mini-formaat, waarbij de hond zo’n 40 centimeter groot is.
2. Gedrag
Een Poedel is slim, leergierig en actief terwijl een Cavalier King Charles Spaniel rustig, vrolijk en lief is. Wanneer deze eigenschappen worden gecombineerd kun je dus ook verwachten dat je meerdere van deze eigenschappen terug gaat zien in jouw hond. Toch is het maar de vraag hoe de hond gaat zijn en hoe de ouders waren: het is niet gezegd dat jouw Cavapoo over al de bovengenoemde eigenschappen gaat beschikken.
Wel is een ding zeker: de Cavapoo is een ideale gezinshond. Het is een nieuwsgierige hond die graag wil spelen, maar ook bij jou in de buurt wil zijn. Ook kan de Cavapoo goed met kinderen opschieten.
3. Verzorging
De Cavapoo heeft ook zo nu en dan wat verzorging nodig. Ook al haart de vacht bijna niet uit, wel moet de vacht sowieso iedere week worden geborsteld. Daarnaast moet de Cavapoo iedere maand in bad en moet de hond zo nu en dan een bezoekje brengen aan de trimsalon. In de vacht kunnen namelijk gauw klitten ontstaan en kan er vuil ophopen.
Daarnaast is een Cavapoo gevoelig voor verschillende gezondheidskwaaltjes. Denk onder andere aan hartproblemen en een toename in gewicht. Het is daarbij belangrijk om regelmatig bezoeken aan de dierenarts te plannen om deze kwaaltjes waar nodig te voorkomen.
4. Opvoeding
Zoals net al werd genoemd is de Cavapoo een ideale gezinshond. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat er een goede opvoeding plaatsvindt. In dat geval is de Cavapoo geschikt in een gezin met kinderen, maar is ook geschikt om te kunnen leven in een klein appartement. Wel is het belangrijk dat de Cavapoo een eigen plekje heeft waar hij tot rust kan komen. Zowel de Poedel als de Cavalier King Charles Spaniel heeft er soms behoefte aan om zich te kunnen terugtrekken.
5. Beweging
Een Cavapoo heeft niet bijzonder veel beweging nodig. Wel is het belangrijk om iedere dag sowieso een wandeling te maken van een halfuur, om de bovengenoemde gewichtstoename te voorkomen. Ook wil de Cavapoo lekker veel spelen en ravotten, met bijvoorbeeld een balletje.
6. Geschiedenis
Al jarenlang worden er honden met elkaar gekruist, om het gewenste uiterlijk of gedrag te kunnen creeren. Zo werd dus ook de Cavalier King Charles Spaniel gekruist met de Poedel, om de zogenoemde ‘hypoallergene’ vacht mee te fokken zodat ook mensen met allergieën deze lieve hond in huis konden nemen. Het kruisen en fokken van dit ras begon in de jaren vijftig.
Veelgestelde vragen
Een Cavapoo kan vijftien jaar oud worden.
Er zit geen verschil tussen een Cavapoo en een Cavoodle: met beide termen wordt dezelfde hond bedoeld.
Een Cavapoo is een gezelschapsdier en wil dus liever niet lang alleen thuis zijn. Laat de hond liever niet langer dan twee uur alleen.