Waarom heeft een hond snorharen?

Laatst bijgewerkt: 3 maart 2023

Alle dieren hebben snorharen, dus honden natuurlijk ook. Toch weet niet iedereen waarom honden nou eigenlijk snorharen hebben en waar ze eigenlijk goed voor zijn. Hieronder hebben we een paar redenen gegeven waarom honden snorharen hebben.

Helpen bij het jagen

Snorharen zijn er in verschillende soorten kleuren en maten. Dat komt doordat verschillende honden vroeger werden gebruikt voor jagen. De snorharen zorgen er namelijk ook voor dat een hond tijdens de jacht niet tegen een boom aan knalt. Ook zorgen snorharen ervoor dat het lokaliseren van andere dieren een stuk makkelijker wordt. Op deze manier kan een hond weten waar zijn prooi is. Natuurlijk worden honden in deze tijd niet meer veel gebruikt voor de jacht. 

Emoties

Wij mensen kunnen op vele verschillende manieren onze emoties laten zien. Denk daarbij aan je gezichtsuitdrukking en het praten over de gevoelens. Honden kunnen natuurlijk niet praten en uiten dus hun emoties door hun lichaamstaal. Toch zijn de snorharen ook zeker van belang bij het uiten van emoties. De emoties door de snorharen is iets wat de mensen niet zien, maar andere honden hebben het wel door. Hoe wij praten over onze emoties, hebben honden de snorharen om te communiceren met elkaar.

Ondersteunen bij het kijken

Je zou het niet zo snel verwachten, maar snorharen bieden honden goede ondersteuning. Honden kunnen van dichtbij niet zo heel goed zien. Dat komt doordat de ogen van een hond erg wijd uit elkaar staan. Door de snorharen zorgen er dus voor dat de hond beter de grote van objecten kan voelen, de snelheid van objecten kan voelen en ze vangen de vibraties op van de objecten. Je kent het namelijk vast wel. Je hond is op zoek naar zijn speeltje, maar die kan hij niet vinden zelf al ligt die recht voor zijn neus. De snorharen zorgen er dus voor zodat die al zijn spullen kan vinden. 

Veelgestelde vragen

Mag je honden snorharen knippen?

Het is zeker niet de bedoeling dat je de snorharen afknipt. Dat komt omdat de snorharen bij honden ervoor zorgen om zichzelf te beschermen en voor reflexen. Blijft daarom van de snorharen af.

Hebben honden gevoel in hun snorharen?

Honden hebben zeker gevoel in hun snorharen. Door de snorharen kunnen honden de omgeving beter analyseren.

Wat voor emoties hebben honden?

Honden hebben een beetje dezelfde emoties als mensen. Denk daarbij aan gelukkig, verdrietig, frustratie, angst en opluchting.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *