Boomer: lees alles over deze gezinshond

Laatst bijgewerkt: 1 november 2022

De Boomer is een sociale en opgewekte hond, die door zijn vrolijke karakter erg populair is in Nederland. De Boomer is geen erkend hondenras, maar een kruising. Doorgaans worden er kleine, sociale en opgewekte honden geselecteerd voor een Boomerkruising. Denk hierbij aan de Maltezer en de Shih Tzu. Omdat iedere Boomer op een andere manier gekruist wordt, is geen enkele hetzelfde. De Boomer wordt gemiddeld 13 tot 16 jaar oud.

Samenvatting Boomer: lees alles over deze gezinshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boomer: lees alles over deze gezinshond.

Karakter Aanhankelijk, gehoorzaam, nieuwsgierig, opgewekt, sociaal en vrolijk.
Levensverwachting 13 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 45,0 cm.Teef: 20,0 tot 40,0 cm.
Gewicht Reu: 5,0 tot 10,0 kg.Teef: 4,0 tot 8,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Omdat de Boomer geen erkend hondenras is, bestaat er geen rassenstandaard. Hoe de Boomer eruit ziet, is volledig afhankelijk van de rassen die bij het kruisen van de hond gebruikt zijn. Zo kan een Boomer niet alleen verschillende kleurschakeringen hebben, maar verschilt het vachttype ook per kruising combinatie.

Deze gezinshond is meestal langharig, maar kan ook krulharig, ruwharig en in uitzonderlijke gevallen kortharig zijn. Er zijn twee- en driekleurige witte honden, maar ook zwarte, bruine en zelfs goudbruine Boomers. Wat alle Boomers met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet groot zijn. Dit hondje is gemiddeld tussen de 25 en 45 centimeter hoog. Ook zijn Boomers niet zwaar. Ze wegen tussen de 4 en 10 kilo.

een boomer is een gezinshond

2. Gedrag

De Boomer is een echte gezinshond. Het beestje houdt van aandacht en vindt het leuk om bij de baas te zijn. De trouwe viervoeter is vrolijk, erg goed met kinderen en bovendien leergierig. Knuffelen, spelen en samen wandelen vindt de Boomer geweldig. Ook andere dieren in huis vindt deze hond helemaal prima. Zelfs met katten kan deze viervoeter goed opschieten.

Boomers vinden het fijn om lekker te rennen: het liefst samen met de baas. Je doet dit hondje dan ook een groot plezier door een dagje naar het strand te gaan en hier de hele dag samen te spelen. Gelukkig hoef je niet de hele dag door rond te rennen met de Boomer. Het beestje kan namelijk ook prima zijn eigen plekje opzoeken in huis en even lekker een dutje doen.

Boomers zijn niet bang aangelegd. Het hondje speelt het liefst met de baas, maar kan ook gerust met kinderen in de buurt spelen. Dit kan wat gevaarlijk zijn, want de kleine Boomer wordt al snel onder de voet gelopen bij wild spelen. Blijf daarom altijd goed opletten als jouw trouwe viervoeter met andere mensen of andere honden speelt. Door zijn eigen enthousiasme kan het hondje nog wel eens in een gevaarlijke situatie terecht komen.

3. Verzorging

De Boomer vindt het prima om geborsteld te worden. Sterker nog, de meeste Boomers vinden de aandacht die bij het borstelen komt kijken heel fijn. Omdat je deze hond gemakkelijk kunt borstelen, heb je minder last van hondenharen in huis. Hoe vaker je jouw Boomer borstelt, des te schoner je huis blijft. Om deze reden zijn Boomers zelfs geschikt voor mensen met een (milde) hondenharen allergie.

Het is belangrijk om de ogen en oren van jouw Boomer goed schoon te houden. Dit doe je met lauw water. Door de ogen en oren regelmatig schoon te maken, voorkom je dat jouw trouwe viervoeter infecties krijgt. Verder is het verstandig om de haren bij de ogen af te knippen. Het is niet alleen vervelend als de haren van jouw hondje in zijn ogen komen, maar dit kan ook voor infecties en ontstekingen zorgen. Houd de haren bij de ogen dan ook goed kort.

Goed om te weten: ook het gebit moet regelmatig gecontroleerd worden. Niet alleen op tandsteen, maar ook op ontstoken tandvlees. Heb je een Boomer, dan raden wij je aan om te achterhalen welke kruising je precies in huis hebt. Heb je achtergrondinformatie over de ouderdieren van je hondje, dan weet je meer over de eventuele aanleg voor gezondheidsproblemen.

Het is in ieder geval goed om te weten dat de Boomer sterker is dan rashonden. Dit komt omdat deze hond geen erkend ras is en dus minder last heeft van de gezondheidsproblemen die bij bepaalde rassen voorkomen.

4. Opvoeding

zwarte boomer hond ligt in huiskamer

Zoals eerder benoemd is de Boomer de perfecte gezinshond die je vrij gemakkelijk op kunt voeden. Wees wel consequent, duidelijk én vriendelijk tegen dit hondje. Zeker als je vriendelijk bent, kun je dit beestje goed opvoeden.

Boomers vinden het belangrijk onderdeel uit te maken van jouw huishouden. Dit betekent dat deze viervoeter zich gemakkelijk aanpast aan het gezin. Dit is fijn, maar het kan ook een valkuil zijn voor dit beestje. Als een Boomer iets nodig heeft, zal het beestje dit namelijk niet snel aangeven. Dit om zich maar zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan het gezin. Houd je beste vriendje goed in de gaten en je ziet het vanzelf als je hond iets nodig heeft.

5. Beweging

Zoals al eerder vermeld, vindt dit hondje het heerlijk om lekker met zijn baasje te rennen. Lekker achter een stok aan rennen vindt jouw beste vriendje hartstikke leuk om te doen.

Let wel goed op, want met deze hond kun je geen urenlange wandelingen maken. Dit komt omdat de Boomer geen geschikte bouw en grootte heeft voor lange wandelingen. Alleen grotere Boomers kunnen wat meer fysieke beweging aan, maar pas wel goed op dat je jouw hondje niet overbelast.

Boomers vinden het leuk om aan gehoorzaamheidstraining te doen, behendigheidstrainingen te volgen en apporteerspelletjes te spelen. Speuren is wat minder populair, maar het kan zomaar zo zijn dat jouw hondje dit juist erg leuk vindt. Je komt er alleen achter door dit gewoon eens te proberen.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van dit hondje is niet zo veel bekend. Wanneer er voor het eerst een Boomer gekruist werd, is bijvoorbeeld niet duidelijk. Wel is het duidelijk wanneer deze gezinshond populair werd in Nederland. Dit was namelijk vanaf de jaren 80. Toen kwam er voor het eerst een Boomer op televisie, in de hoofdrol van een populaire televisieserie.

Omdat velen het hondje in de serie zo leuk vonden, wilden ze ook een Boomer kopen. Echter, dit hondje is geen rassenhond. Daarom werden er diverse honden gebruikt om kruisingen te maken voor de Boomer. Door het fokken met verschillende honden, ontstonden er vele verschillende Boomers. Vandaag de dag lopen er nog steeds vele verschillende varianten van deze gezinshond rond.

Een Boomer is lekker aan het spelen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de karaktereigenschappen van een Boomer?

Een Boomer is een echte gezinshond. Het is een lieve, aanhankelijke en slimme hond. Ook wil hij graag dicht bij je in de buurt zijn en de nodige aandacht krijgen.

Houdt een Boomer van wandelingen maken?

Een Boomer heeft niet per se veel beweging nodig, maar vindt het wel leuk om te wandelen.

Is een Boomer een rashond?

Een Boomer is geen rashond; het is vaak een kruising tussen een Shih Tzu en een Malteser.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

101 reacties op “Boomer: lees alles over deze gezinshond

  1. Femke Kuipers zegt:

    Ik ben ongeveer 3x in de week ongeveer 5/6 uur niet thuis dagelijks, is dat erg? Want daarna wil ik ze wel heel veel aandacht geven. Maar mijn vraag is dus. Kan ik deze honden doen ook al ben ik dus niet altijd thuis?

    • Admin zegt:

      Beste Femke Kuipers,

      Drie keer in de week een aantal uurtjes moet te overzien zijn. Altijd thuis zijn is voor veel mensen sowieso niet haalbaar, een hond zal hoe dan ook altijd in meerdere of mindere mate gewend moeten raken aan het alleen thuis zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste Tineke Verwijs,

      Vandaag of morgen publiceren we een uitgebreid artikel m.b.t. puppy’s en bijten (en wat je er tegen kunt doen). Zodra het artikel online staat, laten we het je weten!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • mrtnvndmm zegt:

      Beste Tineke, ons boomerke is nu bijna 7 maanden en dat bijten is om te spelen en om aandacht te vragen , wij geven een beentje of speelgoed om te bijten en spelen even met hem, laten hollen achter een balletje doet hij supergraag , en brengt het ook terug ,zeg dank u en hij laat het vallen om vervolgens er weer achteraan te rennen.Zo een tiental keren na elkaar en de behoeft een te bijten is voorbij…(dat bijten doen ze met broertjes en zusjes in het nest ook) de onze bijt niet echt door, tis gewoon spelen ,maar wij trekken de aandacht naar iets anders en dat helpt . grtjs

  2. Ruud en Gerda zegt:

    Ons boomertje is nu 12 weken en doet het prima qua groei en speelsigheid. Nu dachten wij dat we wat betreft de zindelijkheid getroffen hadden met dit hondje. Al in de eerste week dat wij hem hadden(8 wk) deed hij keurig zijn behoeft buiten. de 1e uitlaat begint om 04.00 uur en hij gaat dan elke 2,5 a 3 uur een keer naar buiten. Edoch, de laatste week gaat hij na buiten geweest te zijn, een half uur later alweer zijn behoefte doen binnen, plassen en poepen. Ook s’nachts gaat dat door. Weet iemand wat hier aan de hand is? Hij eet en drinkt normaal, is speels en tierig dus wat zou dit gedrag kunnen verklaren? Wie het weet mag het zeggen. Groet Ruud

    • Helen zegt:

      Benchtraining. Op gezette tijden uitlaten. Tussen die tijden half uurtje voor uitlaten in de bench. Zelf kijken met de tijd en aanpassen. Zo leert de hond het ophouden. Soms nog een ongelukje is mogelijk. Volhouden en consequent met de tijd. ‘S nachts in de bench..Succes.

  3. Ruud en Gerda zegt:

    Dank jullie wel voor de reactie, inmiddels gaat het prima iemand kwam met idee om het voer aan te bieden, en zie het wonder voltrok zich. Hij eet nu lekker door. Gaat helemaal goed komen…..

    • Admin zegt:

      Beste Ruud en Gerda,

      Heel goed om te horen! 🙂

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  4. Ruud en Gerda zegt:

    Hallo allemaal, sinds een paar dagen hebben wij een boomer, kruising maltezer en thih tzu, het is een levendig beestje, speels gaat graag mee naar buiten en wordt al redelijk zindelijk. Wel maken we ons zorgen dat het beestje niet veel eet (droog voer aangepast) Nu heb ik in het verleden 2 bastaard honden gehad van middelgroot dus dat is wel een verschilletje. Is dit normaal of moeten wij ons zorgen maken? Groet Ruud

    • Admin zegt:

      Beste Ruud en Gerda,

      Het is in ieder geval goed dat je hond wel eet. Waarom je hond zijn voer niet helemaal op eet, kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht is zijn maag een beetje overstuur of vind hij het voer niet erg lekker. Maar er kan ook een andere, niet voor de hand liggende, oorzaak zijn. Ik raad je in ieder geval aan advies in te winnen bij je lokale dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Miranda zegt:

    We hebben een lieve boomer genaamd Rocky van 1,5 jaar oud!
    Als we niet thuis zijn dan gaat hij in huis poepen en plassen( hij kan naar buiten hondenluik) terwijl hij weet dat die dan fout zit.
    En radio is dan ook aan.
    Heeft iemand een tip?

    • Robin zegt:

      Wanneer een hond wakker wordt meteen naar buiten om te laten plassen en rondjes gaan wij hebben 2 boomer honden een moeder en een dochter de dochter kwam uit ons nestje en wij begonnen met 5 weken naar buiten te doen

    • Hanny zegt:

      Beste Miranda ,

      Bij Bol.com kan je zeiltjes kopen met een geurtje eraan.
      Deze helpen ook bij puppy opvoeden, maar ook bij oudere honden.
      Moet je maar eens kijken bij Bol.com

    • Admin zegt:

      Beste san,

      Dat zou geen slecht plan al zou ik wel goed opletten op het gedrag van je hond, daaruit kun je al veel opmerken. Ook zou je het aan je betreffende trimsalon kunnen vragen, die kunnen je vast goed adviseren m.b.t. je vraag.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  6. Maartje zegt:

    Onze Boomer is 1,5 jaar en echt een lieverd, echt een gezinshond. Het enige waar wij tegen aan lopen is dat als hij alleen is, voor een langere tijd zit te janken als een wolfje. Iemand tips hiervoor? Ik werk onregelmatig dus geen vaste uren dat hij alleen zit.

  7. Jef zegt:

    Mijn boomertje “Mitzu” had in het begin een hekel aan autorijden en moest enkele keren overgeven. Ik heb dan een hoger autostoeltje gezocht en gevonden (Bol) zodat hij kan buitenkijken. Probleem opgelost. En liefst van al met zijn zijraampje open.

    • Admin zegt:

      Beste Jef,

      Dankjewel voor je handige tip. Ik weet zeker dat anderen hier ook iets aan zullen hebben!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Sylvia zegt:

      Wij hebben een Boomertje gereserveerd. Mijn man heeft altijd een West Highland terrier gehad, maar die vind ik veel te vel. We hebben een dochter van 9. We vinden het best wel spannend, we hebben een tuin en plantsoen achter ons huis, waar helaas veel eigenaren hun hond niet aan de lijn hebben (het is geen losloopgebied). Wat is het beste om hier mee om te gaan? Onze pup zal iig zeker aan de lijn gaan.

    • Admin zegt:

      Beste Sylvia,

      Ik raad je inderdaad aan om je pup aan de lijn te houden wanneer er veel loslopende honden in de buurt zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ook andere plekken gaan ontdekken waar je wellicht minder loslopende honden tegenkomt. In ieder geval veel plezier toegewenst met jullie nieuwe Boomer!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Martina Vandamme zegt:

      Beste jef , is het mogelijk een foto van dit hoge stoeltje naar mijn privechat te sturen op fb aub? Wij zitten me hetzelfde probleem, na een tijdje moet ons boomerke overgeven , hij zit op mijn schoot nochtans ,en ik doe hem buiten kijken, maar hij wil dit niet.

    • Admin zegt:

      Beste Hans,

      Over het algemeen zijn Boomers niet graag alleen. Het zijn echte gezelschapsdieren. Maar… mocht je je hond zo opvoeden dat hij of zij vaak alleen thuis is, dan zal je viervoeter hier vanzelf aan wennen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Henk zegt:

      Toen wij voor een Boomer gingen kijken bij een fokker waren er nog twee pups over, mede door het meenemen van onze dochter, zij vond het zielig om 1 hond achter te laten, dus het werden er twee. Ze zijn onafscheidelijk geworden, ze komen uit twee nestjes en schelen anderhalve week. Achteraf een goede beslissing, ze zouden wel soms alleen zijn voor een dagdeel. Nu een jaar later zijn we gescheiden, wisten we dit eerder waren er geen hondjes, maar de hondjes zijn nu bij mij, ik werk, dus om zeven uur samen alleen, samen zijn ze niet alleen, volgens de uitlaat service (professioneel) zijn ze geen pups meer en wel samen, en om half één komt de uitlaat service die ze laat rennen in de duinen tot een uur of half vier. Het gaat heel goed met ze.

    • Admin zegt:

      Beste Henk,

      Dankjewel voor het delen van dit verhaal. Zo te horen is het een heel goed plan geweest om 2 hondjes te kopen. Geniet er nog van!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Linda zegt:

      Ik heb ook een boomer hondje, ik heb haar gelijk in het begin alleen gelaten, ze is nu 4 jaar en heeft nog nooit iets kapot gemaakt. Het enige wat ze zoal doet is schoenen verslepen als ik weg ben, maar ze bijt het niet kapot. Ik ben er super blij mee, je krijgt zo veel liefde,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *