Markiesje

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2022

Heb je wel eens schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw goed bekeken? Zo ja, dan is de kans groot dat je daar kleine, zwarte honden op hebt zien staan. Deze kleine zwarte honden werden soms met witte aftekeningen afgebeeld, maar werden soms ook volledig in het zwart afgebeeld. Volgens vele experts zijn die honden op die schilderen Markiesjes. Dit oude hondenras leek in ieder geval erg veel op de honden die op de schilderijen afgebeeld werden.

Het Markiesje kent een bijzonder verleden. In het lange verleden van dit ras is het bijvoorbeeld opmerkelijk dat het Markiesje door de jaren heen nagenoeg exact hetzelfde gebleven is. Is dat écht zo bijzonder? Ja, bij dit ras wel, aangezien er geen literatuur te vinden is over een gerichte fokkerij van het Markiesje. Momenteel is dit ras behoorlijk populair en kan het ras op veel goedkeuring van veel baasjes rekenen. Mocht je zelf voor een Markiesje kiezen, haal je een opgewekte, slimme en gezonde hond in huis. Een gemiddeld Markiesje wordt namelijk 14 jaar oud.

Samenvatting Markiesje

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Markiesje.

Karakter Aanhankelijk, intelligent, rustig, slim, speels en vriendelijk.
Levensverwachting 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 35,0 cm.Teef: 35,0 cm.
Gewicht Reu: 6,0 tot 8,0 kg.Teef: 6,0 tot 8,0 kg.
Vachtkleur Zwart en zwart met witte aftekeningen.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

In het verleden is nooit informatie gevonden over een fok richtlijn voor het Markiesje. Met name daarom is het zo verbazingwekkend dat het Markiesje door de jaren heen dezelfde uiterlijke kenmerken heeft weten te behouden. De zwarte vacht is daar één van de voorbeelden van, maar ook zijn sierlijke lichaam.

Als je een Markiesje op grote afstand ziet lopen, valt zijn sierlijke lichaam direct op. Dit sierlijke lichaam is onder meer te danken aan de bijzondere proporties; zijn lichaam is namelijk langer dan dat hij hoog is. Hierdoor heeft hij een ietwat lange bouw; zijn glanzende vacht legt vervolgens de nadruk op de sierlijke lichaamsdelen.

Over het algemeen is een Markiesje absoluut geen grote hond te noemen. De maximale schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X is 35 centimeter voor een reu, terwijl een teef vaak nog enkele centimeters kleiner blijft. Niet alleen de schofthoogte is beperkt, maar ook de afmetingen van zijn kop. Een Markiesje heeft een niet al te grote kop, maar heeft wel opvallende ogen. De ogen zijn middelmatig qua grootte, maar zijn bijzonder donker van kleur. Mede hierdoor heeft dit ras een pientere doch indringende blik. De ogen zijn amandelvormig en worden altijd hangend gedragen.

De relatief kleine kop loopt over in een lange en smalle hals. Deze hals loopt uiteindelijk over in een lange rug; deze rug is dus langer dan dat de hond hoog is. Aan het einde van de rug is een vrij lange staart te vinden; de staart rijkt tot aan het hakgewricht van het Markiesje. Opvallend aan deze staart is ook dat de bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X vaak iets langer is dan op de rest van zijn lichaam. Dat is niet alleen bij de vacht het geval, maar ook rondom zijn oren en aan de achterkant van zijn poten. Aan het einde van de staart is bij veel Markiesjes een witte aftekening te zien.

Qua kleur bestaan er niet al te veel variaties. In de meeste gevallen is een Markiesje namelijk volledig zwart, waarbij witte aftekeningen zeker toegestaan zijn. Volgens de “rasstandaard” mag de vacht van een Markiesje echter niet meer dan 40% uit wit bestaan. De vacht van dit ras is overigens lang en behoorlijk glanzend te noemen. In koude omstandigheden kan je hem een jas laten dragen, aangezien hij géén ondervacht heeft.

2. Gedrag

Weinig andere hondenrassen kunnen zó goed met mensen, kinderen en andere honden omgaan als een Markiesje. Hij is bijzonder vriendelijk, hij kan zich goed aan situaties aanpassen en hij is eigenlijk de rust zelve. Wel is het daarbij noodzakelijk dat hij buitenshuis voldoende beweging krijgt, aangezien hij anders binnenshuis ongewenst gedrag kan gaan vertonen.

Ook is het bij dit ras opvallend dat hij bijzonder intelligent is. Hij weet risico’s perfect in te schatten, hij ziet gevaar van grote afstand aankomen en hij gebruikt zijn intelligentie al met al graag in het dagelijkse leven. Deze intelligentie combineert hij met een speels doch rustig karakter. Hij vindt het, zoals hierboven gezegd, heerlijk om buitenshuis veel te bewegen.

Op het moment dat jij op de bank plaatsneemt, vindt hij het echter ook heerlijk om bij je op schoot te kruipen. Gezien zijn relatief kleine afmetingen en lage lichaamsgewicht vormt dat geen enkel probleem. Hij krijgt graag liefdevolle aandacht, hij vindt het heerlijk om een aai over zijn bol te krijgen én hij vindt het ook heerlijk om met jou te stoeien. Door zijn intelligentie heeft hij gelukkig wel door dat dit niet altijd kan; hij stoeit bijvoorbeeld nooit met kinderen.

Naar zijn baasjes toe is een Markiesje behoorlijk aanhankelijk. Het is immers een ware gezelschapshond die het heerlijk vindt om veel aandacht te krijgen. Tegelijkertijd vindt hij het ook heerlijk om veel aandacht aan jou te geven; mede hierdoor vindt hij het soms wel lastig om alleen thuis te blijven. Dit is echter iets wat je hem vanaf jonge leeftijd al aan kunt gaan leren.

Kan je een Markiesje als waakhond gebruiken? Nou, dat heeft eigenlijk weinig zin. Op het moment dat onbekende mensen jouw huis binnentreden, is hij namelijk de vriendelijkheid zelve. Hij onthaalt deze mensen alsof ze thuishoren in jouw huis. Voordat ze in jouw huis terechtkomen, kan hij wel blaffen. Dat blaffen is echter van korte duur en is ook niet zo zeer bedoeld om jou te waarschuwen.

Al met al is het een pientere, gezellige en vrolijke hond. Een hond die dol op zijn baasje is, dol is op het krijgen van aandacht en goed met andere mensen en honden om kan gaan. Het enige waar je goed op moet letten, is de omgang van een Markiesje met kleine knaagdieren. In het verleden werd dit ras namelijk gebruikt voor het vangen van ongedierte; een Markiesje kan hedendaags dus nog steeds denken dat een klein knaagdier “ongedierte” is.

3. Verzorging

Een voordeel van dit ras is dat hij niet al te veel verzorging nodig heeft. Het is bijvoorbeeld niet noodzakelijk om hem dagelijks te borstelen. Om zijn vacht goed glanzend te houden, kan een regelmatige borstelbeurt absoluut geen kwaad. Het advies is om hem wekelijks één keer goed door te borstelen, waarbij je met name de focus legt op de lichaamsdelen met meer bevedering. Dat is het geval bij de poten, rondom de oren en bij zijn staart.

Ook is het advies om hem tijdens de rui even goed te wassen. Tijdens deze wasbeurt verwijder je veel haren die los zitten, waardoor deze haren verder geen irritaties meer op kunnen leveren. Knip daarnaast regelmatig zijn nagels bij en poets zijn tanden met enige regelmaat. Dat is eigenlijk alle verzorging waar een Markiesje behoefte aan heeft.

De universiteit van Utrecht heeft in 2017 uitgebreid onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen bij dit ras. Op dat moment werden geen aanwijsbare aandoeningen gevonden, maar wel is het goed om te letten op de motoriek van jouw Markiesje. Dit ras kan namelijk wel last krijgen van patella luxatie (losse knieschijven), artrose en paroxysmale dyskinesie. Bij de laatstgenoemde aandoening is er sprake van een zenuwaandoening; deze zenuwaandoening komt al op jonge leeftijd aan het licht. Indien de pup een inspanning levert, kan dit leiden tot een verkramping van de spieren. De pup kan hierdoor niet meer opstaan en niet meer lopen.

Ook is het advies om goed naar de ogen van een Markiesje te kijken. De ogen zijn prachtig, maar zijn wel gevoelig voor meerdere soorten aandoeningen. Zo kan hij last krijgen van cataract; dat is een vertroebeling van de ooglens. Ook is het mogelijk dat hij last krijgt van distichiasis, waarbij haartjes rondom de ogen voor irritaties aan het hoornvlies zorgen. Controleer regelmatig de ogen van hem en breng – indien noodzakelijk – tijdig een bezoek aan de dierenarts.

markiesje staat voor struiken

4. Opvoeding

Door zijn intelligentie is het opvoeden van een Markiesje eigenlijk een feest. Hij leert namelijk snel de commando’s, hij is behoorlijk leergierig en hij is ook in staat om de regels zelf op de juiste manier in te gaan vullen. Belangrijk daarbij is wel dat je hem alleen maar liefdevolle aandacht geeft. Op het moment dat je met de harde hand gaat regeren, kan zijn karakter compleet omslaan.

Het is een hond die veel behoefte aan liefdevolle aandacht heeft. Geef hem die aandacht vanaf de allereerste dag en bouw daarmee direct een hechte band met hem op. Aangezien hij behoorlijk aanhankelijk is, profiteer je alleen maar van een dergelijke, hechte band. Om die hechte band op te bouwen, is het ook te adviseren om een puppycursus te volgen.

Tijdens deze puppycursus komt hij bovendien in aanraking met andere honden. Van nature is een Markiesje al goed in de omgang met andere honden, maar door de socialisatie kan je dit alleen maar verder verbeteren.

Tot slot is het aan te raden om voor duidelijke regels te zorgen. Zorg er vervolgens voor dat deze regels ook op een consequente wijze opgevolgd worden. Een Markiesje heeft behoefte aan duidelijkheid en jij bent de enige die hem deze duidelijkheid kan verschaffen. Door de regels op een consequente wijze na te leven, maak je de opvoeding voor jezelf nog een stukje makkelijker. Vertoont jouw Markiesje het gewenste gedrag? Beloon dat gedrag dan ook zeker; hij wordt graag beloond en daarmee weet je de band dus nog verder te versterken.

5. Beweging

Dit ras vindt het heerlijk om bij je op de bank te kruipen, maar hij vindt het minstens net zo heerlijk om veel te bewegen. Het advies is dan ook om hem dagelijks van veel beweging te voorzien. Ga lange stukken met hem wandelen, laat hem naast de fiets mee rennen en speel leuke spelletjes met hem. Hij vindt het heerlijk om te bewegen, maar hij vindt het nóg leuker als hij samen met jou mag bewegen.

Gezien zijn intelligentie kan je ook allerlei denk- en behendigheidsspelletjes met hem uitvoeren. Daar is hij behoorlijk goed in en vindt hij ook bijzonder leuk om te doen. Aangezien hij behoorlijk pienter is, is het aan te raden om regelmatig deze spelletjes met hem te spelen. Daarmee houd je hem scherp en geef je hem ook de benodigde variatie. Dagelijks hetzelfde stukje wandelen en hetzelfde spelletje doen, kan al snel voor hem gaan vervelen. Varieer dus en geniet optimaal van de speelsheid en de vrolijkheid van een Markiesje.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van het Markiesje is niet al te veel bekend. Wel zijn meerdere experts ervan overtuigd dat dit ras op schilderijen uit de zeventiende- en achttiende eeuw afgebeeld staan. Er is echter niemand die dit met 100% zekerheid vast kan stellen, waardoor dit geen op zichzelf staand feit is.

Wat wél duidelijk is, is dat dit ras van origine uit Nederland komt. Ten onrechte werd het ras in het verleden wel eens als “Nederlandse spaniël” aangeduid. In de jaren zeventig was het ras bijna volledig uitgestorven, maar dat kon in de loop der jaren voorkomen worden. In 1999 werd het ras eindelijk als nationaal ras erkend, maar nog steeds is het ras niet als een officieel ras door de FCI erkend. Wij kunnen echter wel erkennen dat dit een onwijs leuk, vrolijk en pienter hondenras is. Een hond waar je echt een band mee op kunt bouwen en waar je jarenlang van kunt genieten.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *