Basenji: lees hier alles over dit bijzondere hondenras

Laatst bijgewerkt: 2 december 2022

De Basenji is een bijzonder hondenras, aangezien dit hondenras niet blaft. Echter betekent het niet dat een Basenji doodstil is. Een Basenji kan namelijk wel wat geluid maken, zoals joelen of grommen. Ook heeft de Basenji wel iets weg van een katachtige: het is een schone hond met vrijwel geen lichaamsgeur.

Een Basenji is niet de makkelijkste hond om op te voeden. Er zijn dus een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een Basenji in huis neemt. Wil je weten wat dat is? Hieronder zetten we alle kenmerken van een Basenji op een rij.

1. Uiterlijke kenmerken

De Basenji is een middelgrote hond met gespitste oren. Daarnaast kun je dit ras herkennen aan de rimpels op het voorhoofd. Bovendien is de vacht van de Basenji glad en kort. De staart van de Basenji is krullend. 

De schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van de Basenji van een reu is ongeveer 43 centimeter, van een teef 40 centimeter. Een volwassen Basenji weegt zo rond de negen kilo. 

2. Gedrag

Zoals net al werd benoemd blaft een Basenji niet, maar het joelt. Het klinkt alsof de hond aan het janken is. Dit doet de hond vaak als hij of zij enthousiast is. Een Basenji kan ook genoeg andere geluiden maken, zoals grommen en krijsen. 

Bovendien is de Basenji heel ijdel. De hond wast zichzelf regelmatig, is hierdoor superschoon en stinkt daarom vrijwel niet. Je kunt de Basenji in dat opzicht vergelijken met een kat.

De Basenji is een lieve maar eigenwijze hond. De hond heeft daarom ook veel aandacht nodig, maar ook veel training. Zo heeft de Basenji een enorm jachtinstinct. Wanneer de hond een prooi ziet, zal hij er achteraangaan. Loslopen kan dus nogal een probleem zijn, wanneer je de hond niet genoeg traint. Zoals net al werd benoemd is de Basenji een lieve hond: hij zal erg aanhankelijk zijn naar de baas.

Om terug te komen dat een Basenji op een kat lijkt: dat heeft niet alleen te maken met de hygiene. Een Basenji kan ook klimmen in bomen, over hekken springen, is geen liefhebber van water en heeft zelfs dezelfde speelwijze als een kat.

Bovendien heeft een Basenji veel beweging nodig. Wandel daarom minimaal een uur met de hond om hem aan zijn energiebehoefte te voldoen.

3. Verzorging

De Basenji is een schone hond. De Basenji wast zichzelf regelmatig en heeft amper een lichaamsgeur. Jij als baasje hoeft de hond daarom ook eigenlijk niet in bad te doen, behalve als de Basenji natuurlijk door een modderpoel heeft gerold. Daarnaast hoef je de Basenji niet vaak te borstelen. Een keer per week borstelen om de losse haren weg te halen is prima.

Het risico op een erfelijke nierziekte is aanwezig bij de Basenji. Deze nierziekte heet het fanconisyndroom. Bovendien is een Basenji ook gevoelig voor bloedarmoede, heupdysplasie, navelbreuk en oogaandoeningen.

basenji

4. Opvoeding

Een Basenji heeft veel training nodig. Voor iemand die voor de eerste keer een hond in huis wil nemen, is een Basenji wellicht niet geschikt. Dit komt omdat de Basenji een zeer eigenwijze hond is, met veel zelfvertrouwen en geen gevoel van onderdanigheid.

Bovendien is de Basenji een echte jachthond. Wanneer de Basenji een prooi ziet gaat hij er achterna. In dit proces is socialisatie enorm belangrijk, anders wil de Basenji nog weleens het gevecht aangaan met andere honden. Om de Basenji tot de hond op te voeden naar jouw wensen, is enorm veel aandacht en geduld vereist. 

Desalniettemin is de Basenji een enorm lieve hond. Hij zal erg aanhankelijk naar je zijn en kan ook goed met andere huisdieren opschieten – let op: niet met kleine huisdieren, aangezien zijn jachtinstinct dan wordt aangewakkerd. Wanneer de Basenji is opgegroeid met een klein dier om zich heen, is dat vaak geen probleem. In dat geval ziet de Basenji het andere huisdier als zijn familie.

Bovendien wil de Basenji heerlijk tegen je aankruipen en genieten van jouw gezelschap: dat is iets wat een Basenji graag wil doen. Ook vinden Basenji’s het geweldig om lange stukken met het baasje te lopen.

Deze geluiden kan een Basenji maken

5. Beweging

Een Basenji heeft veel beweging nodig. Het is van nature immers een jachthond. Laat de Basenji daarom minimaal een uur per dag bewegen. Bovendien vindt de Basenji het leuk om lekker te ravotten, maar vindt het ook heerlijk om bij jou te liggen luieren.

basenji

6. Geschiedenis

De Basenji is een van de oudste hondenrassen ter wereld. De Basenji komt oorspronkelijk uit Afrika. Naar alle waarschijnlijkheid werd de Basenji als een gezelschapshond gefokt voor de farao’s in Egypte. De Basenji is namelijk meerdere malen teruggevonden op afbeeldingen van Egyptische graven. 

Later werd de Basenji vooral gefokt in Congo, omdat de hond daar rietratten kon bestrijden. Het schijnt dat deze hond al eeuwen voor Christus gezien werd, maar pas in 1870 werd de hond in Afrika ontdekt door een aantal Engelsen. In de jaren dertig werd de Basenji meegenomen naar Europa.

basenji

Veelgestelde vragen

Hoe kan het dat een Basenji niet kan blaffen?

Een Basenji kan niet blaffen, aangezien het strottenhoofd anders is dan bij andere honden.

Kan een Basenji goed alleen zijn?

Een Basenji is een hond die zichzelf prima kan vermaken, ook al kan de hond ook enorm genieten van het gezelschap van de baas.

Hoe oud wordt een Basenji?

Een Basenji wordt gemiddeld zo’n 14 jaar oud.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *