Het is prettig voor de hond als deze lekker mag loslopen tijdens het wandelen. Toch is het belangrijk dat jouw hond wel goed kan luisteren wanneer hij losloopt, zodat de hond op commando ook weer bij jou terug kan komen. Hieronder geven we je tips en oefeningen hoe jij het beste jouw hond kunt laten loslopen.
Inhoudsopgave
- Houd altijd het risico in je achterhoofd
- Wat is het juiste moment om jouw hond los te laten lopen?
- Tip 1: Zoek een rustige plek op
- Tip 2: Werk aan de onderlinge communicatie
- Tip 3: Oefen eerst met een lange lijn
- Tip 4: Leer het hier-commando
- Tip 5: Belonen bij goed gedrag
- Tip 6: Trainen met een clicker
- Veelgestelde vragen
Houd altijd het risico in je achterhoofd
Een hond los laten lopen is niet geheel zonder risico. Een hond kan namelijk zijn natuurlijke instinct niet altijd onder controle houden. Stel je voor: je loopt samen met jouw hond in een bos en vervolgens komt er een konijntje tevoorschijn. De kans is aanwezig dat jouw hond dit konijntje achternagaat, te wijten aan zijn natuurlijke instinct. Ook al heb jij jouw hond zo goed afgetraind, het natuurlijke jachtinstinct kan altijd de overhand nemen.
Wat is het juiste moment om jouw hond los te laten lopen?
Het is belangrijk om de hond direct proberen los te laten lopen als pup zijnde. Een pup is namelijk in staat om nog van alles aan te leren. Bovendien is een pup nog erg klein en nog niet zo heel snel. Mocht het misgaan, dan kun je de hond snel oppakken. Laat jouw pup dus zo snel mogelijk wennen aan het loslopen wanneer je een pup in huis krijgt.
Tip 1: Zoek een rustige plek op
Om jouw hond te leren loslopen, is een rustige plek cruciaal. Jouw hond moet namelijk niet voor de eerste keer loslopen op een drukke weg of in een druk park. De reden dat jouw hond zijn focus kwijtraakt is in dat geval groot. Ga bijvoorbeeld naar een rustig bos of naar een open vlakte. Heb je een gebied gevonden dat ook nog eens omheind is? Dat is al helemaal gunstig. Kijk wel eerst of dit een plek is waar je de hond überhaupt mag laten loslopen.
Tip 2: Werk aan de onderlinge communicatie
Het is belangrijk om aan de onderlinge communicatie tussen jou en jouw hond te werken. Een hond die luistert naar jouw commando’s kan op den duur beter loslopen, dan een hond die helemaal niet naar jou luistert. Een hond leren gehoorzamen lukt met veel training. En bij trainingen is het belangrijk dat je de hond regelmatig beloont bij goed gedrag. Zo zorg je ervoor dat de hond alleen maar beter en sneller naar jou zal luisteren.
Tip 3: Oefen eerst met een lange lijn
Je kunt de hond eerst ‘los’ leren lopen door een lange lijn te gebruiken, zodat de hond het gevoel heeft alsof hij wel gewoon losloopt. Leer aan om de hond te luisteren naar het commando ‘hier’. Beloon de hond bij goed gedrag en ga steeds een stuk verder weg zitten van de hond.
Tip 4: Leer het hier-commando
Is de onderlinge communicatie tussen jou en jouw hond op peil? Dan is het belangrijk om de hond commando’s aan te leren. Vooral het hier-commando is belangrijk als je de hond los laat lopen. Door ‘hier’ aan te leren, weet de hond dat hij op dit commando bij jou moet komen. Dit kan handig zijn als de hond bijvoorbeeld aangelijnd moet worden.
Allereerst is het belangrijk dat je dit niet op een schreeuwerige toon aanleert. De hond moet geen negatieve ervaringen krijgen met dit commando. Wordt daarom ook niet ongeduldig als de hond een keer niet naar je luistert. Blijf dus altijd rustig, consequent en positief. Vervolgens kun je het commando oefenen wanneer de hond aan de lijn zit, of wanneer je in een omheind gebied bent. Komt de hond daadwerkelijk bij je? Dan beloon je de hond natuurlijk uitbundig.
Tip 5: Belonen bij goed gedrag
Nu je het hier-commando onder de knie hebt, kun je de hond leren loslopen. Het is belangrijk om de hond regelmatig te belonen, bijvoorbeeld als de hond rustig naast jou loopt of goed luistert naar de commando’s en de naam. Hierdoor wordt het loslopen een feestje voor zowel jou als jouw viervoeter.
Tip 6: Trainen met een clicker
Een hond gewenst gedrag aanleren gaat snel met een clicker. Een clicker maakt een klik-geluid waarmee de hond goed gedrag kan associeren. Leer de hond bijvoorbeeld het hier-commando aan met een clicker, zodat je alleen de clicker hoeft te gebruiken en de hond komt al bij je. Het is wel belangrijk om na het gebruik van de clicker altijd een snoepje te geven, zodat de hond weet dat het geluid van de clicker iets positiefs betekent.
Veelgestelde vragen
Leer de hond meteen aan om los te lopen wanneer je de pup in huis neemt. Begin er dus zo snel mogelijk mee.
Het is niet in ieder gebied toegestaan om een hond los te laten lopen. Check voordat je gaat wandelen of er een gebied bij jou in de buurt is waar jouw hond wel gewoon kan loslopen.
Je kunt de hond eerst los leren lopen door een lange lijn te gebruiken. Roep de hond bij je en beloon bij goed gedrag. Vergroot iedere keer de afstand tussen jou en jouw hond en probeer vervolgens zonder lijn.