De 4 beste vlooienbanden voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 27 mei 2022

Een hond kan op meerdere manieren last van aandoeningen of ziekten krijgen. Zo is het ook goed mogelijk dat een hond last van vlooien krijgt. Dit zijn hele kleine, bloedzuigende parasieten die onwijs vervelend voor je hond aanvoelen. De insecten brengen een behoorlijke jeuk met zich mee en kunnen ook nog een allergische reactie oproepen. Voldoende redenen dus om je hond te beschermen tegen de vlooien. In dit artikel hebben wij de beste vlooienbanden voor honden op een rijtje gezet. Je vindt hier onder andere korte reviews van de beste vlooienbanden en handige praktische informatie.

1. Waarom een vlooienband voor je hond kopen?

Elke hond loopt het risico op het krijgen van vlooien. Deze vlooien bevinden zich op onwijs veel locaties en kunnen ook besmettelijk zijn. Als je bijvoorbeeld een kat in huis hebt, kan deze kat de vlooien overdragen aan jouw hond. Om deze vlooien te bestrijden, kan je je hond inenten. Het is echter ook mogelijk om een vlooienband bij je hond om te doen; een dergelijke vlooienband brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee.

Een van de voordelen van een vlooienband is dat je hier lange tijd geen omkijken naar hebt. De meeste vlooienbanden kunnen namelijk voor een periode van bijvoorbeeld 8 maanden gedragen worden. Gedurende deze 8 maanden ben je verzekerd van een optimale bescherming tegen vlooien. In tegenstelling tot vlooiendruppels heb je dus weinig tot geen omkijken naar de vlooienband. Je hoeft deze één keer om te doen bij je hond en vervolgens is je trouwe viervoeter voor een lange periode beschermd tegen de vlooien.

Daarnaast is het ook zo dat vlooien gevolgen met zich mee brengen voor jou en je overige gezinsleden. Als je hond vlooien heeft, neemt hij deze mee je huis in. Zodra jij of je andere gezinsleden met deze vlooien in contact komen, kan dit leiden tot vervelende situaties. De vlooien brengen namelijk niet alleen klachten bij je hond met zich mee, maar dus ook bij mensen. Door een vlooienband bij je hond om te doen, bescherm je dus in principe ook jezelf en je overige gezinsleden. Met een vlooienband voorkom je simpelweg een vlooienplaag, maar daarbij is het wel aan te raden om voor één van de beste vlooienbanden voor je hond te gaan. Daarover kan je later meer informatie lezen.

Ook is het onwijs prettig dat de meeste vlooienbanden ook tegen andere parasieten werken. Onder andere teken en luizen worden ook aangepakt door een vlooienband, zodat je hond óók tegen deze parasieten beschermd is. Met de aanschaf van een vlooienband voor je hond geniet je dus eigenlijk van een win-win situatie.

Tot slot is het een feit dat de hondenvlooienbanden in de afgelopen jaren steeds beter zijn geworden. De vlooienbanden zijn van een hogere kwaliteit, zijn vervaardigd van ander soort materiaal en leveren zodoende nog betere prestaties. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je met een vlooienband echt geen omkijken meer hebt naar mogelijke vlooien. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je vlooienband na verloop van tijd moet worden vervangen voor een nieuw exemplaar. Op die manier kun je de perfecte werking van een vlooienband behouden en voorkomen dat je hond last van vlooien krijgt. Maar, wat is nou de beste vlooienband voor je hond? Op die vraag geven we antwoord aan de hand van enkele belangrijke factoren bij een vlooienband. Welke factoren dat zijn, lees je hieronder.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een vlooienband voor je hond?

Als je een vlooienband voor honden gaat kopen, is het van belang om op enkele factoren onwijs scherp te zijn. Deze factoren bepalen namelijk grotendeels of de vlooienband voor je hond aan alle wensen voldoet, of de vlooienband bij je hond past en of de vlooienband zijn werk goed uitvoert.

De allereerste factor heeft betrekking op de afmetingen van de vlooienband. Een vlooienband moet namelijk door je hond als halsband gedragen worden; logischerwijs heeft niet elke hond dezelfde nekomvang. In de omschrijving van een vlooienband voor honden is daarom altijd de omvang van de band te vinden. Een vlooienband voor je hond van bijvoorbeeld 65 centimeter is de beste vlooienband voor een grotere hond, maar is veel te groot voor een kleine hond. Stem dus de omvang van de vlooienband af op de nek van jouw trouwe viervoeter.

hond met vlooienband om knuffelt met meisje

Daarnaast moet je ook goed letten op de doorlooptijd van de band. Hoe lang heeft de vlooienband een actieve werking? Kun je tot 6 maanden lang van de werking van deze vlooienband genieten? Of heeft de vlooienband een kortere werking? Ook de effectieve werkperiode van een hondenvlooienband is altijd te vinden in de omschrijving. Let dus altijd goed op deze periode; het is daarbij wenselijk dat de vlooienband een zo’n lang mogelijke werking heeft. Dat betekent immers voor jou dat je minder vaak de vlooienband van je hond hoeft te verwisselen.

Ook is het aan te raden om goed op de aanschafprijs van de vlooienband te letten. Net zoals bij andere producten geldt ook bij een vlooienband het gezegde “goedkoop is duurkoop”. Het advies is dan ook om nét iets meer geld aan de beste vlooienband voor je hond te besteden, zodat je verzekerd bent van de werking van de band. Als je een vlooienband van een gerenommeerd merk aanschaft, kan je er in ieder geval van uitgaan dat de werking/kwaliteit naar wens is.

Let daarnaast ook goed op de stempel “waterdicht”. Als de vlooienband voor je hond waterdicht is, kan je hond deze ook dragen in regenbuien. Als de vlooienband van je hond níet waterdicht is, is het aan te raden om deze af te doen voordat je met je hond gaat wandelen. Als we naar de beste vlooienbanden kijken, zien we in ieder geval onwijs veel waterdichte varianten. Het advies is ook om altijd voor een waterdichte vlooienband te gaan.

3. De beste vlooienbanden voor je hond

Zoals je wellicht op onze website gewend bent, stellen wij graag een top x samen van de beste producten. Dat hebben we ook voor de vlooienbanden gedaan; hieronder vind je de 4 beste vlooienbanden voor je hond.

3.1. Seresto – Teken- en vlooienband – Small – Anti-tekenmiddel – 2 x 38 cm – Tot 8 kg

In onze ogen is deze vlooienband van Seresto de beste vlooienband voor jouw hond. Het is daarbij wel goed om te weten dat deze band alleen geschikt is voor honden met een maximaal gewicht van 8 kilogram. Heb je een zwaardere hond? Dan vind je hieronder geschikte vlooienbanden.

Deze hondenvlooienband heeft een werking van maar liefst 7 tot 8 maanden. Dit betekent dat je de band lange tijd bij je hond om kunt laten, terwijl je verzekerd bent van een perfecte werking. Deze vlooienband voor je hond is namelijk onwijs effectief tegen vlooien, tekens en luizen. Alle parasieten in de vacht/huid van je hond worden op een effectieve manier verwijderd, zodat jij en je hond nooit last krijgen van een plaag.

 • Afmeting: max. 38 cm.
 • Geschikt voor: honden van maximaal 8 kilogram.
 • Waterbestendig: ja.
 • Werkt tegen: vlooien, luizen en tekens.

3.2. Seresto – Teken- en vlooienband – Large – Anti-tekenmiddel – 2 x 70 cm – Vanaf 8 kg

De hierboven genoemde variant is geschikt voor kleinere honden, terwijl deze variant juist geschikt is voor grotere honden. Deze variant is eigenlijk geschikt voor alle honden met een minimaal gewicht van 8 kilogram. Je hond wordt op een perfecte manier beschermd tegen zowel vlooien en teken als tegen luizen. De band is waterbestendig, geurloos en kan maar liefst 7 tot 8 maanden lang gedragen worden door je hond. Gedurende deze maanden hoef je niet bang te zijn voor een vlooienplaag in of rondom je huis. Jouw hond is immers prima beschermd met dank aan deze Seresto vlooienband; één van de beste vlooienbanden voor jouw hond.

 • Afmeting: max. 70 cm.
 • Geschikt voor: honden van minimaal 8 kilogram.
 • Waterbestendig: ja.
 • Werkt tegen: vlooien, luizen en tekens.

3.3. Beaphar – Diagnos – Vlooienband voor honden – Rood – 6 maanden

Ook deze hondenvlooienband van het merk Beaphar hoort thuis in onze lijst met beste vlooienbanden voor je hond. Deze vlooienband is gunstig geprijsd, heeft een werking van 6 maanden en is waterbestendig. De maximale lengte van deze vlooienband voor je hond is 65 centimeter; als je hond een grotere nekomvang heeft, is deze band dus helaas niet geschikt. De vlooienband kan pas gedragen worden als je hond 6 maanden oud is. Deze variant heeft een opvallende rode kleur; in het assortiment van Beaphar is ook een zwarte variant te vinden.

 • Afmeting: max. 65 cm.
 • Geschikt voor: honden vanaf 6 maanden oud.
 • Waterbestendig: ja.
 • Werkt tegen: vlooien.

3.4. Nibor – Teken- en vlooienband – Voor honden – Maat L – 28 tot 45 cm – Voor ieder seizoen

Als afsluiting van onze lijst met beste vlooienbanden voor honden hebben we deze fraaie vlooienband van het merk Nibor geselecteerd. Deze vlooienband heeft een groene kleur, is geschikt voor honden met een nekomvang van 28 tot 45 centimeter en heeft een perfecte werking tegen vlooien. Ook teken, (oor)mijten en luizen worden op een efficiënte manier door deze band voorkomen c.q. verwijderd. Absoluut voordeel is dat deze vlooienband voor je hond tot maar liefst 3 maanden lang werkt. Het enige nadeel is dat er een belletje aan de band zit, maar die kan je met enige handigheid van de band verwijderen.

 • Afmeting: tussen 28 en 45 cm.
 • Geschikt voor: honden vanaf 8 weken oud.
 • Waterbestendig: ja.
 • Werkt tegen: vlooien, tekens, luizen en (oor)mijten.

4. Veelgestelde vragen

In dit artikel heb je reeds veel praktische informatie over de beste vlooienbanden kunnen vinden. Deze informatie is onder mee gebaseerd op veel vragen die wij krijgen omtrent vlooienbanden. Veel van deze vragen hebben betrekking op dezelfde onderwerpen; hieronder vind je uitgebreide antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent de beste vlooienband voor je hond.

Is een vlooienband voor je hond veilig?

Bij juist gebruik is een vlooienband voor je hond absoluut veilig. Wat verstaan we onder juist gebruik? Onder meer dat de vlooienband niet té strak om de nek van je hond komt te zitten. Als de band te strak om de nek zit, zorgt dit voor irritaties en mogelijk ook pijn. Zorg er daarom voor dat je altijd nog je vingers tussen de band en de vacht van je hond kan doen. Houd daarbij uiteraard ook rekening met de vachtgroei van je hond; soms is het noodzakelijk om de vlooienband voor je hond iets groter te maken.

Moet een vlooienband ook 's nacht door je hond gedragen worden?

Nee, het is niet per sé noodzakelijk dat je hond 's nachts ook de vlooienband draagt. Zit de vlooienband bij je hond niet in de weg? Dan is het echter geen enkel probleem om de band om te laten zitten. Het ligt er dus maar net aan wat jouw hond prettig vindt.

Hoe kun je vlooien bij je hond voorkomen?

Om de vlooien bij je hond te voorkomen, kan je voor één van bovenstaande beste vlooienbanden voor honden kiezen. Het is echter ook aan te raden om de slaapplaats, manden en kleedjes van je hond regelmatig schoon te maken. Zorg er daarnaast voor dat je het huis regelmatig stofzuigt. Met dergelijke maatregelen is het (deels) mogelijk om de vorming van vlooien bij je hond te voorkomen.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “De 4 beste vlooienbanden voor honden in 2024

  • Admin zegt:

   Beste Odette brekhof,

   In principe zijn de meeste vlooienbanden enigszins beschermd tegen water. Maar als de band langdurig (bijvoorbeeld tijdens het zwemmen) nat wordt, dan heeft dit wel duidelijk effect op de werkingsduur.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *