Oormijt bij je hond? Dit zijn de symptomen en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 15 maart 2022

Onder de (dagelijkse) verzorging van een hond valt onder meer het schoonmaken van de oren. Deze oren zijn voor bacteriën en vuil een geliefde plek om zich te gaan nestelen. Uiteindelijk kunnen deze bacteriën en vuil voor infecties of ontstekingen zorgen. Mede daarom is het onwijs belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken.

Door de oren regelmatig schoon te maken, kun je ook direct controleren of je hond geen last van oormijt heeft. Oormijt bij een hond komt relatief vaak voor en kan behoorlijk vervelend zijn voor jouw trouwe viervoeter. Gelukkig kun je de oormijt bij je hond makkelijk constateren en is ook de behandeling snel in gang te zetten. Wil je alles weten over oormijt bij een hond? In dit artikel vind je alle relevante informatie. Het doel van dit artikel is om jou zo uitgebreid mogelijk te informeren over oormijt bij een hond. Op basis van deze informatie kan je jouw hond goed in de gaten houden en, indien noodzakelijk, tijdig in actie komen.

1. Wat is oormijt?

Zoals je wellicht weet, zijn honden relatief gevoelig voor kleine beestjes. Je hond kan last krijgen van vlooien, waardoor het dragen van een vlooienband aan te raden is. Ook kan een hond last krijgen van een teek; deze kleine beestjes zijn behoorlijk gevaarlijk en kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen op je trouwe viervoeter. Net zoals de vlooien en teken is oormijt ook een klein beestje. Oormijt bij een hond komt relatief vaak voor en moet bij voorkeur zo snel mogelijk behandeld worden.

Oormijt is dus een klein beestje die zich graag, zoals de naam al doet vermoeden, in de oren van een hond nestelt. Het kleine beestje legt vervolgens kleine eitjes in de oren van jouw hond. De eitjes ontwikkelen zich en zijn binnen drie weken al een volwassen mijt. Deze oormijt zit in de gehoorgang van een hond en legt dus ook in de gehoorgang de eitjes. De kleine beestjes voeden zich door oorsmeer en huidcellen van een hond op te eten. Ondertussen blijven de oormijt meerdere eitjes in de oren van jouw hond neerleggen, waardoor het aantal beestje exponentieel kan groeien.

Het lastige van een oormijt is dat dit beestje onwijs klein is. Met het blote oog kan je de oormijt niet eens zien. Alleen met een otoscoop is het mogelijk om de beestjes te bekijken. Als je via een otoscoop een oormijt in het oor van een hond zien, zie je al snel dat het diertje een grijs-witte kleur heeft. Doordat het beestje zo onwijs klein is, is het soms lastig om te achterhalen waar je hond nou last van heeft.

2. Hoe ontstaat oormijt bij je hond?

Oormijt bij een hond kan eigenlijk maar op één manier ontstaan: door contact met andere huisdieren die besmet met oormijt zijn. De oormijt komt namelijk niet alleen bij honden voor, maar ook bij bijvoorbeeld katten en fretten. Ook konijnen kunnen last krijgen van vergelijkbare kleine beestjes. Doordat oormijt besmettelijk is, komen deze beestjes vaak voor op plekken waar meerdere huisdieren bijeen komen. Dat is onder meer het geval op een boerderij of bij een dierenasiel.

Als je een hond uit het dierenasiel in huis gaat nemen, is dit dus ook één van de punten waar je goed op moet letten. Oormijt bij een hond is onwijs besmettelijk, dus je wilt niet dat je nieuwe hond andere huisdieren direct gaat besmetten. Zorg er daarom voor dat men bij het dierenasiel (nogmaals) controleert of de hond geen last van oormijt heeft.

3. Wat zijn de symptomen van oormijt bij je hond?

Hoe kan je nou herkennen of je hond last van oormijt heeft? Je kunt de kleine beestjes immers niet met het blote oog zien. Je kunt het echter wel herkennen aan het gedrag van jouw trouwe viervoeter. Op het moment dat jouw hond met zijn hoofd gaat bewegen, gaan de oormijt irritaties aan de huid opleveren. Ook bij het eten kan je hond hier last van krijgen. Tot slot kan de oormijt ook nog zorgen voor ontstekingen in het oor van je hond. Mocht jouw hond last van een oorontsteking hebben, kan dit dus mogelijk door de kleine beestjes komen.

Daarnaast merk je het ook aan de jeuk van een hond. Heeft jouw hond plots last van onwijs veel jeuk? Krabt hij zichzelf helemaal suf? Schudt hij voortdurend met zijn hoofd en oren? Dan is dat ook een teken dat je trouwe viervoeter mogelijk last van oormijt heeft.

In hele zeldzamen gevallen kunnen de kleine beestjes zich ook verplaatsen naar andere lichaamsdelen. In dat geval kan je hond bijvoorbeeld veel last van jeuk op zijn rug of buik krijgen. Mogelijkerwijs kan dat ook op de aanwezigheid van oormijt wijzen. Oormijt bij een hond kan je in ieder geval op meerdere manieren herkennen. Doordat je de kleine beestjes niet met het oog kunt zien, is het veelal noodzakelijk om op een andere manier achter de symptomen te komen. Zodra je hond veel aan zijn oren begint te jeuken, is dat een duidelijk signaal. Het enige wat je op dat moment moet doen, is contact met de dierenarts opnemen.

Tot slot alle symptomen van oormijt bij een hond op een rijtje:

  • Jeuk aan de oren.
  • Krabben aan de oren.
  • Grote hoeveelheid oorsmeer in de oren.
  • Schudden met de kop.
  • Ruikende oren.
  • Korsten aan de binnenkant van de oren.

hond kijkt in lens van camera

4. Hoe kan oormijt bij je hond behandeld worden?

Als je hond last van één of meerdere van bovengenoemde symptomen heeft, is het verstandig om zo spoedig mogelijk contact met de dierenarts op te nemen. De dierenarts is in staat om met een otoscoop in het oor van jouw hond te kijken. Met dit handige apparaat zijn de beestjes in de meeste gevallen goed zichtbaar. Zodra de diagnose door de dierenarts gesteld is, kan er eigenlijk direct met de behandeling begonnen worden. Het doel van deze behandeling is om de oormijt, inclusief de bijbehorende eitjes, volledig uit de oren van de hond te verwijderen.

Voordat de behandeling gestart kan worden, moet er eerst extra onderzoek naar het oor uitgevoerd worden. Zo moet bekeken worden of de kleine beestjes niet meer schade in de oren van jouw hond aangericht hebben. Het komt wel eens voor dat de kleine beestjes het trommelvlies van een hond aangetast hebben. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat de gehele gehoorgang van de hond gereinigd wordt. Op die manier kunnen de eitjes verwijderd worden. Ook kan op deze manier al het oorsmeer verwijderd worden; door de aanwezigheid van de oormijt gaat een hond namelijk meer en meer oorsmeer aanmaken. Dat oorsmeer blijft in de oren “steken” en moet dus zo snel mogelijk verwijderd worden.

Als de oren volledig nagekeken zijn, kan de therapie starten. In veel gevallen krijgt je hond bepaalde medicatie toegediend. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een middel bij je hond in te spuiten. Dit middel zorgt ervoor dat de oormijt bij de hond volledig gaat verdwijnen. Ook is het mogelijk om de oren één of twee keer per dag met zalf in te smeren. Daarbij geldt echter wel dat eerst al het overtollige oorsmeer verwijderd moet worden.

Het is in ieder geval onwijs belangrijk dat de behandeling in een vroegtijdig stadium in gang gezet wordt. Oormijt is namelijk onwijs besmettelijk en gaat niet vanzelf over. Daarnaast kan oormijt op de lange termijn zelfs voor doofheid bij de hond zorgen. Mocht je het vermoeden hebben dat je hond last van oormijt heeft, kan je het beste zo spoedig mogelijk naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan vervolgens de diagnose stellen en de juiste therapie in gang zetten. Over het algemeen is een hond binnen drie weken volledig van de oormijt af.

Wordt jouw hond tegen oormijt behandeld? Dan is het onwijs belangrijk om ook je andere huisdieren te gaan behandelen. Andere honden en katten kunnen ook last van deze kleine beestjes krijgen, aangezien het een onwijs besmettelijke aandoening is. Mocht je meerdere huisdieren hebben, is het dus noodzakelijk om ook met hen een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *