De 5 beste hondentuigen in 2024

Laatst bijgewerkt: 14 mei 2022

Heb je het idee dat de halsband bij jou hond enige schade aan de nek aanricht? Dat is goed mogelijk. Zeker bij kwalitatief mindere halsbanden is het mogelijk dat je hond last gaat krijgen van zijn nek. Een prima alternatief voor een halsband is gelukkig een hondentuig. Met een hondentuig voorkom je dat jouw hond last van zijn nek gaat krijgen. Ben je op zoek naar de beste hondentuig? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. Je vindt in dit artikel namelijk meer informatie over het aanschaffen van een hondentuig, je vindt de 5 beste hondentuigen en uitgebreide antwoorden op veelgestelde vragen.

1. Waarom een hondentuig kopen?

De belangrijkste reden om een hondentuig te kopen, is reeds in de inleiding van dit artikel benoemd. Een hondentuig is eigenlijk een veiliger alternatief voor de welbekende halsbanden. Een halsband kan behoorlijk wat schade aan de nek van jouw hond aanrichten. Bovendien kan een halsband gaan irriteren bij je hond en kan je hond zich dus niet meer vrijuit bewegen. Wil je dat voorkomen? Dan is het aan te raden om een hondentuig te kopen. Of beter gezegd; dan is het aan te raden om één van de beste hondentuigen te kopen.

Daarnaast levert een hondentuig in bepaalde situaties ook absoluut een voordeel op. Dat is bijvoorbeeld het geval als je met jouw hond in de auto zit. Wettelijk gezien ben je verplicht om jouw hond in de auto veilig vast te maken. Dat ben je niet alleen wettelijk verplicht, maar is eigenlijk ook een verplichting naar jezelf toe. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond; als je hem in de auto de benodigde veiligheid niet biedt, loop je een groot risico. Eén van de grootste voordelen van een hondentuig is dat je jouw hond met dit tuig bijzonder goed in de auto vast kunt maken. Een veiligheidsgordel valt namelijk perfect met een hondentuig te combineren. Als je dus veel tijd met jouw hond in de auto doorbrengt, is de aanschaf van een hondentuig absoluut aan te raden.

Tot slot helpt een hondentuig ook bij het afleren van het trekken aan de lijn. Dit is bij alle honden een belangrijk onderdeel van de opvoeding, maar helaas leert niet elke hond even snel. Om dit leerproces te versnellen, kun je er dus voor kiezen om je hond een hondentuig om te doen. Als je hond met het tuig aan de lijn trekt, belast je in ieder geval zijn nek niet meer. Dat is wél het geval als je hond tijdens dit leerproces een halsband draagt. Voor de gezondheid van je hond is het daarom aan te raden om tijdens het leerproces te allen tijde een hondentuig te gebruiken.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondentuig?

Hebben bovenstaande redenen je over de streep getrokken om naar een hondentuig te gaan kijken? Dan is het onwijs belangrijk om op meerdere criteria te letten. Eén van de belangrijkste aspecten is het soort hondentuig. Het aanbod van hondentuigen is tegenwoordig onwijs uitgebreid, dus wat is dan de beste hondentuig? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van jouw wensen, maar ook van de afmetingen en het gewicht van jouw hond. Voor het overzicht kan je hieronder een lijstje vinden met de meest voorkomende soorten hondentuigen:

 • Borsttuig; bij dit tuig heeft je hond een horizontale band over zijn borst. Dit tuig is makkelijk om en af te doen.
 • Y-tuig; bij dit tuig loopt het tuig in een y-vorm over de borst van de hond heen. Voordeel hiervan is dat de druk goed verdeeld wordt over het lichaam van jouw hond.
 • H-tuig; bij deze variant loopt het tuig in een h-vorm. Voordelen zijn terug te vinden in de makkelijke verstelbaarheid en de relatief lage aanschafprijs.
 • Instaptuig; bij deze variant moet je hond met zijn beide voorpoten in het hondentuig stappen. Voorderest lijkt dit tuig veel op het hierboven genoemde h-tuig.

Je vraagt je nu wellicht af; wat is het beste hondentuig voor mijn hond? Het antwoord op die vraag kunnen wij op dit moment niet geven. Dat antwoord is namelijk afhankelijk van nog veel meer criteria, waarvoor we hieronder nog enkele belangrijke aspecten bespreken.

De borstomvang van je hond is ook een onwijs belangrijke factor. Heeft jouw hond een borstomvang van 41 tot 50 centimeter? Dan is noodzakelijk om binnen dat formaat te kijken naar het beste hondentuig. Dat geldt uiteraard ook voor honden met een kleinere en grotere borstomvang. Wil je de zoektocht naar het beste hondentuig een stuk soepeler laten verlopen? Dan is het goed om te weten dat veel fabrikanten de maat aangeven met S, M en L. Vaak vind je in de naam van het tuig al de afmetingen van het hondentuig.

schematische tekening voor het afnemen van de afmetingen van je hond voor een hondentuig

Behalve de borstomvang speelt ook jouw persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Jouw persoonlijke voorkeur heeft met name betrekking op de kleur van het tuig en het vervaardigde materiaal. Qua kleuren kan je het zo gek niet bedenken; eigenlijk alle kleuren zijn vertegenwoordigd in het aanbod van hondentuigen. Op het gebied van materiaal kom je met name nylon, polyester en textiel tegen. Bepaal van welke kleur het hondentuig gemaakt moet zijn, bepaal welke kleur je graag wenst te hebben en ga vervolgens gericht op zoek naar het beste hondentuig.

Tot slot is het ook nog van belang om naar eventuele opties te kijken. Als je bijvoorbeeld via bol.com naar hondentuigen gaat kijken, zie je verschillende opties naar voren komen. Hierbij kan je denken aan een reflecterende kleur, een anti-trek band, verlichting en een tuig die speciaal voor hardlopen ontwikkeld is. Heb je bepaalde voorkeuren voor het hondentuig? Probeer deze voor jezelf op papier te zetten, zodat je de zoektocht naar het beste hondentuig een stuk soepeler kunt laten verlopen.

3. De 5 beste hondentuigen

Als je op zoek naar het beste hondentuig gaat, weet je niet wat je ziet. Het aanbod is onwijs divers; meerdere fabrikanten richten zich op het ontwerpen en fabriceren van hondentuigen. Aangezien elke fabrikant bepaalde eigenschappen heeft, zijn de meeste hondentuigen op detailniveau van elkaar te onderscheiden. Wat is dan voor jouw hond het beste hondentuig? Op die vraag hebben wij geen passend antwoord, maar we hebben wél een top 5 met de beste hondentuigen samengesteld. In de onderstaande top 5 vind je ongetwijfeld ook de beste hondentuig voor jouw trouwe viervoeter. In onderstaande top 5 hebben we onder andere onderscheid gemaakt tussen de verschillende maten van een hondentuig.

3.1. Julius K9 – Powertuig/harnas – Zwart – L – 66-81 cm

Dit hoogwaardige hondentuig van Julius hoort zonder twijfel in deze lijst met beste hondentuigen thuis. Het tuig is geschikt voor honden met een borstomvang van 66 tot 81 centimeter; het is dan ook niet verwonderlijk dat dit tuig maat L heeft. Vanwege een unieke technologie is dit tuig onwijs comfortabel voor je hond, terwijl je het tuig ook nog naar wens kunt verstellen. Het verstellen kan zowel bij de borst als bij de buik. Met één beweging kan je het tuig vervolgens weer vast trekken. In de basis is dit tuig met name geschikt voor huishonden en werkhonden. Enige nadeel van de Julius K9 is de relatief hoge prijs.

 • Borstomvang: 66–81 cm.
 • Kleur: zwart.
 • Materiaal: nylon.
 • Verlichting: reflecterende band.

3.2. Julius K9 – Powertuig/harnas – Zwart – Mini – 40-53 cm

Is het bovengenoemde hondentuig veel te groot voor jouw hond? Dan kan je naar dezelfde variant in een maatje kleiner kijken. Deze variant, met maatje XS, is geschikt voor honden met een borstomvang van 40 tot 53 centimeter. Het tuig is van hoogwaardig materiaal vervaardigd en levert zodoende het gewenste comfort voor jouw hond. De reflecterende borstband zorgt bovendien voor de gewenste veiligheid in het donker. Het tuig is makkelijk te verstellen en kan absoluut tegen een stootje.

 • Borstomvang: 40-53 cm.
 • Kleur: zwart.
 • Materiaal: nylon.
 • Verlichting: reflecterende band.

3.3. Puppia – Hondentuig – L – 50-70 cm – Camouflage

De Puppia Soft in de maat L is een goedkope variant van de hierboven genoemde versie van Julius. Deze variant kost minder dan de helft en heeft een prima kwaliteit. Het tuig is geschikt voor honden met een borstomvang tussen de 50 en 76 centimeter en kan naar eigen inzicht worden versteld. De buikruim is verstelbaar, waardoor ook aan de onderkant van het lichaam de druk goed verstelt wordt. Extra aangebrachte airmesh aan de binnenkant zorgt bovendien voor extra comfort voor jouw hond. Enige nadeel is dat de kwaliteit minder is dan hierboven genoemde variant van Julius, maar daar is de prijs dan ook naar.

 • Borstomvang: 50-76 cm.
 • Kleur: camouflage.
 • Materiaal: polyester.
 • Verlichting: reflecterende band.

3.4. Puppia – Hondentuig – M – 40-56 cm – Zwart

Ook voor kleinere honden heeft Puppia Soft een geschikt hondentuig in het assortiment. Deze variant, in maat M, is geschikt voor honden met een borstomvang van 40 tot 56 centimeter. Dit hondentuig is ook in lengte verstelbaar en bevat extra airmesh. Deze airmesh zorgt voor de gewenste comfort en zorgt er dus voor dat je hond dit tuig graag draagt. Doordat het tuig ook bij de buik verstelbaar is, wordt de druk perfect verdeeld. Helaas is de kwaliteit wel minder dan de variant van Julius.

 • Borstomvang: 40-56 cm.
 • Kleur: zwart.
 • Materiaal: polyester.
 • Verlichting: reflecterende band.

3.5. Hunter – Harnas – Norweger Racing – Nylon – Small – 42-53 x 2 x 2 cm – Grijs/zwart

Deze top 5 met beste hondentuigen sluiten we graag af met deze variant van Hunter. Deze variant is geschikt voor honden met een kleinere borstomvang; van 32 tot 37 centimeter. Het tuig is perfect te verstellen en bevat bovendien reflecterende lijnen. Deze lijnen zorgen ervoor dat je trouwe viervoeter ook in het donker goed opvalt. Aan de binnenkant van het tuig is fleece aangebracht, zodat het tuig niet gaat schuren over de huid van je hond. Enige nadeel is dat dit tuig relatief prijzig is in verhouding met de hierboven genoemde varianten van Puppia Soft.

 • Borstomvang: 32-37 cm.
 • Kleur: grijs/zwart.
 • Materiaal: nylon.
 • Verlichting: reflecterende band.

4. Veelgestelde vragen

Heb je in bovenstaande lijst het beste hondentuig voor jouw hond kunnen vinden? Of wil je graag nog verder zoeken? Met de informatie uit dit artikel weet je in ieder geval op welke aspecten je goed moet letten. Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben we nog enkele veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Heb jij bijvoorbeeld vragen over het gebruik van een beste hondentuig? Mogelijk vind je hieronder direct het antwoord.

Is een hondentuig veilig?

Bij juist gebruik is een hondentuig absoluut veilig. Dat is zelfs voor veel baasjes dé reden om een hondentuig aan te schaffen. Met name tijdens het uitlaten en in de auto is een hondentuig onwijs veilig.

Kan een hondentuig gewassen worden?

Of een hondentuig gewassen kan worden, is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Bij de beste hondentuigen kan je ervan uit gaan dat je deze kunt wassen, maar je kunt het beste de verpakking van het hondentuig raadplegen.

Hoe kies je de juiste maat?

Meet de borstomvang je hond op en schrijf het aantal centimeters op. Raadpleeg vervolgens in bovenstaande reviews binnen welke maat deze borstomvang valt. Via bijvoorbeeld Bol.com kun je ook direct op de borstomvang van je hond filteren en zodoende snel zoeken naar de beste hondentuigen.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *