Vlinderhondje: een elegant hondenras

Laatst bijgewerkt: 29 december 2022

Een vlinderhondje heeft een elegant uiterlijk, en dat heeft natuurlijk te danken aan de oren. De oren hebben namelijk wel iets weg van een vlinder, vandaar dat het hondje ook ‘vlinderhondje’ heet. Een vlinderhondje wordt ook wel papillon of épagneul nain continental genoemd.

Een vlinderhondje is ongekend populair bij veel huishoudens. Dat is ook niet zo gek, want een vlinderhondje is namelijk het perfecte, waakse en aanhankelijke schoothondje. Wil je van alles te weten komen over dit vlinderhondje? Lees dan gauw verder.

1. Uiterlijke kenmerken

Zoals net al kort werd benoemd, is een vlinderhondje vooral bekend om zijn grote oren in de vorm van een vlinder. Deze oren geven het hondje een flamboyant en charmant uiterlijk. Maar dat is natuurlijk niet het enige uiterlijke kenmerk van de hond.

Een vlinderhondje is een klein, schattig hondje met een lange en glanzende vacht. De kleur van de vacht is vaak wit met bruine of zwarte vlekken. De staart is lang en pluizig. Een vlinderhondje heeft een gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 25 centimeter. 

2. Gedrag

Een vlinderhondje is actief, aanhankelijk en vriendelijk naar iedereen. De hond eist dan ook graag alle aandacht op en is graag omringd door mensen. Bovendien is het vlinderhondje alert: hij zal je waarschuwen als er gevaar op de loer ligt, maar tegelijkertijd zal de hond onbekende mensen ook vriendelijk begroeten.

Daarnaast is een vlinderhondje lief en aanhankelijk, maar wil wel aanhankelijk zijn als het hem of haar uitkomt. Ook is een vlinderhondje ontzettend energiek, wat je wellicht niet zal verwachten als je kijkt naar het kleine formaat van het hondje. De hond zal dan ook vrij veel aandacht van jou opeisen: het is ook belangrijk dat je deze aandacht geeft, anders zal de hond ongelukkig worden.

vlinderhondje

3. Verzorging

Een vlinderhondje is harig, en dat betekent ook dat de vacht van het hondje veel aandacht nodig heeft. Om klitten te voorkomen is het belangrijk dat je iedere dag de vacht van de hond borstelt. Verder heeft het vlinderhondje niet heel veel verzorging nodig.

Net als iedere hond loopt ook het vlinderhondje risico op gezondheidskwaaltjes. Zo kan een vlinderhondje kwaaltjes krijgen rondom de ogen. Denk bijvoorbeeld aan staar. Ook loopt een vlinderhondje het risico op luxating patellas

4. Opvoeding

Zoals net al werd benoemd kan een vlinderhondje vrij waaks zijn. Hij zal jou waarschuwen wanneer er gevaar op de loer ligt. In dit geval is het belangrijk om de hond zo vroeg mogelijk te socialiseren, zodat de hond niet té waaks wordt. Je wil natuurlijk niet dat de hond ook jouw vrienden of familie, of een andere hond, aanziet voor gevaar. Leer de hond daarom omgaan met andere mensen, maar ook met andere honden.

Ook is het voor iedere hond, dus ook voor het vlinderhondje, een goed idee om mee te doen aan een puppycursus. Gedurende deze puppycursus leer je hoe je een hond op een juiste manier kunt opvoeden.

Een vlinderhondje leert diverse trucjes

5. Beweging

Een vlinderhondje heeft veel beweging nodig. Het is daarom belangrijk dat een vlinderhondje bij een baasje terechtkomt die veel met hem wil bewegen. Het vlinderhondje heef in ieder geval een lange wandeling per dag nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Daarnaast vindt een vlinderhondje het ook leuk om met jou lekker te ravotten. Speel een spelletje met hem, laat hem de bal zoeken of leg een hondenpuzzel voor het hondje neer. Deze mentale uitdagingen zijn ook een goede manier om de hond zijn energie kwijt te kunnen.

6. Geschiedenis

De geschiedenis van het vlinderhondje gaat naar alle waarschijnlijkheid terug naar Frankrijk. Tekeningen uit Frankrijk van de zestiende eeuw met daarop een hond lijken namelijk verdacht veel op het uiterlijk van een vlinderhondje. Bovendien was het vlinderhondje een geliefde hond onder de adel en de koningen van die tijd. Het vlinderhondje was een ongekend populaire hond en was het ideale schoothondje. 

papillon

7. Veelgestelde vragen

Hoe oud wordt een gemiddelde vlinderhond?

Een vlinderhondje wordt gemiddeld 14 jaar.

Wat is de gemiddelde schofthoogte van een vlinderhond?

Een vlinderhondje heeft een schofthoogte van gemiddeld 25 centimeter.

Wat zijn de karaktereigenschappen van een vlinderhond?

Een vlinderhond is lief, energiek, gehoorzaam, waaks en ook aanhankelijk. Een vlinderhondje kun je daarom niet vaak alleen laten.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *