Allerlei landen kennen hun “eigen” hondensoort. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de Drentsche Patrijshond, terwijl de Belgen zeer trots op de Mechelse Herder zijn. Ook in Rusland is men zeer trots op één bepaald hondenras; de Kaukasische Owcharka. Het Russische woord Owcharka betekent vrij vertaald “hond van de herder”. Dit laat duidelijk blijken dat de Kaukasische Owcharka een Russische herder is.
Voor de oorsprong van deze hond moeten we naar het Kaukasus gebergte. In deze koude en wilde omgeving is het niet altijd even makkelijk om te overleven. De Kaukasische Owcharka is – mede door zijn verleden – een onwijs sterke hond die tegen verschillende omstandigheden prima bestand is. Dat is onder meer te danken aan zijn krachtige bouw, zijn dikke vacht en zijn goede conditie. Een gemiddelde Kaukasische Owcharka wordt 10 tot 12 jaar oud.
Samenvatting Kaukasische Owcharka
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Kaukasische Owcharka.
1. Uiterlijke kenmerken
De Owcharka is een overkoepelend ras, waarvan de Kaukasische Owcharka eigenlijk de meest bekende variant is. Deze hond vindt zijn oorsprong in Rusland en daar is zijn uiterlijk dan ook volledig op afgestemd. De vacht is dicht, de hond is behoorlijk groot en de hond heeft een krachtige lichaam. Als je een Kaukasische Owcharka ziet lopen, is het hoe dan ook een imposante verschijning.
Eigenlijk alles aan een Kaukasische Owcharka is groot. Hij heeft een grote en massieve kop; deze kop heeft zware jukbeenderen en een vlak voorhoofd. De snuit valt goed in het gezicht op; in de meeste gevallen is deze snuit donker gekleurd. De dikke lippen sluiten goed op elkaar aan en omsluiten het fraaie gebit van de hond. De ogen zijn in nagenoeg alle gevallen donker, maar aan de onderkant van de ogen is meestal wel een wit randje zichtbaar. De oren zijn hoog aangezet, hebben een driehoekige vorm en worden hangend gedrag. Bij sommige honden zijn de oren gecoupeerd, maar dat is in Nederland ten strengste verboden.
De grote kop loopt over in een minstens net zo brede hals. Opvallend is dat deze hals kort is, maar wel onwijs krachtig is. Deze krachtige hals loopt over in een rechte en krachtige rug. De buik is iets opgetrokken, waardoor de rug een vlakke vorm heeft. Aan het uiteinde van deze rug is een hoog aangezette staart te vinden. In de meeste gevallen wordt de staart hangend gedragen, maar in sommige situaties wordt het puntje van de staart gebogen gedragen.
Een Kaukasische Owcharka heeft wee vachten: een dikke ondervacht en een lange bovenvacht. Deze bovenvacht is donkerder van kleur dan de ondervacht; qua kleuren kunnen veel effen kleuren voorkomen evenals een bonte of gevlekte kleur. Een effen zwarte, effen bruine, blauwe of leverbruine kleur horen niet voor te komen bij dit ras.
Opvallend aan zijn lichaam zijn verder de dikke en krachtige poten. Deze poten zijn net zo behaard als de rest van het lichaam en geven de hond een statige uitstraling. Schijn bedriegt echter, aangezien het behoorlijke atletische honden zijn. Dat was vroeger ook wel nodig in het Kaukasus gebergte. Tot slot is het ook opvallend dat het lichaam van een Kaukasische Owcharka 3 tot 8% langer is dan de schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X.
2. Gedrag
In het hedendaagse karakter is veel terug te vinden van de historie van dit ras. Dit ras werd vroeger gebruikt als herdershond; mede hierdoor is dit ras tegenwoordig nog steeds waaks en beschermend. Hij verliest je het liefst nooit uit het oog en houdt alle mogelijkheden gevaren goed in de gaten. Het is een hond die veel respect voor je heeft, maar je moet dit respect wel bij hem af zien te dwingen. Als jij hem met veel respect en liefde behandelt, krijg je dat respect dubbel en dwars terug.
Verder valt op dat de Kaukasische Owcharka zelfstandig, dominant en eigenwijs kan zijn. Mede vanwege deze gedragskenmerken is het onwijs belangrijk om hem op een strikte manier op te voeden. In de eerste maanden kan deze hond gevormd worden; besteed daar dus veel aandacht aan.
Richting andere mensen en honden kan hij zeer wantrouwend zijn. Hij vertrouwt in de basis nooit mensen, behalve de mensen uit zijn eigen familie. Voor zijn familie gaat hij door het vuur, maar ten opzichte van andere mensen kan hij enigszins agressief uit de hoek komen. Dat heeft te maken met het wantrouwen waarmee hij naar andere mensen kijkt. Ook heeft zijn zelfstandigheid hiermee te maken. Hij is namelijk perfect in staat om situaties in te schatten en naar eigen inzicht hiernaar te handelen. Ook als dat niet de meest prettige oplossing voor andere mensen of honden is. Houd daar dus goed rekening mee.
Door de scherpe randjes in zijn karakter is het absoluut geen hond die voor elk baasje geschikt is. Je moet stevig in je schoenen staan, je moet bij voorkeur enige ervaring hebben met het opvoeden van dominante honden en je moet veel rust uitstralen. Als je eenmaal met jouw Kaukasische Owcharka op één lijn zit, geniet je echter hoofdzakelijk van zijn loyale en rustige karakter. Hij is leergierig, hij is trouw en hij verliest jou nooit uit het oog.
3. Verzorging
Over het algemeen heeft een Kaukasische Owcharka niet al te veel verzorging nodig. Het enige waar je uiteraard wel de nodige tijd aan moet besteden, is het onderhouden van de vacht. Het advies is om de vacht regelmatig door te borstelen, zodat je de vorming van klitten voorkomt. Bovendien verwijder je hiermee het vuil en de bacteriën uit de haren van de hond. Gezien de lengte van zijn vacht is dat een heerlijke plek voor bacteriën en andere viezigheden om zich te nestelen. Verzorg zijn vacht enkele malen per week en zorg daarmee voor het behoud van de prachtige en indrukwekkende vacht.
Ook is het advies om de oren van hem goed schoon te maken. In deze oren kan namelijk ook het nodige vuil zich gaan nestelen. Maak de oren goed schoon en kam ook de haren rondom zijn oren regelmatig heel goed door. Tijdens de rui mag je je borst nat maken; in die periode ligt je gehele huis vol met haren van hem.
Relatief veel honden van dit ras krijgen last van heup- en/of elleboogdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in de gewrichten niet meer goed op elkaar aan. Doordat de hond wel blijft bewegen, gaan deze onderdelen snel slijten. Dit zorgt voor een verminderde conditie van de gewrichten en voor veel pijn. Observeer daarom regelmatig de motoriek van je Kaukasische Owcharka. Merk je een verandering op in zijn loopje? Neem dan direct contact op met de dierenarts.
Uit ervaring blijkt dat andere aandoeningen hoofdzakelijk erfelijk zijn. Het advies is dus om altijd goed onderzoek te doen naar de ouders van de Kaukasische Owcharka. Ook als je een dergelijke hond bij een professionele fokker aanschaft, is het verstandig om hier navraag naar te doen.
4. Opvoeding
Is het opvoeden van dit ras lastig? Ja, dat absoluut. Je moet onwijs sterk in je schoenen staan, je moet met zijn dominante gedrag om kunnen gaan en je moet veel respect bij hem af zien te dwingen. Bij het opvoeden van een Kaukasische Owcharka spelen de eerste maanden een onwijs belangrijke rol.
In de eerste maanden moet je veel aandacht geven aan de socialisatie van de hond. Hij moet in contact met andere honden gaan komen, zodat hij deze minder snel gaat wantrouwen. Ook kun je hiermee in de toekomst voorkomen dat hij agressief naar mensen toe wordt, aangezien hij van nature behoorlijk wantrouwend is.
Verder is het onwijs belangrijk om strikte regels op te stellen. Een Kaukasische Owcharka heeft behoefte aan duidelijke regels; daarbij is het ook belangrijk dat je deze regels strikt opvolgt. Doe je dat niet? Dan neemt de eigenwijsheid en de zelfstandigheid van de hond het over. Hij gaat vanaf dat moment volledig zelf zijn regels bepalen en de door jou ingestelde regels op zijn eigen manier invullen. Dan ben je behoorlijk ver van huis; voorkom dit dus door hem onwijs veel aandacht en liefde te geven.
Bij het opvoeden moet je ook het trekken aan de riem zo snel mogelijk afleren. Een volwassen Kaukasische Owcharka is behoorlijk zwaar en trekt jou dus moeiteloos omver. Door hem tijdens de eerste maanden hierin strikt op te voeden, voorkom je dat hij in de toekomst jóu uit gaat laten in plaats van andersom.
5. Beweging
Dit ras is absoluut niet geschikt voor alle huishoudens. Dit komt deels door zijn karakter, maar ook door zijn hunkering naar voldoende buitenlucht. Het is hierdoor niet de geschikte hond om in een appartement of in een rijtjeshuis te hebben. Nee, een Kaukasische Owcharka heeft veel ruimte nodig om zich te kunnen bewegen. Bij voorkeur heeft hij zijn eigen tuin waarin hij naar hartenlust rond kan lopen en de boel kan bewaken. Dat is namelijk datgene wat hij het liefste doet.
Ondanks zijn grote lichaam is hij behoorlijk snel en atletisch. Dat was vroeger ook absoluut nodig in het Kaukasus gebergte. Behalve zijn atletische vermogen valt ook zijn uithoudingsvermogen op. Deze twee eigenschappen gecombineerd zorgen ervoor dat je vaak met hem moet wandelen. Geef hem de gewenste beweging en laat hem heerlijk rond los lopen. Daardoor voorkom je ook dat hij teveel energie vasthoudt en daardoor ongewenst gedrag gaat vertonen.
Bij het uitlaten van je Kaukasische Owcharka moet je wel op twee zaken zeer scherp zijn. Allereerst moet je goed naar de buitentemperatuur kijken. Een Kaukasische Owcharka is opgegroeid in koude gebieden en kan dus niet altijd even goed tegen de hitte. Is het buiten warm? Vermijd dan lange wandelingen. Verder is het raadzaam om abrupte bewegingen en scherpe bochten te voorkomen. Zijn lichaamsgewicht is namelijk al behoorlijk belastend voor zijn gewrichten.
6. Geschiedenis
In het verre verleden werden deze honden, volgens de verhalen, vanuit Tibet naar Rusland gebracht. In Rusland werden de honden vanaf dat moment voornamelijk als herders- en waakhonden ingezet. Vanaf 1920 werden de Kaukasische Owcharka’s zelfs gebruikt door het leger. Ze moesten de militaire doeleinden gaan bewaken en werden hierdoor steeds populairder én belangrijker.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden maar liefst 7000 van deze honden gebruikt om de muur in Berlijn te bewaken. Nadat de Sovjet-Unie gevallen was, bleven deze honden onwijs populair. De honden werden ingezet voor het bewaken van onder meer woningen, fabrieken en gevangenissen. Tegelijkertijd kregen ook steeds meer mensen door dat dit een prachtig hondenras is. De honden werden daarom ook meer en meer op uiterlijk geselecteerd en werden vervolgens ingezet bij hondenshows.
Door de jaren heen is dit ras populairder geworden, maar in Nederland kom je er niet al te vaak een tegen. Als je specifiek een Kaukasische Owcharka wenst te hebben, is het verstandig om deze bij een professionele en gecertificeerde fokker te halen. De eerste levensmaanden zijn namelijk bepalend voor zijn gedrag tijdens zijn gehele leven. Als je hem op de juiste manier op weet te voeden, geniet je van een onwijs loyale en betrouwbare hond. Bovendien is het een prachtige hond om naar te kijken.
Tijdens de 2e wereld oorlog werd Berlijn afgebroken door de Russen ipv dat er een muur gebouwd werd.. De Muur kwam pas vele jaren later
Beste Matthijs,
Bedankt voor je aanvulling. In het artikel hebben we het niet over het bouwen maar bewaken van de Berlijnse muur.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.