Broholmer

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2022

Officieel gezien behoort de Broholmer tot de “dogachtigen”. Dat is een groep hondenrassen die behoorlijk groot zijn, een waaks karakter hebben en niet allemaal even vriendelijk ogen. Eigenlijk voldoet de Broholmer aan deze omschrijving, met uitzondering van het laatste genoemde punt. Dit ras is namelijk bijzonder fraai om te zien en straalt rust, kracht en vertrouwen uit.

Over de geschiedenis van de Broholmer bestaan overigens meerdere verhalen. Sommige experts denken dat dit ras afkomstig is van de Mastiff en vergelijkbare hondenrassen, maar daar valt met niks met zekerheid over te stellen. Wat we wel zeker weten, is dat dit ras van origine uit Denemarken afkomstig is en in de vorige eeuw nagenoeg volledig uitgestorven. Dat is gelukkig op tijd voorkomen, waardoor we nu kunnen genieten van het prachtige uiterlijk én het waakse karakter van de Broholmer.

Het is een feit dat veel grote hondenrassen gemiddeld genomen niet al te oud worden. Dat ligt bij een Broholmer nét iets anders; de gemiddelde leeftijd van dit ras ligt namelijk rond de 10 á 11 jaar oud. Dat is relatief oud voor een dergelijke grote hond en is voornamelijk te danken aan het ontbreken van veelvoorkomende aandoeningen.

Samenvatting Broholmer

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Broholmer.

Karakter Aanhankelijk, beschermend, intelligent, rustig en waakzaam.
Levensverwachting 10 tot 11 jaar.
Schofthoogte Reu: 75,0 cm.Teef: 70,0 cm.
Gewicht Reu: 55,0 tot 70,0 kg.Teef: 45,0 tot 60,0 kg.
Vachtkleur Lichtgeel en bruingeel, witte aftekeningen zijn toegestaan.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Een Broholmer is absoluut een indrukwekkende hond om te zien. Dat komt enerzijds door zijn gespierde lichaam en zijn grote kop, maar ook door de hoogte van hem. Een volwassen Broholmer kan een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel meer dan 75 centimeter bereiken. Dat is overigens het geval bij een reu; over het algemeen zijn de teefjes binnen dit ras vaak enkele centimeters kleiner. Deze flinke schofthoogte in combinatie met de nodige spieren brengt ook een flink lichaamsgewicht met zich mee; een volwassen Broholmer weegt al snel tussen de 55 en 70 kilogram. De echt grote Broholmers kunnen zelfs richting de 75 kilo gaan.

Dit hoge lichaamsgewicht is zeker te danken aan de gespierde bouw van dit ras. Als je dit ras over straat ziet lopen, doe je wellicht onbewust één stap naar achteren. Het ras is namelijk echt groot en indrukwekkend om te zien, waarbij zijn poten relatief lang en atletisch zijn. Deze poten zorgen voor een statige en zelfverzekerde houding.

De rug van dit ras is behoorlijk lang te noemen en is nagenoeg volledig recht. Samen met de iets oplopende buiklijn zorgt dat voor een gestroomlijnd doch zeer krachtig lichaam. Het feit dat een Broholmer zeer gespierd is, is ook duidelijk aan zijn hals terug te zien. De hals is wellicht zijn lichaamsdeel waar de meeste spieren te zien zijn; de nekomvang van dit ras is dan ook bijzonder indrukwekkend te noemen.

Vanaf zijn rug loopt de krachtige hals over in een grote kop. Bij deze kop vallen de lange snuit, het ronde voorhoofd en de grote oren op. Deze oren worden door de Broholmer hangend gedragen en zijn veelal nét iets donkerder qua kleur. De ogen van dit ras staan behoorlijk ver open, waardoor dit ras relatief goed ziet. Op jonge leeftijd verdrink je echt in deze ogen; ze staan behoorlijk wijd open en hebben een indringende blik. Deze blik is niet per definitie brutaal of agressief te noemen, maar je ziet wel direct dat je met een serieuze hond te maken hebt.

De vacht van een Broholmer is kort en behoorlijk dicht. De vacht glanst mooi en heeft een behoorlijk grove structuur. Een witte aftekening op de borst, de punt van de staart en de voeten is toegestaan, maar op andere lichaamsdelen eigenlijk niet. Qua kleur bestaan er twee varianten: lichtgeel en bruingeel. Bij beide kleurvarianten heeft hij in ieder geval een donker masker in het gezicht. Al met al een zeer indrukwekkende en mooie hond om te zien.

2. Gedrag

Is het gedrag van een Broholmer net zo intimiderend als zijn uiterlijk? Nou, dat valt eigenlijk reuze mee. Je zou wellicht verwachten dat dit ras behoorlijk fel en agressief kan zijn, maar daar is absoluut geen sprake van. Dit ras blinkt juist uit in de rust die hij uitstraalt; die rust is zowel binnenshuis als buiten het huis duidelijk merk- en zichtbaar.

Naar zijn baasje toe is hij behoorlijk aanhankelijk. Hoe dat komt? Dat heeft met name met zijn waakse karakter te noemen. Als hij eenmaal doorheeft wie zijn baasjes zijn, gaat hij voor hen door het vuur. Hij houdt continue de omgeving en vreemde mensen in de gaten en komt vervolgens tijdig in actie. Als je een Broholmer hebt, kan je eigenlijk blind op hem vertrouwen. Je weet immers dat hij voor jou door het vuur gaat.

Binnenshuis is het dus een behoorlijk rustige en evenwichtige hond. Je krijgt hem niet al te snel gek en hij vindt het ook heerlijk om aandacht te krijgen. Daarbij moet je wel rekening houden met zijn lichaamsgewicht; een Broholmer van 70 kilogram neem je immers niet zomaar op schoot. Nee, in plaats daarvan vindt hij het leuker om samen met jou in beweging te komen of om samen spelletjes te doen.

Is een Broholmer terughoudend ten opzichte van andere honden? Ja, op zich wel. Ook hierbij geldt echter weer dat hij super waaks is. Mocht hij ook maar één seconde denken dat een andere hond jou pijn wil doen, komt hij direct in actie. Mede hierom is het van belang dat je hem volledig onder controle hebt en dat je zowel letterlijk als figuurlijk stevig in jouw schoenen staat.

Het uiteindelijke gedrag van een Broholmer wordt grotendeels tijdens zijn puppytijd bepaald. Het advies is dan ook om veel tijd aan de opvoeding te besteden en vervolgens ultiem van hem te genieten. Het is echt een hond waar je op kunt bouwen, die je kunt vertrouwen en waar je veel plezier mee gaat beleven.

Gezien zijn evenwichtige en rustige karakter kun je hem probleemloos even alleen thuis laten. Je moet daarbij wel goed rekening houden met andere huisdieren of kinderen; door zijn hoge lichaamsgewicht is dat namelijk geen verstandige combinatie. Ondanks dat hij behoorlijk rustig is, is het nooit aan te raden om hem alleen te laten met een kind.

3. Verzorging

Het verzorgen van een Broholmer kost niet al te veel tijd. Dit komt puur doordat zijn vacht zo kort is. Wel is het aan te raden om deze vacht af en toe goed door te borstelen. Aangezien hij nogal groot is, kost dat echter de nodige tijd. Om zijn vacht mooi te laten glanzen, is het in ieder geval aan te raden om daar even goed de tijd voor uit te trekken.

Zoals eerder al gesteld; een Broholmer is over het algemeen relatief gezond. Echt veelvoorkomende aandoeningen komen bij dit ras eigenlijk niet voor. Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is dat hij een nogal fors lichaamsgewicht heeft. Zijn knieën, heupen en andere gewrichten hebben het dus zwaar te verduren. Aandoeningen zoals patella luxatie en heup-/elleboogdysplasie kunnen dus zeker voorkomen bij dit ras.

Mede daarom is het advies om zijn motoriek regelmatig goed onder de lopen te nemen. Zie je iets afwijkends? Dan is het advies om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan. Verder is het advies om het “reguliere onderhoud” bij hem uit te voeren: poets zijn tanden regelmatig, knip zijn nagels bij en houd zijn oren goed schoon.

broholmer staat op een pad

4. Opvoeding

Bij het opvoeden van een Broholmer zijn er zeker wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Voordat we bespreken waar je zoal rekening mee moet houden, willen we je het volgende op het hart drukken; het in toom houden van een Broholmer kan letterlijk en figuurlijk zeer zwaar zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd stevig in je schoenen staat. Bij voorkeur heb je ook ervaring met het opvoeden van een dergelijke grote/zware hond, aangezien dat echt compleet anders is dan het opvoeden van een kleine(re) hond.

Het sleutelwoord bij het opvoeden van dit ras is toch wel “consequentie”. De regels moeten voor hem duidelijk zijn en deze regels moeten ook consequent nageleefd worden. Mocht je niet consequent genoeg zijn, nemen zijn slimme hersenen het vanzelf over. Hij gaat dan zijn eigen regels bepalen en dat wil je ten koste van alles voorkomen. Als hij geheel zijn eigen gang gaat, heb je immers ook geen invloed meer op hem. Met zijn lichaamsgewicht van zo’n 70 kilo is dat absoluut onwenselijk.

Bovendien is het onwijs belangrijk om op jonge leeftijd met de opvoeding te beginnen. Een jonge Broholmer is namelijk het beste op te voeden. Mede daarom is het advies om op een zo’n jong mogelijke leeftijd te starten met het volgen van een puppycursus. Tijdens die cursus bouwen jullie direct een band op én komt hij in aanraking met andere honden. Die vroege socialisatie is van grote meerwaarde voor de rest van zijn leven.

Tot slot is het aan te raden om veel tijd te besteden aan het uitlaten van hem. Tijdens het uitlaten is het immers de bedoeling dat jíj de baas bent en niet hij. Als hij gaat bepalen waar jullie naar toe moeten lopen, hou je hem letterlijk en figuurlijk niet meer tegen. Besteed dus veel tijd aan het afleren van het trekken aan de riem. Al met al zijn consequentie, geduld en doortastendheid van groot belang bij het opvoeden van een Broholmer.

5. Beweging

Gezien zijn lichaamsgewicht is het niet geheel verwonderlijk dat hij veel behoefte aan beweging nodig heeft. Door zijn grote lichaam is hij bovendien in staat om lange stukken te wandelen, om samen met jou te joggen of om naast de fiets mee te rennen. Het advies is om hem zeker één keer per dag van flink wat beweging te voorzien. Mocht je een grote tuin hebben, is dat ook ideaal. In deze tuin weet hij zichzelf immers prima te vermaken.

Ook is het aan te raden om hem mentaal scherp te houden. Hij is behoorlijk intelligent, maar die intelligentie moet wel continue getraind worden. Speel daarom leuke spelletjes met hem en daag hem uit met behendigheidsspelletjes en denkspelletjes. Ook die variatie valt erg in de smaak bij een Broholmer.

Voldoende beweging aan hem schenken is van cruciaal belang. Doe je dat niet? Dan gaat hij nog meer aandacht van je vragen en daar heb je mogelijk niet altijd tijd voor. Wees dat dus voor en laat hem dagelijks (het liefst meerdere keren) lang uit. Let hierbij wel goed op; scherpe bochten en abrupte bewegingen kunnen immers schade aan zijn gewrichten aanrichten. Je moet er eigenlijk continue rekening mee houden dat het een hond van zo’n 70 kilo betreft.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Broholmer valt het nodige te vertellen, maar niet alles is wetenschappelijk te onderbouwen. Zo is het een feit dat dit hondenras behoorlijk oud is én dat hij afkomstig is uit Denemarken. Hoe dit ras exact tot stand gekomen is, is niet volledig duidelijk. Men vermoedt wel dat hier Mastiff honden voor gebruikt zijn, maar dat is dus niet zeker. Wat we wel zeker weten, is dat men in Denemarken dit ras vroeger gebruikte als waakhond, veedrijver én jachthond.

Door de jaren heen begon de populatie echter flink te slinken. Rond de jaren 1970-1974 was dit ras zelfs bijna volledig uitgestorven. Gelukkig wist een reconstructieprogramma dit te voorkomen, waarna het ras in 1998 uiteindelijk als het nationale ras van Denemarken erkend werd. Dit ras heeft het in het verleden overigens ook bijzonder goed gedaan op hondenshows. Dat kunnen wij ons goed voorstellen, aangezien een Broholmer echt een hele fraaie en indrukwekkende hond is om te zien.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *