Drentsche Patrijshond

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2022

In nagenoeg alle regio’s  zijn in het verleden honden gefokt. Logischerwijs heeft het fokken van honden ook binnen onze landgrenzen plaatsgevonden, waar de Drentsche Patrijshond één van de voorbeelden van is. Dit ras vindt zijn oorsprong in Drenthe en heeft naar verluidt familiebanden met de Spanjoel en/of de Spioen. Deze rassen kwamen met de Spanjaarden in de 16e eeuw mee naar Nederland, waar de Drentsche Patrijshond dus mogelijk het gevolg van is.

Door de jaren heen is de Drentsche Patrijshond behoorlijk populair geworden. Dat komt onder meer doordat het ras op veel oude schilderijen afgebeeld staan. Als je in een willekeurig museum oude schilderijen gaat bekijken, is de kans groot dat je ergens een Drentsche Patrijshond aantreft. De honden zijn hedendaags ook nog steeds populair. Mocht je dit ras in huis halen, kan je langdurig van een gehoorzame, lieve en loyale hond genieten. Dit ras wordt gemiddeld 12 tot 13 jaar oud.

Samenvatting Drentsche Patrijshond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Drentsche Patrijshond.

Karakter Lief, nieuwsgierig, vriendelijk en zachtaardig.
Levensverwachting 12 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 58,0 tot 63,0 cm.Teef: 55,0 tot 60,0 cm.
Gewicht Reu: 25,0 tot 35,0 kg.Teef: 25,0 tot 35,0 kg.
Vachtkleur Wit met bruine aftekeningen.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Voorstaande honden.

1. Uiterlijke kenmerken

Met een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van ruim 60 centimeter is het een relatief grote hond. Deze hoogte wordt voornamelijk verkregen door relatief lange poten; deze poten zijn behoorlijk krachtig en atletisch. Mede vanwege de bouw werden deze honden in het verleden veelvuldig als jachthonden gebruikt.

De kop heeft een ietwat ronde vorm met een smalle snuit. Deze snuit wordt in de kop bijgestaan door een opvallend paar ogen; deze ogen staan relatief ver uit elkaar en hebben meestal een donkere kleur. De oren van een Drentsche Patrijshond zijn hoog aangezet en zijn relatief breed. Bij voorkeur worden de oren hangend gedragen, waarbij de onderkant uitmondt in een lichte punt.

De hals heeft een middelmatige lengte en vormt het verlengstuk tussen de kop en de rechte rug. Deze rug heeft ook een middelmatige lengte en mondt uit in een behoorlijke staart. Deze staart heeft behoorlijk wat haren (net zoals de oren en de poten) en wordt hangend gedragen. Bij een activiteit wordt de staart door de Drentsche Patrijshond recht omhoog gedragen, waarbij alleen de punt een lichte welving heeft.

Het uiterlijk van de vacht staat bij de meeste honden binnen dit ras vast; wit met bruine details. De vacht is behoorlijk dicht begroeid en kent verschillende lengtes. Onder meer bij de hals, de borst, de poten en de staart is meer haar aanwezig. Dankzij deze bovengemiddelde haargroei op sommige lichaamsdelen lijkt een Drentsche Patrijshond langharig, maar schijn bedriegt dus soms.

Een Drentsche Patrijshond is relatief atletisch gebouwd. De poten zijn lang en sterk, terwijl het lichaam niet al te groot is. In verhouding lijkt dit ras dus groter in de lengte dan in de hoogte. Mede vanwege deze uiterlijke kenmerken zijn deze honden onwijs snel en atletisch. De poten weten onwijs veel snelheid op te bouwen, terwijl het relatief kleine lichaam moeiteloos gemanoeuvreerd kan worden. Doordat een Drentsche Patrijshond maximaal 35 kilo weegt, is hij bovendien niet al te zwaar. Ook dat draagt bij aan het atletische vermogen van dit ras.

2. Gedrag

Nieuwsgierig, ondernemend en vriendelijk; met die drie woorden kan het gedrag van een Drentsche Patrijshond het beste getypeerd worden. Dit ras is onwijs vriendelijk, houdt zich graag met nieuwe dingen bezig en kent binnen een gezin zijn plek. Binnen een gezin houdt hij wel onwijs veel van liefdevolle aandacht; hij vindt het dan ook heerlijk om dingen met je te ondernemen. Nieuwe spelletjes doen, leuke wandelingen maken of lekker knuffelen; hij vindt het stuk voor stuk geweldig.

Door zijn zachtaardige karakter gaat een Drentsche Patrijshond prima om met andere huisdieren en kinderen. Desondanks is het nooit aan te raden om een hond alleen met een klein kind te laten. Zorg ervoor dat je altijd toezicht houdt, aangezien een Patrijshond behoorlijk nieuwsgierig kan zijn. Deze nieuwsgierigheid kan soms lastige situaties/ongelukken met zich mee brengen. Bereid je daar altijd goed op voor en laat je hond dus nóóit met je kind alleen.

In de omgang met andere honden is hij behoorlijk terughoudend. Hij wacht liever eerst even een toenadering van de andere hond af en houdt zichzelf op de vlakte. Je ziet een Drentsche Patrijshond ook niet al te vaak op de voorgrond treden, behalve als iemand bijvoorbeeld op jouw terrein komt. Van nature is een Drentsche Patrijshond namelijk een prima waakhond. Hij weet als geen ander jou, jouw gezin en jouw terrein te bewaken.

Binnen het huis is de Drentsche Patrijshond ongelooflijk lief te noemen. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en zijn absoluut niet graag alleen. Het alleen laten van de hond is zeker één van de aspecten waar je tijdens de opvoeding veel aandacht aan moet schenken. Zijn nieuwsgierigheid kan tijdens momenten alleen thuis namelijk voor vervelende situaties zorgen. Daarnaast vindt hij het simpelweg ook niet leuk om alleen thuis te zijn; hij heeft het liefste de hele dag door allemaal mensen om hem heen.

3. Verzorging

Veel baasjes van een Drentsche Patrijshond zijn onwijs blij met de vacht. Deze vacht ziet er namelijk langharig uit, maar is dat op slechts enkele plekken. Door de vacht regelmatig door te borstelen, zorg je ervoor dat zijn vacht in goede conditie blijft. Bovendien is de vacht van dit ras zelfreinigend, waardoor je hem alleen moet wassen als hij écht heel vies is. Behalve het borstelen van de vacht moet je ook de reguliere verzorging uitvoeren; poetsen van het gebit, knippen van de nagels en schoonmaken van bijvoorbeeld de oren.

Helaas kent dit ras de nodige gezondheidsrisico’s en komen bepaalde aandoeningen regelmatig voor. Een van de meest voorkomende aandoeningen is epilepsie; daarbij wordt de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord, waardoor de hond last van epileptische aanvallen kan krijgen. Ook komt de ziekte van Von Willebrand bovengemiddeld vaak voor; hierbij is er sprake van een probleem in de bloedstolling.

Ook hebben bovengemiddeld veel Drentsche Patrijshonden last van oogaandoeningen. Ze kunnen hierdoor op relatief jonge leeftijd al blind raken. Daarnaast komt ook cryptorchidie regelmatig voor; daarbij dalen één of beide teelballen niet in. Doordat deze teelballen in de buikholte achterblijven, is er een grote kans op het ontstaan van tumoren. Tot slot moet je ook extra scherp zijn op heupdysplasie; hierbij slijten de gewrichten van de hond onwijs snel. Vanwege de verhoogde kans op verschillende aandoeningen is het onwijs belangrijk om je hond regelmatig te observeren. Bij mank lopen of andere problemen is het aan te raden om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan.

drentsche patrijshond staat op een steen bij stromend water

4. Opvoeding

Gezien het verleden is een Drentsche Patrijshond niet de moeilijkste hond om op te voeden. Je moet wel rekening houden met de socialisatie van de hond. In eerste instantie kan hij namelijk nogal afwachtend gedrag vertonen ten opzichte van andere honden. Laat hem daarom al op jonge leeftijd met andere honden samenspelen, zodat hij went aan de omgang met andere honden.

Daarnaast is het ook belangrijk dat hij veel met je samen kan werken. Een Drentsche Patrijshond is wellicht de hond die het meeste van alle honden om samenwerking geeft. Zorg er dus voor dat jullie vanaf het allereerste moment veel dingen samen doen, dat hij veel liefdevolle aandacht krijgt en dat hij tegelijkertijd ook strikte regels voorgeschoteld krijgt. Net zoals veel andere honden heeft ook hij namelijk behoefte aan een consequente en strikte opvoeding. Een opvoeding waarin liefde centraal staat, maar waar wel duidelijk uit blijkt wat je van hem verwacht. Alleen op die manier kunnen jullie een geoliede, samenwerkende machine worden.

Tijdens het opvoeden van een Drentsche Patrijshond moet je één ding absoluut niet doen; met de harde hand regeren. Daar wordt hij alleen maar schichtig van en daardoor kan hij ook ongewenst gedrag gaan vertonen. Hij is juist een meester in het samenwerken met zijn baasje, dus je moet hem zoveel mogelijk liefdevolle aandacht geven. Door dat te doen, creëren jullie een zeer hechte band.

5. Beweging

In het verleden werden Drentsche Patrijshonden veelvuldig voor de jacht ingezet. Vanwege dit verleden hebben de hedendaagse honden onwijs veel behoefte aan veel beweging. Neem je hond dus regelmatig mee met lange wandelingen, laat hem naast je fiets mee rennen en laat hem heerlijk zwemmen.

Tijdens het bewegen vindt hij het onwijs leuk als je met hem mee doet. Samenwerken en taakgerichte oefeningen doen valt bij elke Drentsche Patrijshond onwijs goed in de smaak. Zorg er dus voor dat jullie samen voldoende bewegen; trek er samen op uit, speel samen leuke spelletjes en durf hem continue uit te dagen. Op onder meer het gebied van apporteren, speuren en jagen kan je het onderste uit de kan halen bij een Drentsche Patrijshond.

Hij vindt het niet alleen leuk om samen dingen te doen, maar ook om taakgerichte opdrachten uit te voeren. Ook daarmee kan je onwijs veel plezier bij je hond oproepen. Besteed de nodige tijd en aandacht aan hem en zorg ervoor dat hij voldoende beweging krijgt.

6. Geschiedenis

Rond de 16e eeuw kwamen veel Spanjaarden met boten naar Nederland toe. In die periode namen de Spanjaarden meerdere soorten honden mee uit eigen land; dat waren middelgrote jachthonden. Volgens de verhalen zijn deze middelgrote jachthonden de voorouders van de Drentsche Patrijshond.

In het oosten van ons land waren jagers opzoek naar jachthonden. Honden die hun konden helpen tijdens de jacht, maar ondertussen ook waakzaam konden zijn. Op basis van de middelgrote jachthonden uit Spanje gingen de Noorderlingen zelf aan de slag met het fokken van een geschikte hond. Op die manier kwam de Drentsche Patrijshond tot leven.

Bij het jagen creëerde dit ras bovendien een geheel eigen manier van jagen. De Drentsche Patrijshond struinde grote gebieden af op zoek naar slachtoffers. Als hij iets gevonden had, bleef hij stokstijf op één plek staan. De staart werd geheven, hij stak zijn neus in de juiste richting en dat was voor de jagers het signaal waar de prooi te vinden was. Doordat hij een witte vacht heeft, viel hij bovendien prima op in de natuur en op de heide.

Behalve het jagen werd de hond ook veelvuldig gebruikt om te waken bij huizen en boerderijen. Door de jaren heen is de functie van deze hond behoorlijk veranderd; hij is momenteel diep van binnen nog steeds een jager, maar hij hecht ook onwijs veel waarde aan een hecht gezin. Als je een Drentsche Patrijshond in jouw gezin op weet te nemen, geniet je van een onwijs leuke, slimme en lieve hond. Een hond waar je een zeer hechte band mee op kunt bouwen en een hond die graag met jou samenwerkt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

3 reacties op “Drentsche Patrijshond

  1. Gerrit Hendriksen zegt:

    Mijn lieve fijne drent 3 weken laten inslapen is 15 jaar geworden.
    Zeer verdrietig
    Daarvoor ook al een drent gehad was de laatste jaren blind maar kon zich goed redden is 13 jaar geworden.

  2. S.A. Hooghiem zegt:

    De drensche patrijshond heeft een witte vacht net bruine vlekken. Ik zie nog al eens verschil in de kleur bruin bij verschillende honden. soms zo donker naar het zwart toe en ook veel lichter. Zwart mag het toch helemaal niet zijn bij dit ras, maar diep donker bruin wel ? Wat is de juiste kleur bruin ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *