Heb je enig idee hoeveel
hondenrassen van origine uit Nederland komen? Volgens meerdere experts ligt dit aantal op 9. Eén van de meest bekende hondenrassen van deze 9 stuks is de Hollandse Smoushond. Om meerdere redenen is dit een unieke hond. Een hond waar we in Nederland trots op kunnen zijn, aangezien dit hondenras enkel en alleen in ons land te vinden is. We hebben hierbij dus écht met een zeldzaam hondenras te maken.
Ook de uitstraling van een Hollandse Smoushond is vrij uniek te noemen. Dit geldt overigens ook nog voor de historie van dit hondenras. Over de historie van dit hondenras valt namelijk niet al te veel te zeggen. Eigenlijk is er vrij weinig bekend over dit ras, behalve dat dit hondenras zijn oorsprong in ons land vindt. In het verleden werd dit ras ingezet om ongedierte bij onder meer kades en pakhuizen in steden te vangen. Ook is dit ras langere tijd als stalhond gebruikt, maar op dit moment doet het hier met name dienst als
gezelschapshond.
De kans dat je een Hollandse Smoushond in Nederland tegenkomt, is overigens niet al te groot. Het is namelijk geen al te populair hondenras, terwijl er ook een zeer streng fokprogramma voor samengesteld is. Hiervoor is zelfs een speciale stichting voor in het leven geroepen: Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond. Onder de vleugels van deze stichting wordt er hard aan gewerkt om dit ras in oude glorie te herstellen. Een gemiddelde Hollandse Smoushond wordt overigens 12 tot 15 jaar oud. Aan de hand daarvan kunnen we stellen dat dit een behoorlijk
gezond hondenras is.
Samenvatting Hollandse Smoushond
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Hollandse Smoushond.
Karakter
Aanhankelijk, lief, opgewekt en sociaal.
Levensverwachting
12 tot 15 jaar.
Schofthoogte
Reu: 37,0 tot 42,0 cm.Teef: 35,0 tot 40,0 cm.
Gewicht
Reu: 9,0 kg.Teef: 10,0 kg.
Activiteitsniveau
Gemiddeld.
Benodigde verzorging
Weinig.
Benodigde beweging
Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid
Makkelijk.
1. Uiterlijke kenmerken
Heb je ooit een hond met een gele vacht gezien? Als je op deze vraag “nee” antwoordt, dan heb je waarschijnlijk nog nooit een Hollandse Smoushond gezien. Eén van de belangrijkste uiterlijke kenmerken is namelijk dat dit ras een gele vacht heeft. Door de jaren heen zijn de tinten van de vacht wel deels veranderd. Eén van de doelen van het Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond is namelijk om de originele gele kleur weer terug te krijgen.
De rasstandaard van de Hollandse Smoushond geeft aan dat de hond vierkant gebouwd moet zijn. Door de vierkante bouw oogt hij vrij krachtig, terwijl dat in werkelijkheid mee valt. Eigenlijk is het een hond die harmonieus en volledig in balans gebouwd is. Opvallend is daarbij wel dat de exacte lichaamsbouw van hond tot hond verschilt. Dat is ook terug te zien in het gewicht. Een gemiddelde Hollandse Smoushond weegt tussen de 9 en 10 kilo, maar hier bestaan wel flinke uitzonderingen op.
De kop van een Hollandse Smoushond heeft een korte en brede vorm. Een vorm waarbij de grote ogen direct opvallen. De ogen zijn (donker)bruin en behoorlijk groot. Dit geldt ook voor de oren; deze hebben een driehoekige vorm en worden hangend gedragen. Doordat de oren hoog aangezet zijn, bedekken deze slechts een klein deel van zijn kop.
Volgens de rasstandaard moet de hals kort en gespierd zijn. Deze korte hals loopt vervolgens over in een rechte rug en een brede borst. Naar de
achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X toe loopt de rug iets naar beneden. Aan het einde van zijn brede rug is een bijzondere staart te vinden. Een staart met een halflange lengte die altijd hoog gedragen wordt. De staart wordt hierbij écht de lucht in gedragen en krult niet over de rug heen.
De snuit, rondom de wenkbrauwen en de wangen van een Hollandse Smoushoud moeten bij voorkeur
bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X hebben. De rest van zijn lichaam bestaat uit een wollige ondervacht in combinatie met ruw dekhaar. Dit haar heeft een ietwat wilderige uitstraling en moet bij voorkeur een gele kleur hebben. Het verleden laat echter zien dat meer en meer vachtkleuren naar het wit/crème neigen. Dat is dan ook één van de redenen waarom de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond in het leven is geroepen.
2. Gedrag
Qua uiterlijke kenmerken is de Hollandse Smoushond zeker één van de meest unieke honden uit ons land. Geldt dat ook voor het
gedrag? Heeft dit hondenras typerend gedrag? Ja, dat is zeker het geval. Zo is het bijvoorbeeld opvallend dat hij eigenlijk altijd vrolijk lijkt te zijn. Als je een Hollandse Smoushond in huis haalt, hoef je in principe niet meer chagrijnig te zijn. Zodra je naar hem kijkt, krijg je direct een glimlach op jouw gezicht.
Hij is ook nog eens behoorlijk attent en energiek te noemen. Hij vindt het prima om even in een
hondenmand te liggen, maar hij komt toch het liefste in actie. Lekker buiten ravotten, lekker met jou spelen of lekker een stuk wandelen. Eigenlijk kun je hem voor alle vormen van vermaak wel wakker maken.
Binnenshuis heb je sowieso een trouwe metgezel aan hem. Als hij zich eenmaal bij jou en jouw gezin verbonden voelt, gaat hij echt voor jullie door het vuur. Hij doet er alles aan om jullie te beschermen en om het jullie naar wens te maken. Daarbij lijkt het soms zelfs alsof hij zichzelf wegcijfert.
Verder is het opvallend dat het een zeer sociale hond is. Hij kan eigenlijk met iedereen prima overweg, inclusief met andere huisdieren en andere honden. Ook als je (kleine) kinderen hebt, is hij een ideale hond te noemen. Hij gaat op de juiste manier met kinderen om en is een ware allemansvriend. Laat hem echter nóóit alleen samen met jouw kinderen. Hij kan nogal onstuimig zijn, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.
Wil je echt alleen maar genieten van zijn lieve en vrolijke karakter? Dan is het wel pure noodzaak dat je hem van voldoende aandacht voorziet. Hij vraagt om relatief veel aandacht, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Eigenlijk wil hij het liefste een gouden connectie met jou vormen. Elkaar op een vrolijke manier aanvullen én veel plezier met elkaar beleven. Als jij daar ook naar op zoek bent, is een Hollandse Smoushond de ideale hond voor jou.
3. Verzorging
Als je naar de foto’s van een Hollandse Smoushond kijkt, valt de bijzondere vacht direct op. De vacht oogt ietwat verwilderd, maar bestaat hoofdzakelijk uit stugge haren. Doordat de haren zo stug zijn, hoef je de vacht eigenlijk niet al te vaak te
verzorgen.
Experts raden zelfs aan om de vacht van een Hollandse Smoushond bij voorkeur zo min mogelijk te borstelen. Waarom? Omdat de haren van hem direct goed vallen. De haren zijn bovendien bestand tegen vocht én tegen vuil. Eigenlijk hoef je maar één ding te doen: jaarlijks met hem naar de professionele trimsalon te gaan. Een professionele trimmer is in staat om op de juiste manier zijn vacht te plukken. Het advies luidt om dit twee keer per jaar te doen. Twee keer per jaar komt hij ook in de rui, waarbij jouw hele huis onder de haren komt te liggen.
Moet je bij de Hollandse Smoushond rekening houden met bepaalde aandoeningen? Nee, eigenlijk niet. Dankzij het Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond zijn de honden bijzonder gezond. Bij dit programma wordt zeer strikt naar gezondheid gekeken, waardoor het gehele ras eigenlijk gezond is en blijft.
Wel is het advies om het “reguliere” onderhoud uit te voeren. Je kunt hierbij denken aan het
poetsen van zijn tanden en het
bijknippen van zijn nagels. Ook is het verstandig om met enige regelmaat de gebieden rondom zijn
oren en
ogen goed schoon te maken. Met bijvoorbeeld een vochtig doekje kun je het vuil snel wegnemen.
4. Opvoeding
Heb je mogelijke interesse om een Hollandse Smoushond in huis te gaan halen? Houd dan goed rekening met een opvoeding die om de nodige tijd en aandacht vraagt. Tijdens deze opvoeding is het vooral van belang dat je hem héél veel positieve aandacht geeft. Hij is verzot op deze aandacht. Bovendien gaat hij jou – dankzij deze aandacht – als zijn baasje zien. Je weet hiermee eigenlijk op een snelle manier een hechte band te creëren.
Met het oog op die hechte band is het ook aan te raden om een
puppycursus te volgen. Tijdens deze cursus zijn jij en jouw Hollandse Smoushond eigenlijk voortdurend met elkaar bezig. Dat komt de hechte band die jullie opbouwen alleen maar ten goede.
Bijkomend voordeel: jouw hond komt tijdens de puppycursus direct in aanraking met andere honden. Door dit contact weet je hem eigenlijk op de juiste manier te
socialiseren. Van nature is de Hollandse Smoushond een sociale hond, maar toch valt hier nog de nodige winst op te boeken. Dit doe je door een puppycursus te volgen én door veel tijd aan de socialisatie te besteden.
Verder moet je hem positief en liefdevol benaderen tijdens de opvoeding. Doe je dat niet? Dan heb je een zware kluif aan een Hollandse Smoushond. In dat geval komt hij min of meer in opstand, waardoor hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Je merkt dan direct dat hij ook nog scherpe karakteristieke trekjes heeft.
Zorg er, al met al, voor dat je tijdens de opvoeding veel samenwerkt. Hij is dan al snel gek op je, waardoor jullie samen lang en gelukkig kunnen leven. Blijf ondertussen positief en vertroetel hem voldoende. Dan weet je zéker dat hij binnen de kortste keren goed naar je gaat luisteren.
5. Beweging
In het verleden werd de Hollandse Smoushond ingezet als werkhond. Dit zie je ook nog steeds in het hedendaagse gedrag terug. Hij is graag veelvuldig in
beweging, hij werkt graag en hij heeft een flink uithoudingsvermogen. Indien je lange stukken met jouw Hollandse Smoushond gaat wandelen, weet je hem écht gelukkig te maken.
Ook is het advies om veel spelletjes met hem te spelen. Even een behendigheidsspelletje of een denkspelletje; je weet hem hier zeker blij mee te maken. Ook kun je prima met hem gaan
zwemmen. Zijn vacht is goed bestand tegen vocht en droogt relatief snel op. Aangezien dat “praktische” probleem eigenlijk geen probleem is, staat je niks meer in de weg. Ben je zelf niet zo’n liefhebber van zwemmen? Dan kun je hem uiteraard ook alleen laten zwemmen.
Onthoud wel dat hij samen dingen doen het leukste vindt. Zo kun je samen met hem een speurtocht afleggen, samen met hem een flinke wandeltocht maken en samen met hem met een hondenfrisbee aan de slag gaan. Zorg er wel voor dat je de vorm van bewegen continu weet te variëren. Als je elke dag hetzelfde met hem gaat doen, raakt hij relatief snel verveeld.
6. Geschiedenis
Wat valt er te zeggen over de geschiedenis van de Hollandse Smoushond? Nou, eigenlijk niet al te veel. Zo is het bijvoorbeeld onbekend hoe dit ras ooit het levenslicht gezien heeft. Wat we wél zeker weten, is dat dit ras vernoemd is naar de gezichtsbeharing van joden die in Amsterdam woonden. Die gezichtsbeharing vertoonde – volgens men destijds – veel overeenkomsten met de beharing van een Hollandse Smoushond. Destijds werden de joden – niet geheel vriendelijk – als Smous aangeduid. Daar komt de naam van dit hondenras dan ook vandaan.
Dit hondenras werd in de 18e en 19e eeuw ingezet als werkhond. Zo moesten ze bijvoorbeeld paardenstallen vrijhouden van ratten en muizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er bijna een einde aan het bestaan van dit ras. Gelukkig wisten enkele Nederlandse fokkers dit ternauwernood te voorkomen.
Vanaf 1973 ging mevrouw Barkman zich intensief bezig houden met het herstellen van dit prachtige hondenras. In het verlengde daarvan is ook het Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond in het leven geroepen. Doel van dit programma is om dit ras weer als vanouds te maken. Door dit programma kunnen/mogen de Hollandse Smoushonden niet naar het buiten geëxporteerd worden. We kunnen dan ook met recht stellen dat de Hollandse Smoushond een zeldzame hond is. Een zeldzame hond waar je écht veel plezier aan kunt beleven.
Misschien vind je deze artikelen ook interessant?
Graag een betrouwbare fokker voor een smoushond in de omgeving van zaventem
Beste Eddy thielemans,
Helaas houden we geen overzicht bij met fokkers van alle verschillende hondenrassen. Ik raad je aan Google raad te plegen om een fokker voor de Grote Zwitserse Sennenhond bij jou in de buurt te vinden. Succes!
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.