De Hannoveraanse Zweethond is een hond die valt onder de term zweethonden, samen met de Beierse Zweethond. Een zweethond is een speurhond die afgaat op het ‘zweet’ van de prooi: het bloed. Voor jagers is de Hannoveraanse Zweethond een ware rechterhand, en voor hondenbaasjes is de Hannoveraanse Zweethond een echte vriend. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de Hannoveraanse Zweethond.
1. Uiterlijke kenmerken
Een Hannoveraanse Zweethond heeft een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van gemiddeld vijftig centimeter. Het is dus geen enorm grote hond om te zien. De hond staat laag op de poten, maar is wel fors gebouwd. De Hannoveraanse Zweethond heeft een grote kop met hangende oren.
Vaak is de vacht van de Hannoveraanse Zweethonden bruin van kleur en de kop is vaak nog iets donkerder dan het lichaam. De vacht is kort, glad en makkelijk te onderhouden. Een keer per week borstelen is meer dan genoeg.
2. Gedrag
Een Hannoveraanse Zweethond wordt niet voor niets een zweethond genoemd. Deze honden zijn namelijk jachthonden en willen graag dat hun jachtinstinct wordt nagebootst. De honden hebben een extreem goed reukvermogen en kunnen dus getraind worden om mee te nemen tijdens de jacht. Deze honden kunnen de prooi opsporen en verrichten het zware werk voor je.
Naast zijn jachtinstinct is de Hannoveraanse Zweethond hond erg loyaal, vriendelijk en ook zit deze hond boordevol energie. De hond wil daarom veel met je wandelen en spelen. De Hannoveraanse Zweethond kan wat schuw zijn tegen andere mensen en is ook geen echte waakhond.
3. Verzorging
De Hannoveraanse Zweethond heeft niet zozeer veel verzorging nodig. De vacht is makkelijk te onderhouden: je hoeft de vacht maar een keer per week te borstelen om losse haren te verwijderen. Controleer de oren en ogen wel regelmatig op vuil en haal het vuil waar nodig weg.
Een Hannoveraanse Zweethond heeft wel veel beweging nodig. Het is daarom belangrijk om deze zweethond veel te laten bewegen of veel met hem te gaan jagen. Hierdoor kan de hond zijn energie goed kwijt. Hiermee voorkom je ook dat de Hannoveraanse Zweethond te zwaar wordt.
Net zoals iedere andere hond kan ook de Hannoveraanse Zweethond last krijgen van gezondheidskwaaltjes. We hebben het in dit geval over oorproblemen en heupdysplasie. Ook epilepsie kan voorkomen bij de Hannoveraanse Zweethond.
4. Opvoeding
De Hannoveraanse Zweethond is niet de makkelijkste hond om op te voeden. De opvoeding bij deze hond moet namelijk op een goede, consequente en rustgevende manier gebeuren. Bovendien is het belangrijk om deze hond zo vroeg mogelijk te socialiseren. Daarnaast is het goed om zo vroeg mogelijk met de training te beginnen, zodat de Hannoveraanse Zweethond al vanaf jongs af aan bekend is met de commando’s die jij hem kunt geven. Zorg er in ieder geval voor dat je de hond goed hebt opgevoed voordat hij zeven maanden oud is: vanaf die leeftijd wordt het jachtinstinct aangewakkerd.
5. Beweging
Zoals net al werd benoemd heeft een Hannoveraanse Zweethond veel beweging nodig. Het is dan eigenlijk geen geschikte hond voor in de flat: de hond wil graag vrij kunnen bewegen. Heb je een huis met een royale tuin? Dan is de Hannoveraanse Zweethond wel geschikt, want in de tuin kan hij prima zijn energie kwijt.
Breng dus veel tijd door met de Hannoveraanse Zweethond en neem hem regelmatig mee op pad. Ook kun je veel tijd met deze hond doorbrengen tijdens het jagen, waarbij hij de prooi op moet speuren. Dit zal de hond ook veel voldoening geven en ook hierbij kan de hond zijn energie kwijt.
6. Geschiedenis
Zoals de naam al doet vermoeden komt de Hannoveraanse Zweethond oorspronkelijk uit Hannover, een stad in Duitsland. De Hannoveraanse Zweethond werd rond het jaar 1600 tegelijkertijd met de Bloedhond gefokt met als doel dat de honden de gewonde prooien konden opspeuren, zoals hun voorouders dat ook deden.
In het jaar 1800 werd de hond verder doorgefokt in Hannover, waar het jachtvermogen nog verder werd ontwikkeld. In die tijd werd de hond dus vooral ingezet als jachthulp. Tegenwoordig is de Hannoveraanse Zweethond ook een echte huishond geworden.
7. Veelgestelde vragen
Een zweethond is een jachthond die afgaat op het ‘zweet’ van de prooi, ook wel het bloed genoemd.
Een Hannoveraanse Zweethond is energiek, loyaal, zelfverzekerd en soms een tikkeltje eigenwijs.
Een Hannoveraanse Zweethond is niet de makkelijkste hond om op te voeden. De opvoeding moet op een consequente en rustige manier gebeuren. Bovendien moet je vroeg met de opvoeding beginnen, aangezien het jachtinstinct al op een vroege leeftijd wordt aangewakkerd.