De Dogo Canario, ook wel El Perro de Presa Canario genoemd, is één van de hondenrassen waarvan de oorsprong in het Canarische gebied te vinden is. Mede daarom luidt de bijnaam van dit ras ook wel “Canarische Dog”. Over de oorsprong van deze hond bestaan overigens wel veel vraagtekens. Niemand weet 100% zeker hoe dit ras ooit tot stand gekomen is, maar meerdere experts denken dat de Mastiff hier een belangrijke rol bij gespeeld heeft. Dit is goed mogelijk, aangezien de Mastiff en de Dogo Canario de nodige overeenkomsten hebben.
Over de Dogo Canario doen vervelende verhalen de rondte. Zo beweren sommige mensen dat dit een uiterst agressief hondenras is. Maar, is dat ook daadwerkelijk zo? Volgens de FCI, de Fédération Cynologique Internationale, kan dit ras agressief zijn als er fouten zijn gemaakt in het fokken. Eén van de veelvoorkomende fouten is bijvoorbeeld geweest dat agressieve honden van dit ras gebruikt werden voor het fokken van puppy’s. Conform de fokreglementen is dat niet meer toegestaan, waardoor de hedendaags Dogo Canario’s een stuk minder agressief zijn. Dit ras kent wel meerdere mogelijke gezondheidsproblemen, waardoor een gemiddelde Dogo Canario zo’n 10 jaar oud wordt.
Samenvatting Dogo Canario
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Dogo Canario.
1. Uiterlijke kenmerken
Een Dogo Canario is absoluut een imposante en indrukwekkende hond om te zien. Dit komt enerzijds door zijn relatief krachtige bouw, zijn relatief lange poten en zijn ietwat apart gevormde kop. Bovendien staan de ogen nogal ver uit elkaar, waardoor hij een ietwat indringende, agressieve en vreemde blik lijkt te hebben. Zoals hierboven al gesteld, is een Dogo Canario van nature echter niet agressief, indien hij op de juiste manier gefokt is.
Zijn kop wordt getypeerd door een vlakke schedel in combinatie met een lange en vierkante snuit. Die combinatie kom je niet al te vaak bij hondenrassen tegen, waardoor de Dogo Canario zich hier zeker mee weet te onderscheiden. Zoals gezegd staan de ogen ver uit elkaar en staan deze behoorlijk wijd open. De kleur kan variëren van een hazelnootachtige kleur tot aan een donkerbruine kleur. De oren worden in rust naar voren gedragen en tijdens een activiteit dubbelgevouwen omhoog. De oren zijn overigens behoorlijk groot en hebben ook een hoge aanzet.
De sierlijke en vloeiende hals is behoorlijk krachtig te noemen. Dat geldt niet alleen voor zijn hals, maar eigenlijk voor zijn gehele lichaam. Zijn lichaam is bijzonder gespierd te noemen, waarbij met name de nadruk ligt op het gebied boven zijn poten. Aan het einde van zijn rug is een middellange en hoog aangezette staart te vinden. Deze staart begint dik, maar wordt naar het einde toe steeds smaller.
De vacht van een Dogo Canario is ook behoorlijk opvallend te noemen. Hij kent namelijk géén ondervacht, heeft een zwarte huid en heeft een korte en dikke vacht. Deze vacht is behoorlijk ruw te noemen en kan verschillende kleuren hebben. Volgens de fokstandaard komt wit sowieso niet voor, maar witte aftekeningen zijn daarentegen wel toegestaan. Elke Dogo Canario heeft in ieder geval één gemeenschappelijk uiterlijk kenmerk; het zwarte masker in zijn gezicht.
Zoals eerder al gesteld, is de Dogo Canario een imposante hond om te zien. Dit komt onder meer door zijn krachtige bouw, door zijn lange poten én dus ook door zijn relatief hoge schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X. Een reu kan een schofthoogte van bijna 70 centimeter aantikken, terwijl een teef vaak iets kleiner is; 55 tot 62 centimeter. Je neemt dit ras echter niet zomaar op schoot; het gewicht van een Dogo Canario ligt namelijk tussen de 40 en 60 kilo.
2. Gedrag
Het is niet voor een ieder aan te raden om een Dogo Canario in huis te nemen. Je moet letterlijk en figuurlijk namelijk sterk in je schoenen staan. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is een Dogo Canario qua gewicht absoluut geen lichtgewicht. Ook zijn karaktereigenschappen zorgen ervoor dat dit ras niet voor iedereen weggelegd is. Voordat je een Dogo Canario in huis gaat nemen, is het advies om je goed in te lezen. Op basis van al die kennis kun je vervolgens besluiten of jij de aangewezen persoon bent om dit dominante ras in huis te nemen.
Ja, het woord “dominant” is absoluut van toepassing bij een Dogo Canario. Hij vertoont maar al te graag dominant gedrag, zeker als hij doorheeft dat jij daar gevoelig voor bent. Het advies is daarom voor elk baasje om zélf dominant gedrag te gaan vertonen. Hij heeft namelijk absoluut behoefte aan een dominant baasje en daarmee maak je het voor jezelf ook een stuk makkelijker. Op het moment dat een Dogo Canario op de verkeerde manier opgevoed wordt, kan hij een gevaar voor andere mensen (en honden) gaan vormen. Daarover lees je meer onder het kopje “opvoeding” in dit artikel.
Naar andere mensen en honden toe is een Dogo Canario sowieso behoorlijk fel. Hij bijt graag zich van af, maar hij is ook onwijs waaks te noemen. Dit gecombineerd met zijn dominante karakter, zijn moed en zijn onverschrokkenheid kunnen voor vervelende situaties zorgen. Mede daarom is het níet aan te raden om dit ras in huis te nemen als je kleine kinderen of andere huisdieren hebt.
Binnenshuis is hij echter een compleet andere hond, indien hij op de juiste manier opgevoed is. Hij is namelijk behoorlijk lief te noemen, hij is zorgzaam, hij stelt jou graag centraal en hij gaat voor jou echt door het vuur. Mocht hij ook maar enigszins doorhebben dat je voor een gevaarlijke situatie komt te staan, is hij de allereerste die jou komt beschermen. Het is dus zeker een hond waar je op kunt bouwen, maar je moet eerst wel een hechte band met hem krijgen. Die hechte band verkrijg je alleen maar door hem op de juiste manier op te voeden.
Woon je op een boerderij of in een huis met een groot erf? Dan is een Dogo Canario eigenlijk de perfecte waakhond. Hij is namelijk moedig, hij is sterk en hij gaat voor jou door het vuur. Door deze eigenschappen weet hij jou en jouw familie perfect te beschermen; als hem dit lukt, dan levert dat ook een goed gevoel op. Stiekem hecht hij namelijk best veel waarde aan de band die jullie hebben, maar ook hierbij is een goede opvoeding weer van cruciaal belang.
3. Verzorging
Een Dogo Canario heeft een korte en ruwe vacht. Desondanks is het aan te raden om deze vacht regelmatig met een stevige borstel te borstelen. Als je dat op regelmatige basis doet, weet je namelijk losgekomen haren uit zijn vacht te verwijderen. Ondertussen neem je ook nog het vuil mee, waardoor je zijn vacht in goede conditie weet te houden.
Het wassen van dit ras is niet aan te raden. Door hem té vaak te wassen, kun je de structuur van de vacht aantasten. Dit kan op termijn de nodige huidproblemen met zich mee brengen; iets waar een Dogo Canario sowieso al gevoelig voor is. Het advies is verder om zijn nagels goed te knippen en de rimpels in zijn kop regelmatig schoon te houden. In deze rimpels kan vuil zich immers makkelijk nestelen.
Aangezien een Dogo Canario een grote én zware hond is, hebben zijn gewrichten het zwaar te verduren. Dat is ook duidelijk terug te zien in de gezondheidsproblemen waar veel honden binnen dit ras mee kampen. Onder meer heup- en elleboogdysplasie komen veelvuldig bij dit ras voor. Bij deze aandoeningen sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor het gewricht snel slijt. Dit zorgt ervoor dat hij mank gaat lopen én dat hij veel pijn ervaart. Aangezien het een taaie rakker is, merk je deze pijn niet al te snel op. Mede daarom is het advies om zijn motoriek goed te observeren. Mocht je iets afwijkends constateren, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.
4. Opvoeding
Het opvoeden van dit ras is eigenlijk alleen weggelegd voor ervaren mensen. Mocht je nog nooit een – grote – hond opgevoed hebben, is het niet verstandig om aan dit ras te gaan beginnen. Een Dogo Canario heeft namelijk behoefte aan een dominant baasje, een baasje die stevig in zijn/haar schoenen staat en een baasje die vanaf het allereerste moment veel respect afdwingt bij de hond.
Bij dit ras is het onder meer belangrijk om met zijn dominante karakter rekening te houden. Hij is behoorlijk groot en hij heeft daardoor ook de indruk dat iedereen maar naar hem moet luisteren. Dat is uiteraard niet de gewenste gang van zaken, waardoor je de nodige botsingen met hem kunt krijgen. Het is voor elk baasje dan ook zaak om zo snel mogelijk respect af te dwingen, maar daarbij ook respectvol met hem om te gaan.
Tijdens de opvoeding van dit ras moet respect centraal staan, evenals consequentie, duidelijke regels en eerlijkheid. Hij heeft het namelijk snel genoeg door als je een loopje met hem neemt. Verder is het aan te raden om alle beperkingen vanaf het allereerste moment duidelijk te maken. Doe je dat niet? Dan krijgt zijn dominante karakter zéker de overhand en heb je een héle zware kluif aan hem. Mocht je hem niet op de juiste manier opvoeden, loop je bovendien het risico dat hij een gevaar voor andere mensen en honden gaat vormen. Dat wil je niet op je geweten hebben; denk er dus héél goed over na of jij weggelegd bent voor het opvoeden van dit ras.
Iets waar je ook vanaf het allereerste moment mee bezig moet zijn, is met de socialisatie. Laat hem op jonge leeftijd al in aanraking met andere honden komen. Door dit op jonge leeftijd al te doen, voorkom je dat hij erg dominant gedrag ten opzichte van andere honden gaat vertonen. Ook hierbij komt het wederzijdse respect weer om de hoek kijken. Het volgen van een gespecialiseerde puppycursus is al met al geen onverstandig idee.
5. Beweging
Om meerdere redenen is het aan te raden om jouw Dogo Canario veel te laten bewegen. Enerzijds omdat hij zijn energie kwijt moet kunnen en anderzijds om overgewicht te voorkomen. Ga dus lekker lange stukken met hem wandelen en onderschat zijn behendigheid absoluut niet. Ondanks zijn gewicht en zijn forse afmetingen is hij behoorlijk atletisch en kan hij dus ook verschillende spelletjes met je spelen.
Als je hem laat bewegen, moet je wel scherp zijn op abrupte bewegingen. Deze bewegingen kunnen voor schade zorgen aan zijn gewrichten; observeer hem daarom altijd goed tijdens het maken van een wandeling of tijdens het spelen van een intensief spelletje. Ook met warm weer moet je oppassen; hij is niet altijd even goed in staat om zijn warmte kwijt te raken.
6. Geschiedenis
De geschiedenis van de Dogo Canario kent de nodige vraagtekens. Iets wat we wel zeker kunnen stellen, is dat de oorsprong van dit ras in het Canarische gebied te vinden is. Hoe hij in dit gebied ooit gefokt is, is tot op heden niet duidelijk. Mogelijk heeft de Mastiff hier een rol bijgespeeld, maar dat valt niet met zekerheid vast te stellen.
Op de Canarische Eilanden werd de Dogo Canario met name als waakhond ingezet. Iets waar hij momenteel nog steeds voor ingezet kan worden. Je moet je echter wel goed bewust zijn van de mogelijke gevaren die dit ras met zich mee brengt. Mocht je hem niet goed onder controle hebben, dan kan hij een groot gevaar vormen voor andere mensen en honden. Besteed daarom onwijs veel aandacht aan de opvoeding en neem hem alleen in huis als je al veel ervaring hebt met het opvoeden van honden. Mocht je hem op de juiste manier weten op te voeden, geniet je in ieder geval van een loyale vriend voor het leven.