Op basis van de naam van dit (niet-erkende) hondenras zou je wellicht denken dat hij afkomstig is uit Nederland. Dat is echter niet waar; de Boerboel vindt zijn oorsprong namelijk in Zuid-Afrika. Aangezien dit Afrikaanse land zeker banden met ons land heeft, is de naam van dit hondenras dan ook een stuk beter te verklaren.
In het verleden werd dit indrukwekkende hondenras voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo was het een perfect maatje voor vechtlieden in de oorlog én diende hij ook als jachthond. Vanaf ongeveer de 7e eeuw begon dit hondenras met een ongekende expansie. Verschillende verhalen doen ons namelijk geloven dat onder meer Alexander de Grote, en vergelijkbare veroveraars, deze honden uiteindelijk over de gehele wereld meegenomen hebben. Mogelijk is dit één van de verklaringen voor de populariteit van dit indrukwekkende hondenras.
De historie van dit ras is tamelijk rijk te noemen, aangezien de eerste tekenen van dit ras al afkomstig zijn uit de vijfde eeuw na Christus. Aan het einde van de 19e eeuw werd dit ras echter bijna met uitsterven bedreigd, maar dat is gelukkig ternauwernood voorkomen. Mede hierdoor kunnen we hedendaags nog genieten van de Boerboel; een stoere, krachtige en mooie hond. Een gemiddelde Boerboel wordt tussen de 12 en 14 jaar oud, met soms uitschieters naar leeftijden van 15 en 16 jaar.
Samenvatting Boerboel
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boerboel.
1. Uiterlijke kenmerken
Zoals hierboven reeds aangegeven werd dit ras in het verleden ingezet als jachthond, maar ook als oorlogshond. Deze twee doeleinden uit het verleden zijn duidelijk terug te zien in de uiterlijke kenmerken van dit ras. Het is namelijk zo dat dit ras, vanwege de hierboven genoemde doeleinden, krachtig, groot, sterk en imposant moest zijn. Als je naar een foto van een Boerboel kijkt, kun je maar één ding concluderen; het is zeker een krachtige hond om te zien.
Opvallend aan een Boerboel is onder meer de stand van zijn poten. Hij lijkt soort van door zijn poten heen te zakken, terwijl de poten toch behoorlijk breed en sterk ogen. Ook zijn de poten bijzonder lang te noemen, waarbij ook de grote voeten van hem opvallen. Mede dankzij de lange poten weet een volwassen reu een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van wel 70 centimeter te behalen. Een teef is daarentegen net iets kleiner met een maximale schofthoogte van zo’n 65 centimeter.
Zijn lichaamsafmetingen zijn fors te noemen, maar dat geldt óók zeker voor zijn lichaamsgewicht. Een volwassen reu kan een lichaamsgewicht van wel 90 kilo behalen. Het is dan ook absoluut geen hond die je eventjes bij je op schoot neemt. Een teef is over het algemeen iets kleiner en daarmee ook iets lichter; een volwassen teef weegt maximaal zo’n 70 kilo.
Niet alleen zijn poten zijn groot en imposant te noemen, maar ook zijn kop. Hij heeft een behoorlijk brede kop, waarbij de brede en rechte snuit ook opvallend is. Rondom zijn ogen is bovendien een donkere tint van de vacht zichtbaar, waardoor de aandacht al snel uitgaat naar zijn ogen. Daarbij komt ook nog eens dat zijn ogen zelf ook behoorlijk donker zijn en ietwat ver uit elkaar staan. Zijn oren zijn hoog aangezet, zijn niet super groot en worden naar beneden hangend gedragen. Opvallend daarbij is dat zijn oren in een V-vorm lopen; naar beneden toe worden zijn oren steeds smaller.
Niet alleen zijn kop is indrukwekkend, maar ook zijn krachtige hals. Bij zijn hals en bij zijn borst zijn duidelijke huidplooien zichtbaar, doordat hij hier eigenlijk nét iets teveel huid heeft. Zijn hals loopt uiteindelijk over in een brede en rechte rug. Aan het einde van de rechte rug is een rechte staart te vinden. Deze staart is bovendien hoog aangezet.
Qua vachtkleur bestaan er meerdere varianten bij de Boerboel. Over het algemeen zie je veel bruine varianten, roodbruine varianten en geelachtige varianten. Van al deze kleuren bestaan echter veel verschillende soorten varianten en schakeringen, waarbij zelfs een gestroomde schakering mogelijk is. Opvallend is verder dat zijn kop soms een donker masker kent; mede daardoor heeft hij soms een behoorlijk imposant voorkomen. Zijn vacht is overigens glad en dik te noemen.
2. Gedrag
Is zijn gedrag net zo indrukwekkend en imposant te noemen als zijn uiterlijke kenmerken? Nou, het is zéker een hond waarbij je rekening moet houden met enkele belangrijke en opmerkelijke karaktereigenschappen. In zijn gedrag zijn overigens ook duidelijke verwijzingen naar vroeger te vinden.
Aangezien hij vroeger als bewaker, jachthond en oorlogshond ingezet werd, is hij behoorlijk onverschrokken. Hij is bijzonder moedig te noemen, hij is behoorlijk waaks te noemen en hij zet zijn gezin eigenlijk altijd centraal. Zodra hij doorheeft wie zijn baasjes precies zijn, gaat hij voor hen echt door het vuur. Hij bewaakt hen met man en macht.
Mede daardoor is een Boerboel niet al te goed in de omgang met vreemde mensen. Hij is daarbij vaak achterdochtig, waarbij hij zijn luide blaf graag laat horen. Op het moment dat hij op straat andere honden tegenkomt, kan hij zelfs behoorlijk driftig zijn. Je moet daarom tijdens de opvoeding ook veel tijd besteden aan de socialisatie.
Binnenshuis is het echter een hond waar je blindelings op kunt vertrouwen. Hij is aanhankelijk, hij is loyaal en hij is behoorlijk lief te noemen. Wat dat betreft komen zijn karakter en zijn imposante voorkomen niet helemaal overeen met elkaar. Je hoeft eigenlijk niet bang te zijn dat hij in huis iemand of iets kwaad doet. Zelfs in de omgang met kinderen is hij behoorlijk goed, maar je moet hier wel zeer voorzichtig mee omspringen. Laat hem nóóit alleen thuis met een kind, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit. Bovendien is het een hond van ruim 60 kilo; houd daar goed rekening mee.
Tot slot is het goed om te weten dat hij niet al te goed tegen drukte kan. Als je bijvoorbeeld met hem naar een drukke plek toe gaat, kan hij behoorlijk onrustig worden. Hij verliest op dat moment eigenlijk het overzicht, waardoor hij aan zichzelf gaat twijfelen. Dit kan vervelende gevolgen met zich mee brengen, aangezien hij hierdoor onrustig, agressief en nerveus kan worden. Pas er dus mee op om jouw Boerboel naar een drukke plek mee te nemen.
3. Verzorging
Bij het verzorgen van een Boerboel moet je veel aandacht besteden aan de huidplooien. Deze huidplooien zie je bijvoorbeeld bij zijn hals, bij zijn borst en soms ook op zijn kop. Het is van belang dat je deze huidplooien regelmatig goed schoonmaakt, aangezien je daarmee het vuil en de bacteriën geen mogelijkheid biedt om zich in deze huidplooien te gaan nestelen.
Verder is het advies om zijn vacht af en toe te borstelen met een gladde borstel. Aangezien zijn vacht zelf ook behoorlijk glad is, is het niet nodig/mogelijk om met bijvoorbeeld een “normale” hondenborstel aan de slag te gaan. Zorg er daarnaast voor dat je zijn nagels regelmatig bijknipt en dat je zijn gebit regelmatig goed poetst.
Eerder op deze pagina heb je kunnen lezen dat een Boerboel behoorlijk gezond is. Toch zijn er enkele gezondheidsaandoeningen waar je goed rekening mee moet houden. Eén van die aandoeningen is een zogeheten maagtorsie; hier heeft een Boerboel last van doordat zijn borstkas nogal groot is. Doordat zijn borstkas zo groot is, heeft zijn maag de mogelijkheid om een rondje te kantelen. Dit kan levensgevaarlijk voor een Boerboel zijn.
Ook elleboog- en heupdysplasie komt met enige regelmaat voor bij dit ras. Dit komt puur door zijn gewicht en zijn afmetingen; zijn gewrichten hebben het daardoor simpelweg zwaar te verduren. Mocht je jouw Boerboel mank zien lopen, dan kan dit mogelijk duiden op dysplasie. Daarbij sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor hij veel pijn ervaart. Mocht je dat opmerken, is het van belang om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan.
Ook artrose (slijtage van gewrichten), een verzakking van de vagina (bij teefjes), verschillende oogaandoeningen, een open gehemelte en spinale ataxie (aandoening waardoor zijn bewegingen ongecoördineerd zijn) komen veelvuldig voor bij dit ras. Doordat veel afwijkingen aangeboren en/of erfelijk zijn, is het van belang om een Boerboel áltijd bij een erkende fokker te kopen.
4. Opvoeding
Als je een Boerboel op gaat voeden, moet je bijzonder stevig in jouw schoenen staan. Dat geldt zowel op het figuurlijke als op het letterlijke vlak. Je hebt immers te maken met een hond die behoorlijk veel weegt, maar je hebt ook te maken met een hond die soms zijn eigen wil heeft. Mede daarom is het van belang dat je hem zéér consequent weet op te voeden.
Bij het opvoeden is het goed om rekening te houden met zijn lange puppytijd. Een gemiddelde Boerboel is namelijk pas na zo’n 2 á 3 jaar volledig volwassen. Tijdens de eerste 2 á 3 jaar moet je dus zeker rekening houden met de nodige puberteit, waardoor hij lekker ondeugend en nieuwsgierig kan zijn. Om dit zoveel mogelijk in te perken, is het advies om al op jonge leeftijd een puppycursus met hem te volgen.
Deze puppycursus is sowieso van belang voor de socialisatie van de Boerboel. Zoals hierboven reeds aangegeven, is dit ras niet altijd even goed in de omgang met andere honden en vreemde mensen. Door een goede socialisatie op jonge leeftijd kun je de gevolgen hiervan zoveel mogelijk beperken.
Tot slot is het belangrijk om hem op een respectvolle manier te behandelen. Hij is namelijk behoorlijk lief en aanhankelijk, waarbij hij behoefte heeft aan een baasje aan wie hij zich op kan trekken. Als jullie wederzijds respect voor elkaar hebben, is een hechte band al snel werkelijkheid.
5. Beweging
Is het zo dat een Boerboel graag vaak beweegt? Ja, dat is zeker zo. Zijn (verre) voorouders waren eigenlijk continue in beweging en daar is bij de hedendaagse Boerboels nog steeds sprake van. Hij wil het liefst vaak op een dag in intensieve beweging komen, waarbij je allerlei verschillende activiteiten met hem kunt ondernemen.
Om twee redenen is het aan te raden om veel met hem te bewegen. Allereerst is hij hierdoor in staat om zijn energie kwijt te raken, waardoor hij ook geen last van verveling gaat krijgen. Daarnaast weet je ook de vorming van overgewicht te voorkomen. Indien een Boerboel onvoldoende beweegt, wordt zijn spiermassa al snel vervangen door vet. Dit wil je ten koste van alles voorkomen.
Pas echter wel op met de bewegingen die je hem laat maken. Door zijn forse lichaamsgewicht worden zijn gewrichten al behoorlijk belast. Voorkom daarom abrupte stops of scherpe bewegingen; daarmee worden zijn gewrichten alleen maar meer en meer belast.
6. Geschiedenis
Voor de geschiedenis van de Boerboel moeten we terug naar de vijfde eeuw na Christus. Verschillende experts beweren immers dat vanaf dat moment de Boerboel in Zuid-Afrika gebruikt werd voor onder meer oorlogen, voor de jacht en voor het bewaken van bijvoorbeeld een erf. In Zuid-Afrika groeide de Boerboel al snel tot een populaire hond uit; dit was onder meer te danken aan zijn kracht en zijn aanhankelijke gedrag richting zijn baasje.
Aan het einde van de 19e eeuw zorgde urbanisatie in Zuid-Afrika bijna voor het uitsterven van dit ras. Gelukkig werd er tijdelijk ingegrepen, waarna uiteindelijk pas in 1980 nóg meer aandacht gevestigd werd op het in stand houden van de populatie van de Boerboel. Mede door deze inspanningen kunnen wij hedendaags nog steeds genieten van deze prachtige hond. Deze prachtige en krachtige hond kom je veelvuldig in Zuid-Afrika tegen, maar ook meer en meer in ons land. Mocht je op zoek zijn naar een stoere doch lieve hond, dan is dit zeker één van de hondenrassen waar je voor kunt kiezen.
Hallo ik heb een vraag over mijn boerboels.
Ik wil graag een mijn teef laten dekken door mijn reu.
Maar het lukt niet hoe kan dat en wat kan ik er aan doen.
Mijn teef is anderhalf en mijn reu is 3 jaar.
Mijn teef is nu 3a4 keer loops geworden en bied der aan maar mijn reu kan er niet bij of heeft er moeite mee om dat zij dan weer niet stil staat.
Wat kan ik er daar aan doen.
Beste MC,
Helaas kunnen wij de situatie lastig beoordelen vanaf het internet. Ik raad je aan een Boerboel fokker te benaderen voor advies. Zij zijn hier ervaren mee en kunnen je vast verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.