De meeste honden vinden het na verloop van tijd “prima” om alleen thuis te zijn. Natuurlijk missen ze de baas wel, maar het is niet zo dat ze zich paniekerig of ellendig voelen. Andere honden (en vaak ook puppy’s) hebben hier wel last van. Deze honden hebben verlatingsangst.
Het is erg vervelend als je hond verlatingsangst heeft. Je moet namelijk regelmatig wel eens de deur uit, maar dit is niet bepaald prettig als je jouw trouwe viervoeter zo paniekerig achter moet laten. Gelukkig kun je diverse dingen doen om de verlatingsangst van jouw hond te verminderen en zelfs helemaal te laten verdwijnen. Op deze pagina lees je hier meer over.
- Wat is verlatingsangst?
- Mogelijke oorzaken
- Kenmerken
- Tips om verlatingsangst te verminderen
- Ga rustig weg en kom rustig weer thuis
- Vermijd vertreksignalen
- Laat je hond uit voor je gaat
- Geef je hond voer voor je vertrekt
- In de bench
- Supplementen en gedragstherapie
- Wat je niet moet doen bij verlatingsangst
1. Wat is verlatingsangst?
Een hond met verlatingsangst is bang om alleen te zijn. Omdat het beestje niet graag alleen is, wil hij het liefst dat je de hele dag thuis bent. Maak je aanstalten om weg te gaan, bijvoorbeeld om een dagje te gaan werken of een boodschap te doen, dan wordt je trouwe viervoeter angstig. Deze angst kan zelfs omslaan in totale paniek.
Dit is erg vervelend voor je hond, maar ook zeker voor jou. Veel baasjes die honden met verlatingsangst hebben, krijgen echt buikpijn als ze hun huis moeten verlaten. Niemand ziet zijn lieve huisdier graag paniekerig of verdrietig. Gelukkig kun je iets aan de verlatingsangst doen.
Het ultieme puppy alleen laten handboek
Kun je je pup geen minuut alleen laten zonder gepiep of geblaf? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy alleen te leren zijn op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.
Meer informatie2. Mogelijke oorzaken
Voor we je meer vertellen over het bestrijden van verlatingsangst bij je hond, is het goed om te weten welke mogelijke oorzaken er achter deze angst kunnen zitten. Er zijn diverse omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond verlatingsangst ontwikkelt.
Ten eerste wordt verlatingsangst vaak gezien bij honden die meermaals herplaatst zijn. Ook bij honden die in een asiel hebben gezeten, komt verlatingsangst vaak voor. Deze honden zijn simpelweg bang om weer van de baas gescheiden te worden en alleen te eindigen. Gezien het verleden, is dit geen irreële angst.
Daarnaast kan een hond verlatingsangst krijgen als het beestje erg onzeker is. Ook als je hond erg afhankelijk is van jou, kan het beestje verlatingsangst ontwikkelen. Je hond wil zo graag bij je zijn, dat hij liever helemaal niet alleen is. Als hij alleen is, voelt hij zich zo onzeker dat er een paniekerig gevoel ontstaat. Dit is verlatingsangst.
Tot slot kan je hond verlatingsangst ontwikkelen door een traumatische ervaring. Zeker als deze traumatische ervaring heeft plaatsgevonden terwijl het beestje alleen thuis was, is de kans op verlatingsangst groot. Je huisdier heeft simpelweg onthouden wat er ooit gebeurd is toen hij alleen thuis was en wil dit niet nog eens meemaken. Daarom mag de baas niet meer weg.
3. Kenmerken
Hoe een hond met verlatingsangst zich gedraagt, is afhankelijk van de ernst van de angst. Honden met een matige verlatingsangst gaan bijvoorbeeld piepen en blaffen als de baas van huis is. Honden met ernstige verlatingsangst kunnen gaan urineren en/of ontlasten in huis.
De belangrijkste kenmerken van verlatingsangst, zijn de volgende:
- Overmatige vocalisatie. Bijvoorbeeld in de vorm van blaffen, janken en/of piepen.
- Sloopgedrag. Ook het verzamelen van spullen van de baas en andere gezinsleden komt veel voor bij honden met verlatingsangst.
- Binnen plassen, poepen en/of overgeven.
- De baas overal volgen als hij of zij wel thuis is.
- Onrust voorafgaand aan het alleen zijn.
- Onrust tijdens het alleen zijn.
- Niet willen eten tijdens het alleen zijn.
- Een hyperactieve reactie bij thuiskomst van de baas.
Andere stresssignalen die honden met verlatingsangst laten zien voorafgaand en tijdens het alleen zijn, zijn hijgen, een hoge vocalisatie, het liften van het pootje, kwijlen, trillen en bevriezen. Ook gedragingen als ijsberen, rondjes draaien en een overmatige vachtverzorging komen voor bij honden met verlatingsangst. Welke gedragingen jouw hond laat zien, is afhankelijk van zijn mate van paniek en zijn persoonlijkheid. Dit verschilt simpelweg per hond en per situatie.
Wat alle honden met verlatingsangst met elkaar gemeen hebben, is dat de angstsymptomen vrijwel direct verdwijnen als de baas weer thuis is. Het paniekerig gevoel daalt direct, want de baas is er weer.
4. Tips om verlatingsangst te verminderen
Het is niet gemakkelijk om de verlatingsangst van je hond helemaal te laten verdwijnen. Wel kun je de angstige gevoelens van het beestje flink verminderen. Dit heeft echter veel tijd nodig. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.
In onderstaande alinea’s delen we enkele effectieve tips om de verlatingsangst van jouw trouwe viervoeter te verminderen.
4.1. Ga rustig weg en kom rustig weer thuis
Bij een hond met verlatingsangst is het erg belangrijk om rustig van huis weg te gaan en ook op een kalme manier thuis terug te keren. Zowel bij het vertrekken als bij het terugkomen mag je je hond geen aandacht geven.
Door het beestje geen aandacht te geven als je vertrekt of weer thuis komt, straal je in feite uit dat er niets bijzonders aan de hand is. Het vertrekken en weer thuis komen wordt iets normaals. Knuffel je je hond uitvoerig voor je gaat en als je weer terugkomt? Dan krijgt het beestje het idee dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Dit wil je juist voorkomen.
Het ultieme puppy alleen laten handboek
Kun je je pup geen minuut alleen laten zonder gepiep of geblaf? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy alleen te leren zijn op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.
Meer informatie4.2. Vermijd vertreksignalen
Het is belangrijk om je huisdier zo min mogelijk signalen te geven dat je vertrekt. Probeer bijvoorbeeld niet te veel te rinkelen met je sleutelbos en trek je jas buiten het zicht aan. Je kunt de radio aanzetten om de vertreksignalen te overstemmen, maar doe dit niet iedere keer. Doe je dit wel, dan wordt het geluid van de radio een vertreksignaal. Dit betekent dat je hond al angstig wordt als je naar de radio loopt, ook als je helemaal niet van huis weg wil gaan.
4.3. Laat je hond uit voor je gaat
Het is altijd verstandig om je hond uit te laten voor je van huis weggaat, maar bij een hond met verlatingsangst is dit nog belangrijker. Loop je een extra lang rondje met het beestje, dan is je hond ontspannen. Dit maakt de verlatingsangst wat minder erg.
4.4. Geef je hond voer voor je vertrekt
Een goede manier om de verlatingsangst van je huisdier te verminderen, is door het beestje afleiding te geven als je gaat. Dit kun je het beste doen met voeding. Als je weet dat je om 08:00 uur naar je werk moet vertrekken, is het verstandig om je hond voor die tijd geen eten te geven. Net voor je wil gaan, vul je zijn voederbak. Je hond zal nu lekker aan het eten zijn als jij de deur uit gaat en heeft niets in de gaten.
Met de juiste afleiding kan je hond jouw vertrek als iets positiefs gaan zien. Krijgt het beestje bijvoorbeeld altijd een snack als je naar je werk vertrekt, dan is je vertrek iets leuks geworden. Op deze manier wordt de verlatingsangst een stuk minder.
4.5. In de bench
Voor sommige honden is een grote ruimte als de woonkamer of keuken te onoverzichtelijk. De onoverzichtelijkheid van de omgeving kan bijdragen aan de stresssituatie. Is dit bij jouw hond ook het geval? Dan kun je hem in de bench zetten als je weg bent. Let op: doe dit alleen als je hond benchtraining heeft gehad. Het is uiterst belangrijk dat het beestje zijn bench als een veilige en fijne plek ziet. Heeft je hond moeite met rustig in zijn bench te verblijven? Lees dan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning voor concrete tips en adviezen.
5. Supplementen en gedragstherapie
Je kunt ook rustgevende supplementen gebruiken om de paniekgevoelens van je hond te verminderen. Echter, dit kan doorgaans niet op de lange termijn. Wil je op de lange termijn een oplossing voor de verlatingsangst van je hond en werken bovenstaande tips niet? Dan kun je in gedragstherapie investeren. In dit geval gaat een professionele gedragstherapeut met je hond aan de slag, om zijn verlatingsangst aanzienlijk te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.
6. Wat je niet moet doen bij verlatingsangst
Bovenstaande tips helpen je om de angstgevoelens van je hond te verminderen. Er zijn echter ook dingen die het paniekerige gevoel van je hond door verlatingsangst juist erger maken. Deze dingen moet je in ieder geval niet doen bij verlatingsangst:
- Onopgemerkt verdwijnen. Verdwijn je regelmatig zonder dat je hond dit in de gaten heeft, dan schaadt dit het vertrouwen van je huisdier. Op de lange termijn kan dit zeer schadelijk zijn voor jullie band.
- Je hond negeren. Je moet rustig vertrekken en ook kalm weer thuis komen, maar het is niet aan te raden om je hond te negeren. Dit is namelijk een nare ervaring voor het beestje.
- Je hond afhankelijk maken van voer. Je kunt afleiding bieden met voer en ander lekkers, maar je huisdier moet niet afhankelijk worden van voer. Bij het bestrijden van verlatingsangst moet je ook regelmatig weg kunnen gaan zonder het beestje voer of snacks te geven.
- Je hond straffen. Het gebruik van bestraffende middelen als een anti-blafband is niet alleen ineffectief, maar kan zelfs een negatief effect hebben op je band met je hond. Absoluut een no-go.
Het ultieme puppy alleen laten handboek
Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.
Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over het alleen laten van je puppy.
Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je de handleiding uit het boek gebruiken om je puppy alleen te leren zijn.
Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.
Meer informatie
graag reactie, onze 2de hond kwam 12 jaar als herplaatser binnen op 8 maanden leeftijd, wij hadden toen zelf een pup van 7 maanden. samen naar de cursus geweest en nooit geen problemen gehad. onze 1ste hond is op 12 jarige leeftijd overleden. door omstandigheden kwamen deze 2 zussen op ons pad. en die hebben we in huis genomen…. de 1ste weken ging het goed, ze waren angstig, maar de ritme en regelmaat gaf ze rust. ze zijn inmiddels 8 weken bij ons, en ook ons gewone leven is weer begonnen, met werken. nu sinds 1,5 week komen we thuis in een gesloopt huis, en word geplast en gepoept in huis…. dit is niet leuk meer….. wij gingen op puppy cursus, maar omdat de dames loops werden, mochten ze dus 3 weken niet naar de cursus, dus maar 1 les gehad. graag advies. het zijn hele lieve honden, die gewoon een verkeerde start hebben gehad. hoe kan ik hen en onszelf helpen….
Is het ook een idee om een “wacht” spelletje ervan te maken? Dus elke keer als je thuiskomt beloon je je hond met een knuffel of wat lekkers of wat speeltijd voor het wachten. En dan begin je met kleinere periodes van wachten. Bijvoorbeeld de hond gebaren dat ie in de mand moet blijven, even naar boven lopen en als je weer beneden komt en de hond zit in de mand, een aai geven en/of iets lekkers, en dat dan uitbouwen. Dan weet de hond dat wachten iets leuks is, want daarna wordt hij beloond, dus het wordt dan een soort spelletje met de baas.
Beste Laura,
Dat is zeker een goed spelletje om te oefenen met je hond!
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Beste,
Het is heel moeilijk om je hond al dat soort dingen en tips aan te leren,
Dierenarts geweest ook die zeg dat er weinig aan te doen is.
Naar dat ik je rubriek heb gelezen kom me wel heel veel dingen bekend voor.
Maar ja zoals ik ook heb gelezen deze hond heeft al verschillende bazen gehad, toch wou ik deze uitdaging aan gaan ook deze hond nog een kans geven. Maar ik zit nu met me handen in het haar weet niet meer wat ik kan doen. Geef me a.u.b. nog wat tips ik weet het niet meer.
Groet John.
Ps de hond is een kruising en 8 jaar oud. Heeft voor mijn al drie bazen gehad.
Beste John,
Meer of betere tips dan je dierenarts kunnen wij helaas ook niet geven. Wellicht kun je nog een andere dierenarts dan je huidige benaderen voor een andere kijk op het probleem.
We wensen je veel sterkte en succes toe!
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.