Is jouw hond bang voor vuurwerk? In dit artikel gaan we in op verschillende tips die je toe kunt passen om je hond minder angstig te maken. Op deze manier kunnen jullie beiden genieten van de jaarwisseling op een leuke manier.
Vuurwerkangst is een bekend fenomeen bij veel honden. Ook mensen houden niet graag van harde knallen.
1. Vuurwerkangst herkennen bij je hond
Al wordt het beleid van vuurwerk afsteken telkens beperkter, toch wordt er jaarlijks in veel omgevingen nog vuurwerk afgestoken op straat. Dit kan zorgen voor grote stress bij je viervoeter.
Wanneer je je hond wilt uitlaten schiet hij alle kanten op en lijkt hij niet te bedwingen. Ook binnenshuis kan je hond flink te keer gaan. Elke knal is er één te veel.
Wanneer je hond last heeft van vuurwerkangst is dat te herkennen aan verschillende symptomen. Dit zijn bijvoorbeeld veel hijgen, gapen, ijsberen en verminderde eetlust.
2. Tips om vuurwerkangst te bedwingen
De volgende tips kunnen ingezet worden om je hond dusdanig te bedwingen dat angst voor vuurwerk minder wordt.
- Bied je hond een veilige plek aan. Wanneer je gebruik maakt van een hondenbench kun je deze het beste uit het looppad plaatsen en op een plek waar de hond zich kan afzonderen. Het leggen van een deken over de bench kan hierbij helpen. Let wel op dat je mogelijk het deken een stukje terug klapt zodat je hond nog wel wat kan zien. Meer weten over de benchtraining voor je hond? Lees dan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning voor concrete tips en adviezen.
- Breng rust en regelmaat aan. De uitstraling van je eigen gedrag is zeer bepalend voor het gedrag van je hond. Straal rust en kalmte uit om je hond te kalmeren. Probeer je hond vooral niet te troosten wanneer hij schrik heeft. Dit wordt gezien als beloning voor het angst hebben. Probeer je hond juist af te leiden op dit moment met een speeltje. Wanneer je hond zich terug trekt en rustig is, dan mag je hem gerust daarvoor belonen.
- Houd je hond bezig. De dag zelf is het belangrijk om je hond goed bezig te houden zodat hij richting de klok van 12 uur behoorlijk moe is. Speel met zijn favoriete speeltje of ga ’s ochtends al een flink stuk wandelen voordat de knallen aanwezig zijn. Het is belangrijk dat je hond genoeg afleiding heeft zodat het vuurwerk slechts een bijzaak is.
- Zet de radio aan en gordijnen dicht. Dit kan enigszins zorgen voor wat extra preventie om minder mee te krijgen van de harde knallen en felle lichtflitsen.
3. Tips om vuurwerkangst te voorkomen
Als je hond bang voor vuurwerk is, is het belangrijk om hier vroegtijdig aandacht aan te besteden. Voorkomen is immers beter dan op de dag zelf de angst te bedwingen.
- Train je hond op harde geluiden. Oefen door het jaar heen met je hond oefeningen om minder schrik te hebben voor harde geluiden. Zet bijvoorbeeld thuis eens een vuurwerk filmpje op en zet het geluid langzamer telkens wat harder. Op deze manier kan je hond al geleidelijk aan wennen aan harde geluiden. Belangrijk hierbij is dat wanneer je hond hiervan gespannen wordt, hier geen aandacht aan te besteden. Reageert je hond direct al van streek? Zet het geluid dan een flink stuk zachter en bouw het nog wat langzamer op. Het belangrijkste is, is dat het een gewenningsproces is en het even kan duren voordat je hond niet meer fel reageert op de harde geluiden bij het vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
- Train ook buiten. Dezelfde tactiek als binnenshuis, kun je ook gebruiken voor buiten. Ga eens wandelen in het bos en start een filmpje met wat vuurwerk geluiden. Hier geldt weer hetzelfde dat dit langzaam aan opgebouwd moet worden.
Naast geluiden kunnen ook rook en felle flitslichten voor schrik zorgen. Bedenk creatieve manieren om je hond hier op voor te bereiden en te laten wennen om de beste resultaten te boeken tijdens de jaarwisseling. Tenslotte kun je altijd nog professioneel advies vragen aan een deskundige bij jou uit de buurt, mochten de bovenstaande tips niet helpen.
4. Gebruik van medicatie
Medicatie kan een laatste oplossing zijn indien de bovenstaande tips niet geholpen hebben.
Er zijn verschillende middelen te verkrijgen die een angstverminderend effect hebben op je hond. Vraag altijd eerst advies aan een deskundige voordat je je hond iets toedient.
Ook zijn er verschillende kalmerende middelen te krijgen. Probeer de middelen altijd van te voren uit en observeer of het daadwerkelijk effect heeft op je hond.
Let op dat je nooit verlammende middelen toedient aan je hond. Dit werkt niet tegen de schrik van vuurwerk en zorgt ervoor dat je hond nergens meer heen kan. Dit is dus nog erger dan zonder toedienen van middelen. Kijk hier mee uit.
Wanneer je je hond uit wilt laten is het belangrijk je hond altijd aan te lijnen. Je wilt niet dat hij ervan door gaat door onverwachte knallen. Bedenk ook dat korte positieve rondjes veel aangenamer zijn, dan een lang blok om met veel knallen en schrik.
ik heb een vraag:
ze piept de hele tijd en jankt wat kan je er tegen doen we halen haar er wel steeds uit maar ik las dat dat eigenlijk niet moet maar wat kan je er dan tegen doen als we het wel doen?
Beste Vera,
Het advies is toch om je hond op een veilige plaats te laten rusten. Denk aan een donkere plek waar zo min mogelijk geluid van buiten te horen is.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.