De 4 beste loopplanken voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2022

Verschillende hondenrassen hebben te maken met overmatige slijtage van bijvoorbeeld de heup- en/of elleboog gewrichten. Deze slijtage kan onder meer komen doordat de hond te veel trap loopt of heeft gelopen. Traplopen is simpelweg niet bevorderlijk voor de conditie van de gewrichten van een hond. Dat geldt niet alleen voor traplopen, maar ook voor té hoge sprongen.

Stel nou dat je met je hond naar het bos gaat. Hoe komt jouw hond de auto uit? Til je hem daaruit? Of laat je hem uit de auto springen? Het advies is om je hond niet te laten springen, maar het tillen van de hond lukt ook niet altijd in verband met het lichaamsgewicht van de hond. Nee, in plaats daarvan kan je voor een loopplank voor een hond kiezen. In dit artikelen bespreken we de beste loopplanken voor honden.

1. Waarom een loopplank voor je hond kopen?

De belangrijkste redenen om een loopplank voor je hond te kopen, staan reeds in de inleiding van dit artikel vermeld. Met een loopplank zorg je er simpelweg voor dat de gewrichten van je hond niet al te zwaar belast worden. Uit een auto springen is bijvoorbeeld een té zware en intense belasting voor de gewrichten van een hond. Door een loopplank vanaf je auto op de grond neer te leggen, kan je hond moeiteloos uit de auto komen. Daarentegen is het voor je hond ook prima te doen om weer terug in de auto te komen.

Een ander voordeel van een loopplank voor je hond is dat je zelf niet je hond hoeft te tillen. Als een hond volwassen wordt, kan het lichaamsgewicht explosief stijgen. Een hond van 30 kilo til je absoluut niet makkelijk op; dat geldt des te meer voor honden van 40 kilo, 50 kilo of zelfs nóg zwaardere honden. De beste loopplanken voor honden zorgen dat je hond alsnog op een veilige manier in en uit jouw auto kan komen.

De beste loopplank voor een hond brengt veel gemak met zich mee. Dat geldt voor zowel jou als voor jouw hond. Bijkomend voordeel is dat je de beste loopplanken voor je hond in kunt klappen, zodat deze in de auto niet al te veel ruimte in beslag nemen. Je kunt de beste loopplank voor je hond daarom ook meenemen op reis/vakantie.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een loopplank voor je hond?

Wil je graag dat jouw hond makkelijk de auto in en uit kan komen? Wil je daarbij dat zijn gewrichten niet al te zwaar belast worden? Wil je bovendien je hond niet zelf gaan tillen? Dan is het absoluut aan te raden om naar een loopplank voor je hond te kijken. Maar, waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een loopplank voor je hond?

Allereerst moet je goed op de afmetingen van de loopplank letten. De afmetingen moeten namelijk voldoende zijn om jouw hond veilig in en uit de auto te kunnen laten stappen. Daarbij speelt uiteraard ook de maximale belastbaarheid van je hond een belangrijke rol. Als je de beste loopplanken voor honden met elkaar gaat vergelijken, zie je bij alle loopplanken een maximale belastbaarheid staan. Dit is het maximale gewicht dat de loopplank kan dragen. Dit is dus óók het maximale gewicht van jouw hond; als jouw hond zwaarder is, is de loopplank simpelweg niet geschikt voor jouw hond.

Ook is het belangrijk om op het materiaal van de loopplank voor honden te letten. Een hondenloopplank kan van verschillende materiaalsoorten vervaardigd zijn: kunststof, aluminium, hout, stof, plastic en metaal. Dit zijn enkele van de mogelijke materiaalsoorten. Deze verschillende materiaalsoorten brengen verscheidene voor- en nadelen met zich mee. Zo is het een feit dat sommige materiaalsoorten ingeklapt kunnen worden, waardoor je de loopplank moeiteloos in de auto mee kunt nemen. Over het algemeen zijn de beste loopplanken voor honden van hoogwaardige materialen vervaardigd, waardoor je de loopplank ook in kunt klappen. Dat blijkt uit de top 4 van beste loopplanken voor honden die wij samengesteld hebben.

hond staat op een loopplank

Hecht je veel waarde aan het uiterlijk van de hondenloopplank? Dan is het ook aan te raden om op de kleur te letten. Deze kleur is niet alleen bepalend voor de uitstraling van de loopplank voor je hond, maar ook voor de mate waarin je vuile poten op de plank terug ziet. Op een zwarte of donker gekleurde plank vallen de modderpoot afdrukken van je hond niet al te goed op.

Ook willen we je graag wijzen op de verschillende soorten loopplanken voor een hond. Sommige loopplanken lopen namelijk in één rechte lijn, terwijl andere planken meerdere trapjes hebben. Als dat het geval is, valt de loopplank voor een hond meer onder de noemer “hondentrap”. Met een dergelijke hondentrap worden de gewrichten van een hond alsnog (te) zwaar belast.

Tot slot is het goed om te weten dat de verschillende loopplanken voor honden ook verschillende prijskaartjes hebben. De prijzen variëren nogal, waardoor dit absoluut een belangrijk criteria is waar je goed op moet letten. Bepaal voor jezelf een maximum budget, zodat je gericht(er) op zoek naar de beste loopplank voor jouw hond kunt gaan. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij alvast een top 4 van beste loopplanken voor je hond samengesteld.

3. De 4 beste loopplanken voor honden

Met een loopplank doe je een prima investering om de gewrichten van je hond minder te belasten. Het levert jou bovendien ook veel gemak op, aangezien je jouw (zware) viervoeter niet meer op hoeft te tillen. Om optimaal van de loopplank voor honden te kunnen genieten, is het belangrijk dat je voor een hoogwaardige variant kiest. Wij hebben een uitgebreid onderzoek verricht, waarna we uiteindelijk uitgekomen zijn op een top 4 van de beste loopplanken voor honden.

3.1. Trixie – Loopplank voor honden – Tot 90 kg – 40 x 156 cm – Zwart

Deze loopplank van het gekende merk Trixie is in onze ogen de beste loopplank voor je hond. De plank heeft een maximale belastbaarheid van 90 kilo, waardoor de plank eigenlijk voor alle honden geschikt is. Alleen voor de écht grote en zware hondenrassen biedt deze plank onvoldoende kracht. De plank heeft de volgende afmetingen: 40 bij 156 centimeter. Door deze afmetingen is de plank breed genoeg en hoeft de hond ook geen al te steile daling te maken. Ook dat is uiterst bevorderlijk voor de gewrichten van je trouwe viervoeter. Dankzij de anti-slip laag en verhoogde zijkanten loopt je hond bovendien op een veilige manier naar boven.

 • Maximale belastbaarheid: 90 kg.
 • Afmetingen: 40 bij 156 centimeter.
 • Kleur: zwart.
 • Materiaal: kunststof.
 • Inklapbaar: ja.

3.2. Topmast – Hondenloopplank – Zwart – 157 x 40 x 17 cm

Ook deze hondenloopplank van Topmast spreekt ons aan. Deze loopplank heeft een maximale belastbaarheid van 90 kg, waardoor nagenoeg alle honden hier op een veilige manier gebruik van kunnen maken. De veiligheid wordt verder verkregen door rubberen voetjes aan de onderkant en een anti-slip laag. Deze loopplank voor honden is 40 bij 157 centimeter en is qua afmetingen dus vergelijkbaar met de hierboven genoemde variant. Omdat deze loopplank makkelijk in te klappen is én makkelijk te reinigen is, is het wat ons betreft één van de beste loopplanken voor een hond. Ook qua prijsstelling is de loopplank interessant te noemen.

 • Maximale belastbaarheid: 90 kg.
 • Afmetingen: 40 bij 157 centimeter.
 • Kleur: zwart.
 • Materiaal: kunststof.
 • Inklapbaar: ja.

3.3. Trixie – Loopplank voor honden – Drievoudig inklapbaar – Grijs – 39 x 150 cm

Heb je geen al te grote auto en ben je dus op zoek naar loopplank die je makkelijk op kunt vouwen? Dan is deze variant van Trixie de beste loopplank voor jouw hond. Deze plank is namelijk in drie delen in te vouwen, waardoor de plank ingeklapt nagenoeg geen ruimte in beslag neemt. De plank heeft bovendien een slipvaste laag en rubberen voetjes, zodat je hond op een veilige manier over de plank heen kan lopen. Uitgeklapt heeft de hondenloopplank de volgende afmetingen: 39 bij 150 centimeter. Het nadeel van deze loopplank is de lage maximale belastbaarheid: slechts 25 kg.

 • Maximale belastbaarheid: 25 kg.
 • Afmetingen: 39 bij 150 centimeter.
 • Kleur: grijs.
 • Materiaal: kunststof.
 • Inklapbaar: ja, drievoudig.

3.4. Trixie – Loopplank voor honden – In hoogte verstelbaar – Wit – 36 × 90 cm

Deze top 4 van beste loopplanken voor honden sluiten we graag af met deze variant van Trixie. Dit is een tamelijk unieke variant, aangezien de plank slechts 90 centimeter lang is. Hierdoor moet de hond een behoorlijk steile helling op en een steile daling maken. Desalniettemin heeft de loopplank meerdere voordelen, aangezien je de plank ook voor andere doeleinden kunt gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook geschikt om de plank voor (kleine) trede in je huis of tuin te gebruiken. Al met al ben je met deze hondenloopplank in staat om de gewrichten van je hond te ontlasten.

 • Afmetingen: 36 bij 90 centimeter.
 • Kleur: wit.
 • Materiaal: MDF.
 • Inklapbaar: nee.

4. Veelgestelde vragen

Wil je graag een hondenloopplank gaan gebruiken? Met behulp van bovenstaande reviews kan je alvast de beste loopplank voor jouw hond uit gaan zoeken. Maar, het is ook goed mogelijk dat je nog vragen over het gebruik van een hondenloopplank hebt. Hieronder kan je het antwoord op enkele veelgestelde vragen omtrent een loopplank voor honden vinden.

Moet je voor alle honden een loopplank gebruiken?

Nee, in principe "moet" niks. Experts en dierenartsen zijn het er echter wel over eens dat het gebruik van een loopplank voor een hond altijd aan te raden is. De loopplank zorgt namelijk voor de gewenste ontlasting van de gewrichten van de hond, zodat deze niet te snel gaan slijten. Ook bieden de loopplanken uitkomst voor honden die last van artrose hebben of simpelweg voor oudere honden. Het gebruik is dus niet "verplicht", maar het is wel zeker aan te raden.

Hoe kan je een hond leren om gebruik te maken van de loopplank?

Niet alle honden staan welwillend tegenover het gebruik van nieuwe producten. Voor sommige honden is het gebruik maken van een loopplank dan ook absoluut iets waar ze aan moeten wennen. Door hem bij goed gedrag te belonen, is het relatief simpel om hem aan een hondenloopplank te laten wennen. Hou een snoepje bij hem voor en beweeg dat snoepje over de loopplank heen richting de achterbak van jouw auto. Je hond volgt ongetwijfeld het snoepje, waardoor hij (onbewust) gebruik maakt van de loopplank.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *