Wat is het beste hondenzwemvest? Top 5!

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2022

Neem jij jouw hond mee naar een boottochtje, het meer of het strand? Als jouw hond erg van zwemmen houdt, kan het handig zijn om een hondenzwemvest bij de hand te hebben. Dit kan jouw hond erg helpen met bovenwater blijven. Als honden vermoeid zijn of krampjes krijgen kunnen zij gemakkelijk gaan spartelen of zelfs kopje onder gaan tijdens het zwemmen, daarom is voor honden een zwemvest erg fijn.

Als baasje wil je natuurlijk op een veilige manier je favoriete activiteiten samen met jouw trouwe viervoeter beoefenen. In dit blog vind je dan ook alle ins en outs over het zwemmen met honden en de 5 beste hondenzwemvesten.

Waarom een hondenzwemvest?

Welke wateractiviteit je ook beoefent, een hondenzwemvest is altijd een goed idee. Zelfs als jouw hond alleen maar in de boot of op de waterkant blijft, kan je hem of haar een zwemvestje aantrekken. Behalve dat een zwemvest jouw hondje in het water omhoog houdt zit er vaak ook een handgreep aan het zwemvest. Dit betekent dat wanneer jouw hondje in het water valt of kopje onder gaat, jij hem of haar aan het handvat omhoog kan trekken. 

Natuurlijk is het allerbelangrijkste van het zwemvest dat het goede bescherming biedt. Niet alleen met het omhooghouden van jouw hondje, maar ook voor goede bescherming van het lijfje. Bovendien is een hondenzwemvest ook uitermate geschikt als hulpmiddel om jouw hondje te leren zwemmen. 

Ook niet onbelangrijk, een zwemvest maakt jouw hondje een stuk zichtbaarder in het water. Wanneer je in de zee zwemt met jouw hondje kan je hem op die manier door zijn felle vestje sneller terugvinden.

Een Franse buldog met een klein zwemvestje in een kano

Top 5 beste Hondenzwemvesten

Nobby Hondenzwemvest

Dit felgele zwemvest van Nobby is ideaal voor jouw hondje. Je kunt deze in het geel of oranje verkrijgen. Met beide kleuren is jouw hond snel te spotten tussen de golven. Ook bevat dit vest een handvat waardoor je hem of haar snel uit het water kan tillen. Van dit zwemvest zijn veel verschillende maten, bekijk dan eerst goed de bijbehorende maattabel. Als het vest na het zwemmen erg vies is geworden, kan je deze gewoon in de wasmachine wassen op 30 graden.

€28,99
Tijdelijk niet op voorrraad
Bol.com

Dogs&co Hondenzwemvest

Met dit schattige zwemvest van Dogs&co ziet jouw hondje er tijdens het zwemmen uit als een schattige haai. Door de vin en reflecterende strepen kan je jouw hond nog steeds gemakkelijk spotten. De staartvin zorgt er ook voor dat jouw hond nog beter blijft drijven.

Hurtta Hondenzwemvest

Dit hondenzwemvest van het merk Hurtta is een fijn zwemvest voor jouw hondje, omdat het de bewegingen van jouw huisdier niet belemmerd bij het spelen en zwemmen. Ook bij dit zwemvest kan je jouw hond gemakkelijk zien door de felle oranje kleur.

Flamingo Hondenzwemvest

Ook dit zwemvest van Flamingo is geschikt voor jouw hondje. Deze heeft ook die belangrijke felle kleur en reflecterende strepen die jouw hondje onderscheiden van het water. Je kunt deze gemakkelijk verstellen naar het lichaam van jouw hondje.

Wangupet Hondenzwemvest

Deze haaienvin van Wangupet is verkrijgbaar in verschillende leuke kleurtjes, waardoor jouw hondje goed zichtbaar is. Dit zwemvest is verkrijgbaar in verschillende maten. Het vestje is gemaakt van nylon en polyester. Ook valt het zwemvest te verstellen. Je kunt het vest sluiten met klittenband.

Waar moet ik op letten als ik ga zwemmen met mijn hond?

Als het erg warm is neem je zelf snel een frisse duik in een meer, zwembad of de zee om af te koelen, hetzelfde geldt voor jouw hond. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan een activiteit samen doen met jouw huisdier? Bovendien is zwemmen ook nog eens goed voor jouw trouwe viervoeter. Het is belangrijk dat je op een locatie zwemt waar honden zijn toegelaten. Honden mogen namelijk niet in elk zwembad zwemmen, maar bijvoorbeeld wel in een zee of meer.

Het is belangrijk om te weten dat niet elke hond kan zwemmen. Sommige honden springen meteen het water in en weten wat ze moeten doen, terwijl de ander liever niet in de buurt komt van het water. Dit hangt ook van het hondenras af. Door bijvoorbeeld de vacht, proporties of kracht van jouw hond. Het is belangrijk om jouw hond eerst het zwemmen aan te leren. Ook al kan jouw hond zwemmen is het belangrijk om deze constant in de gaten te houden.

Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de locatie die je kiest veilig is voor jouw hond. Zee- en zwembadwater kunnen namelijk de ogen van jouw hondje irriteren. Zwemmen in de zee kan er voor zorgen dat jouw hondje veel zout binnenkrijgt, dit is niet goed voor jouw hond. Om zoutvergiftiging zo goed mogelijk tegen te gaan is het van belang om jouw hondje genoeg water te laten drinken tijdens een bezoekje aan het strand. Ook als een hond chloorwater van het zwembad binnenkrijgt kan dit op den duur slecht zijn voor de hond. Aan zwemmen in de natuur zitten minder haken en ogen. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk aan blauwalg en botulisme, dit zijn twee dingen waar mensen ook beter niet in kunnen zwemmen waardoor er ook voor gewaarschuwd wordt als dit in het water zit.

Na het lezen van dit artikel denk je misschien dat eraan samen zwemmen met jouw hond veel gevaren zitten. Gelukkig valt dit in de werkelijkheid wel mee. Net als het zwemmen met kinderen moet je over je hond ook erg waakzaam zijn. Door het hondenzwemvest houd jouw hond gelukkig het hoofd boven water.

Een grote groep honden die in het water veel lol beleven.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor een hond?

Er zitten veel voordelen aan zwemmen voor jouw hond. Jouw huisdier traint hiermee zijn of haar bil-, buik- en rugspieren op een niet-belastende manier. Op een warme zomerse dag kan dit voor verkoeling zorgen. Ook kunnen de spieren hier erg relaxt van raken.

Hoe maak je het zwemvest vast bij jouw hondje?

De meeste zwemvesten kan je bevestigen door middel van klittenband en gespjes. Zo zit het zwemvest stevig om jouw hond.

Hoe weet ik de juiste maat voor het hondenzwemvest?

Elk merk of model kan weer een ander maattabel hebben. Vaak moet je hiervoor het gewicht en de rug- een halslengte van jouw hond weten. Op basis hiervan kan je de juiste maat vinden. Als het zwemvest binnenkomt moet hij niet te strak, maar ook zeker niet te los zitten. Jouw hond moet er nog goed in kunnen bewegen.

2/5 - (1 stemmen)

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *