De 4 beste koelmatten voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 20 juli 2022

Door de dikte van de vacht heeft een hond het moeilijk om de warmte kwijt te raken. Een van de weinige mogelijkheden die hij heeft, is om de warmte via zijn tong kwijt te raken. Dat is dan ook dé reden waarom je veel honden met de tong uit hun bek rond ziet lopen bij hogere temperaturen of bij grote inspanningen. Op het moment dat je hond zijn warmte moeilijk kwijt kan, heeft hij absoluut baat bij een koelmat. Een koelmat brengt de gewenste koeling aan jouw hond, zodat jouw hond het niet al te zwaar heeft tijdens de warme zomermaanden. In dit artikel hebben wij de beste koelmatten voor honden voor jou op een rijtje gezet. Deze lijst wordt bijgestaan door relevante informatie over onder meer het aanschaffen- en het gebruiken van een koelmat voor je hond.

1. Waarom een koelmat voor je hond kopen?

De reden om een koelmat voor je hond aan te schaffen, is behoorlijk evident: je hond de gewenste koeling bezorgen. Tijdens de warme zomermaanden hebben alle honden het lastig om hun warmte kwijt te raken. Ze hebben een dikke vacht die veel warmte vasthoudt en kunnen via slechts een paar lichaamsdelen de warmte weer kwijt raken. Onder meer de tong en in mindere mate de voetzolen dienen voor het kwijtraken van de warmte. Met een koelmat kan je er voor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je hond een stuk lager wordt, waardoor hij geen last van oververhittingsverschijnselen gaat krijgen. Hij voelt zich hierdoor een stuk prettiger en hoeft ook niet meer veel te hijgen.

Met een koelmat ben je dus in staat om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen. Aan de andere kant ben je ook in staat om op die manier klachten bij je hond te voorkomen. Sommige honden gaan door de hitte bijvoorbeeld braken of overmatig kwijlen. Door je hond op een koelmat te leggen, kan je dergelijke klachten zoveel mogelijk voorkomen.

Eigenlijk zijn dit reeds alle redenen om een koelmat voor je hond aan te schaffen. Het zijn echter wel onwijs belangrijke redenen om een dergelijke koelmat te kopen. Met een koelmat maak je de situatie simpelweg een stuk draaglijker voor je hond. Je zorgt ervoor dat zijn lichaamstemperatuur daalt, zodat hij ook minder moeite hoeft te doen om van de warmte af te komen. Voor veel honden, met name voor langharige honden, biedt een hondenkoelmat in de zomer derhalve een ideale uitkomst. Wil je ook graag een koelmat voor je hond aanschaffen? Ben je daarbij op zoek naar de beste koelmat voor je hond? In dat geval moet je op een aantal criteria letten; de belangrijkste criteria hebben wij hieronder uiteengezet.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een koelmat voor je hond?

Als je op zoek gaat naar de beste koelmat voor je hond, moet je op meerdere factoren bijzonder goed letten. Eén van die factoren is het formaat van de koelmat. Als je een koelmat voor jouw hond aan gaat schaffen, wil je uiteraard wel dat deze koelmat groot genoeg is. Je moet dus eerst goed de afmetingen van je hond opmeten, waarna je gericht op zoek kunt gaan naar een juiste koelmat voor je hond. Feit daarbij is dat de koelmatten in allerlei soorten en maten gefabriceerd worden. Voor alle honden moet je dus wel een passende koelmat kunnen vinden, wat betreft de afmetingen. Ons advies is om voor een nét iets grotere koelmat te gaan; je hond is dan in staat om in meerdere houdingen te liggen.

Daarnaast moet je ook goed op het materiaal van de koelmat voor honden letten. Bij het fabriceren van een koelmat heeft een fabrikant de keus uit meerdere soorten materialen. Je kunt hierbij denken aan textiel, nylon en polyester. Welk materiaal het beste is, hangt af van jouw voorkeuren en van de voorkeuren van jouw hond. Aangezien dit lastig om te bepalen is, hebben wij een vrijblijvend advies voor je opgesteld. Ons advies is om voor polyester of nylon te gaan; die twee materialen houden de temperatuur simpelweg het beste vast.

Ook moet je goed letten op eventuele opties van de koelmat. Er bestaan bijvoorbeeld koelmatten met een waterafstotende laag, een afneembare hoes of koelmatten die ook in de auto gebruikt kunnen worden. Met dergelijke opties kan je mogelijk nóg iets meer van de koelmat genieten.

labradoodle ligt op een koelmat

De manier van koelen van de koelmat is ook een factor waar je onwijs goed op moet letten. Koelmatten van het merk Duvo+ (zie hieronder in lijstje met beste koelmatten) gebruiken daar bijvoorbeeld een speciale gel voor. Deze gel wordt geactiveerd op het moment dat je hond op de koelmat gaat liggen. Vervolgens zorgt deze gel ervoor dat de koelmat voor honden af gaat koelen, aangezien de gel zelfkoelend is. Je hebt in dat geval dus geen omkijken naar het afkoelen van de koelmat; dat gaat volledig automatisch. In andere gevallen moet je de koelmat aansluiten op bijvoorbeeld de kraan of eerst in de vriezer leggen. Aangezien de eerstgenoemde variant veel gemak met zich mee brengt, gaat onze voorkeur absoluut uit naar een koelmat voor een hond met zelfkoelende gel.

Tot slot willen we je nog aanraden om goed op de aanschafprijs te letten. De aanschafprijzen van de koelmatten kunnen ietwat variëren, waardoor je mogelijk wat geld kunt besparen. Daarbij willen we wel opmerken dat de duurste koelmatten niet altijd de beste koelmatten zijn. Maar, anderzijds zijn de goedkoopste koelmatten vaak kwalitatief wel minder. Het is daarom in onze ogen verstandiger om iets meer geld aan de aanschaf van een koelmat voor je hond uit te geven, aangezien je die extra investering meestal terug ziet in de kwaliteit en werking van de beste koelmat voor honden.

3. De 4 beste koelmatten voor honden

Nu je weet waar je op moet letten, gaat de zoektocht naar de beste koelmat voor je hond ongetwijfeld al een stuk makkelijker. Om de zoektocht nog makkelijker te maken, hebben wij alvast een lijst met de beste koelmatten samengesteld. Onderstaande lijst is tot stand gekomen aan de hand van strenge keuringen en vergelijken. Uiteindelijk hebben we door deze test de 4 beste koelmatten voor je hond kunnen selecteren. Lees de korte beschrijvingen hieronder op je gemakje door en vergelijk de verschillende varianten. Op die manier ben óók jij in staat om de beste koelmat voor je hond aan te schaffen.

3.1. Duvo+ – Koelmat voor honden – M – Blauw – 50 x 65 cm

In het assortiment van Duvo+ zijn meerdere hoogwaardige koelmatten voor honden te vinden. In dit geval hebben wij bewust voor de variant met maatje M gekozen, aangezien dit de meest gangbare maat is. De afmetingen van deze koelmat zijn als volgt: 50 bij 65 centimeter. Door deze afmetingen is de koelmat voor een flinke groep hondenrassen uitermate goed geschikt. Deze koelmat voor je hond is van nylon vervaardigd, heeft een zelfkoelende gel en is waterafstotend. Voor je hond biedt deze koelmat tijdens de zomermaanden in ieder geval de benodigde en gewenste koeling.

Deze mat is overigens ook nog in andere formaten verkrijgbaar: maat L (90 bij 50 cm) en maat XL (96 bij 81 cm).

 • Afmetingen: 50 bij 65 cm.
 • Kleur: blauw.
 • Manier van koelen: zelfkoelende gel.
 • Materiaal: nylon.

3.2. H.A.C. – Cool Dog Koelmat 24/7 – 90 x 60 cm – L – Blauw

Ook deze koelmat voor honden verdient een plekje in deze lijst met beste koelmatten. De koelmat van het merk H.A.C. is bijzonder groot, is van een onwijs hoge kwaliteit en biedt de gewenste verkoeling aan je hond. Zodra je hond op deze mat gaat liggen, komt de zelfkoelende gel in actie. Deze gel zorgt ervoor dat de koelmat voor je hond voldoende afgekoeld wordt, waarna de lichaamstemperatuur van je hond naar beneden gebracht wordt. Dankzij de afmetingen – 90 bij 60 centimeter – is deze mat voor onwijs veel honden geschikt. Al met al heeft deze koelmat een verdiende plek in onze lijst met beste koelmatten gekregen.

 • Afmetingen: 90 bij 60 cm.
 • Kleur: blauw.
 • Manier van koelen: zelfkoelende gel.
 • Materiaal: polyester.

3.3. Beeztees – Quick Cooler Izi Koelmat – Blauw – 90 x 50 cm

Deze koelmat van het merk Beeztees is ook absoluut een prima keuze. Dankzij de afmetingen – 90 bij 50 centimeter – biedt deze hondenkoelmat voldoende ruimte voor onwijs veel hondenrassen. Daarnaast heeft deze koelmat een prima koelende werking; dat is te danken aan de zelfkoelende gel aan de binnenkant van de mat. Zodra een hond op de koelmat gaat liggen, gaat deze gel zichzelf afkoelen. Hierdoor krijgt je hond het ook direct een stuk koeler. Na gebruik maak je de koelmat makkelijk schoon en berg je hem weer snel op. Het is namelijk een volledig opvouwbare mat, waardoor de mat in bijvoorbeeld de wintermaanden vrij weinig ruimte in beslag neemt. Dankzij deze opvouwmogelijkheid kan je de koelmat voor je hond ook meenemen op vakantie. Het enige nadeel is dat deze mat van textiel vervaardigd is; onze voorkeur gaat uit naar nylon of polyester.

 • Afmetingen: 90 bij 50 cm.
 • Kleur: blauw.
 • Manier van koelen: zelfkoelende gel.
 • Materiaal: textiel.

3.4. Scruffs – Koelmat voor honden – Blauw – XL – 120 x 75 cm

Deze lijst met beste koelmatten sluiten we graag af met deze koelmat van het merk Scruffs. Deze koelmat voor honden is 92 bij 69 centimeter groot en beidt zodoende voldoende ruimte voor zowel kleine als voor grote honden. Dankzij de zelfkoelende gel is deze mat razendsnel op temperatuur en is hij in staat om jouw hond op een perfecte manier af te koelen. Na gebruik kan je de koelmat weer makkelijk reinigen, waarna je hem snel op kunt bergen. Door het gebruikte materiaal – polyester – is het ook mogelijk om deze mat in bijvoorbeeld de hondenmand of vervoersmand te gebruiken.

Deze koelmat voor je hond van Scruffs is in nog twee andere formaten verkrijgbaar: maat S (50 bij 40 cm), maat M (77 bij 62 cm) en maat XL (120 bij 75 cm).

 • Afmetingen: 92 bij 69 cm.
 • Kleur: blauw.
 • Manier van koelen: zelfkoelende gel.
 • Materiaal: polyester.

4. Veelgestelde vragen

Mocht je één van bovenstaande beste koelmatten aangeschaft hebben, is het uiteraard van belang om deze op de juiste manier te gebruiken. Echter krijgen wij regelmatig vragen binnen over het gebruik van een koelmat voor honden. De meest voorkomende vragen hebben wij hieronder uitgewerkt inclusief een duidelijk antwoord.

Kan de temperatuur ingesteld worden?

Nee, het is niet mogelijk dat je bijvoorbeeld met behulp van een draaiknop de temperatuur instelt. Door de sublieme werking van het zelfkoelende gel is het echter een feit dat de meeste beste koelmatten zo'n 5 tot 10 graden kouder dan de buitentemperatuur zijn. Dit verschil zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur van je hond ook omlaag gebracht wordt.

Kan een koelmat voor honden gewassen worden?

Door de zelfkoelende gel is het niet mogelijk om de koelmat van je hond in bijvoorbeeld een wasmachine te stoppen. Wel zijn nagenoeg alle koelmatten af te spuiten en vervolgens schoon te maken met een doekje. Door de koelmat regelmatig schoon te maken, zorg je voor een hygiënische en prettige ligplek voor je hond. Het advies is dus absoluut om de koelmat van je hond regelmatig even schoon te maken.

Hoe kies je de juiste maat?

De buik van een hond is het perfecte lichaamsdeel voor een koelmat. Het advies is dan ook om je hond op zijn buik op de koelmat te laten liggen. Voordat je de koelmat voor je hond aan gaat schaffen, moet je eerst de lengte van je hond opmeten. Laat je hond dus in de gewenste houding op zijn buik liggen en meet vervolgens zijn totale lengte bij op. Zorg er vervolgens voor dat je één van bovengenoemde beste koelmatten koopt waarbij de afmetingen groter zijn dan de lengte van je hond. Op die manier zorg je er voor dat je hond ook op andere manieren op de koelmat (languit) kan liggen.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *