De 4 beste hondenluiken in 2024

Laatst bijgewerkt: 28 juni 2022

Voor een hond is het heerlijk om veel in de buitenlucht te zijn. Dat is immers ook waar veel hondenrassen in het verleden de tijd doorgebracht hebben. Heb je een tuin waar je hond heerlijk in rond kan lopen? Dan is dat absoluut de gewenste situatie voor jouw hond.

Je hond komt echter ook regelmatig naar binnen, bijvoorbeeld om te eten of te drinken. Ook als hij even wat aandacht wil, komt hij weer terug naar binnen. Wil je niet dat de deur continue open staat? Of wil je niet continue zelf de deur open en dicht hoeven doen? Dan is de aanschaf van een hondenluik mogelijk interessant. In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent het aanschaffen van een hondenluik. We bespreken in dit artikel onder meer de beste hondenluiken en de eigenschappen van een hondenluik. Ben je op zoek naar het beste hondenluik voor jouw hond? Lees het artikel op je gemakje door en schaf mogelijk direct één van de beste hondenluiken aan.

1. Waarom een hondenluik kopen?

Als je een hond in huis neemt, moet je rekening houden met de nodige uitgaven. Het is simpelweg een huisdier waar je de nodige producten voor nodig hebt. Hierbij kun je denken aan een hondenhalsband, een voerbak en aan een hondenluik. Maar, wat zijn nou de meest voorkomende redenen om een hondenluik te kopen?

Een van die redenen is terug te vinden in het gemak. Dat gemak geldt zowel voor jezelf als voor jouw hond. Als jouw hond veelvuldig van binnen naar buiten (en vice versa) loopt, kun je daar de deur voor open laten staan. Je haalt in dat geval echter de warmte of de kou naar binnen. Dit merk je mogelijk terug aan de hoogte van jouw energierekening. Met een hondenluik zorg je ervoor dat jouw hond van binnen naar buiten kan, zonder dat je daarbij zorgen hoeft te hebben over jouw energierekening.

Bijkomend voordeel is dat je niet zelf continue de deur open en dicht hoeft te doen. Zoals je wellicht al ondervonden hebt, lopen sommige honden graag meerdere keren van binnen naar buiten en vice versa. Met één van de beste hondenluiken in jouw deur heb je daar geen last van.

Ben je regelmatig van huis en is je hond daardoor alleen thuis? Ook dan komt een hondenluik onwijs goed van pas. Je hond is dan namelijk in staat om zélf naar buiten te gaan en daar zijn behoeften te doen. Uiteraard moet je hem daar goed voor trainen, maar het is absoluut mogelijk. Als je jouw hond goed getraind hebt, is dit in ieder geval een ware uitkomst.

Ook zijn er baasjes die een hondenluik voor met name ’s nachts gebruiken. Als je hond wel eens ’s nachts een plasje moet doen, hoeft hij jou hier niet meer voor wakker te maken. Nee, via het hondenluik loopt hij zelf naar buiten, doet zijn behoefte en loopt weer naar binnen.

De voordelen van een hondenluik zijn dus met name in het gemak terug te vinden. Dat gemak geldt daarbij zowel voor jezelf als voor jouw trouwe viervoeter. Uiteraard is het daarbij wel de wens dat je voor één van de beste hondenluiken kiest. Wat in onze ogen het beste hondenluik is? Daarover lees je verderop in dit artikel meer. Graag willen we eerst aangeven waar je op moet letten bij het aanschaffen/uitkiezen van het beste hondenluik voor jouw hond.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hondenluik?

Heb je wel oren naar bovengenoemde voordelen? Dan is het zaak om het beste hondenluik voor jouw hond uit te gaan kiezen. Daarbij is het goed om te weten dat het aanbod van hondenluiken nogal divers is. De luiken zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar; je hebt dus meer dan genoeg mogelijkheden om uiteindelijk het beste hondenluik voor jouw hond aan te schaffen.

Hierbij is het allereerst onwijs belangrijk om naar de afmetingen van het luik te kijken. Je hond moet door het luik heen passen. Daarom moet het luik groot genoeg zijn. Bij het vergelijken van de hondenluiken moet je daarbij op twee facetten letten: de afmetingen van het hondenluik én ook het maximaal toelaatbare gewicht van het luik. Het luik moet immers de krachten kunnen dragen als je hond eventjes een keer niet al te soepel door het luik heen stapt.

De afmetingen van een luik voor een hond worden op verschillende manieren aangegeven. Sommige fabrikanten geven dit aan met bijvoorbeeld S, M of L. Andere fabrikanten geven alleen de afmetingen van het hondenluik, terwijl weer andere fabrikanten het maximale toelaatbare gewicht aangeven. Het advies is om je niet al te veel op de termen S, M en L te richten. Dit zijn namelijk geen eenduidige termen, terwijl dat voor de afmetingen wél geldt. De hoeveelheid centimeters kan je immers prima met elkaar vergelijken.

hond loopt door een hondenluik heen

Verder is het goed om naar het materiaalgebruik te kijken. Verschillende fabrikanten gebruiken namelijk verschillende soorten materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een hondenluik van plastic, een luik van hout of een luik van rubber. Wat het beste materiaal is? Dat hangt volledig van jouw voorkeuren af. Het materiaal bepaalt namelijk grotendeels ook de uitstraling van het hondenluik. Als je een hondenluik in jouw deur gaat installeren, wil je uiteraard wel dat deze een fraaie uitstraling heeft. Het advies is dan ook om goed naar het design en de vormgeving van het hondenluik te kijken. Stem deze bij voorkeur af op de uitstraling van de deur, zodat je een fraai geheel krijgt.

Tot slot willen we je nog wijzen op de aanschaf van een hondenluik. Deze hondenluiken zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, waardoor de prijzen nogal variëren. Ons advies is om voor jezelf een maximum budget vast te stellen, zodat je vervolgens gericht kunt zoeken naar een passend hondenluik. Een luik dat in jouw budget past én dat verder ook op het gebied van bovenstaande facetten compleet naar wens is.

3. De 4 beste hondenluiken

Wil jij graag een hondenluik voor jouw trouwe viervoeter aanschaffen? Kan je wel wat hulp bij je zoektocht gebruiken? Dan komt dit artikel als geroepen voor je. Wij hebben namelijk verschillende hondenluiken aan een strenge keuring onderworpen. We hebben daarbij op verschillende facetten gelet, waaronder de prijs-kwaliteitsverhouding. Op basis van deze keuring hebben we uiteindelijk een lijst met de beste hondenluiken samen kunnen stellen. Hieronder vind je korte reviews van de beste hondenluiken.

3.1. Staywell – 640 – Hondenluik – Tot 45 kg – Aluminium – Wit

Dit hondenluik van het merk Staywell is in onze ogen het beste hondenluik. Het luik is geschikt voor honden van maximaal 45 kilo en heeft de volgende afmetingen: 50,2 bij 32,9 centimeter. De uitzaaggrootte van het luik is 45,1 bij 27,7 centimeter en de maximale schouderbreedte van de hond kan 26,4 centimeter zijn. Het luik heeft een barrièrevergrendelingssyteem (maakt het extra veilig), is van hoogwaardig aluminium vervaardigd (zorgt voor een lange levensduur) en ziet er fraai uit. Door de witte kleurstelling is dit hondenluik bovendien perfect te combineren met verschillende kleuren deuren.

 • Maximaal toelaatbaar gewicht: 45 kilo.
 • Afmetingen: 50,2 bij 32,9 centimeter.
 • Kleur: wit.
 • Materiaal: aluminium.

3.2. PetSafe – 760 – Hondenluik – L – Wit – 37 x 31,4 cm

Ook dit hondenluik van het gekende merk Petsafe is prima uit onze test gekomen. Bij dit luik valt met name de stijlvolle vormgeving op. Het luik is van plastic vervaardigd en is zodoende tegen een stootje bestand. Met afmetingen van 45,6 bij 38,6 centimeter is het bovendien een relatief groot luik; het luik is geschikt voor honden van maximaal 45 kilo. Indien gewenst kan het luik ook volledig afgesloten worden; prettig voor als je op vakantie gaat of als je je hond binnen wilt houden.

Het luik is in drie kleuren verkrijgbaar: wit, bruin of grijs. Het luik is ook nog in drie afmetingen te verkrijgen: maat S, M en L. De hier genoemde variant is maat L.

 • Maximaal toelaatbaar gewicht: 45 kilo.
 • Afmetingen: 45,6 bij 38,6 centimeter.
 • Kleur: wit.
 • Materiaal: plastic.

3.3. Staywell – 777 – Hondenluik – Large – Zilver/transparant

Het merk Staywell scoort behoorlijk goed in deze lijst met beste hondenluiken. Ook dit hondenluik van het merk scoort namelijk hoge punten. Dat is onder meer te danken aan de magnetische en zelfsluitende flap. Je hebt hierdoor nooit last van een koude stroom lucht in je huis. Indien gewenst kan je de flap ook volledig dichtdoen, zodat je hond niet meer naar buiten kan. Het luik is geschikt voor honden van maximaal 45 kilogram en een maximale schouderbreedte van 29 centimeter. De afmetingen van het luik zijn 46,8 bij 39,1 centimeter; hiermee is het luik geschikt voor behoorlijk veel verschillende honden.

 • Maximaal toelaatbaar gewicht: 45 kilo.
 • Afmetingen: 46,8 bij 39,1 centimeter.
 • Kleur: zilver.
 • Materiaal: kunststof/plastic.

3.4. PetSafe – 660 – Hondenluik – Tot 100 kg – Aluminium

Deze lijst met beste hondenluiken sluiten we in stijl af met dit hondenluik van Petsafe. Het absolute voordeel van dit luik is terug te vinden in het maximaal toelaatbaar gewicht; 100 kilogram maar liefst. Het luik is hiermee ook geschikt voor de allergrootste en zwaarste honden. Het is ook direct het grootste luik uit deze lijst met beste hondenluiken: 69,2 bij 41,7 centimeter. Met behulp van een aluminium paneel kan het luik volledig afgesloten worden, terwijl de doorzichtige flap ook zelfsluitend is. Het luik heeft een aluminium frame en is eenvoudig te installeren. Het enige nadeel is terug te vinden in het prijskaartje; dit hondenluik is (fors) duurder dan de hierboven genoemde varianten.

 • Maximaal toelaatbaar gewicht: 100 kilo.
 • Afmetingen: 69,2 bij 41,7 centimeter.
 • Kleur: wit.
 • Materiaal: aluminium.

4. Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen over het gebruik van een hondenluik. In deze sectie met veelgestelde vragen geven wij antwoord op de twee vragen die het meestgesteld worden. Mogelijkerwijs vind je hieronder direct het antwoord op de prangende vraag die je hebt.

Kan een hondenluik in twee richtingen open?

Ja, een hondenluik is in de basis geschikt om zowel naar binnen als naar buiten te lopen. De flap die voor een hondenluik zit, is behoorlijk flexibel. Ook onstuimige honden kunnen dus moeiteloos van beide kanten gebruik maken van het luik.

Is het installeren van een hondenluik lastig?

Heb je één van de beste hondenluiken aangeschaft? Dan is de installatie hiervan absoluut niet lastig. Bij de aanschaf van één van deze hondenluiken krijg je standaard een goede handleiding meegeleverd. Aan de hand van deze handleiding kan je moeiteloos jouw deur aanpassen en het hondenluik installeren. Je moet hier wellicht even de tijd voor uittrekken, maar dat is de moeite dubbel en dwars waard. Je hebt hierboven immers kunnen lezen welke voordelen een hondenluik zoal met zich mee brengt.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *