Sommige hondenrassen kom je in ons land behoorlijk vaak tegen, waar de Labrador Retriever en Jack Russell Terriër voorbeelden van zijn. Daarentegen zijn andere hondenrassen minder populair in ons land, waar de Havanezer een typerend voorbeeld van is. Daarbij moet wel vermeld worden dat dit ras wel steeds populairder wordt, aangezien meer en meer mensen inzien hoe leuk dit hondenras is.
Doordat een Havanezer absoluut niet groot te noemen is, is het een ideale schoothond. Hij is bovendien grappig, hij geniet van positieve aandacht en hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Mede door deze karakteristieke eigenschappen is hij eigenlijk voor alle families een aanwinst. Je weet één ding zeker; met een Havanezer in jouw huis is geen enkele dag meer saai.
Weet je overigens waar de naam Havanezer vandaan komt? Dit leuke hondenras is vernoemd naar de hoofdstad van Cuba; Havana. Is het dan ook zo dat dit hondenras zijn oorsprong in Cuba vindt? Nee, dat niet. Dit hondenras vindt namelijk zijn oorsprong rondom het gebied van de West Middellandse Zee, maar heeft wel een belangrijke ontwikkeling door weten te maken in Cuba. Uiteindelijk is dit ras daarom vernoemd naar de hoofdstad van Cuba. Een gemiddelde Havanezer is behoorlijk gezond te noemen; hij wordt dan ook zo’n 13 tot 15 jaar oud.
Samenvatting Havanezer
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Havanezer.
1. Uiterlijke kenmerken
Een van de meest opvallende uiterlijke kenmerken staat reeds hier vermeld; de compacte afmetingen van dit hondenras. Een gemiddelde Havanezer heeft namelijk een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 27 centimeter. Een reu kan deze 27 centimeter behalen, maar een teef blijft in de meeste gevallen nog enkele centimeters kleiner. Ook het gewicht van de Havanezer is niet al te indrukwekkend te noemen; hij weegt tussen de 4,5 en 7 kilo. Ook hierbij geldt dat een reu veelal zwaarder is dan een teef.
Opvallend is echter dat het een behoorlijk forse en volle hond is om te zien. Hij gaat absoluut niet door het leven als een slanke den, maar ziet er juist ietwat stevig uit. Opvallend daarbij is ook dat hij korte pootjes heeft, waardoor de aandacht al direct getrokken wordt door zijn lichaam. Zijn lichaam wordt overigens bedekt door een bijzondere bovenvacht.
De bovenvacht van een Havanezer bestaat namelijk uit lange en zachte haren van maximaal 18 centimeter lang. Deze haren zijn op z’n minst 12 centimeter lang; het is dus absoluut een zekerheid dat een Havanezer een behoorlijk lange vacht heeft. Deze vacht is bovendien lekker zacht en kent dus een fraaie, golvende structuur.
Qua kleuren bestaan er onwijs veel varianten bij de Havanezer. De hoofdkleur varieert van beige tot aan roodachtig, waarbij verschillende kleuren aftekeningen mogelijk zijn. Zo zijn er ook varianten die zwarte aftekeningen hebben, roodbruine aftekeningen of een volledig witte vacht hebben. Dat laatst genoemde is overigens al zeldzaam te noemen, terwijl dit ras sowieso al zeldzaam is.
De kop van hem is behoorlijk breed en kent een opvallende voorsnuit. Deze snuit wordt naar voren toe steeds smaller, waarbij de lange haren rondom zijn mond bijzonder goed opvallen. Zijn oren zijn eigenlijk niet zichtbaar; deze worden namelijk bedekt onder de lange haren. De oren zijn hoog aangezet en worden altijd hangend gedragen door hem. Zijn ogen hebben een donkere kleur, een amandelachtige vorm en zijn relatief groot te noemen. Als je naar zijn kop kijkt, vallen zijn ogen daardoor mogelijk direct als eerste op.
Zijn compacte en korte lichaam wordt gekenmerkt door zijn rechte rug. Zijn borst kent een fraaie welving, waardoor zijn lichaam een mooie balans kent. Opvallend is dat zijn rug naar de achterhandDe achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X toe lichtjes afloopt, waarbij de staart hoog gedragen wordt door de Havanezer. Deze staart wordt overigens door hem in een krul over zijn rug heen gedragen. Doordat hij her en der lange haren heeft, valt zijn staart niet altijd even goed op. Dat geldt dus ook voor zijn oren en zijn poten; zijn korte pootjes zitten soms ook bedekt onder haren die tot wel 18 centimeter lang kunnen worden.
2. Gedrag
Is de Havanezer de ultieme gezelschapshond? Ja, eigenlijk wel. Dat is niet alleen te danken aan zijn compacte afmetingen, maar ook aan zijn lieve karakter. Hij is echt heel zachtaardig, lief, loyaal en trouw te noemen. Eigenlijk doet hij geen vlieg kwaad, waardoor je echt op hem kunt bouwen.
Het meest opvallende aan zijn karakter is toch wel zijn vrolijkheid. Hij tovert eigenlijk de gehele dag door een glimlach op jouw gezicht, aangezien hij bijzonder vrolijk en komisch is. Hij laat je graag lachen, waarbij hij uiteraard graag in het middelpunt van belangstelling staat. Met een Havanezer in huis hoef je je in ieder geval nooit te vervelen. Mocht je (bij vlagen) last van eenzaamheid hebben, is dit ook een perfecte hond voor je.
Heb je andere huisdieren in jouw huis rondlopen? Of wellicht kleine kinderen? Zowel met kinderen als met andere huisdieren kan een Havanezer bijzonder goed om gaan. Ook hierbij komt weer zijn zachtaardige karakter en zijn vriendelijkheid om de hoek kijken. Hij doet echt geen vlieg kwaad en dat blijkt ook wel uit de omgang met andere huisdieren en kinderen. Laat hem echter nooit alleen samen met kinderen. Hij is lief en hij is compact, maar een ongeluk zit alsnog in een klein hoekje.
Daarbij moet opgemerkt worden dat een Havanezer het sowieso niet leuk vindt om alleen thuis te zijn. Hij heeft namelijk het liefste continue mensen om hem heen, waarbij hij graag positieve aandacht krijgt én geeft. Al met al is het een super gezellige en vrolijke gezelschapshond.
Het is wel goed om te weten dat hij behoorlijk gevoelig is. Mocht jij bijvoorbeeld verdrietig zijn, heeft hij dat als eerste door. Bovendien past hij zijn gedrag hier zelf op aan. Mede door deze gedragseigenschap wordt hij ook wel eens ingezet als een therapiehond. Mocht je dit ras in huis halen, is zijn (over)gevoeligheid zeker iets waar je goed rekening mee moet houden. Probeer in ieder geval om ervoor te zorgen dat hij hier zelf zo min mogelijk last van heeft.
3. Verzorging
Als je naar de vacht van dit hondenras kijkt, zou je verwachten dat de vacht de nodige verzorging nodig heeft. Zijn haren zijn immers behoorlijk lang – tot wel 18 centimeter – en zijn dus een ideale nestelplek voor bacteriën en vuil. Mede daardoor is het advies om zijn vacht dagelijks goed te borstelen. Hiermee weet je niet alleen het vuil uit zijn vacht te verwijderen, maar je voorkomt ook de vorming van klitten.
Voordeel is dat dit ras nagenoeg geen last heeft van verharen. Je hoeft je bijvoorbeeld niet druk te maken over de ruiperiode; daar heeft een Havanezer simpelweg niet al te veel last van. Verder is het goed om te weten dat volgens de fokstandaard dit ras níet geplukt of getrimd mag worden. Wel kun je af en toe de lange haren bij zijn ogen, staart en poten bijknippen. Zorg er verder ook voor dat je zijn gebit regelmatig poetst en dat je zijn nagels regelmatig netjes bijknipt.
Over het algemeen is dit een super gezond hondenras, maar er zijn wel enkele gezondheidsaandoeningen die veelvuldig voorkomen. Zo hebben relatief veel honden binnen dit ras last van portosystemische shunt. Bij deze aandoening is er tijdens de eerste weken/maanden een bloedvat dicht blijven zitten, waardoor de afvalstoffen niet meer afgevoerd kunnen worden. Deze aandoening kan dodelijk zijn.
Verder heeft een Havanezer ook relatief vaak last van patella luxatie en/of heupdysplasie. Bij patella luxatie zit de knieschijf los in de kom, waardoor hij veel pijn ervaart. Die pijn ervaart hij ook als hij last heeft van heupdysplasie. Daarbij is er sprake van onderdelen in het heupgewricht die niet meer goed op elkaar aansluiten. Dit brengt dus de nodige pijn met zich mee en zorgt er ook voor dat hij mank gaat lopen. Bij beide aandoeningen is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk naar de dierenarts toe gaat. Een behandeling in een vroegtijdig stadium is van essentieel belang.
4. Opvoeding
Is het opvoeden van een Havanezer lastig te noemen? Nee, het is over het algemeen een relatief makkelijke hond om op te voeden. Wel is het onwijs belangrijk dat je geduldig bent, dat je hem op een positieve manier weet te benaderen en dat je boosheid of agressie voorkomt. Daarmee kun je immers zijn (over)gevoeligheid oproepen, waar hij de nodige last van kan krijgen. Zorg er daarom voor dat je hem met veel liefde en aandacht opvoedt én beloon het goede gedrag van hem.
Bovendien moet je goed rekening houden met het feit dat hij niet graag alleen thuis is. Aangezien dit onoverkomelijk is, is het advies om hem op jonge leeftijd al aan te leren om af en toe alleen thuis te zijn. Dit moet je niet van de een op de andere dag aan gaan leren, maar je moet dit juist stapsgewijs gaan doen.
Tot slot willen we graag opmerken dat een Havanezer niet de meest serieuze hond is. Hij maakt graag plezier en maakt graag grapjes; laat die humoristische kwinkslag dan ook terugkomen in de opvoeding van hem. Het heeft bij hem geen zin om continue serieus met trainingen aan de slag te gaan. Nee, mocht je hem bijvoorbeeld commando’s aan willen leren, is het verstandig(er) om dit spelenderwijs te doen.
5. Beweging
Een absoluut voordeel van een Havanezer is dat je hem ook in een appartement of flat kunt houden. Dit heeft deels met zijn compacte lichaamsafmetingen te maken, maar ook met zijn behoefte aan beweging. Hij hoeft niet per sé super veel te bewegen, maar hij vindt het wel leuk om samen met jou in beweging te komen.
Opvallend bij dit ras is overigens zijn uithoudingsvermogen. Je kunt probleemloos lange stukken met hem gaan wandelen; dat is voor hem geen probleem. Daarnaast vindt hij het ook super leuk om verschillende sporten/spellen te doen, zoals doggy dancing, frisbee en flyball. Pas wel op met zijn gewrichten; patella luxatie en heupdysplasie liggen immers op de loer.
Tot slot willen we je aanraden om verschillende cursussen met hem te gaan volgen. Hij vindt het namelijk super om leuke dingen met zijn baasje te doen en om nieuwe dingen te leren. Dat kan je perfect voor elkaar krijgen door bijvoorbeeld een gehoorzaamheidstraining of een behendigheidscursus te volgen.
6. Geschiedenis
Eerder op deze pagina heb je al kunnen lezen dat dit hondenras zijn naam dankt aan de hoofdstad van Cuba. In dit land heeft de Havanezer een belangrijke ontwikkeling door kunnen maken, maar voor de echte oorsprong moeten we naar het gebied rondom de West Middellandse Zee. Sommige experts denken zelfs te weten dat dit hondenras al 600 jaar voor Christus bestond.
Hoe dit ras exact tot stand gekomen is, valt niet met zekerheid vast te stellen. Wat we wel zeker weten, is dat hij afstamt van de Bichon familie. Onder meer de Bichon Frisé, de Bichon Bolognese en de Coton De Tuléar delen hetzelfde bloed met de Havanezer. Overigens zijn er ook mensen die denken dat dit ras wél uit Cuba afkomstig is, maar daar zijn vooralsnog geen bewijzen voor gevonden.
In de jaren 50 van de vorige eeuw kreeg Cuba met de Cubaanse revolutie te maken. Deze revolutie heeft er bijna voor gezorgd dat het hondenras Havanezer uitgestorven werd. Gelukkig werden er enkele honden gered, waardoor de populatie beetje bij beetje weer op het oude niveau terug kon komen. Uiteindelijk konden we in Nederland in het jaar 1997 voor het eerst een Havanezer ontvangen. Sindsdien is dit ras niet heel populair geworden, waardoor je met een Havanezer een relatief zeldzame hond in huis hebt. Maar, bovenal heb je dan een super leuke, vrolijke en vriendelijke gezelschapshond in huis.
Mag ik conditioner onverdund gebruiken bij mijn havanezer om de klitvorming gemakkelijker door te kammen .