Als je een hond in huis neemt, moet je rekening houden met de nodige bezigheden en verantwoordelijkheden. Je moet jouw hond eten geven, je moet jouw hond zien te vermaken en je moet de nodige wandelingen met jouw hond maken. Het is aan te raden om zeker 3 à 4 keer per dag een stuk(je) met jouw hond te wandelen.
Waarom dat aan te raden is? Nou, deze beweging is om meerdere redenen bijzonder goed voor een hond. Door hem veel te laten bewegen, voorkom je dat hij zijn energie op gaat kroppen. Als hij zijn energie niet kwijt kan door te wandelen, gaat hij namelijk ongewenst gedrag vertonen. Daarnaast weet je ook te voorkomen dat hij overgewicht krijgt, indien je hem dagelijks voldoende laat wandelen. Maar, wat nou als jouw hond niet wil lopen?
Vraag jij jezelf wel eens af “mijn hond wil niet lopen, waar heeft dit mee te maken?” Nou, op die vraag ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden. In dit artikel bespreken we onder meer de oorzaken, de mogelijke gevolgen en hoe je dit op kunt lossen. Het mag duidelijk zijn dat beweging voor iedere hond van cruciaal belang is. Zodra jouw hond niet wil lopen, is het dus zaak om in actie te komen.
1. Waarom wil mijn hond niet lopen?
Laten we allereerst vooropstellen dat je een hond normaliter voor een wandeling wakker kunt maken. De meeste honden vinden het immers heerlijk om een stuk te wandelen, om hun energie kwijt te kunnen en om andere honden te ontmoeten. De meeste honden staan daarom bij de voordeur te springen als je aangeeft dat jullie een stuk gaan wandelen.
Mocht dit niet het geval zijn, is er iets aan de hand met jouw hond. Waarom een hond niet wil lopen? De mogelijke oorzaken daarvan zijn nogal divers. Allereerst is het goed om aan te geven dat niet alle honden van nature even graag wandelen. Sommige rassen, zoals verscheidene grote hondenrassen, liggen een groot gedeelte van de dag te slapen. Zij vinden het prima om een klein stukje te wandelen, maar zijn niet de meest geschikte honden voor het maken van een lange wandeling. Dat geldt ook voor hele kleine honden; ook bij de kleine honden moet je niet raar opkijken als hij niet met je wil lopen.
Ook de leeftijd speelt hier een belangrijke rol bij. Als je een puppy in huis krijgt, is het van belang om de afstand en tijd aan te passen aan zijn leeftijd. Naarmate de pup ouder wordt, kan je langer en langer met hem gaan lopen. Als hij eenmaal volwassen is, kun je onbeperkte afstanden met hem gaan wandelen. Zodra hij echter oud begint te worden, heeft een hond niet altijd meer zin om veel te lopen. Hij vindt het op zijn leeftijd namelijk ook prima om lekker in zijn hondenmand te liggen.
Als jouw hond niet wil lopen, is dat echter nooit voor de volle 100% terug te vinden in zijn leeftijd. Nee, zijn hoge leeftijd gaat in dat geval wellicht gepaard met een ziekte of een aandoening. Als een hond ziek is, is hij behoorlijk lusteloos. Je kunt dit vergelijken met een persoon die last van de griep heeft; die persoon ligt dan ook het liefste de gehele dag op de bank te slapen. Dat is ook het geval als een hond ziek is, waarbij er wel onderscheid gemaakt kan worden tussen ziekte op korte termijn en ziekte op de lange termijn.
Als jouw hond echt heel ernstig ziek is, wil hij waarschijnlijk voor een lange tijd niet met je mee lopen. Als jouw hond echter enkele dagen ziek is, wil hij alleen die dagen niet lopen. Als hij zich weer lekker voelt, gaat hij echter maar al te graag weer met je lopen. Mocht jouw hond pijn hebben, is dat ook een belangrijke oorzaak waarom een hond niet wil lopen. Deze pijn kan bijvoorbeeld komen door slijtage in een gewricht, door een bepaalde aandoening of door pijn aan de kussentjes van zijn poten.
Zodra een hond pijn ervaart, loopt hij niet al te graag. Mocht jouw hond gedurende een langere periode niet willen lopen, is het advies om hem eens te laten controleren bij de dierenarts. Mogelijk ziet jouw dierenarts dat hij last heeft van een bepaalde aandoening of ziekte.
Tot slot is er ook nog een andere reden waarom een hond niet wil lopen; hij heeft geen zin. Soms hebben honden hun dag niet of liggen ze prima in hun hondenmand. Het heeft weinig zin om een hond in dat geval te dwingen om te gaan wandelen. Alleen als hij lange tijd achter elkaar geen zin heeft om te lopen, kan dit op een probleem duiden. Mocht hij echter 1 à 2 dagen weinig tot geen zin hebben om te lopen, is daar niks mis mee. Jij hebt immers ook wel eens geen zin om te sporten.
2. Wat kun je hier aan doen?
De hond wil niet lopen. Dan is het verstandig om de oorzaak te gaan achterhalen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan de oorzaak van het niet-lopen behoorlijk verschillend zijn. Afhankelijk van het soort oorzaak kun je passende “maatregelen” gaan nemen, zodat jouw hond alsnog met jou mee wil lopen. Hoe je dit exact kunt doen? Daarover vertellen we je hieronder graag het een en ander.
Heb je een ras die van nature niet al te graag loopt? Of heb je een hond die al op leeftijd is en daarom niet meer al te graag loopt? In dat geval kun je er eigenlijk weinig aan doen. Zeker bij oudere honden is het verstandig om dit te accepteren, aangezien lange wandelingen funest voor zijn gezondheid kunnen zijn. Accepteer dus dat jouw hond niet meer wil lopen en ga hem absoluut niet dwingen. Dat moet je ook niet doen als je een groot of klein hondenras hebt.
Mocht je zelf een liefhebber van lange wandelingen zijn, is het verstandig om de keuze voor een hond hierop af te stemmen. Kies in dat geval voor een ras die van nature erg energiek is en veel behoefte aan beweging heeft. Als je voor een dergelijk ras kiest, zitten jullie qua wensen in ieder geval op dezelfde lijn. Is jouw hond ziek? Dan is het verstandig om met jouw hond naar de dierenarts te gaan. Dat is zéker het geval als jouw hond al langere tijd ziek is en afwijkend gedrag vertoont. Mogelijk heeft hij iets onder de leden, waardoor jouw hond ook niet meer wil lopen. Door een diagnose door de dierenarts te laten stellen, kun je hier op de juiste manier op gaan reageren.
Je moet een hond die ziek is in ieder geval nóóit dwingen om mee te gaan lopen. Merk je dat jouw hond lusteloos is? Laat hem dan vooral met rust; die rust heeft hij nodig om te herstellen. Als hij eenmaal een plasje moet doen, laat hij dit direct aan je weten. Daar hoef je je dus ook geen zorgen over te maken. Heeft jouw hond pijn? Dan is het ook zeker niet verstandig om hem te dwingen. Indien jouw hond pijn heeft, is het verstandig om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan. Het stellen van een tijdige diagnose is van belang voor een mogelijke behandeling. Tijdens deze behandeling moet je de beweging ook continue op zijn gevoel en op zijn pijn afstemmen. Het lastige hieraan is echter dat je niet altijd doorhebt wanneer een hond pijn heeft.
De meeste honden zijn taaie rakkers en zijn niet gewend om aan te geven dat ze pijn hebben. Mede hierom adviseren wij alle baasjes om de motoriek en het gedrag van de hond goed te observeren. Als jouw hond niet wil lopen, kan de oorzaak terug te vinden zijn in een afwijkende motoriek of afwijkend gedrag. Daar kun je vervolgens naar handelen door een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Heeft jouw hond geen zin om te gaan lopen? Dan kun je hieraan toegeven, maar je kunt hem ook min of meer dwingen om tóch mee te gaan. Wat in dit geval het meest verstandige is? Dat is eigenlijk afhankelijk van de algehele situatie. Indien jouw hond gezond, relatief jong en energiek is, klopt het in ieder geval niet als hij niet met jou wil lopen. Een hond is van nature namelijk nóóit lui. Hieronder vind je enkele handige tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw hond alsnog mee gaat wandelen.
3. Hoe krijg je je hond alsnog mee naar buiten?
Is het zo dat jouw hond af en toe niet wil lopen? Dan kan de oorzaak hiervan behoorlijk divers zijn. Indien alle mogelijke risico’s uitgesloten zijn door de dierenarts, bestaat er eigenlijk nog maar één oorzaak; jouw hond heeft geen zin om te lopen. Door met onderstaande tips aan de slag te gaan, kun je er alsnog voor zorgen om jouw hond alsnog mee te laten lopen. Let wel op: deze tips gelden niet voor honden die oud zijn, voor honden die pijn hebben of voor honden die ziek zijn. Wat je in dergelijke situaties het beste kunt doen, heb je reeds hierboven kunnen lezen. De onderstaande tips zijn alléén van toepassing voor situaties waarin een hond simpelweg geen zin heeft om te wandelen.
- Beloon jouw hond. Als jouw hond niet wil lopen, kun je hem met koekjes of snacks mee gaan nemen. Als hij eenmaal netjes met je meeloopt, kun je hem met deze koekjes gaan belonen; gebruik de koekjes niet om te lokken, maar durf in dat geval ook gewoon aan de riem te trekken. Jij bepaalt immers waar jullie naar toe gaan lopen en jij bent zíjn baasje. Niet andersom.
- Maak een wandeling leuk. Loopt jouw hond elke dag hetzelfde stukje? Dan is het goed mogelijk dat jouw hond daarom niet meer wil lopen. Door te variëren met de wandelingen, kun je een hond alsnog “overhalen” om weer lekker te gaan wandelen.
- Speel de baas. Van nature hoort geen enkele hond lui te zijn. Je kunt een hond echter wel lui maken door aan hem toe te geven. Als hij bijvoorbeeld niet meer verder wil lopen, kan hij op de grond gaan zitten. Door hem dan juist wel met je mee te trekken, laat je zien dat jij de baas bent. Door hem in een dergelijke situatie gelijk te geven, maak je hem eigenlijk verwend en lui. Voorkom dat dus.
Veelgestelde vragen
Denk je wel eens, mijn hond wil niet lopen? Dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Hij kan zich niet fit voelen, misschien heeft de hond pijn of heeft jouw hond gewoon geen zin. Ook kan het te maken hebben met ouderdom. Je kunt hiervoor eventueel een bezoekje brengen aan de dierenarts.
Een hond kan zijn energie kwijt door een wandeling. Het is daarom belangrijk om drie tot vier keer met jouw hond te wandelen. Bovendien leert een hond te socialiseren.
Een wandeling voor een oude hond kan te zwaar worden, vooral als je lang achter elkaar loopt. Laat jouw oude hond overigens wel bewegen waarbij de hond zelf zijn tempo kan bepalen. De duur van de wandeling hangt af van het ras en hoe oud een hond is.
Mijn hond wil overdag wel wandelen maar de avondwandeling voor het slapen gaan wil hij niet. Ik heb 6 honden gehad maar dit nog nooit meegemaakt. Watis hieraan te den? Is een hond bang in het donker?
Mijn hond wil overdag wel wandelen maar de avondwandeling voor het slapen gaan wil hij niet. Ik heb 6 honden gehad maar dit nog nooit meegemaakt. Wat is hieraan te doen? Is een hond bang in het donker?
Hallo ik heb een hondje van 2 jaar geadopteerd dat aan 1 pootje beperkt binnen rent e speelt ze zodra ik haar tuigje omdoet verstaat ze en krijg ik haar niet mee, ze wil dan gedragen worden, eenmaal op het veldje gaat ze zitten, en rond kijken niets helpt wat ik ook probeer, wat doe ik verkeerd
Beste Sjanet van zundert – vissers,
Ik raad je aan met je hond eens langs te gaan bij de dierenarts voor advies. Zeker gezien haar beperkte pootje. Zij kunnen de situatie van dichtbij beoordelen en daardoor het juiste advies geven.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Ik heb een hond díe steeds achterom kijk en stil staat dan krijg je ze niet mee.
Vooral als er mensen lopen dan blijf ze net zo lang aan de gang tot ze zeker weet dat er geen hond bij loopt dan trek ik ze wel mee maar blijf achterom kijken straatje om doe ik soms half uur over soms kan ik ze lokken met cliker en snoepje loop ze meter door en dan begint het weer .
Ze zeer gefocuste op honden om te spelen .Wat zal ik daar aan kunnen doen .
Als er een hond voor me loop dan loop ze lekker door maar gaat de hond de hoek om dan blijf ze maar kijken al ben ik 10 minuten verder
Beste Wim,
Ik raad je aan de tips in dit artikel goed door te nemen. Als het daarmee niet lukt raad ik je aan een professional in te schakelen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een hondenschool of benader desnoods een hondengedragstherapeut.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
ja ik zou wel graag willen gaan maar het is al een hel om zijn tuigje aan te krijgen. dus hoe krijg ik dit gemakkelijk aan? met koekjes lokken lukt vrijwel niet. dus hem mee krijgen naar de hondenschool is dan ene probleem.
Beste van nimmen,
Als het gaat om een jonge hond, is het waarschijnlijk een kwestie van consistentie en volharding. Is je hond al wat ouder? Dan is het wellicht een idee om een hondengedragstherapeut te benaderen om uit te zoeken waarom je hond zo tegen stribbelt met het omdoen van zijn tuig.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Hallo, we hebben ene hond van 1 jaar uit het asiel geadopteerd, daar liep hij enkel met ander honden los, aan de leiband nooit gewandeld. Eens zijn tuigje om is, gaat hij zitten en krijg je hem met geen mm vooruit, hij kijkt zelfs de andere kant op. Zijn hier tips om hem wel in beweging te krijgen? Met snoepjes proberen of praten lukt niet. Hij hapt ook naar de leiband.
Beste lindsay,
Als de tips in dit artikel niet helpen, raad ik je aan om je aan te melden bij een hondenschool. Zo kun je niet alleen werken aan het samen wandelen maar ook een hechte band opbouwen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.