Hoe oud een hond kan worden, verschilt van hondenras tot hondenras. Bij sommige hondenrassen ligt de gemiddelde sterfleeftijd rond de 8 jaar, terwijl er ook hondenrassen bestaan waarbij de gemiddelde sterfleeftijd rond de 12 jaar ligt. Er bestaat op dit gebied eigenlijk geen zekerheid; het enige wat we wel zeker weten, is dat geen enkele hond een eeuwig leven heeft. Hoe spijtig dat ook is.
De manier waarop een hond komt te overlijden, verschilt ook van hond tot hond. Feit is dat behoorlijk veel honden ingeslapen worden. Moet je jouw hond laten inslapen? Dan ben je ongetwijfeld op zoek naar alle relevante informatie omtrent dit onwijs vervelende onderwerp. In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent het onderwerp “hond laten inslapen”. We bespreken in welke situaties je jouw hond moet laten inslapen, hoe dit proces in zijn gang gaat en we geven enkele tips om het rouwproces een stuk prettiger te maken.
1. Waarom je hond laten inslapen?
Het overlijden van een hond is voor elk baasje één van de meest verschrikkelijke gebeurtenissen. Dat is het geval als een hond onverwachts te overlijden komt, maar ook als een hond ingeslapen wordt. Maar, waarom is het nou zo dat een hond ingeslapen wordt? Laten we allereerst vooropstellen dat hier nooit zomaar voor gekozen wordt.
Qua aandoeningen en ziektes zijn mensen en honden behoorlijk vergelijkbaar. Net zoals een mens kan een hond ook last krijgen van bijvoorbeeld kanker of een andere ernstige aandoening. Op het moment dat het leven geen zin meer heeft voor jouw hond, is het laten inslapen van jouw hond rationeel gezien de beste optie. Jouw hond heeft vanaf dat moment namelijk geen pijn meer en hoeft niet langer meer te lijden.
Als je jouw hond in gaat laten slapen, is dat veelal een keuze in het belang van jouw hond. Jij wilt uiteraard nog niet zonder jouw trouwe viervoeter door het leven, maar in dergelijke gevallen heeft het leven van jouw hond geen kwaliteit meer. Zoals we eerder al zeiden, wordt er niet zomaar gekozen om jouw hond in te laten slapen. Deze keuze is weloverwogen en heeft zeer specifieke redenen. De reden hiervoor is veelal terug te vinden in een ziektebeeld.
Overigens is het ook mogelijk dat een hond om andere redenen ingeslapen wordt. Denk hierbij maar eens aan de nieuwsberichten die je op het internet voorbij ziet komen. Als een gevaarlijke/agressieve hond een persoon of een andere hond (bewust) heeft gebeten, kan dat ook reden zijn om een hond in te laten slapen. Hiermee wordt men eigenlijk beschermd tegen de agressieve hond; bovendien wordt de hond zelf ook in bescherming genomen. Van nature zijn honden namelijk niet agressief, dus in dergelijke gevallen zijn er vaak aanwijsbare redenen voor de agressiviteit. Om in de toekomst een dergelijke situatie te voorkomen, is het mogelijk om de hond in te laten slapen.
2. Wanneer je hond laten inslapen?
Een hond in laten slapen; het gebeurt nooit zomaar. Er is altijd een aantoonbare reden voor het besluit om een hond te laten inslapen. Vaak is het de dierenarts die aangeeft dat het beter is om de hond in te laten slapen. Hoogstwaarschijnlijk is dit voor jou een zeer lastige keuze, aangezien je nog geen afscheid van jouw hond wilt nemen. In sommige situaties is het echter voor jouw trouwe viervoeter beter om hem in te laten slapen. Hoe pijnlijk en verdrietig dat ook is.
Op het moment dat jouw hond heel veel pijn heeft, heeft zijn leven eigenlijk geen meerwaarde meer. Hij komt de dagen door met alleen maar pijn en dat is hond-onterend. Op dergelijke momenten is het verstandig c.q. te adviseren om jouw hond in te laten slapen. Mocht je hier zelf over twijfelen, is de dierenarts jouw aangewezen gesprekspartner. Door zijn ervaring kan een dierenarts jou van het perfecte advies voorzien.
Er wordt uiteraard niet zomaar besloten om een hond te laten inslapen. Voordat die keuze gemaakt wordt, zijn er hoogstwaarschijnlijk allerlei andere dingen geprobeerd. Mogelijk heeft jouw hond al meerdere behandelingen ondergaan, slikt jouw hond medicatie of wordt er op een andere manier getracht om de gezondheid van jouw hond in ere te herstellen.
Mocht de medicatie niet inslaan, is er eigenlijk geen andere mogelijkheid meer. Een hond laten inslapen, is absoluut nooit de eerste keus. Het is echter wel een onoverkomelijke keus op het moment dat er voor jouw hond geen toekomstperspectief meer is. Je wilt immers ook niet dat jouw hond ligt te kramperen van de pijn en/of dat zijn leven geen meerwaarde meer heeft. In dergelijke gevallen is het beter om jouw hond in te laten slapen en hem uit zijn lijden te verlossen.
Wie bepaalt wanneer én of een hond ingeslapen wordt? Die keuze ligt vaak in jouw handen én in de handen van de dierenarts. Een dierenarts voorziet jou van het juiste advies, waarna jij uiteindelijk de keuze kunt gaan maken. Het lastige aan deze keuze is dat je jouw hond uiteraard niet kwijt wilt. Gezien de gezondheid van jouw hond is het echter aan te raden om bij deze keuze jouw hond centraal te stellen. Is er geen toekomstperspectief meer voor jouw hond? Heeft jouw hond onwijs veel pijn? Dan is het verstandig om ervoor te kiezen om jouw hond in te laten slapen.
3. Hoe gaat het laten inslapen in zijn werk?
Heb je de keus gemaakt om jouw hond in te laten slapen? Dan heb je in het belang van jouw hond de juiste keuze gemaakt. Een hond-onterend leven is immers niet datgene wat je jouw hond wilt bieden. Op het moment dat je de keus hebt gemaakt, kan je dit aan de dierenarts mededelen.
Vanaf dat moment gaat de dierenarts het laten inslapen van jouw hond inplannen. Dit gebeurt uiteraard allemaal in samenspraak met jou. Voordat de hond ingeslapen wordt, moet je wel nog enkele belangrijke keuzes gaan maken.
Eén van de keuzes heeft betrekking op de locatie waar je jouw hond laat inslapen. Wil je dat dit in jouw huis plaats gaat vinden? Of geef je toch de voorkeur aan het laten inslapen van jouw hond in de dierenkliniek? In principe zijn beide opties in nagenoeg alle situaties mogelijk; het gaat er maar net om waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Verder moet je besluiten of je bij dit moment wilt zijn, of juist niet. Voor beide keuzes valt iets te zeggen. Onder aan de streep moet je vooral zelf bepalen wat jij het meest prettig vindt. Sommige baasjes hebben de ervaring dat het beter voor het rouwproces is om er bij te zijn. Andere baasjes geven echter aan dat ze er bewust voor gekozen hebben om er níet bij te zijn. Ongeacht waar jouw voorkeur naar uit gaat, bestaat er geen foute keuze.
Als de dag aangebroken is, komt de dierenarts naar jou toe of ga jij met jouw hond naar de dierenkliniek toe. Je kunt afscheid van jouw trouwe viervoeter nemen, waarna de dierenarts hem zo rustig mogelijk krijgt. Op het moment dat jouw hond er klaar voor is, krijgt hij een pijnloze injectie toegediend. Deze injectie zorgt ervoor dat jouw hond nóg rustiger wordt en uiteindelijk in slaap valt. Na deze injectie volgt er nog een tweede injectie. Deze tweede injectie zorgt uiteindelijk voor het in laten slapen van jouw hond. De injectie zorgt ervoor dat het hart van jouw hond stopt met kloppen, waardoor hij komt te overlijden.
Een hond laten inslapen is een hartverscheurende gebeurtenis. Het is echter prettig om te weten dat jouw hond tijdens dit proces geen stress en pijn meer ervaart. Aangezien er altijd een aantoonbare reden is voor het in laten slapen van jouw hond, is dat ongetwijfeld een geruststellende gedachte.
Nadat jouw hond ingeslapen is, kan je nog even in dierenkliniek blijven. Je kunt nogmaals een aai over zijn bol geven en je eerste verdriet verwerken. Vanaf dit moment breekt er eigenlijk een zware periode aan. Je moet namelijk de crematie of begrafenis van jouw hond gaan regelen, terwijl je zelf ook met het nodige verdriet te maken krijgt. Over het verwerken van dit verdriet hebben wij enkele tips samengesteld. Hierover lees je straks meer.
4. Kosten om je hond te laten inslapen
Jouw hond laten inslapen is een zeer verdrietig en pijnlijk moment. Het is tegelijkertijd ook een moment waar je de nodige praktische zaken voor moet regelen. Zo is het goed om te weten dat een hond laten inslapen kosten met zich mee brengt. Wat de kosten hier exact voor zijn, is afhankelijk van de manier waarop jouw hond ingeslapen wordt. Met name de locatie speelt hier een rol bij.
Als jouw hond ingeslapen is, moet je ook een afscheid voor hem gaan regelen. Je hebt hierbij de keus tussen bijvoorbeeld een crematie en een begrafenis. Dit afscheid kost ook geld, maar ook hier heb je volledige zeggenschap over. De kosten hiervoor zijn in ieder geval afhankelijk van jouw voorkeuren.
5. Rouwproces
Je hond laten inslapen brengt het nodige verdriet met zich mee. Het is jarenlang jouw beste maatje geweest en daar is plots een einde aangekomen. Veel baasjes ervaren dat hun leven flink veranderd, nadat hun trouwe viervoeter is ingeslapen. Het rouwproces brengt al met al veel verdriet met zich mee. Met behulp van onderstaande tips kan je dit rouwproces voor jezelf iets aangenamer maken.
Allereerst is het advies om op een waardige manier afscheid van jouw trouwe viervoeter te nemen. Je kunt hem laten begraven op een hondenbegraafplaats, maar je kunt hem ook laten cremeren. Hoe je dit gaat organiseren, is volledig aan jou. Je kunt er overigens ook voor kiezen om jouw hond bij de dierenkliniek achter te laten. De dierenkliniek zorgt er vervolgens voor dat jouw hond opgehaald wordt.
Nadat je jouw hond hebt laten inslapen, kom je in een leeg huis terecht. Wat je op dat moment met bijvoorbeeld zijn hondenspeelgoed, zijn hondenmand en zijn voer gaat doen? Die keus is volledig aan jou. De enige tip die wij mee kunnen geven, is dat je datgene moet doen waar jij je goed bij voelt.
Tot slot willen we je graag aanraden om voor afleiding te gaan zorgen voor jezelf. Probeer je hobby’s op te pakken en probeer je leven weer op de rails te krijgen. Mocht je na verloop van tijd jouw hond en het uitlaten van jouw hond heel erg missen, dan kan je je ook aanmelden als oppas voor honden. Hier bestaan meerdere organisaties voor; meld je aan bij één van deze organisaties en pas vervolgens af en toe op honden uit de buurt op. Mogelijk helpt jou dat ook bij het rouwproces.