Van origine is een Boerenfox een hoogbenige terriër die enige overeenkomsten met een Jack Russell Terriër en een Foxterriër heeft. Door de jaren heen is de term Boerenfox echter gebruikt voor allerlei soorten kruisingen tussen verschillende kleine terriërsoorten.
In dit artikel richten wij onze pijlen op de originele Boerenfox; dit ras is niet officieel erkend, maar weet zich wel op enkele manieren te onderscheiden. Doordat meerdere soorten honden Boerenfox, of Boerenfoks, genoemd worden, is er enige onduidelijkheid ontstaan.
In sommige gevallen wordt zelfs een kruising tussen een russelterriër en een foxterriër aangeduid met de benaming Boerenfox. Strikt gezien is dat niet juist. De term Boerenfox is alleen weggelegd voor de échte Boerenfox. Deze hond heeft enkele kenmerkende eigenschappen en wordt relatief oud; tussen de 11 en 14 jaar oud.
Samenvatting Boerenfox: kom alles te weten over dit hondenras
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Boerenfox: kom alles te weten over dit hondenras.
1. Uiterlijke kenmerken Boerenfox
Een Boerenfox is een redelijk compacte hond. De maximale schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X bedraagt 45 centimeter, terwijl de lengte van het lichaam ook niet al te lang is. Dankzij het compacte lichaam is dit ras onwijs snel en behendig. Dit zie je dan ook terug in de beweging van een Boerenfox; hij rent het liefste de hele dag door.
Kop, oren en ogen
De kop van een Boerenfox is niet al te groot. Iets wat direct bij de kop opvalt, zijn de oren. Deze oren zijn hoog aangezet, maar worden op een ietwat geestige manier naar beneden gedragen. De oren hangen hierdoor en dat geeft een leuke uitstraling. De ogen van dit ras zijn niet al te groot en zijn bijzonder donker van kleur. Deze donker gekleurde ogen kunnen een behoorlijk ondeugende blik hebben.
Hals, rug en staart
De tamelijk smalle kop loopt over in een goed gevormde hals. Deze hals heeft een fraaie welving, waardoor deze weer perfect aansluit op de rug van de Boerenfox. De rechte rug is behoorlijk breed en sluit perfect aan op de relatief korte staart. Deze staart wordt door dit ras vaak overeind gedragen; het is daardoor net alsof de hond altijd waaks is. Ook komt het regelmatig voor dat de staart heel hoog gedragen wordt. In dat geval is er sprake van opwinding bij de hond. Het borstbeen wordt veelal naar voren gedragen.
Vacht
Over het algemeen hebben de meest Boerenfoxen een witte vacht met daarin zwarte vlekken. Waar deze vlekken zich exact bevinden, verschilt van hond tot hond.
Sommige honden hebben niet alleen zwarte vlekken, maar ook bijvoorbeeld bruine vlekken. Wat betreft de kleurstelling kan er dus het nodige verschillen tussen twee Boerenfoxen. De vacht van dit ras is niet al te lang. Klitten en oneffenheden komen zodoende nagenoeg nooit voor, waardoor de vacht heerlijk zacht blijft.
Poten
Een van de opvallendste uiterlijke kenmerken zijn de poten van een Boerenfox. Deze poten zijn behoorlijk krachtig en brengen de nodige dynamiek met zich mee. Desondanks zien de poten er niet al te breed uit; wel zijn in de poten de spieren en pezen duidelijk te zien. Dankzij deze poten is dit ras dan ook razendsnel en onwijs behendig.
Tot slot enkele uiterlijke kenmerken op een rijtje:
- Maximale schofthoogte reu: 45 centimeter.
- Maximale schofthoogte teef: 40 centimeter.
- Maximale gewicht: 15 kilo.
- Kleur: gevarieerd.
2. Gedrag
Van nature is een Boerenfox een onwijs lieve hond. Een hond die intelligent is en prima zijn eigen beslissingen kan maken. Dankzij deze intelligentie ligt nieuwsgierigheid, eigenwijsheid en koppigheid wel op de loer. Sterker nog; veel Boerenfoxen zijn onwijs eigenwijs te noemen en gaan het liefste hun eigen gang. Mede daarom is de opvoeding onwijs belangrijk.
Boerenfox tegenover andere honden
Sommige honden binnen dit ras zijn ook behoorlijk dominant te noemen. Zij stralen graag dominantie uit en uiten dat ook richting andere honden. De socialisatie van een Boerenfox is daarom op jonge leeftijd onwijs belangrijk.
Beweging
Het belangrijkste kenmerk van dit ras is ongetwijfeld de beweging. Als dit ras niet voldoende beweging per dag krijgt, wordt hij vanzelf onwijs vervelend. Hij kan dan veel gaan blaffen, hij kan gaan happen naar je vingers of hij kan naar mensen gaan grommen. Dit komt allemaal door een gebrek aan beweging; hij rent het liefste de hele dag in de frisse buitenlucht.
Voor de baasjes van een Boerenfox is het dan ook onwijs prettig om een afgesloten tuin te hebben. Door de grote drang naar beweging zijn de meeste Boerenfoxen ook behoorlijk speels te noemen. Zelfs op oudere leeftijd blijft dit ras behoorlijk speels; ze spelen dan ook graag met je en maken graag onderdeel uit van het gezinsleven. Dankzij de afmetingen is het ook mogelijk om met de hond heerlijk op de bank te liggen; dat vindt een Boerenfox ook prettig.
Blaffen
Als baasje van een Boerenfox moet je rekening houden met de blaf van dit ras. Hij blaft het liefste de gehele dag door en gebruikt dit wapen ook als bescherming voor jou en je huis. Je kunt een Boerenfox dan ook prima als waakhond inzetten; mede hierom staat dit ras ook wel bekend als een boerderijhond.
3. Verzorging Boerenfox
Honden goed verzorgen is belangrijk. Zeker als het gaat om de vacht, nagels en het beweeggedrag van de hond.
Vacht borstelen
Een Boerenfox heeft een niet al te lange vacht, maar komt wel twee keer in het jaar in de rui terecht. In die periode is het van belang om de vacht goed door te borstelen. Daarmee verwijder je oude haren en voorkom je dat de vacht zijn glans verliest. Buiten de ruiperiode om is het prima om de vacht af en toe te borstelen; een echte grondige verzorging heeft de vacht niet nodig.
Nagels knippen
Verder is het aan te raden om bij dit ras goed op de nagels te letten. De nagels van een hond moeten niet al te lang zijn, aangezien ze dat kan hinderen in het dagelijkse leven. Bekijk dus regelmatig de lengte van de nagels van je hond en knip ze af indien noodzakelijk.
Patella Luxatie bij Boerenfoxen: losse knieschijven
Voor de rest zijn de Boerenfoxen behoorlijk sterke en gezonde rassen. Het is alleen van belang om op de aandoening Patella Luxatie te letten. Deze aandoening heeft te maken met de knieschijven van de hond. Als je hond last van Patella Luxatie heeft, zitten de knieschijven los. Bij bepaalde bewegingen kan de knieschijf uit de kom schieten, waarna de dierenarts deze weer terug in de kom moet zetten. Voor een Boerenfox is dit behoorlijk pijnlijk, dus hou goed de conditie van de knieën in de gaten. Observeer tijdens het wandelen of je hond mank loopt of dat hij pijntrekjes vertoont.
4. Opvoeding Boerenfox
De opvoeding van een Boerenfox is absoluut een uitdagende bezigheid. Deze honden hebben namelijk behoefte aan strikte regels, een consequente opvoeding en een liefhebbend baasje. Als je met de harde hand dit ras gaat opvoeden, haal je vanzelf het dominante en koppige karakter naar boven. Zorg dus dat je op een rustige en duidelijke manier communiceert. Stel duidelijke regels op en zorg dat iedereen zich binnen jouw gezin aan die regels houdt. Dat werkt uiteindelijk voor jouw Boerenfox het beste.
Socialisatie
Binnen de opvoeding is het ook van belang om veel aandacht te besteden aan de socialisatie. Over het algemeen gaan de Boerenfoxen prima om met andere honden, maar sommige kunnen behoorlijk dominant richting andere honden zijn. Door op jonge leeftijd je pup al met andere honden te laten spelen, kan je ervoor zorgen dat deze dominantie niet tot uiting gaat komen.
Blaffen afleren
Tot slot moet je ook extra aandacht besteden aan het blaffen van dit ras. Zoals hierboven gezegd blaffen de Boerenfoxen het liefst de gehele dag door. Aangezien jij en je buren hier ongetwijfeld niet blij mee zullen zijn, is het van belang om hier snel iets aan te doen. Dat doe je onder andere door op jonge leeftijd al te beginnen met het afleren van het blaffen.
Consequente opvoeding
Beloon de pup bij goed gedrag en straf hem bij slecht gedrag. Maar, let op; straf nooit met de harde hand. Dat werkt namelijk absoluut averechts bij dit intelligente ras. Aangezien deze honden nogal eigenwijs, dominant en nieuwsgierig kan zijn, is een consequente opvoeding van groot belang. Hij moet direct door hebben dat jij de baas bent, dat jij de regels bepaalt en dat hij te luisteren heeft.
Als je dat voor elkaar weet te krijgen, groeit de Boerenfox vanzelf uit tot jouw beste maatje. Als hij eenmaal naar je luistert en veel respect voor je toont, kan je namelijk niet meer bij hem stuk. Probeer dat te behalen door een consequente opvoeding na te leven.
5. Beweging
Dit ras is wellicht het ras dat de meeste beweging nodig heeft. Het advies is dan ook om je hond buiten in de tuin rond te laten lopen of om dagelijks lange wandelingen te maken. Voor een wandeling van 1 tot 2 uur draait een Boerenfox zijn hand niet om; hij vindt het heerlijk om in de vrije natuur rond te rennen, te banjeren en in beweging te zijn.
Op het moment dat je jouw hond te weinig beweging geeft, heb je een probleem. Het tekort aan beweging gaat hij namelijk compenseren met vervelend gedrag. Grommen, onwijs veel blaffen en mogelijk zelfs happen/bijten; het is allemaal het gevolg van een gebrek aan beweging. Zorg er dus voor dat je dagelijks écht veel met je Boerenfox wandelt en hem de benodigde beweging gunt.
6. Geschiedenis
Over de geschiedenis van dit ras is het nodige te vertellen. Het één en ander is al in de inleiding van dit artikel vermeld, maar het is mogelijk goed om dat iets uitgebreider toe te lichten.
Verschillende terriërsoorten
Door de jaren heen zijn er behoorlijk veel verschillende terriërsoorten gefokt. Sommige van deze terriërsoorten krijgen onterecht de benaming “Boerenfox”. Een Boerenfox is niet zo maar een ras, maar is het gevolg van twee ouders die Boerenfoxen zijn óf één ouder een Boerenfox en één ouder een ander hoogbenig terriërsoort.
Boerderijen
Bij kruisingen van andere terriërs klopt de benaming Boerenfox dus niet. Voor de geschiedenis van de Boerenfox moeten we voornamelijk naar de boerderijen kijken. Van nature werd dit ras namelijk veelvuldig op boerderijen gebruikt. Het ras kon de boerderij perfect beschermen en heeft zodoende geleerd om zijn blaf goed te gebruiken.
Voor de Jacht
Daarnaast was de hond ook in staat om op klein wild te jagen. De korte poten en het atletische lichaam zorgen immers voor een beweeglijkheid waar je U tegen zegt.
Hondensporten
Door de jaren heen zijn de Boerenfoxen ook regelmatig gebruikt voor hondensporten. Dit ras blinkt uit in onder meer disc dog, agility en flyball. Ook dit is weer te danken aan het atletische, krachtige en relatief compacte lichaam van de Boerenfox.
Boerenfox binnen het gezin
Hedendaags staat dit ras met name bekend als een ware gezinshond. Een hond met een eigen wil, een hond die de nodige beweging moet krijgen en een hond die onwijs loyaal is. Althans; als je hem op de juiste, consequente manier op weet te voeden. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je echter helemaal niks te klagen over dit ras.
Wil je nog meer weten over de Boerenfox? Laat dan gerust hieronder een reactie achter, zodat onze redactie als zowel andere liefhebbers hierop kunnen reageren.
Veelgestelde vragen
Boerenfoxen zijn sociale honden. Het is daarom niet verstandig om deze honden veel alleen te laten. Tijd besteden aan bewegen en spelen is daarom noodzakelijk.
Een Jack Russel is qua formaat kleiner, ongeveer 30 cm hoog. Bij boerenfoxen is de gemiddelde hoogte ongeveer 40 cm. Daarentegen is het karakter vrijwel hetzelfde: zelfstandig, dominant, speels en intelligent. De vachtkleur heeft ook veel overeenkomsten, meestal wit met bruine en/of zwarte vlekken.
Volwassen Boerenfoxen slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. De nog oudere honden, zeg maar senioren, slapen nog langer. 16 tot 18 uur per dag is dan heel normaal.
Wij hebben een boerenfox van 5 jaar oud. Het is echt een heerlijk hondje. Hij luistert goed naar ons. Hij is alleen zo ontzettend angstig. Als er buiten een motor hard optrekt, iemand een klep van de kliko dichtklap, vuurwerk enz. enz. trekt hij je zowat over de straat terug naar huis. Wat ik ook probeer hij is dan niet op andere gedrachten te krijgen. Wat kunnen we hier nou aan doen? Vanaf dat het in oktober weer donker is ’s avonds wilt hij niet meer naar buiten.
Wij hebben een boerenfox van 11 maanden (een echte puber). Ik (als baasje) ben consequent en hij weet heel goed wat de regels zijn. Hij rent/loopt 5 keer per dag, ook met andere honden. Hij heeft speeltjes voor 10 en eet goed. We hadden hem ’s nachts in de bench, het is een periode erg goed gegaan en hadden ervoor gekozen om zijn bench open te laten. Echter zijn er vorige week 2 kussens van de bank gesloopt (van leer tot en vulling toe) terwijl wij nog lagen te slapen. Tussendoor ging het nog goed tot vanmorgen en er weer een kussen kapot was.
Is dit ook een soort verlatingsangst en pubertijd samen? Wij wonen in een splitlevel woning dus kan hij overal heen maar de slaapkamerdeuren zijn toch dicht, wil hij er dan bij zijn?
We weten het even niet meer. HELP
Best bench sluiten. Geef je ook regelmatig een bot?
Ik pas sinds kort op een hondje van mijn schoonzus. Zij zei dat het een boerenfox is. Hij is n 4 jaar oud, heel speels en lief voor kinderen. Hij luistert goed. Maar af en toe is hij wel een beetje angstig. Dat kan ik niet goed plaatsen. Vanochtend was ik even naar de supermarkt en toen ik terugkwam stond hij enorm te huilen. Ik vraag me af waar dit vandaan komt.
Beste E. Lohof,
Dat zou heel goed verlatingsangst kunnen zijn. Daarover lees je hier meer: http://hondenpassie.nl/gedrag/verlatingsangst-hond/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.