Veel mensen hebben last van een hond die opspringt tegen andere mensen. Soms zijn het puppy’s, maar vaak ook al oudere honden. Van puppy’s accepteren mensen veel maar van grotere honden vinden mensen het al snel erg vervelend. Tijd om er iets aan te doen. In dit artikel leggen wij je meer uit over de oorzaak en geven we je tips om het spring probleem van je hond aan te pakken.
1. Waarom springt een hond tegen je op?
Het opspringen van een hond is aangeboren gedrag. Honden proberen elkaar te begroeten door even aan de neus te ruiken en te snuffelen. In het wild springen puppy’s met een grote sprong naar de bek van hun ouders om hen te begroeten en voedsel te krijgen. Het opspringen van de hond zit dus bij de hond er al van nature in. Een sprong tegen mensen is daarom ook bedoeld om aan je gezicht te ruiken en je op deze manier te begroeten.
Bovenstaande verklaring is echter niet altijd de juiste verklaring. Sommige honden springen namelijk ook uit dominantie. Ze willen laten zien door te springen wie de baas is. Door te gaan springen wil hij laten zien dat hij de roedelleider is en niet jij.
2. Acceptatie van puppy’s
Van kleine jonge honden accepteren we als mensen veel te veel. Vaak vinden mensen het schattig als een jong klein hondje tegen hun benen opklimt en in veel gevallen gaan we dit zelfs stimuleren. Als de hond uiteindelijk volgroeit is vinden we het opeens niet meer leuk als ze opspringen. Het is daarom belangrijk om zelfs al bij puppy’s te leren dat dit gedrag niet gewenst is. Het op jonge leeftijd afleveren voorkomt een hoop problemen in een later stadium. Het afleveren van opspringen is bij puppy’s ook makkelijker te doen dan bij oudere honden die dit hun hele leven al doen.
3. Belangrijke regels
Als je jouw hond het opspringen wil afleren dan is het belangrijk om voor jezelf en voor mensen in de omgeving een aantal basis regels te hanteren. Soms zeggen mensen dat het kan helpen om je hond van je af te duwen, dit werkt niet. Op het moment dat jij je hond gaat duwen dan heeft hij lichamelijk contact en beloon je hem voor zijn gedrag. Ook hoor je mensen wel eens zeggen dat je de hond een knietje moet geven op het moment dat hij opspringt. Doe dit nooit! Op deze manier kan je jouw hond veel pijn doen en dit is naast dat het heel erg zielig is voor je hond, ook niet goed om hem nieuw gedrag aan te leren. Je hond kan namelijk bang van je worden.
4. Commando gebruiken
Een goede training begint met duidelijkheid naar de hond. Duidelijkheid naar de hond kunnen we geven door altijd hetzelfde commando te gebruiken naar de hond toe. Herhaling en herkenning zorgt er namelijk voor dat de hond precies weet wat hij moet doen. Het is daarom erg belangrijk dat het gehele gezin hetzelfde commando naar de hond toe gebruikt. Het meest makkelijke is om het commando ‘zit’ aan te leren. Dit commando kan je en ga je namelijk ook gebruiken op andere momenten.
5. Blijf rustig
Het is belangrijk om altijd rustig te blijven, ook als het een keer niet lukt. Vaak beginnen mensen allemaal commando’s door elkaar te gebruiken. Als het commando “zit” is, ga dan niet opeens in paniek ‘laag’ gebruiken. De hond kent dit commando niet en zal er dan ook zeker niet op reageren. Hoe rustiger en duidelijker jij bent, hoe eerder de hond door heeft wat hij moet doen. Boos worden werkt al helemaal niet, dit zorgt alleen maar voor een bange hond.
6. Stappenplan
Om je hond een commando aan te leren en te laten weten wat je van hem verwacht is het heel belangrijk om consequent te zijn. Sommige hondenrassen leren commando’s makkelijker aan dan andere hondenrassen. Ongeacht het hondenras, elke hond heeft de tijd nodig om het te leren. Steek dus veel tijd en energie in je hond en gun hem ook de tijd om te leren wat jij van hem verwacht. Als je het onderstaande stappenplan blijft herhalen dan moet het uiteindelijk goed gaan komen.
- Negeer je hond als hij tegen je opspringt (maar loop niet door, of doe hem geen pijn).
- Roep duidelijk en eenmalig het commando “zit”.
- Beloon je hond als hij gaat zitten, ook wanneer je een tijdje moet wachten voordat de hond gaat zitten.
- Blijf dit herhalen en oefenen.
Tip: het makkelijkste is om dit eerst in je eentje te oefenen. Lukt het je hond om te gaan zitten op het moment dat hij je eigenlijk wil gaan begroeten? Ga dan langzaam maar zeker oefenen met vreemde mensen, vraag of zij hetzelfde stappenplan willen aanhouden als dat jij gedaan hebt.
7. Wees streng tegen mensen
Niet alleen je hond moet je goed gedrag leren, maar ook de mensen die in aanraking komen met je hond. Sommige mensen zullen gaan zeggen dat ze het absoluut niet erg vinden als hij springt en je hond heeft al snel door dat het bij andere mensen geen probleem is. Als dit te vaak gaat gebeuren dan zal je hond ook weer gaan proberen om bij jou te gaan springen, de training is dus zonde van je tijd geweest.
Het is daarom belangrijk om bij mensen aan te geven wat je van hun verwacht als ze je hond benaderen. Niet deze mensen maar jij bent de baas over je hond, willen zij zich niet aanpassen? Dan moet je het contact tussen jouw hond en deze mensen verbieden. Je hond heeft namelijk behoefte aan regels en aan consequentie instructies, alleen op deze manier weet een hond waar hij aan toe is.
8. Help, het lukt mij niet!
Lukt het je niet om je hond het opspringen af te leren of om je hond het commando aan te leren? Geen paniek er zijn voldoende professionals die je kunnen helpen om de hond toch de juiste verwachtingen bij te brengen. Neem niet zomaar genoegen met het gedrag van je hond, je raakt je status als roedelleider bij hem kwijt.