Honden bestaan in vele soorten en maten. Als je het over een grote en bijzondere hond hebt, kom je al snel bij de Tibetaanse Mastiff uit. Dit hondenras staat om meerdere bijzondere kenmerken bekend en is voor veel huishoudens een ideale hond. Als je een hond van dit ras neemt, moet je wel met de nodige zaken rekening houden. Denk hierbij aan de hoogte van een volwassen Mastiff (maximaal 76 centimeter) en het gewicht van een volwassen Mastiff (maximaal 75 kilogram).
Over de geschiedenis van de Tibetaanse Mastiff kunnen volledige boeken geschreven. Volgens de verhalen is dit ras namelijk één van de oudste hondenrassen van het Oosten. De verhalen over dit ras leiden ons terug tot de Oudheid; moet je nagaan hoe lang dit ras al binnen onze maatschappij bestaat. Een Tibetaanse Mastiff wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar; je kunt dus jarenlang van een loyale, intelligente, grote en onafhankelijke hond genieten.
Samenvatting Tibetaanse Mastiff
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Tibetaanse Mastiff.
1. Uiterlijke kenmerken
Als je 20 verschillende hondenrassen naast elkaar zet, is een Tibetaanse Mastiff alsnog van een kilometer afstand te herkennen. Dit ras, ook wel Do Khyi genoemd, heeft namelijk enkele zeer kenmerkende eigenschappen. Eigenlijk het eerste wat opvalt, zijn de immense afmetingen van dit ras. Een Tibetaanse Mastiff kan tot maximaal 76 centimeter hoog worden en kan maximaal 75 kilogram wegen. Dit ras ziet er bovendien nog een stukje groter uit, doordat hij een tamelijk wilde vacht heeft.
De vacht van een Tibetaanse Mastiff heeft eigenlijk elke week wel een intensieve borstelbeurt nodig. Opvallend aan de vacht is dat deze hypoallergeen en geurloos is. Mensen die allergisch voor honden zijn, hebben daar bij dit ras dus een stuk minder last van. Qua kleur kan de vacht verschillende kleurencombinaties hebben:
- Zwart.
- Zwart met bruin.
- Bruin.
- Bruin met bruine details.
- Rood/goudachtig.
- Blauwgrijs.
In sommige gevallen wijkt de kleur in het gezicht af van de rest van het lichaam. Rondom het gezicht heeft een Tibetaanse Mastiff bovendien nogal wilde haren. Deze haren zorgen er voor dat het net lijkt alsof dit ras manen heeft; een vergelijking met een leeuw is daarom al snel gemaakt. Het hoofd van een Tibetaanse Mastiff is behoorlijk groot en heeft een ietwat ovale vorm. Vanaf de ogen tot aan de mondhoek kan op latere leeftijd een flinke rimpel ontstaan. Voor de rest is de snuit breed opgezet met soms aan het uiteinde een vierkante vorm. De neus is ook breed en heeft neusgaten die relatief ver openstaan. Het gebit van dit ras is bijzonder fraai en de onder- en bovenkaak sluiten perfect op elkaar aan. De oren van dit ras vallen eigenlijk in het niet bij de opstaande manen.
Vanaf de grote kop is een stevige en krachtige nek waarneembaar. Deze nek is veelal bedekt met opstaande manen; dat geldt met name bij reuen. Bij teven zijn de opstaande manen in de meeste gevallen minder aanwezig. De rest van het lichaam is ook groot en krachtig te noemen. De borstkast ligt tamelijk diep en de rug heeft een nagenoeg rechte vorm. Aan het einde van de rug is een staart met een middelmatige lengte. De staart wordt hoog gedragen en is behoorlijk goed behaard. Als een Tibetaanse Mastiff alert is of beweegt, ligt de staart vaak losjes gekruld over de rug.
2. Gedrag
Om het gedrag te beschrijven, is het goed om heel even terug te blikken op de geschiedenis van dit ras. De Tibetaanse Mastiff werd in de Oudheid namelijk gebruikt als een waakhond. Vanwege dit verleden is dit ras onwijs zelfstandig, waaks en onafhankelijk. Binnen een gezin neemt dit ras graag zijn plek in, maar naar buitenstanders kan hij behoorlijk afstandelijk doen. Ook dat heeft te maken met het verleden van dit ras.
Verder valt op dat dit ras behoorlijk veel zelfvertrouwen heeft. Hij gaat geen gevaarlijke situatie uit de weg en loopt graag vol trots rond. Dankzij deze karaktereigenschappen is hij een goede heerser voor jou en de rest van je gezin. Zoals gezegd wordt hij graag in een gezin opgenomen, maar hij is niet van de balspelletjes of apporteren. In plaats daarvan laat hij liever zijn hersenen werken; een Tibetaanse Mastiff is een behoorlijk slimme hond.
Een stemverheffing of drillen heeft bij dit ras absoluut geen zin. Hij doet het liefst alles op zijn eigen manier en tempo, zolang jij er maar wel tevreden mee bent. Het is een ware gezelschapshond die wel graag zelf na blijft denken. Commando’s voert hij dus niet zomaar uit, maar alleen als hij hier het nut van in ziet.
Al met al is het een lieve, onwijs loyale en slimme hond. Een hond die altijd de rust zelve is en weinig tot geen agressieve trekjes kent. Desalniettemin waakt hij graag over jou en over de rest van het gezin. Dankzij zijn indrukwekkende verschijning roept hij al snel respect op bij andere mensen en honden.
3. Verzorging
Als je naar de vacht van een Tibetaanse Mastiff kijkt, zie je direct dat deze vacht genoeg verzorging nodig heeft. Het is een tamelijk dikke vacht, waardoor je sowieso rekening moet houden met het nodige haaruitval. Een Tibetaanse Mastiff komt gemiddeld twee keer per jaar in de rui terecht; je hele huis ligt dan vol met haren. Door meerdere keren per week de haren van je Mastiff goed door te borstelen, voorkom je de vorming van klitten. Ook kan je op die manier de prachtige opstaande manen hun fraaie vorm laten behouden.
Zoals eerder benoemd is het goed om te weten dat de vacht hypoallergeen en geurloos is. Mensen die last van een allergie hebben, hebben dus minder last van dit ras. Om de vacht in goede conditie te houden, kan je jouw Mastiff af en toe in bad doen. Verder vereist dit ras de reguliere verzorging; het korthouden van de nagels, de tanden af en toe poetsen en indien gewenst de haren rondom zijn poten bijknippen. Let verder goed op eventueel mank lopen van je hond. Vanwege het zware gewicht kan je hond last krijgen van onder meer heupdysplasie, elleboogdysplasie en hypothyreoïdie. Daarnaast kan een Tibetaanse Mastiff ook last krijgen van aanhoudende pupil membranen. Dit is een uiterst vervelende oogaandoening; laat de ogen van je hond dus ook regelmatig controleren.
Trek de tijd uit voor het verzorgen van de vacht. Een Tibetaanse Mastiff is immers het mooiste als zijn manen fraai overeind staan en als de vacht glimt en glanst. Door de hond op andere punten ook goed te verzorgen, kan je hem gelukkig oud laten worden. De gemiddelde leeftijd waarop een Tibetaanse Mastiff overlijdt, ligt behoorlijk hoog: 12 tot 15 jaar.
4. Opvoeding
Zoals gezegd is een Tibetaanse Mastiff een onwijs zelfstandige en slimme hond. Tijdens de opvoeding is dit iets waar je absoluut rekening mee moet houden. Voed dit ras bijvoorbeeld nooit met harde hand op. Door hem als pup met respect te behandelen, gaat hij jou ook met uiterst veel respect behandelen. Ondanks zijn ietwat koppige en zelfstandige karakter kunnen jullie daardoor uitgroeien tot een hechte eenheid.
Vanwege het zelfstandige karakter is een Tibetaanse Mastiff niet geschikt voor huishoudens waar nog nooit een hond geleefd heeft. Je moet namelijk over de nodige skills en ervaring beschikken om deze hond in het gareel te houden. Een Mastiff heeft behoefte aan een duidelijke, strikte en consequente opvoeding. Bij deze opvoeding hoort geen harde hand, maar juist een kalme en duidelijke benadering.
Tijdens de opvoeding is het bovendien belangrijk om de nadruk op socialisatie te letten. Zoals gezegd is een Tibetaanse Mastiff niet onder de indruk van andere mensen en dieren. Hij is behoorlijk afstandelijk en heeft geen behoefte aan aandacht van anderen. Door hem op vroege leeftijd al te socialiseren, kan je hem simpelweg iets socialer maken. Bovendien zorg je er hiermee voor dat je hond prikkels beter kan gaan verwerken.
Het opvoeden van dit ras is al met al geen gemakkelijke klus. Je moet sterk in je schoenen staan en je moet het nodige respect uiten. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, groeit de Mastiff in ieder geval uit tot jouw beste vriend. Een vriend die voor jou door het vuur gaat en eigenlijk nooit een vlieg kwaad doet.
5. Beweging
Voor een Tibetaanse Mastiff is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ondanks een forse bouw is dit ras nog behoorlijk atletisch, snel en heeft hij een onwijs goed uithoudingsvermogen. Dankzij zijn grote lichaam heeft hij uiteraard ook onwijs veel kracht; tijdens het bewegen is dat een punt waar je goed rekening mee moet houden.
Het advies is om je Tibetaanse Mastiff minstens drie keer per dag uit te laten. Loop daarbij op je gemak een lekker rondje; een Mastiff doet tenslotte ook graag alles op zijn eigen tempo. Tijdens deze wandelingen is het oppassen met het loslaten van je hond. Je hond is namelijk super zelfstandig en kan dus allerlei ideeën in zijn hoofd halen. Hij is dus absoluut niet beroerd om naar huis te lopen indien hij zelf klaar is met de wandeling.
Verder is het aan te raden om scherpe bochten en plotselinge bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen. Dankzij zijn grote lichaam en bovengemiddeld lichaamsgewicht zijn dergelijke bewegingen niet ideaal voor zijn gewrichten.
6. Geschiedenis
Volgens de verhalen is dit één van de oudste hondenrassen uit het verre Oosten. Voor de geschiedenis moeten we helemaal terug naar de tijd van Aristoteles; dit was 322 jaar vóór Christus. Ook hebben de verhalen van de beroemde Marco Polo voor een verdere bekendheid gezorgd. Marco Polo was onwijs onder de indruk van de kracht en de uitstraling van dit ras. In de jaren daarna werd dit ras dan ook veelvuldig besproken door bekende Europese kynologen. Mede vanwege al deze verhalen is er veel bekend over de Tibetaanse Mastiff.
Van origine komt de Tibetaanse Mastiff overigens uit Tibet; daar komt de benaming dan ook vandaan. Volgens de verhalen heeft in 1847 dit ras voor het eerst voet op de bodem in Europa gezet. In de jaren daarna werd de Tibetaanse Mastiff ook gesignaleerd in Engeland en Duitsland. Ondertussen is dit ras tamelijk zeldzaam in het Nederlandse straatbeeld. Je komt de honden wel eens tegen, maar onder meer vanwege zijn karakter is deze hond niet voor iedereen weggelegd. Als je op één lijn weet te zitten met jouw Tibetaanse Mastiff, geniet je echter van een onwijs plezierige hond. Een zelfstandige, intelligente, rustige en moedige hond; dat is eigenlijk de Tibetaanse Mastiff in een notendop omschreven.
hebben jullie misschien ook het goedkoopste hondenras
Beste lily,
Zelf verkopen we geen honden, maar we kunnen in de toekomst wel een artikel maken met een overzicht van de goedkoopste hondenrassen. Dankjewel voor dit goede idee!
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.