Zodra je het over een imposant hondenras hebt, heb je het al snel over de Cane Corso. Dit hondenras is oorspronkelijk afkomstig uit Italië en heeft een zeer kenmerkend uiterlijk. Dit uiterlijk wordt niet altijd als even vriendelijk omschreven, maar een Cane Corso heeft wel een hart van goud.
Het opvoeden van dit ras is niet voor elk baasje weggelegd. Als jij overweegt om een Cane Corso in huis te nemen, is het onwijs verstandig om je heel goed in te lezen. Alle relevante informatie over dit indrukwekkende en zeer interessante hondenras is in dit artikel te vinden. Kies je uiteindelijk voor dit hondenras? Dan geniet je jarenlang van een zeer stoere hond; hij wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.
Samenvatting Cane Corso
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Cane Corso.
1. Uiterlijke kenmerken
Wat valt direct op bij een Cane Corso? Dat zijn onder meer zijn kop, zijn forse bouw en zijn forse gewicht. Een reu kan maximaal 50 kilo wegen en een teef doet daar niet al te veel voor onder: 45 kilo. Alleen dit gewicht al is een belangrijke factor waar je goed over na moet denken. Wil je een hond van ongeveer 50 kilo in je huis rond hebben lopen? Als je daarvoor kiest, moet je er in ieder geval dagelijks goed rekening mee houden.
De kop van een Cane Corso is behoorlijk groot, inclusief een grote en korte voorsnuit. Zijn kop is zeer grof gebouwd en kent een behoorlijke “onderkin”. Eigenlijk is alles groot in de kop van hem; zijn neus is groot, zijn ogen zijn relatief groot en ook zijn oren zijn behoorlijk groot. De oren hebben een vorm van een driehoek en worden altijd hangend gedragen. Opvallend bij deze oren is de brede inplant; dit betekent dat de oren nogal breed beginnen en vervolgens steeds smaller worden. Daar komt de driehoekige vorm dan ook vandaan. De ogen hebben een ovale vorm en een donkere kleur.
De brede kop loopt over in een krachtige hals. Deze hals is ook behoorlijk grof gebouwd en is onwijs sterk te noemen. Dat geldt ook absoluut voor de rug; een Cane Corso heeft een super krachtige rug. Aan het einde van de rug is een hoog ingeplante en brede staart te vinden. Zodra de hond in beweging is, is de staart licht gebogen. In rust toestand wordt de staart echter altijd hangend gedragen.
Een Cane Corso heeft een korte en dichte vacht. Qua kleuren bestaan er onwijs veel verschillende variaties: zwart, zand, lichtrood, donkerrood, gestroomd (gestreept) en verschillende tinten grijs komen voor. Bij de zand- en gestroomde vacht komt er een zwart masker in het gezicht voor. Over het algemeen zijn witte aftekeningen niet toegestaan, maar het gebied van de neusbrug, de voeten en de borst vormen daar een uitzondering op.
De forse bouw is zeker iets waar je goed rekening mee moet houden. Niet elk huishouden is immers geschikt om een hond met een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 68 centimeter op te voeden. Ook is het een feit dat een Cane Corso nogal veel kan wegen; ruim 50 kilo komt met enige regelmaat voor binnen dit ras.
2. Gedrag
Past het gedrag van een Cane Corso bij zijn stoere en imposante uitstraling? Ja, zeker. Zijn gedrag is namelijk ook iets waar je absoluut goed rekening mee moet houden. In de inleiding van dit artikel heb je kunnen lezen dat dit hondenras niet voor iedereen weggelegd is. Sta jij niet stevig in je schoenen of hanteer je geen strikte regels? Dan heb je aan hem een zéér zware kluif.
In het verleden werd dit ras voornamelijk vanwege zijn functionaliteit gebruikt; waker én jager. Dit verleden is in het karakter van de hedendaagse honden nog steeds goed terug te zien. De honden zijn onwijs intelligent, zijn zelfstandig, laten niet over zich heen lopen en hebben een ongekende werklust.
Tegelijkertijd gaan zij voor hun baas door het vuur. Hij bewaakt je continue, hij houdt je altijd in de gaten en hij is zeer beschermend. Dat geldt naar jou toe, maar naar andere mensen en honden is dat niet het geval. Naar andere mensen toe kan hij behoorlijk terughoudend en gereserveerd zijn. Hij houdt echter wel de situatie zeer scherp in de gaten en is niet te beroerd om stevig in te grijpen. Je moet niet raar opkijken als een Cane Corso vreemde mensen van je erf afjaagt. Ook in de omgang met andere honden kan dit af en toe voor problemen zorgen.
Door de jaren heen is dit ras lichtelijk veranderd. Deze verandering heeft ervoor gezorgd dat hij zich tegenwoordig eigenlijk prima voelt in het gezinsleven. Hij krijgt graag liefdevolle aandacht, hij zet zijn baasjes op een voetstuk en hij gebruikt graag zijn waakzaamheid om over zijn familie te waken. Tegelijkertijd is hij ook goed in de omgang met kinderen die onderdeel van het gezin uitmaken. Het advies is uiteraard wel om hem nóóit alleen te laten met (kleine) kinderen.
3. Verzorging
Doordat een Cane Corso een korte en dichte vacht heeft, is het niet noodzakelijk om deze vacht door te borstelen. Alleen als hij in de rui zit (twee keer per jaar) is het aan te raden om zijn vacht goed door te borstelen.
Over het algemeen worden de honden van dit ras relatief oud; 10 tot 12 jaar. Tegelijkertijd kent dit ras wel enkele gezondheidsrisico’s. Onder meer heup- en elleboogdysplasie komen veelvuldig voor bij Cane Corsos. Bij deze aandoening sluiten onderdelen binnen het gewricht niet meer goed op elkaar aan. Doordat er wrijving ontstaat, slijten de gewrichten bovengemiddeld snel. Dit gaat pijn doen en kan uiteindelijk voor verstrekkende problemen zorgen. Observeer daarom altijd zijn loopje goed en schakel tijdig de dierenarts in.
Verder moet je rekening houden met gescheurde kruisbanden. Deze banden zitten tussen het dijbeen en scheenbeen van een hond in. Door het relatief hoge lichaamsgewicht en zijn forse bouw zijn deze banden behoorlijk gevoelig. Zodra één van de kruisbanden scheurt, zorgt dit voor een onstabiele knie. Je hond heeft hierdoor veel pijn en hij is niet meer in staat om goed te kunnen lopen. Ook hierbij is het advies om zo spoedig mogelijk een afspraak bij de dierenarts te maken. Middels een operatieve ingreep kan de kruisband hersteld worden.
Tot slot komt ook een specifieke oogaandoening regelmatig voor bij dit ras; Cherry Eye. Hierbij is er sprake van een vergroting van een klier van het derde ooglid. Dit ooglid gaat uiteindelijk in de binnenste hoek van het oog uitpuilen, waardoor je hond last van zijn ogen en zijn zicht krijgt. Deze aandoening ontwikkeld zich meestal als je hond tussen de 3 en 6 maanden oud is. Gelukkig trekt deze aandoening vanzelf weer bij óf kan de dierenarts dit herstellen.
4. Opvoeding
Het opvoeden van een Cane Corso is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Het is een onwijs slimme hond, maar tegelijkertijd ook een onwijs sterke hond. Het afleren van trekken aan de lijn is daarom één van de belangrijkste aspecten tijdens het opvoeden. Daarnaast moet je ook veel aandacht schenken aan socialisatie, aan zijn intelligentie en aan zijn drang om continue te presteren.
Bij het opvoeden is het onwijs belangrijk om zéér stevig in je schoenen te staan. Jij bepaalt de regels, jij moet de regels strikt opvolgen en je moet onwijs consequent zijn. Ben je dat niet? Dan heb je echt een hele zware kluif aan een Cane Corso. Hij is namelijk behoorlijk intelligent en is daardoor prima in staat om zijn eigen regels in te vullen en/of te bepalen. Zodra je hem niet op een consequente manier opvoedt, neemt hij al snel een loopje met je. Voorkom dit door zeer consequent te handelen.
Het is goed om te weten dat een Cane Corso behoorlijk baasgericht is. Hij gaat voor jou door het vuur en hij beschermt jou perfect. Tijdens het opvoeden is dit iets waar je perfect gebruik van kunt maken. Verder is het aan te raden om hem op jonge leeftijd al in contact te laten komen met andere honden. Op die manier kan je zijn denkbeelden over andere honden veranderen; je maakt hem daar een stuk minder fel mee.
Uiteindelijk is het onwijs belangrijk om hem op jonge leeftijd al de juiste regels aan te leren. Doe je dat niet? Dan neemt hij op latere leeftijd een loopje hiermee. Door zijn forse afmetingen en hoge lichaamsgewicht is er dan geen houden meer aan. Dat is één van de redenen waarom het opvoeden van een Cane Corso niet voor iedereen weggelegd is.
5. Beweging
Vroeger werd dit ras veelvuldig gebruikt voor het waken én het jagen. Dankzij dit verleden is hij gewend om veelvuldig en intensief te bewegen. Als je een Cane Corso in huis haalt, moet je hem dagelijks van voldoende beweging voorzien. Je moet hem daarbij niet alleen fysieke beweging geven, maar óók mentale. Je moet zijn hersenen aan het werk zien te houden; dat krijg je voor elkaar door hem taken uit te laten voeren.
Ga lange stukken met hem wandelen, laat hem heerlijk zwemmen of laat hem naast je fiets mee rennen. Een Cane Corso is onwijs sterk gebouwd en heeft voldoende uithoudingsvermogen; voor dergelijke activiteiten draait hij zijn poot (hand) dus zeker niet om.
Met behendigheidsspelletjes, denkspelletjes en het uit laten voeren van taken hou je hem mentaal ook in goede conditie. Gezien zijn intelligentie en zijn verleden zijn dat activiteiten waar hij écht behoefte aan heeft. Bovendien zorg je er hiermee voor dat hij geen ongewenst gedrag gaat vertonen; hij vindt het immers heerlijk om elke dag druk in de weer te zijn.
6. Geschiedenis
Voor de geschiedenis van de Cane Corso moeten we terug naar de Romeinse tijd. In die periode werden molossers veel gebruikt. Molossers waren grote en zware honden die als jacht- en oorlogshonden ingezet werden. Uiteindelijk is de Cane Corso het gevolg van een kruising van allerlei verschillende rassen. Bij het fokken stond de functionaliteit centraal.
In het verleden werd dit ras gebruikt om vee bij elkaar te houden, om boerderijen te bewaken en om slachthuizen te bewaken. Door de inzet van deze honden wisten mensen zeker dat hun bedrijf, woning of erf veilig zouden zijn. Door de jaren heen werd dit ras ook steeds vaker voor de jacht ingezet. Hedendaags is een Cane Corso nog steeds een prima jachthond, maar het is tegelijkertijd ook een gezinshond. Een hond die graag in een gezin opgenomen wordt en uit kan groeien tot jouw beste maatje.