Ben je specifiek op zoek naar een schattig hondje? Dan is de kans groot dat je bij de Bichon Frisé uitkomt. Dit van origine uit het Middellandse Zee gebied afkomstige ras heeft een zeer guitige uitstraling en kan daardoor op veel positieve woorden rekenen. Met name zijn ronde kop, zachte vacht en pluizige staart zijn opvallende kenmerken van dit ras.
Het ras is behoorlijk temperamentvol, maar vindt het vooral heerlijk om bij je op schoot te kruipen. Net zoals bijvoorbeeld de Maltezer is het een ras die bekend staat als een ware schoothond. Overigens vertonen de Maltezer en de Bichon Frisé behoorlijk veel overeenkomsten met elkaar. In verhouding met een Maltezer is dit ras echter net iets groter. Al met al valt er voldoende te vertellen over dit unieke ras; alle relevante informatie over de Bichon Frisé vind je op deze pagina. Graag willen we wel alvast benoemen dat het een behoorlijk gezond ras is; een gemiddelde Bichon Frisé wordt 12 tot 15 jaar oud.
Samenvatting Bichon Frisé
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bichon Frisé.
1. Uiterlijke kenmerken
Zoals eerder gezegd; een Bichon Frisé toont veel gelijkenissen met een Maltezer. Beide hondenrassen hebben dezelfde uitstraling, dezelfde guitige kop en dezelfde soort vacht. Feit is echter dat een Bichon Frisé een stukje groter wordt dan een gemiddelde Maltezer. Een volwassen Bichon Frisé bereikt een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van ongeveer 30 centimeter. De meeste honden binnen dit ras halen deze schofthoogte niet en blijven ergens hangen tussen de 24 en 30 centimeter.
De kop van dit ras is behoorlijk klein te noemen. Door de vachtgroei rondom zijn kop lijkt de kop rond te zijn, maar zijn kop is ietwat plat. Dat zie je met name als hij naar de kapper/trimsalon geweest is. De snuit is behoorlijk kort en valt eigenlijk niet al te veel op. Die “eer” is namelijk weggelegd voor de prachtige ogen. Een Bichon Frisé heeft een zeer indringende en vrolijke blik; dat is te danken aan de donkere kleur en de ronde vorm van de ogen. De donkere kleur zorgt voor een fraai contrast met de lichte kleur van de vacht. De oren worden door hem hangend gedragen en zijn behoorlijk lang. Opvallend aan deze oren is verder dat de beharing relatief lang en gekruld is.
De relatief kleine kop loopt over in een lange hals. Door deze lange hals torent zijn kop eigenlijk boven de rest van zijn lichaam uit, waardoor een Bichon Frisé een zeer trotse houding heeft. De lange hals valt verder ook goed op doordat de borst van dit ras behoorlijk diep is. De hals loopt uiteindelijk over in een compacte en rechte rug. Aan het einde van de rug is een opvallende staart te vinden. De staart is nogal pluizig, krult over de rug heen en heeft een hoge aanzet. Mede hierdoor wordt de rug deels bedekt door zijn staart.
Het is onwijs lekker om een Bichon Frisé even te aaien. Hoe dat komt? Dat komt met name door zijn zijdezachte vacht. Zijn vacht is halflang, voelt bijzonder zacht aan en heeft her en der krullen. Deze zogeheten pijpenkrullen kunnen behoorlijk lang worden; 7 tot 15 centimeter per stuk. Qua kleur bestaat er maar één variant; dit ras heeft altijd een witte kleur. De enige donkere details die je bij dit ras kunt zien, zijn de ogen en zijn snuit/lippen.
2. Gedrag
Over het gedrag en het karakter van dit ras kunnen volledige boeken geschreven worden. Het is namelijk een ras met behoorlijk wat aandachtspunten en daardoor is een Bichon Frisé ook niet voor alle huishoudens de juiste keuze. Mocht je voor dit ras kiezen, moet je rekening houden met een hond die om veel aandacht vraagt.
Over het algemeen gaat hij namelijk het liefste overal mee naar toe. Hij is behoorlijk aanhankelijk en hij vindt het heerlijk om leuke dingen met je te doen. Dit is over het algemeen super leuk, maar kent ook een keerzijde. Dit ras vindt het namelijk niet al te leuk om alleen thuis te blijven. Hij kan op dat moment behoorlijk wat stennis schoppen en accepteert dit in ieder geval niet zomaar.
Binnenshuis is het wel een lieve hond. Een hond die prima met andere huisdieren om kan gaan en ook kinderen geen vlieg kwaad doet. Hij springt het liefste bij je op schoot en blijft daar vervolgens graag de hele dag liggen. Als we het over een typische schoothond hebben, is een Bichon Frisé daar een perfect voorbeeld van.
Eigenlijk tovert dit ras altijd wel een glimlach op ieders gezicht. Dat komt enerzijds door zijn charmante uitstraling, maar anderzijds ook door zijn aanhankelijke, vrolijke en lieve karakter. Hij maakt graag iedereen aan het lachen en heeft daar zo zijn eigen trucjes voor. Op het moment dat hij zich in jouw huishouden thuis voelt, heb je eigenlijk binnenshuis geen kind aan hem. Belangrijkste vereiste daarbij is dat je hem wel voldoende aandacht geeft en dat hij zoveel mogelijk met jou mee op pad mag. Mocht je dat niet doen, dan kun je een zware kluif aan hem krijgen.
Zodra hij doorheeft wie zijn baasjes is, kan hij behoorlijk waaks gedrag vertonen. Ook dit kan direct een glimlach op jouw gezicht toveren, aangezien hij zich op dergelijke momenten een stuk groter voelt dan dat hij daadwerkelijk is. Naar andere mensen toe kan hij op dergelijke momenten ietwat onaardig doen, maar dat verdwijnt vaak als zon voor de sneeuw. Als een Bichon Frisé doorheeft dat een “onbekend persoon” bij zijn familie hoort, is hij al snel weer de vriendelijkheid zelve.
Al met al is het een heerlijk schoothondje met een lief karakter. Zoals gezegd moet je wel goed oppassen dat je hem niet te weinig aandacht gaat geven. Je moet proberen om hem zo snel mogelijk thuis te laten voelen, waarna hij een garantie voor veel plezier en lol is. Dat is niet alleen aan zijn geweldige uitstraling te danken, maar ook aan zijn vrolijke en loyale gedrag.
3. Verzorging
Een Bichon Frisé is behoorlijk klein, maar je moet daardoor niet denken dat hij weinig verzorging nodig heeft. Integendeel zelfs; dit ras heeft behoorlijk veel verzorging nodig. Zo is het onwijs belangrijk dat je zijn ogen en oren goed schoon weet te houden. Het is hierbij soms noodzakelijk om haren voor zijn ogen en rondom zijn oren weg te knippen. Doe je dat niet? Dan ziet hij al snel niks meer en loopt hij ook een vergroot risico op irritaties/ontstekingen bij die lichaamsdelen.
De lange en zijdezachte vacht heeft ook behoorlijk veel verzorging nodig. Het advies is om zijn gekrulde haren dagelijks even goed door te borstelen. Bij het borstelen komen de nodige haren los, waardoor je in huis met het nodige haarverlies te maken krijgt. Borstel de Bichon Frisé daarom bij voorkeur op handige plekken die je razendsnel weer schoon kunt maken.
Over het algemeen is de Bichon Frisé een behoorlijk gezond ras, maar je moet wel rekening houden met enkele gezondheidsklachten. Zo heeft hij een relatief grote kans op blaasstenen en op epileptische aanvallen. Voor het voorkomen van de blaasstenen is het van belang dat hij dagelijks voldoende vocht binnen krijgt. Mocht hij regelmatig last van epileptische aanvallen hebben, is het noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan.
Ook heeft dit ras regelmatig last van patella luxatie, waarbij de knieschijven min of meer los in de knie zitten. Observeer dus regelmatig zijn loopje, aangezien deze aandoening behoorlijk veel pijn doet. Ook moet je regelmatig zijn ogen controleren, aangezien hij last kan krijgen van Progressieve Retina Atrofie (verslechtering van het netvlies) of Cataract (grauwe staar). Houd dit goed in de gaten en neem, indien de klachten erger worden, tijdig contact met de dierenarts op.
4. Opvoeding
Over het algemeen is het opvoeden van een Bichon Frisé niet al te lastig. Hij is namelijk bijzonder aanhankelijk, waardoor hij al snel jouw regels correct op gaat volgen. Daarbij is het ook mooi meegenomen dat het een behoorlijk intelligent ras is. Door zijn intelligentie is hij leergierig, pakt hij commando’s snel op en heeft hij ook snel door wat ongewenst gedrag is.
Wel is het advies om met hem naar een puppycursus te gaan. Op de puppycursus bouwen jullie een hechte band op, waardoor hij jou al snel gaat zien als zijn echte baasje. Bovendien kun je hem op deze manier in contact laten komen met andere honden. De socialisatie is bij dit ras erg belangrijk en moet op een zo’n jong mogelijke leeftijd plaatsvinden. Door hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking te laten komen, is hij op latere leeftijd beter in de omgang met hen.
Tijdens de opvoeding moet eigenlijk de meeste aandacht uit gaan naar het alleen thuis blijven van hem. Hij vindt het heerlijk om met jou op pad te gaan en verwacht eigenlijk ook dat jij hem overal mee naar toe neemt. Mocht dat in bepaalde situaties niet mogelijk zijn, dan kan hij behoorlijk vervelend gaan doen. Je moet hem dus op jonge leeftijd al aanleren dat hij af en toe eventjes alleen thuis moet blijven. Door dit op een juiste wijze op te bouwen, maak je dit leerproces voor hem een stuk aangenamer.
Positiviteit staat tijdens de opvoeding ook centraal. Het is een zeer vrolijke en lieve hond; geef hem dan ook de liefdevolle aandacht die hij absoluut heeft verdiend. Ga niet met de harde hand regeren; daarmee maak je hem alleen maar angstig. Mogen wij je nog één tip geven? Beloon zijn goede gedrag; daardoor gaat hij nóg meer van jou houden.
5. Beweging
Van nature weegt dit ras niet zoveel; zowel een reu als een teef wegen normaal gesproken maximaal 5 kilo. Het is echter wel een ras dat snel last van overgewicht kan krijgen. Om de vorming van overgewicht te voorkomen, is het onwijs belangrijk om de Bichon Frisé dagelijks voldoende te laten bewegen. Daarbij vindt hij het vooral belangrijk dat hij samen met jou in beweging mag komen.
Ga dagelijks een lekker stukje met hem wandelen, laat hem achter een bal aanrennen en neem hem mee op je fiets in bijvoorbeeld een mandje. Ook kan je met hem verschillende denk- en behendigheidsspelletjes doen. Door zijn intelligentie is hij slim genoeg om deze spelletjes te spelen, terwijl zijn behendige lichaam hem ook goed uitkomt bij de behendigheidsspelletjes.
Zodra hij op een serieuze manier moet gaan bewegen, is de lol er voor hem al snel van af. Probeer altijd plezier hoog in het vaandel te hebben staan en onderneem veel activiteiten met hem. Daarmee voorkom je niet alleen dat hij te zwaar wordt, maar je maakt hem daar ook nog eens oprecht gelukkig mee.
6. Geschiedenis
De experts zijn het er over eens; dit ras komt van origine uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Toch wordt dit ras gezien als een Frans of Belgisch ras. Het lastige hieraan is dat niemand exact weet wat de herkomst van dit ras is. Sommige mensen denken dat ze het gevolg zijn van een kruising tussen een Maltezer, een kleine Poedel en een Bologneser. Andere denken echter dat ze een afstammeling van de Franse waterhond Barbet zijn.
In het verleden heeft dit ras door meerdere landen heen gezworven, waarna in 1979 ook de eerste Bichon Frisé in Nederland terecht kwam. In Nederland zijn nog niet al te veel fokkers met dit ras bezig, maar in andere landen juist wel. Voor veel mensen is dit namelijk de ideale schoothond. Altijd dol op aandacht, een geweldige uitstraling en zeer loyaal. Ben jij daar ook naar op zoek? Dan is de Bichon Frisé voor jou ook de juiste keuze.