Bearded Collie

Laatst bijgewerkt: 13 april 2022

Een zeer guitige uitstraling, afkomstig uit Schotland en een vrolijk karakter. Dat is eigenlijk in een notendop de Bearded Collie omschreven. Met name door zijn unieke uitstraling is het een hond die op veel enthousiasme kan rekenen. Hij ziet er bijzonder leuk uit en heeft een super lief karakter. Tegelijkertijd zijn er wel belangrijke, praktische zaken waar je rekening mee moet houden als je een Bearded Collie in huis wilt nemen.

De Beardie, zoals dit ras ook wordt genoemd, komt uit Schotland. Het is echter opvallend dat het ras weinig overeenkomsten kent met de andere hondensoort uit Schotland; de Collie. Volgens de verhalen is de Bearded Collie gebaseerd op de Polski Owczarek Nizinny. Een ras dat geruime tijd geleden de dienst uitmaakte in Polen. Feit is dat de Bearded Collie tegenwoordig over nagenoeg de gehele wereld onwijs populair is. Mocht je dit ras in huis halen, ben je in de meeste gevallen verzekerd van een lange en gelukkige band met je hond. Hij wordt namelijk gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Samenvatting Bearded Collie

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bearded Collie.

Karakter Aanhankelijk, enthousiast, intelligent, levendig en vrolijk.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 53,0 tot 56,0 cm.Teef: 51,0 tot 53,0 cm.
Gewicht Reu: 18,0 tot 27,0 kg.Teef: 18,0 tot 27,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk van een Bearded Collie is zonder twijfel de lange vacht. Deze dikke vacht is tekenend voor zijn gehele uitstraling. Onder deze dikke vacht is echter een slank en atletisch figuur te vinden. Dankzij dit slanke figuur is hij behoorlijk actief te noemen. Op basis van zijn uiterlijk zou je dat in eerste instantie niet al te snel verwachten.

Eigenlijk over zijn gehele lichaam kan je de lange vacht vinden. Deze vacht heeft lange haren, bedekt het lichaam extreem goed en geeft de hond een wilde uitstraling. Die wilde uitstraling wordt verder versterkt door de kleuren van de vacht. Een Bearded Collie heeft namelijk een vacht met meerdere kleuren; grijs, leikleurig, roodbruin, zwart, blauw, bruin en zandkleurig. Door deze mengelmoes van kleuren ziet de hond er behoorlijk wild uit.

De verschillende kleuren zijn ook in zijn kop te zien. Meestal heeft hij witte aftekeningen in zijn gezicht die gecombineerd worden met de leikleurige vacht die ook op de rest van zijn lichaam aanwezig is. Qua afmetingen is de kop behoorlijk fors te noemen; met name in de breedte. De oren hebben een gemiddelde lengte en worden altijd hangend gedragen. De ogen zijn behoorlijk groot en worden geaccentueerd door de unieke vacht. De vacht rondom de ogen loopt namelijk in de vorm van de oogkassen, zodat het haar de ogen eigenlijk niet bedekt. Mocht dat wel het geval zijn, is het aan te raden om deze haartjes bij te knippen.

De forse kop loopt over in een licht gebogen en gespierde hals. De hals heeft een gemiddelde lengte en vormt het verbindingsstuk tussen de forse kop en zijn rechte rug. Deze rug is behoorlijk gespierd te noemen en mondt uit in een laag aangezette staart. Aan het einde van de staart loopt de staart nét iets omhoog. De staart wordt, net zoals de oren, altijd hangend gedragen.

Niet alleen de wilde vacht zorgt voor een opvallende verschijning. Nee, dat is ook te danken aan de mengelmoes van kleuren én zijn forse afmetingen. Een reu heeft een gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 56 centimeter. Een teef is iets kleiner met een gemiddelde schofthoogte van zo’n 53 centimeter. Het gewicht valt daarentegen reuze mee; rond de 25 kilo gemiddeld.

2. Gedrag

Het gedrag van een Bearded Collie valt te omschrijven als levendig, vrolijk en aanhankelijk. Hij heeft onwijs graag mensen om zich heen, ontvangt graag liefdevolle aandacht en is behoorlijk sociaal te noemen. Zo gaat hij prima om met andere honden, met andere huisdieren en zelfs met kleine kinderen. Door zijn forse afmetingen en speelse gedrag is het echter niet aan te raden om je kind ooit alleen met hem te laten.

Een Bearded Collie is eigenlijk het liefste grote gedeeltes van de dag actief bezig. Hij maakt graag onderdeel van het gezin uit, trekt er graag op uit en leert ook graag nieuwe dingen. Hij is enthousiast, is altijd vrolijk en brengt bij een ieder een glimlach op zijn/haar gezicht.

Hij weet echter ook bijzonder goed wanneer hij zijn rust moet pakken. Als hij heerlijk ligt te slapen, heb je eigenlijk geen kind aan hem. Hij kan zichzelf bovendien prima vermaken, maar kan wel behoorlijk veel blaffen. Het veelvuldige blaffen is met name het gevolg van zijn enthousiasme. Hij kan dit enthousiasme niet altijd goed uiten, waardoor hij al snel overschakelt naar veel en hard blaffen. Dit is dan ook één van de belangrijkste aandachtspunten bij de opvoeding van een Bearded Collie.

Ook is het opvallend dat dit ras behoorlijk intelligent is. Om van deze intelligentie te kunnen profiteren, moet je hem dagelijks ook geestelijk uitdagen. Geef hem klusjes, speel leuke spelletjes met hem en laat hem op die manier actief zijn hersenen gebruiken. Na het spelen van de spelletjes weet hij ook prima zijn rust weer te vinden. Het is al met al een hond die prima kan schakelen tussen actieve beweging en het pakken van rust. Onder aan de streep kan hij ook met iedereen goed opschieten en doet hij geen vlieg kwaad.

3. Verzorging

Zoals je wellicht al zou verwachten, vereist de vacht van een Bearded Collie de nodige aandacht. In deze lange haren kan vuil zich gaan nestelen, terwijl ook klitten het logische gevolg van de lange haren zijn. Om dit te voorkomen c.q. op te lossen, is het onwijs belangrijk om regelmatig de vacht goed door te borstelen. Je moet wel rekening houden met behoorlijk veel haarverlies; met name tijdens de rui ligt je huis compleet bedekt met de lange haren van hem.

Het advies is om absoluut veel tijd aan de verzorging van een Bearded Collie te besteden. Alleen daarmee kan je de vacht in goede conditie behouden. Niet alleen de vacht vraagt de nodige verzorging, maar ook de oren, de ogen, de nagels en het gebit. Bij de oren en ogen moet je met name oppassen voor haren die “in de weg zitten”. Die haren kunnen voor ontstekingen zorgen en moeten dus tijdig weggeknipt worden.

Kent een Bearded Collie verder weinig gezondheidsproblemen aangezien hij wel 15 jaar oud kan worden? Ja, dat klopt. Over het algemeen zijn deze honden behoorlijk gezond te noemen. Wel komt grauwe staar (oogziekte), heupdysplasie (overmatige slijtage van het gewricht) en de ziekte van Addison regelmatig voor. Hierbij is er sprake van onvoldoende hormoonproductie; indien je deze aandoening tijdig weet te signaleren, kan dit op een prima manier behandeld worden.

Daarnaast kent een Bearded Collie op het gebied van voeding de nodige aandachtspunten. Meerdere honden binnen dit ras zijn namelijk allergisch of reageren overgevoelig op bepaalde voedingsproducten. Als hij nog pup is, is het daarom soms experimenteren met verschillende soorten hondenvoer.

bearded collie ruikt aan een bloem

4. Opvoeding

Bij het opvoeden van een Bearded Collie sta je voor een leuke uitdaging. Je moet namelijk het blaffen af zien te leren. Zoals we bij zijn gedrag al omschreven hebben, houdt een Bearded Collie van blaffen. Hij blaft graag vaak en luid; dit is met name een vorm van het uiten van enthousiasme. Om het blaffen af te leren, moet je eigenlijk al op jonge leeftijd consequente regels hanteren.

Binnen de opvoeding heeft hij sowieso behoefte aan consequente regels. Hij moet weten waar hij aan toe is en wat ten strengste verboden is. Als dit voor hem niet duidelijk is, laat hij zijn hersenen aan het werk gaan. Door zijn intelligentie is hij namelijk prima in staat om zijn regels zelf te bepalen. Voorkom dat dit gaat gebeuren door de regels duidelijk op te stellen en deze consequent na te leven.

Een Bearded Collie is behoorlijk vrolijk en levendig. Je kunt hem dan ook het beste op een vriendelijke en actieve manier benaderen. Als je gaat schreeuwen of met wilde armbewegingen gaat werken, jaag je bij hem de stuipen op het lijf. Dat past totaal niet bij zijn karakter en levert ongewenst gedrag op. Hij is namelijk een grote voorstander van samenwerken en elkaar helpen. Dat krijg je alleen voor elkaar door hem met respect te behandelen. Dat begint eigenlijk al vanaf de allereerste dag dat je hem in huis krijgt. Als je vanaf dat moment zijn respect al weet af te dwingen, laat je de gehele opvoeding een stuk vlotter en soepeler verlopen.

5. Beweging

Onder de dikke vacht is een behoorlijk atletisch, lenig en beweeglijk lichaam te vinden. Hij heeft bovendien een flink uithoudingsvermogen, waardoor je heerlijk lange stukken met hem kunt wandelen. Je kunt ook verschillende sporten met hem uitvoeren en leuke spelletjes met hem spelen. Let er op dat je met deze spelletjes ook zijn hersenen actief weet te maken. De beweging bij een Bearded Collie draait niet alleen om lichaamsbeweging, maar ook zeker om het geestelijke gedeelte.

Het advies is om dagelijks er op uit te trekken met hem. Lekker naast de fiets mee rennen of lange wandelingen maken; daar houd je Bearded Collie van. Eigenlijk vindt hij alles leuk, zolang hij het maar samen met jou kan doen. Hij hecht immers veel waarde aan samenwerken en aan het doen van leuke dingen.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Bearded Collie moeten we terug naar de 16e eeuw. In die periode voeren namelijk meerdere Polen naar Schotland toe. Bij deze tochten namen zij dé hond van Polen mee; de Polski Owczarek Nizinny. Volgens de verhalen behoort deze hond dan ook tot de voorouders van de Bearded Collie.

In de Schotse hooglanden groeide de Bearded Collie al snel tot de favoriete hond uit. Hij was behendig, hij was betrouwbaar, hij kon veelzijdig ingezet worden en hij was onwijs lief. Al snel ging hij helpen met het drijven van schapenkuddes in de Schotse hooglanden. Met name vanwege dit verleden beschikken de hedendaagse honden van dit ras over behoorlijk veel uithoudingsvermogen. Ook in die periode hebben zij hun intelligentie verder en verder kunnen verbeteren.

Pas rond 1960 kwamen de eerste Bearded Collies naar Nederland toe. Sindsdien is het ras met name populair geworden vanwege de bijzondere uitstraling. Desalniettemin zie je de hond niet al te vaak in het straatbeeld. Het is namelijk echt een hondenras dat bij liefhebbers past. Mocht je hem in huis rond hebben lopen, moet je zoals gezegd rekening houden met enkele praktische zaken. Zijn forse afmetingen en zijn onwijs dikke vacht zijn daar de belangrijkste voorbeelden van. Als je hem op een liefdevolle manier weet op te voeden, geniet je in ieder geval van een super lieve en vriendelijke hond. Een hond die altijd vrolijk is en ongetwijfeld bij jou een glimlach op je gezicht weet te toveren.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *