Je hond moet (veel) niezen? Dit is waarom en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2022

Qua uiterlijk lijken honden absoluut niet op mensen, maar qua gedrag en ziektes zeker wel. Net zoals mensen kunnen honden bijvoorbeeld verkouden zijn, maar honden kunnen ook niezen. Is jouw hond aan het niezen? Dan is er niet direct reden tot paniek. Net zoals bij mensen kan het niezen duiden op een verkoudheid of een klein virusje. Het is echter niet noodzakelijk om direct naar de dierenarts te gaan.

Moet jouw hond vaak niezen? Of zijn de niesbuien van jouw hond behoorlijk heftig? Dan is er mogelijk iets meer aan de hand. In dat geval is het wel raadzaam om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Alle informatie omtrent het onderwerp “niezen bij je hond” vind je in ieder geval in dit artikel terug. Wij bespreken waarom een hond moet niezen, wat de oorzaak is van het niezen van jouw hond en welke behandelingen hier mogelijk tegen werken. Ook bespreken we of het niezen van jouw hond voorkomen kan worden.

1. Waarom moet je hond niezen?

Net zoals bij mensen is het niezen van een hond eigenlijk een natuurlijke reactie. Het is ook een reactie die niet “opgewekt” kan worden. Het is puur een reactie die uit het lichaam van de hond komt. De redenen hiervoor kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn, waarover we je later meer in dit artikel vertellen.

Maar, wat gebeurt er nou precies als een hond gaat niezen? Op het moment dat jouw hond aan het niezen is, is er vlak daarvoor iets in het lichaam gebeurd. Jouw hond heeft bijvoorbeeld last van een allergie, er zit iets in zijn neus of hij is verkouden. Dergelijke oorzaken zorgen ervoor dat jouw hond diep in gaat ademen en vervolgens krachtig uitademt. Daarbij gebruikt hij niet alleen zijn mond voor het uitademen, maar ook zijn neus.

Op het moment dat jouw hond moet niezen, levert dat veelal een grappig schouwspel op. Zijn hele hoofd is in beweging en hij maakt ook behoorlijk veel lawaai. Het is desalniettemin goed om te beseffen dat het niezen op ergere gezondheidsproblemen kan wijzen. Mocht jouw hond langere tijd achter elkaar veel of hard moeten niezen, is het zaak om dit nader uit te laten zoeken bij de dierenarts. Ook daarover vind je later in dit artikel meer informatie.

Het niezen van een hond is dus puur een reactie van een lichaam. Het is een reactie op iets wat in het lichaam van jouw hond afspeelt. In de meeste gevallen is de nies onschuldig, maar er zijn ook situaties waarin het niezen op (erge) gezondheidsproblemen duidt. Is jouw hond veel aan het niezen? Hou het dan in ieder geval goed in de gaten.

2. Wat is de oorzaak van het niezen bij je hond?

Laten we vooropstellen dat een hond nooit zomaar aan het niezen is. Nee, een hond doet dit omdat er blijkbaar in zijn lichaam iets verkeerds zit. De redenen voor het niezen zijn echter wel behoorlijk uiteenlopend. Een hond moet bijvoorbeeld niezen doordat hij last van een virus of een bacterie heeft. Dit virus of deze bacteriën zorgen ervoor dat je hond verkouden wordt, waardoor hij behoorlijk veel kan gaan niezen.

Ook kan een hond gaan niezen als hij last van kennelhoest heeft. Deze aandoening is niet super gevaarlijk, maar moet wel goed in de gaten gehouden worden. Op het moment dat jouw hond last van kennelhoest heeft, is het niezen overigens niet het enige symptoom. Omdat kennelhoest regelmatig voorkomt bij honden én ook nog eens besmettelijk is, is het aan te raden om je hond tegen kennelhoest te vaccineren.

Verder kan het niezen ook komen door een schimmel in de neus van je hond. Deze neusschimmel komt met name voor bij honden met een langere snuit en brengt enkele symptomen met zich mee: sloom/lusteloos gedrag, minder eten, last van een lopende neus en pijn aan de neus. Deze symptomen gaan gepaard met behoorlijk veel/hard niezen. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw hond last van neusschimmel heeft, is het aan te raden om direct naar de dierenarts te gaan. Deze aandoening is behoorlijk pijnlijk en gaat niet over zonder medicatie.

Moet jouw hond altijd op bepaalde momenten, tijdens bepaalde gebeurtenissen of in bepaalde ruimtes niezen? Dan kan dit ook duiden op een allergie. Op het moment dat jouw hond last van een allergische reactie heeft, probeert zijn lichaam dit “op te lossen” door te niezen. Eigenlijk valt deze allergische reactie te vergelijken met de allergische reactie van een mens. Ook mensen gaan vaak niezen gedurende een allergische reactie.

Zoals gezegd kan het niezen ook door een groot gezondheidsprobleem komen. Dat is bijvoorbeeld het geval als jouw trouwe viervoeter een tumor in zijn neus heeft. Doordat het tumor in zijn neus zit, kan er moeilijk lucht door zijn neus heen gaan. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat jouw hond veel gaat niezen. Het niezen is echter niet het enige symptoom van een tumor in de neus. De symptomen van een tumor in de neus zijn eigenlijk vergelijkbaar met de symptomen van een neusschimmel. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw hond een tumor in zijn neus heeft, is een spoedig bezoek aan de dierenarts ook aan te raden.

In hele zeldzame gevallen kan het niezen bij jouw hond ook komen door gebitsproblemen. Dit is echter een behoorlijk zeldzame oorzaak.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat jouw hond moet niezen door een voorwerp dat in zijn neus vast zit. Je hond moet hierdoor niet alleen niezen, maar krijgt ook nog last van een snotneus. Dit vreemde voorwerp kan van alles zijn, maar is in veel gevallen een kruiper. Een kruiper is een kleine grasaar die in het voorjaar en in de zomer tevoorschijn komen. Zodra de kruiper in de neus van jouw hond vast zit, kan dit leiden tot flinke niesbuien. Dat geldt ook voor andere voorwerpen die in de neus van jouw hond vastzitten. In sommige gevallen is het noodzakelijk om het voorwerp met een operatieve ingreep te laten verwijderen.

Moet jouw hond niezen als hij iets lekkers krijgt? Ook dat is goed mogelijk; door opwinding kan een hond ook gaan niezen. Dat hoeft niet direct op één van de bovenstaande gezondheidsproblemen te duiden, maar heeft puur met de opwinding en blijheid te maken.

hond moet niezen in een grasveld

3. Wat kun je doen tegen het niezen?

Of je iets tegen het niezen van jouw hond moet doen, is volledig afhankelijk van de oorzaak. Je hebt hierboven immers kunnen lezen dat het niezen van jouw hond vele verschillende oorzaken kan hebben. Als jouw hond last van een verkoudheid heeft, is er geen reden om in actie te komen. Die verkoudheid, en daarmee ook het niezen, gaat namelijk vanzelf over.

Op het moment dat jouw hond last van een neusschimmel, een tumor of een vreemd voorwerp heeft, is een bezoek aan de dierenarts wél aan te raden. De dierenarts kan een diagnose stellen en vervolgens hier een passend behandelplan voor uitwerken. In sommige gevallen krijgt jouw hond medicatie of een operatieve ingreep. De operatieve ingreep is met name noodzakelijk indien er een vreemd voorwerp in de neus van jouw hond vastzit.

Heeft jouw hond last van een allergie? Ook dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Aan de hand van bijvoorbeeld een bloedtest kan de dierenarts achterhalen waar jouw hond precies allergisch voor is. Zodra dit duidelijk is, kan je hier gericht naar gaan handelen.

Moraal van het verhaal: als jouw hond vaak moet niezen, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Aan de hand van verschillende onderzoeken en tests kan een dierenarts de juiste diagnose voorstellen. Vervolgens wordt er een passend behandelplan opgesteld, waardoor jouw hond zo snel mogelijk minder gaat niezen.

Moet jouw hond niezen door een verkoudheid, een bacterie of een virus? Dan is het niet direct noodzakelijk om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Wel is het in die situaties aan te raden om veel (liefdevolle) aandacht aan jouw hond te geven. Je kunt het voor hem op de volgende manieren iets draaglijker maken:

  • Maak geen lange wandelingen met hem. Bij een verkoudheid is het advies namelijk om hem zoveel mogelijk rust te geven.
  • Zorg voor voldoende drinkwater. Als jouw hond vaak moet niezen en verkouden is, gaat hij ook veel drinken. Zorg er dus voor dat de drinkbak van jouw hond continue bijgevuld wordt.
  • Maak jouw huis stofvrij. De stof kan één van de oorzaken van de verkoudheid van jouw hond zijn.

4. Is het mogelijk om het niezen bij je hond te voorkomen?

Moet jouw hond niezen na een wandeling? Moet jouw hond niezen als hij zich in een bepaalde ruimte bevindt? Of moet jouw hond niezen als hij iets lekkers krijgt? De oorzaak van het niezen kan nogal verschillende redenen hebben. Feit is dat je het niezen van jouw hond niet altijd kunt voorkomen. Wel zijn er enkele zaken waarmee je het niezen van jouw hond zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Allereerst is het advies om jouw huis goed stofvrij te houden. De stof kan één van de redenen zijn voor een verkoudheid, en daarmee ook van het niezen, van jouw hond. Door jouw huis stofvrij te houden, zorg je voor een prettig leefklimaat voor jouw hond.

Daarbij is het ook aan te raden om een prettige slaapplek voor jouw hond te creëren. Zorg ervoor dat hij in bijvoorbeeld zijn hondenmand of op zijn hondenkussen níet in de tocht ligt. Door de tocht kan hij verkouden worden en daardoor kan jouw hond ook gaan niezen. Leg zijn hondenmand dus op een handige en prettige plek in huis neer.

Tot slot is het ook aan te raden om je niet direct al te veel zorgen te maken over het niezen van jouw hond. Als jouw hond moet niezen, is dat een natuurlijke reactie vanuit zijn lichaam. Zijn lichaam heeft (tijdelijk) last van een irritatie en probeert dat tegen te gaan door te niezen.

Als jouw hond vaak of langdurig moet niezen, is het wel aan te raden om het in de gaten te houden. Mocht je het niet vertrouwen, is een bezoek aan de dierenarts zeer zeker aan te raden. Dat is ook het geval als jouw hond last van andere symptomen heeft. Een flinke snotneus kan wijzen op een verkoudheid, maar neusbloedingen kunnen wijzen op bijvoorbeeld neusschimmel of een tumor in de neus. Houd het niezen van jouw hond dus goed in de gaten, maar maak je niet direct al te veel zorgen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *